absolūti piekrītu, man pat 500 nav vajadzīgas, jo ir garlaicīgi, ne viens Jervants neuztaisīs 500bildes, kuras varēs ar prieku noskatīties vienā reizē.
Es bildēju vienas kāzas pirmās, (ceru ka ne pēdējās) divas dienas sanāca... Un es nezinu 3000 tad tas ir fočuka poguspiešanas pasākums ne kāzas es pat nespēju saprast kā tik daudzas reizes pogu var nospiest! Un ja vēl ir tikai viena diena! Manas domas, es jau nezinu, mož paaugšos vairāk pogu spiedīšu!
cik tev kadru sanāca?
nu es jau zinu, ka man bija vislabākais fotogrāfs, kas varēja nospiest pogu 3000 reižu 16 stundu laikā.... bet vienalga... varbūt nodarbojaties vienīgi ar jaunā pāra bildēšanu?
uzrakstiet lūdzu kāds meistars, cik kadru ir normāli
Parasti maks. ir līdz 500 kadriem! Neaizmirsti, ka fotogrāfam vēl ir jādomā par kadru, nevis tikai spiest pogu. Dažu studija fotosesijā var paspēt uztaisīt ne vairāk par 20 bildēm un priekš kam laulāties 50-100 praktiski vienādas fočenes?
ne viens Jervants neuztaisīs 500bildes, kuras varēs ar prieku noskatīties vienā reizē.
lai Dievs pasarg! vienīgā jēga no vairākām līdzīgām, īpaši, kurās daudzi cilvēki, manuprāt tā, ka katrs var sev to izvēlēties, kurā viņam acis ir vaļā bet mute nav vaļā un siekalas netek - nu, tādu, kurā sev patīk vai mazākā mērā, kā citās nepatīk.
Nu ok es te mazliet nopūdelēju - atnācu mājās paskatījos cik bildes. No fotogrāfa ir ap 1500 un no pārējiem viesiem vēl mazliet vairāk par 1000, bet vienalga galvenā doma ir tāda, ka jaunajam pārim vajag visas bildes, bet jūs to jaucat ar izlasi ko rāda visiem, kas ir gatavi skatīties. Un turklāt es NEesmu fotogrāfs! Runāju no daudzo pazīstamo jauno pāru puses....
Nezinu kā citi, bet es tieši skatos no to cilvēku puses, kam vajag tās bildes.. Pieredze rāda. Arī personīgā. Nu ir tā, ka gribas daudz to bilžu - no fotogrāfa, no radiem, da draugiem. Vīrieša cilvēkam varbūt tas nav tik nozīmīgi, ebt sievietēm vajag. Un šķirsta visas pa simts reizēm un izvēlas, viņasprāt, labākās, rāda draudzenē un visādi citādi ucinās. Nerunāju par visām, bet par lielu daļu gan.
uc! raibais diskuss sanāk. reklāmraksts kā reklāmraksts, katrs spodrina savu spalvu kā māk. vien smaidu parāva frāze - ,,Fotoaparāts ir tikai instruments, kuru mūsdienās nopirkt var ļoti viegli, un tas ir radījis nelabvēlīgu jauno „fotogrāfu” vilni.,, nez kas tas par ļauno vilni, kas noskalo visus ,, īstos fotogrāfus,, vēl tālajos 80 par pliku velti bildēju draugu kāzās (ar sirdi un dvēseli) atdevu tikai interesantās bildes un bija labi. es ticu, ka ir ļaužu kategorija, kuriem vajag daudz bilžu kā no žurnāla vāka, kuras skatīt un pārskatīt, bet jāatceras arī tas, ka pirms nākamajām kāzām būs nežēlīgi daudz ko plēst, bet varbūt arī tajā ir savs fīlings ja kāzās iedodas noķert 10 ĪSTOS brīžus, super, tos varēs skatīt gadiem, bet massovkas ar standartsituācijām - vēēē. Ja būtu tāda note, tad noteikti meklētu kādu personību nevis super profu, kauč vai Zenzu vai Pentaxu.
soms nu es ar nesaprotu par to "jauno sūdīgo vilni" kā var kautko tik snobisku pateikt Un izklausās, ka daži kāzu fotogrāfi vispār neiegūst atgriezenisko saiti no klientiem. Atdod bildes, noklausās pateicības vārdus un atā!
Zenza tā turēt tev jau teica, ka sākumā ir labi, sūdus sāk taisīt pēc tam
taatad: man ir kamera pa 350Ls mana kopeejaa aprikojuma vertiba ir varbuut ~1400LS, fotografeju tikai ar vienu kameru un to pashu driiz atcels no razoshanas... Izlasot to rakstu sanaak, ka es esmu pilniigi un nekam nederiigs. Jauki to apzinaaties! :shock:
Dalja taisniibas tajaa raxtaa andre tev ir, bet ka jau aigarsa teica arii tu pats ar kaut ko saaki... Takaa manuprat nevajadzetu noniecinaat citus uz tehnikas un milzigaas pieredzes trukuma deelj!
pie kam reizēm iesācējam sanāk labāki kadri, un rakusri (galvenokārt pilnīgi nejauši), jo taisni trūkst tās pieredzes, kas liek "bildēt" tikai klasiskās kompozīcijas vai pieredzes uzlikto rāmju robežās...
2. bildes rādīšanai draugiem un radiem uz projektora (50-200)
3. bildes sev - savām atmiņām (visas)
Janxz takš runā no jaunā pāra puses, kuram tās visas bildes vajag nevis mākslai, bet atmiņām un katrs kadrs VAR (to fotogrāfs jau nevar zināt) izraisīt kādu atmiņu vilni, kas ir ļoti svarīgs jaunajam pārim (psiholoģijā to sauc par "enkuru"
2. bildes rādīšanai draugiem un radiem uz projektora (50-200)
3. bildes sev - savām atmiņām (visas)
Janxz takš runā no jaunā pāra puses, kuram tās visas bildes vajag nevis mākslai, bet atmiņām un katrs kadrs VAR (to fotogrāfs jau nevar zināt) izraisīt kādu atmiņu vilni, kas ir ļoti svarīgs jaunajam pārim (psiholoģijā to sauc par "enkuru"
1. kaa jau mineeju ka fotoaparaats ir instruments !!!! var ar zeniitu paarshaut mark III, jo fotografee jau fotograafs, bet tomeer fotoaparaats attelo daļēji fotografa liimeni. ja tu neesi biezasi (taa kaa es) tad tu saac ar leetaako fotoapraatu. un ir veelme progreseet ne tikai bildes bet arii tehnikaa. cik tu aatri progresee tehnikaa ir atkariigs cik tu labi bildee un cik daudz ir pasuutiijumu. tapaeec tas ir diezgan saistiitas lietas.
2. es pats atdodu kaaziniekivem vienmeer visas bildes !!! es nesaprotu tos kas dzeesh araa sev nepatiikamos kadrus, tas tachu ir cilveeku varbuut vieniigais shaada veida partijs, un te fotograafs peec sava uzskata nem un dzeesh araa... nepiekriitu, jo parastias cilveeks nepieveersh uzmaniibu taam detalaam uz ko skataas fotograafs. un otraadak. fotograafa super mega duper shedevrs parasto cilveeku aciis var tikt aizlaists miskastee.
3. tie kas te blaustaas par to ka katraas kaazaas var uzbildeet vienu divas smukas bildes. tad luudzu pabildeejiet dazhus gadus un paraadiet savu portfolio. tikai tad Juusu vardi ko noziimees. ir jaasaprot ka ir noteikts atveeleets laiks fotograafam lai ko radiitu, tapeec dazhreiz tu esi preiciigs vismaz par vienu lielisku kadru kursh ir nobildeets vispaar nereaalos apstaaklos. dazhreiz jaunaa paara attieksme ir pavisam cita un forshie kadri vienkaarshi birst. ne jau 5 un 10 bet 100 un 200...
4. mazaakais bilzhu skaits kas ir bijis no kaazam ir kaadi 800 kadri, mazas kaazas (2 cilveeki). lielaakais ir 2400 kadri, lielas loti aktiivas kaazas kur pat dibenu pie galda nebij laika pielikt.
5. visi mani raksti top lielaa steigaa taapeec daudz kluuudu. man pa dienu ir bildeeshanas, pa naktiim apstraade un pirms guleet ieshanas paspeeju ko sarakstiiit... atvainojos par kluudaam.
labaak buutu uzrkasitjushi kaadu ieteikumu par ko veel pierakstiit lai informeetu jauno paari.
Vairāk kadru = lielāka izvēle. Studijā jo vairāk tautas jo grūtāk visiem likt neskatīties pa malām. No vienādiem kadriem var izdevušies būt visi 10 vai tikai 1. Tāpēc 100 kadri studijā tas ar ir normāli. Man tāpat sanāk no 800-2500 kadriem atkarīgi no kāzām. Džēšu tikai defekt kadrus. Vairumā tie ir reportāž kadri un no 2k kadriem maksimums ir ap 20 kur reāli kautkas aizgājis šķībi.
"Es jums vienu gudru lietu pateikšu, tikai neapvainojieties" Tas, cik lamīgi cilvēki būs kopdzīvē, absolūti nav atkarīgs no kāzu krāšņuma, par superdārgā fotogrāfa esamību vai fotogrāfiju skaitu nemaz nerunājot. Un vēl - fotogrāfijas NAV vienīgā taustāmā atmiņa par kāzām.
Apspriežamais raksts nav nekas cits kā reklāmraksts, kur aiz šķietamās vēlmes vienkārši palīdzēt kāzu organizatoriem vai paredzamajiem dalībniekiem, parādās (varbūt pat neapzināta) vēlme izcelt savas pozitīvā īpašības, kas pēc būtības nemaz nav slikti. Tomēr būtu jocīgi domāt, ka jaunais pāris ar publicētās tabulas izdruku rokā pēc fotoaparāta modeļa meklēs tā cenu un uz iegūto aprēķinu pamata izvēlēsies fotogrāfu. Vēl, nebūtu vēlams nievājoši izteikties par profesijām, par kuru īsteno pārstāvju darbu autoram, acīmredzot, ir ļoti pavirš priekšstats - es domāju māklerus. Un lai cik autoru kaitinošs ir jaunais vai ļaunais "fotogrāfu" vilnis, pieklājība prasa nepieminēt ar necieņu savus amata brāļus, lai arī daudz mazāk profesionālus un nabagākus.
Tātad - mans subjektīvs (patērētāja, ne jau fotogrāfa, jo tāds neesmu un nebūšu) viedoklis - atbrīvoties no dažām negatīvisma izpausmēm rakstā, un tas kļūs daudz pievilcīgāks vismaz manās acīs.
Ir ļoti bēdīgi noskatīties uz jaunlaulāto pārdzīvojumiem pēc tam, kad viņi ir ietaupījuši uz fotogrāfa rēķina un nu palikuši bez labām bildēm. Tādēļ šads raksts kā ceļvedis būs citiem jaunajiem pāriem noderīgs, šaubu nav. Veiksmi!
atljaushies pievienot savus 20 centus - biju vedeejs kaazaas, kuraas bildeeja draugs, pats arii kjeeru kadrus (ar ziepi, protams). + standartbildes no salona. un ir labas bildes un jaunie laimigi. moraale - nekaada, kas var atljauties fotoraafu, tas atradiis peec savaam iespeejam, kas nevar atljauties, tam lai bildee draugi! un veel labaak, ja bildee visi, buus bildes vairaak un atminju vairaak.
jautaajums ne pa teemu - kas ir profesionaalaa, 1/2 pro un amatieru kamera? ja man 16 gados mamma ar teeti uzdaavina landkruuzeri + olympus e3, es 'by default' kjuustu par profesionaalu offroad brauceeju un pro fotograafu, un 'by default' kvalificeejos pariizeei..murmanskai..ksablancai (wtf dakaaras vieta taga) un izstaadei maaxlas galerijaa?
atljaushies pievienot savus 20 centus - biju vedeejs kaazaas, kuraas bildeeja draugs, pats arii kjeeru kadrus (ar ziepi, protams). + standartbildes no salona. un ir labas bildes un jaunie laimigi. moraale - nekaada, kas var atljauties fotoraafu, tas atradiis peec savaam iespeejam, kas nevar atljauties, tam lai bildee draugi! un veel labaak, ja bildee visi, buus bildes vairaak un atminju vairaak.
jautaajums ne pa teemu - kas ir profesionaalaa, 1/2 pro un amatieru kamera? ja man 16 gados mamma ar teeti uzdaavina landkruuzeri + olympus e3, es 'by default' kjuustu par profesionaalu offroad brauceeju un pro fotograafu, un 'by default' kvalificeejos pariizeei..murmanskai..ksablancai (wtf dakaaras vieta taga) un izstaadei maaxlas galerijaa?
paldies par uzmaniib!
Uzziniet ar kādu fototehniku fotogrāfs strādā. Tas daļēji attēlos fotogrāfa līmeni. ir protams izneemumi kaa lotoerejas laimests, bagaats papucis, utt bet taadi paarsvaraa nebildee kaazas. retos gadiijumos tikai.
Ja fotogrāfs pelna tikai ar fotografēšanu un fotoaparāta cena ir diezgan augsta, tas nozīmē, ka fotogrāfs ir jau kādu laiku veiksmīgi strādājis un sapelnījis labai tehnikai.
daudzi no jums izrauj no teksta konkreetus teikumus un tad sanaak aplama doma ! izlasiet ruupiigaak !
paldies par uzmaniib!
Uzziniet ar kādu fototehniku fotogrāfs strādā. Tas daļēji attēlos fotogrāfa līmeni. ir protams izneemumi kaa lotoerejas laimests, bagaats papucis, utt bet taadi paarsvaraa nebildee kaazas. retos gadiijumos tikai.
Ja fotogrāfs pelna tikai ar fotografēšanu un fotoaparāta cena ir diezgan augsta, tas nozīmē, ka fotogrāfs ir jau kādu laiku veiksmīgi strādājis un sapelnījis labai tehnikai.
daudzi no jums izrauj no teksta konkreetus teikumus un tad sanaak aplama doma ! izlasiet ruupiigaak !
bet ja gribēs vienmēr mēģinās piesieties pie visa. Es arī tā mēdzu! :roll: Vai tad ne?
tak beidz! mees te visi esam iisti latvieshi neviens tak neraxtiirs "labs raxts, uzzinaaju daudz ko jaunu, cerams vairaak cilveeku to izlasiis", mees tikai nolikt maakam :P
nu te tie texti visaadi aizgaaja .. taa un shitaa .... par to bilzhu daudzumu runaajot vispaar konkreeti ienjirdzu .... ienjirdzu gauzhaam vienkaarsha iemesla deelj ... (neticu, ka andre nav bijusi shaada probleema ... pats kautkur forumaa par to biji mineejis ... ) respektiivi, nu neticu, ka tiek atdotas pilniigi visas bildes ! reaals piemeers ( gadiijaas dazhas kaazas pabildeet ... ) rokaa, aparaac... redzu, ir ok situaacija, sha bildeeshu ... a tur viens ljoljiks nostaajas priekshaa (lasiit / saprast ---> naturaali nostaajas priekshaa ). tad veel ir bijushas situaacijas, kad viirelis ar mobilofonu bildeeja... tas vispaar bija pilniix maniax ... (cik sapratu, tad tikko bija dabuujis savu debilofonu ar kameras efektu ... ) nu reaali neesaajaas ... bija visur ... da jubkuraa vietaa, rakursaaa ut.t.t.t nu luuuk ... ko es ar to visu gribeeju saciit ... nu ir probleema ar shitaadiem kjinkjeezinjiem, ka ielien kadraa un vienkaarshi naturaali konkreeti izchakaree taa, ka taa bilde VISPAAR nah... nevienam nav vajadziga, kur nu veel vinju kaadam peec tam dot ... attieciigi tas reaalais kadru daudzums ko cilvis sanjem nu diezvai buus 2 vai 3k bilzhu .... arii tad, ja njemeranais aarpraac notiek ... bet nu ... varbuut kljuudos ... katraa zinjaa, cik esmu noveerojis (iipashi liela gan pieredze shajaa jautaajumaa nav) kad notiek reaalaa lieta, kut buutu jeega kautko iemuuzhinaat, un buutu pat kautkas stipri ok, tad tur nu tauta pacenshaas izdariit visu iespeejamo, lai sachakareetu to lietu, bet tas manupraat ir kaa norma ... jo nu katrs jau kaadu kadru grib dabuut njemot veeraa, ka ir situaacijas, ka ir paliels viesu skaits un savukaart telpas pamazas, tad saruumeeties ir pagruuti, kur nu veel reizeem kautko iekadreet .... ir protams arii dzirdeti staasti par pasaakumiem, kur vazaajas bildeetaajam liidzi asistenti un tur reflektorus, un tipa droshiibas joslas, nu respektiivi nelaizh tuautu klaat, lai pareizajaa situaacijaa kautkas lieks netraapa kadraaa ... bet nu tas jau atkal ir cits staasts ... cits budzets .... galu galaa, kursh tad apmaxaas veel 2-3 lohus ar visaadiem mietiem un stirkjiem kas vazaasies apkaart un veel visu pieskatiis .... visi grib kautko ... nu tas taa ... bet par to ciparu runaajot ... hvz .... meichaam jau patiik pa vakariem pablenzt bildes un pasuuroties cik suudiig ir sanacis shis kadrs, un ja es veelreiz preceetos, tad nedariitu taa un taa un shitaa .... bet reeali pasham ~100 - 200(ja lielais albums) uz papiira uz data 9 filminjas ... no pasha kaazaam, kuras kad uznaak nostaljgjija paarskatu kas atdots, tad ir taa, ka ~+/-1000 - 1300max .... nu diemzheel nav tur nekaa vairaak .... nu nav ... vairaak var dabuut, ja ir vairaaki bildeetaaji ... viens nevar ... tad ir vienkaarshi pilniiga tufta, kas nevienam nafig nav vajadziiga ... kaazaas nereti ir situaacijas, kad ir super kadri, bet vinji ir vienaa laikaa un dazhaadas vietaas, viens cilveeks to nevar izdariit ... bet nu lab ... anyway ... tas ir diezgan plash temats ... problemaatisks ... katraa zinjaa kaazas bildeet nav nekaac vienkaarshais pasaaciens .... ir ko pachakareeties ....
skatos tā vien ir kā andre rakstīja - tiek izvilkti no teksta teicieni.
reboot, kāpēc uzreiz ņem lielāko ciparu virs 2k nevis zemāko kurš bija rakstīs? Ja visās kāzās sanāk vienāds bilžu skaits tad tas vairāk saka par to ka fotogrāfam jau iebraukts celiņš un bildes temats nemainīsies. Kāzas kā nekā ir dažādas un cilvēki ar. Par mugurām un citiem traucēkļiem vaig vairāk fotogrāfēt, tad arī būs prakse un nebūs muguru tik daudz. Pietam esmu redzējis kā andre fotogrāfē kāzās un saprotu kāpēc praktiski visi kadri atdodas klientiem. ng_blog, divi fotogrāfi vienās kāzās traucēs viens otram un nekas labs nesanāks
Pēc manas pieredzes- pārsvarā sabildētā daudzums visvairāk atkarīgs no kāzu programmas un vedēju (vakara vadītāja), kā arī paša jaunā pāra aktivitātes un izdomas. Gadās, ka i lielās kāzās nekas interesants nenotiek un arī otrādi, ka relatīvi mazās kāzās ir nepārtrauktas "akcijas", konkursi, pasākumi, daudz interesantu un atraktīvu cilvēku utml. un viss ir interesanti bildējams un pēc tam skatāms. Man sanāk "melnrakstā" līdz 1500 kadru sabildēt un pēc atlases trešdaļu izmest (lielais daudzums un arī atbirums dažreiz sanāk, svarīgus aktīvos momentus bildējot "ložmetēja" režīmā un no 5-6 kadriem atstājot vienu. Dzēšu ārā tikai izteikti stulbos kadrus, daudzmaz sakarīgos atstāju. Tehnskā brāķa parasti nav daudz- tomēr daudzgadīga pieredze... Bet vidējais izejas kadru daudzums sanāk ap 800.
Biju par vedējmāti vienās kāzās, kur bij divi fotogrāfi (kas šeit arī mitinās) un no malas izskatījās, ka viņi ļoti veiksmīgi sadarbojās Bildes no abiem pa skaisto Un, viņi nezināja to iepriekš, ka būs divi =) Pārsteigumu abi saķēra iekš baznīcas
Pati arī esmu bildējusi kāzas, tad varu teikt, ka tiešām tas ļoti var savilkt nervus, kad kāzu viesi skrien fotogrāfam pa priekšu, lien kadrā un visādi citādi visur grib būt pirmie, fotogrāfam neļaujot normāli strādāt. Bet k-kā lavierējot tā un šitā, meklējot īstās vietas, dažbrīd pat attālākas, tiku arī pie labām bildēm. Jā, vairākas bij dzēšamas ārā gan dēl plikajiem pauriem, gan dēļ galīgās miglas. Bet kopumā tāpat sanāca ļoti daudz bilžu. Un pāris bij ļoti apmierināts un priecīgs, neskatoties uz to, ka kāzas bildēju pirmo reizi.
PS es zinu konkrēetu piemēru, kad labais fotogrāfs, par 100 LS honorāru, atdeva man pazīstamiem cilvēkiem toč ap 1000 bildēm un tad pati precētā nebija spējīga izskatīt visu to s.... kalnu, draņķīgais uzdevums tika uzticēts tuvākajiem radiem, kuri špļaudūdamies ņēmās ntās stundas sijādami drazas megabaitus, lai atlasītu bilds drukāšanai. Protams, ka apstrādes praktiski nebija un par to kas bija darīts labāk nerunāt. U7n tie bija normāli cilvēki, bez nosliecēm uz fotomākslu. Vislabāk man patika verdikts - kam to bilžu tik daudz........
Nu bet par ko strīds? Jāprasa jaunajam pārim, ko šie grib. Ir jau daži indivīdi, kas uzskata , ka ar 2-3 superbildēm no kāzām atmiņām pilnīgi pietiek...))
JRJ, ja viens no tiem ir vairāk krāniņa izrādītājs, nekā darbarūķis, tad nesanāks. Divi - tas nenozīmē, ka abiem jābildē jaunais pāris. Viens var strādāt detaļās, otrs kopainās un no malas.
Es zinu, ka Anglijā vai Amerikā kāzu fotografēšana tandēmā ir sastopama parādība.
Esmu dažas reizes fotogrāfējis ar ciu fotogrāfu un protams strādājam kopā labi, bet vismaz mani otrs fotogrāfs ierobežoja diezgam konkrēti. Ja abi fotogrāfi ir no vienas kompānijas tad viss ir labi. Ja tie ir konkurējošie tas gan 2 fotogrāfi nav labi vienās kāzās.
varbūt kļūdos, bet 5 D parasti gan pieskaita pro kameru sugai.......
Tik pat labi var arī 30D pie pro pieskaitīt un daudz 350D uzskata par pro. Pats Canon pie pro sērijas piesaista tikai Mark sēriju. Ne kvalitātes dēļ bet to funkcionalitātes. Pro nozīmē dot pro funkcijas fotogrāfam un nenozīmē ka viņš nevar uz nePro to pašu fotogrāfēt
Tik pat labi var arī 30D pie pro pieskaitīt un daudz 350D uzskata par pro. Pats Canon pie pro sērijas piesaista tikai Mark sēriju. Ne kvalitātes dēļ bet to funkcionalitātes. Pro nozīmē dot pro funkcijas fotogrāfam un nenozīmē ka viņš nevar uz nePro to pašu fotogrāfēt
Pievienošos ar vēl kādu visai pamatotu apgalvojumu. Var gadīies cilvēks, kam nauda nav šķērslis, vēl ļaunāk - naudas ir par daudz, gluži kā brīvā laika, tam iepirkt Mark šaujamo un "visniknākos" L stiklus - maka saturā neko būtisku nemaina... (es zinu divus tādus) Tas viņu "ieceļ" labāko kāzu bildētāju aprindu tuvumā? Viņam tak Pro kamera, L stikli, vēl pilna telpa ar ambient zibspuldzēm, bars ar asistentiem, piegaismotājiem... Nu un? Ja neprot pašu galveno - fotogrāfēt :!: un izmantot Pro tehnikas piedāvātās priekšrocības - čiks vien iznāks...
Toties, kāds jauns un talantīgs cilvēciņš ar savu pirmo iegādāto DSLR-like kameru, ārējo zibspuldzīti talanta un prasmes un mērķtiecīgas paš- un kursu mācību ceļā iegūās prasmes rezultātā var radīt brīnišķigas pozētās (salona tipa) bildes, kā arī lielisku reportāžu par kāzu norisi. Tikai viņam vēl nav rocības iegādāties "niknāku" tehniku. Vai viņam tas ir tikai "hooobi", un ienākumi no bildēšanas nav vienīgais un galvenais ienākumu avots. Tie, kam tie ir tikai blakus ienākumi - parasti var vairāk riskēt un radiošāk eksperimentēt, jo tiem "sabojātā" reputācija neatņems (nesamazinās) ienākumus.
Un trešais variants - jauns un talantīgs iesācējs, kam ir vēlme vai iespēja ar laiku kļūt labam profesionālim, var tikt nepaņemts bildēt kāzas, jo portfolio par plānu un tehniciņa pašvaka (salīdzinot ar sarakstu).
Un atļaušos mazliet pafilozofēt, pasapņot: Visu cieņu andre. Fotogrāfs uz goda, bet, ja ticēt rakstītajam, tad andre pirmās kāzas arī bildēja kā nosacīs "lūzeris" ar kaut kādu nožēlojamu D70... Ja visi jau tad vadītos pēc viņa uzrakstīta izvēles modeļa - tad viņam cerības tikt pie pirmo kāzu bildēšanas būtu niecīgas... Raksts kas vērsts pret jaunu talantu parādīšanos, jo talants ir kā dimants, bet lai zaigotu kā briljants - tas jāslīpē. Tātad slēpts mēģinājums konkurenci apkarot pašā saknē. Jaunai fotogrāfu paaudzei ceļš pavērtos tikai vecajiem bukiem aizejot pensijā...
Un daudzi jau rakstija - vieniem kāzās vajag ap duci smuko bilžu, dažas bildes ar tuvākajiem radiem un draugiem (pozētās) un reportāžu (pilnīgi visu), lai tajās ikkatrs kāzu viesis būu samanāms kaut tikai vienā bildē. Citiem vajag tikai smukās. Citiem vispār vajag bildes, jo bilžu kvalitātes vērtējuma kritēriji ir nesalīdzināmi zemāki kā kaut fotogŗfam iesācējam...
Raksts kas vērsts pret jaunu talantu parādīšanos, jo talants ir kā dimants, bet lai zaigotu kā briljants - tas jāslīpē. Tātad slēpts mēģinājums konkurenci apkarot pašā saknē.
Tā es to redzēju arī no paša sākuma. Kādēļ gan lai talantīgs, veiksmīgs,(pēc paša vārdiem) bagāts, fotogrāfs uztrauktos par fotogāfu vilni. pff..
Pievienošos ar vēl kādu visai pamatotu apgalvojumu. Var gadīies cilvēks, kam nauda nav šķērslis, vēl ļaunāk - naudas ir par daudz, gluži kā brīvā laika, tam iepirkt Mark šaujamo un "visniknākos" L stiklus - maka saturā neko būtisku nemaina... (es zinu divus tādus) Tas viņu "ieceļ" labāko kāzu bildētāju aprindu tuvumā? Viņam tak Pro kamera, L stikli, vēl pilna telpa ar ambient zibspuldzēm, bars ar asistentiem, piegaismotājiem... Nu un? Ja neprot pašu galveno - fotogrāfēt :!: un izmantot Pro tehnikas piedāvātās priekšrocības - čiks vien iznāks...
Toties, kāds jauns un talantīgs cilvēciņš ar savu pirmo iegādāto DSLR-like kameru, ārējo zibspuldzīti talanta un prasmes un mērķtiecīgas paš- un kursu mācību ceļā iegūās prasmes rezultātā var radīt brīnišķigas pozētās (salona tipa) bildes, kā arī lielisku reportāžu par kāzu norisi. Tikai viņam vēl nav rocības iegādāties "niknāku" tehniku. Vai viņam tas ir tikai "hooobi", un ienākumi no bildēšanas nav vienīgais un galvenais ienākumu avots. Tie, kam tie ir tikai blakus ienākumi - parasti var vairāk riskēt un radiošāk eksperimentēt, jo tiem "sabojātā" reputācija neatņems (nesamazinās) ienākumus.
Un trešais variants - jauns un talantīgs iesācējs, kam ir vēlme vai iespēja ar laiku kļūt labam profesionālim, var tikt nepaņemts bildēt kāzas, jo portfolio par plānu un tehniciņa pašvaka (salīdzinot ar sarakstu).
Un atļaušos mazliet pafilozofēt, pasapņot: Visu cieņu andre. Fotogrāfs uz goda, bet, ja ticēt rakstītajam, tad andre pirmās kāzas arī bildēja kā nosacīs "lūzeris" ar kaut kādu nožēlojamu D70... Ja visi jau tad vadītos pēc viņa uzrakstīta izvēles modeļa - tad viņam cerības tikt pie pirmo kāzu bildēšanas būtu niecīgas... Raksts kas vērsts pret jaunu talantu parādīšanos, jo talants ir kā dimants, bet lai zaigotu kā briljants - tas jāslīpē. Tātad slēpts mēģinājums konkurenci apkarot pašā saknē. Jaunai fotogrāfu paaudzei ceļš pavērtos tikai vecajiem bukiem aizejot pensijā...
Un daudzi jau rakstija - vieniem kāzās vajag ap duci smuko bilžu, dažas bildes ar tuvākajiem radiem un draugiem (pozētās) un reportāžu (pilnīgi visu), lai tajās ikkatrs kāzu viesis būu samanāms kaut tikai vienā bildē. Citiem vajag tikai smukās. Citiem vispār vajag bildes, jo bilžu kvalitātes vērtējuma kritēriji ir nesalīdzināmi zemāki kā kaut fotogŗfam iesācējam...
tavi pirmie mineetie loti retos gadiijumos ies bildeet kaazas kaa profesinaali kas ar to pelna piķi, jo tas ir pasmags darbs. ja tev pikis daudz metaajas nafig iet kaazas bildeeet un sevi mociit. taads tikai korifanam var aiziet pabildeet. un ja jau vinam viss kruts un bildeet nemaak tad arii portfolio to labi paraada !!!!
par to "jauns un talantīgs" nu bet mans teiktais un tabula un vina tehnika tikai apliecina ka vinsh ir jauns un iesaaceejs. es nesaprtu te daudzi uztraucaas ka vinu kameras ir piesakitiitas iesaceeja klasei bet nu vairaakums no jums arii ir iesaaceeji.
jaa es pats kad biju zaļs bildeju ar d70 un mani vairaakas reizes pat neema bez kaazu portfolio. vienkaarshi izsecinaaja no manaam citiem bildeem. bet turot rokaas d70 es nebalaavu ka pretendeeju uz profu, es labi apzinaajos ka esmu tikai iesaaceejs un ka viss naak ar laiku. un nav ko uztraukties ka kaads ir pieskaitiits iesaaceeju kategorijai. ja bildes ir labas tad nems arii ja bildejat ar filmu vai sazin vel ko... galvenais jau peec kaa skataas ir darbi.
Raksts kas vērsts pret jaunu talantu parādīšanos, jo talants ir kā dimants, bet lai zaigotu kā briljants - tas jāslīpē. Tātad slēpts mēģinājums konkurenci apkarot pašā saknē.
Tā es to redzēju arī no paša sākuma. Kādēļ gan lai talantīgs, veiksmīgs,(pēc paša vārdiem) bagāts, fotogrāfs uztrauktos par fotogāfu vilni. pff..
ja es uztrauktos par fotograafu jauno vilni tad es neapmaaciitu un nestaastiitu savus knifus par kaazu fotografeeshanu
Ja tas domāts kā lasāmgabals Jaunajam pārim - tad tas neder. Daudzi cilvēki neatšķir DSLR-like kameru no Hasselblad H2. Kur nu vēl atšķirt Kit objektīvu no L sērijas... Viņiem ir tikai mazāka vai lielāka kamera.
Tas ir raksts profiem un iemeslam savstarpējai "villošanai" amatieru un pusprofu starpā.
Tam rakstam ir jābūt vienkāršākā valodā. Saprotamai ierindas cilvēkiem. Tajā ir jābūt mazāk negatīvisma un tehniskās informācijas. Vairāk pozitīvas informācijas un noskaņas. Varbūt vairāk par to - kādas ir bilžu versiojas - salona bildes, mākslas foto, reportāža. Ar ko tās atšķiras un cik laika aizņēm mākslas foto un salona bildes (Ar ko tās atrsķirās.Amatieri to zina, bet jaunaulātie bieži vien nezina...). Jo kāzās laiks un laika plānošana ir vissvarīgākais pulss un ritms. Lai vedēji laikus var ieplānot šādas-tādas fotopauzes.
Jaunajam pārim ir vienalga kam maksāt naudu - kāzu organizētājiem vai fotogrāfam pa tiešo. Te tu uzrakstīji no savtīgaās puses, tas daudziem var nepatikt...
Ja tas domāts kā lasāmgabals Jaunajam pārim - tad tas neder. Daudzi cilvēki neatšķir DSLR-like kameru no Hasselblad H2. Kur nu vēl atšķirt Kit objektīvu no L sērijas... Viņiem ir tikai mazāka vai lielāka kamera.
Tas ir raksts profiem un iemeslam savstarpējai "villošanai" amatieru un pusprofu starpā.
Tam rakstam ir jābūt vienkāršākā valodā. Saprotamai ierindas cilvēkiem. Tajā ir jābūt mazāk negatīvisma un tehniskās informācijas. Vairāk pozitīvas informācijas un noskaņas. Varbūt vairāk par to - kādas ir bilžu versiojas - salona bildes, mākslas foto, reportāža. Ar ko tās atšķiras un cik laika aizņēm mākslas foto un salona bildes (Ar ko tās atrsķirās.Amatieri to zina, bet jaunaulātie bieži vien nezina...). Jo kāzās laiks un laika plānošana ir vissvarīgākais pulss un ritms. Lai vedēji laikus var ieplānot šādas-tādas fotopauzes.
Jaunajam pārim ir vienalga kam maksāt naudu - kāzu organizētājiem vai fotogrāfam pa tiešo. Te tu uzrakstīji no savtīgaās puses, tas daudziem var nepatikt...
par maakslas foto un citu foto atshriibaam buus citaa rakstaa, shis raksks ir par fotograafa izveeeli. nevis jau par fotografeeshanu un kaazu plaanosanu, kas buus citaa rakstaa.
manupraata raksts labi papildina daudzas lietas pie kuraam jaapieveersh uzmaniiba izveeloties fotograafu. tur nav mineeti nekaadas tehniskas lietas ko parasts cilveeks nesaprastu. pasacinas un par to cik dziive skaista var lasiit pasaku graamataas. man uzdevums pabiidinaat cilveekus kas ar viniem var gadiities. labaak mazliet pabaidiit bet tad cilveeks pieversiis daudzaam lietaam izveeloties fotograafu un peec kaazaam jutisiies normaali, nevis buus kaarteejais piechakareetais vai apdaliitais deel taa ka kaut ko nezinaaja.
jaa, jaunam paarim ir vienalga kam maksaat, bet nav vienalga cik maksaat. biezhi organizatori uzliek savu procentu par piegadaato klientu. par to arii briidinu jauno paari. un kas tur savtiiigs ?
Laba un veiksmīga marketinga pirmais postulāts - NEKAD NEBAIDI KLIENTU! Sāks vēl skabargas meklēt arī paša biedētāja acīs!
Un vēl - ir reizes, kad fotogrāfs tiek bildēt kāzas tikai tādēļ, ka kāds (organizators) ir uzaicinājis viņu to darīt, tāpēc tam, kas to ir izdarījis (ja tas ir starpnieks) normālā pasaulē pienākās savs procents. Un tas ir tikai normāli. Ja samaksāsi fotogrāfam pa tiešo vai caur starpnieku - bilžu kvalitātei tak nevajadzētu atšķirties... Un vēl - var tak vienoties ar kāzu organizētrājiem, ka nevis pāris maksā viņiem un tie savukārt tālāk fotogrāfam ieturot savu %. Var jau arī otrādāk - pāris maksā fotogrāfam, pa tiešo, bet fotogrāfs kādu % atskaita organizatoram, par to ka darījums ir noticis...
palaidniex, izskatās, ka nauda tev ir baigā sāpe, ja par pirmajiem tā izsakies Mans minējums ir ka tstarp tiem, kam naudas pietiek hobijam sapirkt da jebkādu tehniku saprāta robežās un to ir izdarījuši savu foto vajadzību apmierināšanai, labu fotogrāfu, kas jau pats par sevi ir ļoti vispārīgs jēdziens, ir vairāk, kā starp tiem, kam knapi pietiek viena DSLR vai laba ziepju trauka iegādei vai pat tam nav naudas.
Vēl jo vairāk -- ja bildē savam priekam un hobijam, tad naudas darbi foto ir gana nesvarīgi, kur nu vēl kāzas -- garlaicīgs darbs, kas prasa daudz laika. Ir jāmāk nodalīt darbs no atpūtas.
palaidniex, izskatās, ka nauda tev ir baigā sāpe, ja par pirmajiem tā izsakies Mans minējums ir ka tstarp tiem, kam naudas pietiek hobijam sapirkt da jebkādu tehniku saprāta robežās un to ir izdarījuši savu foto vajadzību apmierināšanai, labu fotogrāfu, kas jau pats par sevi ir ļoti vispārīgs jēdziens, ir vairāk, kā starp tiem, kam knapi pietiek viena DSLR vai laba ziepju trauka iegādei vai pat tam nav naudas.
Vēl jo vairāk -- ja bildē savam priekam un hobijam, tad naudas darbi foto ir gana nesvarīgi, kur nu vēl kāzas -- garlaicīgs darbs, kas prasa daudz laika. Ir jāmāk nodalīt darbs no atpūtas.
Man nauda ir pilnīgi paralēla. Es zinu, kas tērē naudu hobijam un ir arī rezultāti, un es zinu cilvēkus, kam viss ir uzvarētāju, kaut to nedz īsti spēj un var novērtēt, bet ir ķeksīis - "Uzvarētāju!" Par tiem Markiem un L stikliem - izlasi vēlreiz to rindkopu un pacenties atrasst tajā krietnu ķerru ar sarkasmu. Ne jau fotoaparāts padara bildes par saturīgām.
jaa, jaunam paarim ir vienalga kam maksaat, bet nav vienalga cik maksaat. biezhi organizatori uzliek savu procentu par piegadaato klientu. par to arii briidinu jauno paari. un kas tur savtiiigs ?
Šeit andre, tu runā nedaudz nepareizi...ir vizuālais un ir rekomendācija...lai iegūtu vizuālo, tevi kāzās redz, bet ne visi, kam šī lieta būs vajadzīga būs tevi redzējuši. Izmantot maksas pakalpojuma galarezultātu personīgā tēla izveidošanai ir vajadzīga atļauja no īpašniekiem. Paliek rekomendācijas, bet visur pasaules biznesa praksē ir pieņemts, ka vidutājs par to saņem savus procentus, un ja tu šo principu apiesi, lai cik tu labs būsi, tevi vairāk nerekomendēs...būs jāmeklē citi ceļi tikt pie klienta. Rakstītais naf pret tevi, bet par princupu, ka tas, kurš organizē un atrod izpildītājus, saņem savu s procentus. Arī sameklēšana ir darbs.