Vakar sanāca brīdis aizklīst uz centra pusi un satikt kādu draugu, ar kuru ilgi blandoties nosēdām Andalūzijas sunī pastrebt pa dzērienam. Runas par to, runas par šo, līdz nonācām līdz runām par bilžu apstrādi. Principā, abi bijām uz vienas domas. Uzskatām, ka, ja bildi apstrādā, tad tā jāapstrādā ļoti minimāli. Kontrasts bišiņ, varbūt pāreja uz melnbalto un retos gadījumos treknas pumpas noņemšana. Bet, ja tomēr to bildi gribi apstrādāt nopietni, tad jāapstrādā tik labi, ka to nevar redzēt. Kāds ir jūsu viedoklis? Es te reiz (no šī saita iemītnieka) izdzirdēju teikumu, ka pie vienas bildes apstrādes piestrādā kā minimums divas stundas, kas man lika izplest acis līdz pieres augšdaļai, uzraut plecus, sašķiebt muti nesaprašanā, jo navskaidrs, ko tik ilgi pie vienas bildes var darīt. Un vai vispār vajag? Es tomēr pati ļoti vēlos iemācīties bildēt tā, ka tiešām photoshopa palīdzība jāizmanto nu ļooooti minimāli. Nesen k-kādā žurnāla, vai kur, neatminos, lasīju par vienu fotogrāfu, kas burtiski neieredz photoshopu un saka, ka jūtas ļoti gandarīts par sevi, ka bildē, pēc savām domām, tik teicami, ka tas nav jāizmanto. Aaa, tas bij tas fotogrāfs, kas 2007.gada kalendāru izveidoja, kur attēlotas dažnedažādas latviešu slavenības. Vārds/uzvārds gan izskrējis no galvas. Bet nu, tēma par ko citu. Tad nu vēlētos dzirdēt/lasīt jūsu viedokļus jo, pēc idejas, kad es te ienācu, man bij skaidrs, ka PS te izmanto gandrīzvai visi un pietam ļoti nopietni.. Bet, vai tiešām vajag?
bildē uz filmas un tad PS izmantošanas iespēja samazināsies diezgan stipri. nu, vienīgi kopējot var taisīt sava veida šopošanu, kur piegaišina vai patumšina attiecīgos laukus.
Viss atkarīgs no fotoaparāta un tajā iebūvēto palīgprogu skaita. Kad bildēju ar Canon Power Shot 3S, tad uz ekrāna sabīdīju visu, iekadrē, nospied slēdzi un printē. Tagad ar 5D, kuram naf nevienas palīgprogas, un tas viss ir jātaisa Shopā, ja gribi efektu attiecīgo. Otrs, ir mainīgie lielumi, un nemainīgie lielumi cilvēka sejā (seja praktiski noēd vislielāko laiku) - nemainīgie lielumi deguns, dzimumzīme.... mainīgie lielumi- pumpas, pinnes. Un ja šodien bildējoties pumpa ir uz deguna, un to atstājot, bet bildi skatot pēc laika, ka no deguna pumpa ir pazudusi...neērta sajūta rodas. Manas domas, ka seja jāsakopj ar make-up, un pēc tam ar PS (ja pirmā naf, otrais jālieto vairāk). Trešais, matrica redz savādāk kā cilvēka acs un filma...ja acss redz labi dumaku un tālums liekās gaišāks, matrica to redz otrādāk, un vizuāli veidojās apgriezstā vizuālā perspektīve. Un vēl daudz kas tāds , kas prasa apstrādi. ...bet ja bildē savam albūmam, ko rāda parasti ciemiņiem, lai tos dabūtu pie vietas, vai draugiem.lv, tad arī der pa taisno...ja gribi pie sienas, tad jāpastrādā. Stunda pie bildes ir normāls laiks. Vēlāk pamēģināšu ielikt tevi neapstrādātu un apstrādātu. (ja sanāks laiks)
bildē uz filmas un tad PS izmantošanas iespēja samazināsies diezgan stipri. nu, vienīgi kopējot var taisīt sava veida šopošanu, kur piegaišina vai patumšina attiecīgos laukus.
Es nerunāju par to, ko man darīt es vnk. gribu papļurkstēt par šo tēmu interesanti palasīties viedokļus
Viss atkarīgs no fotoaparāta un tajā iebūvēto palīgprogu skaita. Kad bildēju ar Canon Power Shot 3S, tad uz ekrāna sabīdīju visu, iekadrē, nospied slēdzi un printē. Tagad ar 5D, kuram naf nevienas palīgprogas, un tas viss ir jātaisa Shopā, ja gribi efektu attiecīgo. Otrs, ir mainīgie lielumi, un nemainīgie lielumi cilvēka sejā (seja praktiski noēd vislielāko laiku) - nemainīgie lielumi deguns, dzimumzīme.... mainīgie lielumi- pumpas, pinnes. Un ja šodien bildējoties pumpa ir uz deguna, un to atstājot, bet bildi skatot pēc laika, ka no deguna pumpa ir pazudusi...neērta sajūta rodas. Manas domas, ka seja jāsakopj ar make-up, un pēc tam ar PS (ja pirmā naf, otrais jālieto vairāk). Trešais, matrica redz savādāk kā cilvēka acs un filma...ja acss redz labi dumaku un tālums liekās gaišāks, matrica to redz otrādāk, un vizuāli veidojās apgriezstā vizuālā perspektīve. Un vēl daudz kas tāds , kas prasa apstrādi. ...bet ja bildē savam albūmam, ko rāda parasti ciemiņiem, lai tos dabūtu pie vietas, vai draugiem.lv, tad arī der pa taisno...ja gribi pie sienas, tad jāpastrādā. Stunda pie bildes ir normāls laiks. Vēlāk pamēģināšu ielikt tevi neapstrādātu un apstrādātu. (ja sanāks laiks)
ot, bet ir cilvēki, kas bildē pavisam vienkāršiem aparātiem un apstrādā minimāli, jo bilde tāpat jau ir izdevusies laba vienkāršu likumu ievērošanas dēļ. Citreiz vispār uz cūceni gadās laba bilde, ka ne ko pielikt ne ko atņemt.
Es nezinu ko var darīt pie bildes 2h - tā jau būs darotgrafika, no oriģinālā bildes nekā pāri nebūs palicis... 2h visām photoshopa funkcijām var iziet cauri 2x, ja kāds ir skatījies photoshop seecret, tad tas cilvēks no nekā lēni stāsot, rādot uzaitsa gatavu bildi 50 minūtēs, ja viņam nekas nebūtu jādemonstrē tad tas prasītu 15min.. !!!?
Kā es daru: Pasākumu bildes: fočēju RAW, pēc tam lighroomā piergulēju EV, WB un patasnoju, pagraizu ~ 2-4min uz bildi
Dabas skati: Atveru šopā, taisnoju, graizu, regulēju, krāsas, kontrastu, levelus, asumu, staipu, loku, dedzinu, dublēju layerus, maksēju, piedzenu kādu efektu, kas liekas interesantāks ~ 10 - 30 min
Portreti: izgludinot ādu, uzzīmējot skropstas, uzacis, balinot zobus, dzidrinot acis, regulējot krāsas, garizot, bla bla bla ... ja 30 minūtēs neirakstos tad esmu TV skatījies pa brītiņam. (atklāti sakot es ar tām guldināšanam nesmu atradis tehniku, kas man ļautu arī bildi apstrādāt 10 minūtēs)
Vinīgais, kas varētu prasīt laiku līdz 1 stundai ir HDRI, tur ir brīžiem černua, ka pēc Photomatixa ir daudz kas bildē sačakarēts...
Vai es atzīstu šopu? Jā, man tomēr ir uz matricas putekļi kurus jānovāc...
Nu jā, ir forši, ja portreta bilde ir nogludināta tā, ka to vispār neredz, bet ja to redz, ka sitās acīs, tad vairs nav tas. Nu, tas tāds mans viedoklis. Pazūd dabīguma sajūta, jo pēc idejas mums katram ir poras, pumpas, dzimumzīmes, neiezīmētas kontūras, jo tas viss tā ir. Nevajag tāpēc ar objektīvu līst modelim degunā, lai vēlāk visu nošopotu un tad tiek rādīta lelle nevis cilvēks Nē, es piekrītu, kad šad tad ar ko šādu var padarboties, bet ja visu laiku no prastas bildes pataisi bildi uz wow, tad sevi vairs nevar nosaukt par fotogrāfu bet par datorgrafiķi ))
Arī, šeit ļoti pamanāma lieta pie komentāriem, ja ieliec bildi, tad ir ļoti daudz komentāru par to, ka vajadzēja nošopot to, vajadzēja šito, to nogriezt, to pielikt, to uzzīmēt... nuuuu, es nez. Bet nu, tas tāds man viedoklis, kurš noteikti nav jāuztver pers..
Redzēt īsti nevar (nu labi, var), esmu pārliecināts, ka gulinātā ne pa jokam... tikai šajā gadījumā uzskatu, ka gaumīgi - tāds kā skulpūras efekts radīts...
Redzēt īsti nevar (nu labi, var), esmu pārliecināts, ka gulinātā ne pa jokam... tikai šajā gadījumā uzskatu, ka gaumīgi - tāds kā skulpūras efekts radīts...
aha, redzēt var un ja tas tiešām ir domāts, kā skulptūras efekts, tad var piekrist, ka ir baigi smuk.
Atkarīgs no cilvēka. Kad pārtaisa fotogrāfiju par ilustrāciju man tas jau 90% nepatīk bet minimālā apstrāde uzskatu ir vajadzīga. Pārējais ir kā kuram patīk rezultāts. Ja cilvēkam nepatīk neviena apstrādāta bilde vizuāli-estētiski un viņš apstrādi redz jebkur uzreis, tad skaidrs ka viņš būs apstrādes pretinieks. Ja viņš ir pretinieks tik tāpēc ka nekad nav to darījis un uzskata ka tas nav profesionāli , tad tas cilvēks vienkārši ir idiots. Tādu arī ir pietiekoši. Man teiksim pilnībā pārtaisītas (kolāžas) 99% nepatīk bet tas nenozīmē ka tādā lieta nedrīks būt.
Nu nav jau tik traki - normāls grims dara brīnumus un esmu redzējis JPG failus, kas praktiski nemainīti nonāk uz žurnāla vāka un skatoties 100% palielinājumā tur nevar redzēt neko, ko parasti varam saskatīt neapstrādātos portretos ...
Nu nav jau tik traki - normāls grims dara brīnumus un esmu redzējis JPG failus, kas praktiski nemainīti nonāk uz žurnāla vāka un skatoties 100% palielinājumā tur nevar redzēt neko, ko parasti varam saskatīt neapstrādātos portretos ...
Retušēt var gan uz sejas gan uz fotogrāfijas. To pat vienmēr ir darījuši uz filmām , ne tikai digital laikos tas ir sācies.
Nu ja, par piemēru es vēl varu dot Fotobloga 2 gadu jubileju, kur puišiem par ideju žetons - konkurss! Cik tur to stundu laikā bij jānobildē k-kas no pasākuma un jāiesniedz viņiem. Vēlāk, pēc balsojuma, labākā bilde tika pie apbalvojuma. Nu, vai tur kāds apstrādāja bildi ar PS? Un daudziem sanāca tīri baudāmas bildes. aigarsam bilde bij pa pirmo!
p.s. sorry, ja PS tomēr bij pieejams un es šo faktu būsu palaidusi garām un vislaik naivi ticējusi, ka tā pielietošana tur nebij
10 gadus atpakalj es atspeerusies striideejos, ka fotoshops ir kaut kas galiigi nedabiigs. Liidz beidzot tomeer mani viens fotograafs parliecinaaja, ka es kljuudos. Tikai cik daudz , kur u kaa to lietojam - taa jau katra autora personiigaa dariishana - ko vinjsh grib paveestiit.
Un galu galaa .... kaapec visi nefotografee ar vienu objektiivu .. vai veel labaak ar kasti, kurai izdurts caurums? Arii dazhaadu objektiivu, filtru lietoshana ir paliigliidzeklji - taapat kaa fotoshops ... lai panaaktu zinaamu efektu. Muusdienaas fotoshops ir taas pashas vanniites ar kjiimiju un sarkano gaismu agrakos laikos. Kad veel nebija kraasainaas fotograafijas - taapat ar otinju kraasoja uz bildes sarkanus vaigus un luupas;-). Arii tajos laikos - kadam tas patika un kads to noliedza. Mainaas laiki - mainaas tehnologjijas. Un tas kursh to noliedz - tas vienkarshi nespeej buut elastiigs;-)))
Bet shis mans savaarstiijums nenoziimee, ka es uzskatu, ka bez shopa nav bildes. Bet minimaala apstradae toomeer IR vajadziiga, jo taa ir digitaalaa fotograafija un to nevar iebaazt vanniitee!
Nu ja, par piemēru es vēl varu dot Fotobloga 2 gadu jubileju, kur puišiem par ideju žetons - konkurss! Cik tur to stundu laikā bij jānobildē k-kas no pasākuma un jāiesniedz viņiem. Vēlāk, pēc balsojuma, labākā bilde tika pie apbalvojuma. Nu, vai tur kāds apstrādāja bildi ar PS? Un daudziem sanāca tīri baudāmas bildes. aigarsam bilde bij pa pirmo!
p.s. sorry, ja PS tomēr bij pieejams un es šo faktu būsu palaidusi garām un vislaik naivi ticējusi, ka tā pielietošana tur nebij
man gan bija bilde pa taisno no aparāta. 0 apstrādes.
man gan bija bilde pa taisno no aparāta. 0 apstrādes.
nu par ko es arī runāju - vai ta bij slikta? manuprāt - NĒ! Bij pa pirmo! Un vairākiem tā bij
Es uzskatu, ka neviena bilde nav perfekta un vienmēr ir kaut kas, ko var uzlabot. Un tā kā fotogrāfija, ko veido kamera ir tikai 2 dimensiju realitātes atainojums ar dimensiju izkropļojumiem un krāsu transformācijām, neredzu neko sliktu, ja šis tas tiek pielabots photoshop'ā.
Tā pat kā melnbaltais foto - tā ir vistīrākā fotogrāfijas apstrāde, nav svarīgi, vai rezultāts nācis no kameras vai ar softu - cilvēka acs neredz bez krāsām, tātad tas nav ne tuvu realitātes atainojumam.
Es uzskatu, ka neviena bilde nav perfekta un vienmēr ir kaut kas, ko var uzlabot. Un tā kā fotogrāfija, ko veido kamera ir tikai 2 dimensiju realitātes atainojums ar dimensiju izkropļojumiem un krāsu transformācijām, neredzu neko sliktu, ja šis tas tiek pielabots photoshop'ā.
Tā pat kā melnbaltais foto - tā ir vistīrākā fotogrāfijas apstrāde, nav svarīgi, vai rezultāts nācis no kameras vai ar softu - cilvēka acs neredz bez krāsām, tātad tas nav ne tuvu realitātes atainojumam.
Bet Tu par minimālu PS pielietojumu vai par stundu līdz divu stundu kārtīgu apstrādi?
p.s. dziļš paklons, Tavu bilžu liels fans lai vai kur tās sastrādātas, gh
Man liekas, ka bilde kas ir efektīga, jo ir tāda jau ir nofotogrāfēta un mazliet apstrādāta ir 100x vērtīgāka par tiem miljoniem (un vairāk) deviantart tipa bildēm, kur vienkārši uz ikdienišķa skata un skatījuma tiek implementēts kāds fotošopa tutoriālis (tjip, photoshop secrets)...
Skaista bilde ir laba lieta, bet taisīt bildes tikai tāpēc, ka smuk ...
Bet Tu par minimālu PS pielietojumu vai par stundu līdz divu stundu kārtīgu apstrādi?
p.s. dziļš paklons, Tavu bilžu liels fans lai vai kur tās sastrādātas, gh
Kurš ko kā māk . Esmu bieži redzējis kā fotošopo 30 minūtes to uz ko man aiziet 5 minūtes un zinu ir tie kam uz to pašu darbu aiziet labi ja 2 minūtes .
martink, no deviantart tur bieži bildes lieto kā klipart un veido no tām ilustrācijas. Tas jau drīzāk ir grafika nefis foto. Šeit starp citu arī ir sadaļa datorgrafika kurā izliek atiecīgus darbus. Bet ir arī daudz pamācības ar fotoapstrādi tur.
/neapstrādāt bildes/ ciparos nozīmē bildēt uz RAW, nelietot WB, u.t.t. - visi iestatījumi pa nullēm gan kamerā, gan konverterī - dienā zilās bildes vakarā/telpās čuru dzeltenās
MB filmu lietotāji izsviež 2.3.4.5. kontrasta nummura papīrus un visus kontrastfiltrus, izgāž ārā visus attīstītājus, kas nav standarta, un protams nelieto maskas
krāsaino filmu lietotāji filmas skannē tikai paši jo pierunāt minilabos operatoru skanneri /nomest pa nullēm/ neizdodas - tie kas kopē ar palielinātāju krāsainos 3 galvu palielinātājus izmet un visas krāsas kopē ar melnbalto monopalielinātāju nelietojot korekcijas filtrus
ciparziepjus kuriem nevar atslēgt korekcijas aizliedz ražot
iestājas brīnišķi pelēki pūkainais, zildzeltenais nezinātāju, nevarētāju, nesapratēju periods - jebkuram ir pienākums piespiedu kārtā noslīkt to godīgajā masā
Visradikālākā apstrāde notiek, mainīgu trīsdimensiju realitāti atspoguļojot plaknē, samazinātā, nekustīgā divdimensiju attēlā. Salīdzinot ar šo, pārējās izmaiņas ir mazākas, kā ute pret ziloni. Vai to dara ar otu, zīmuli, ar kaut kādu uzparikti no stikliem un tumšas kastes, ar papēdi smiltīs, vai vienkārši trenkājot peli pa galdu – būtība nemainās, kaut rezultāti atšķirīgi (dažreiz). Par jautājumu – parasti šo - to apstrādāju, kaut nemāku, bet PS nav vienīgā programma.
Haiduks diezgan pareiz pateica. Man ir iespeja salidzinat. Piemaram bildejot uz FILMAS ar videja formata 4X5 Collu vai 6x9 cm kameru uz DIA vispar nebij nepieciesjamas jel kadas korekcijas iznemot pusfiltri debesim un pa kadamiem spektra korektoriem. Savukart bildejot ar CANON letajam spogulenem lidz pat 5.D pec korekcijam del tehniskajam un optiskajam nepilnibam prasas 90% visjus kadru , ta ir vienkarsji tehniska nepieciesjamiba jo GALVENOKART visju kas DRABS bildeju ieksj RAW formata kas pec butibas ir DIGITALS NEGATIVS no kura vel JADABON BILDE UZTASIT Piemeram bildejor ar CANON EOS 1n MARK III Pec apstrades vakadziba ir samera minimala tur var setingoss sakrukjit ka visss +/- Gatavs izmantosjanai bez pecapstrades sanak PRESES VAJADZIBAM. Ta ir kamera kura nak ~ 3 T Ls tacju reizem gadas pie kolegjiem pastradat ar Sinar Digitalo videja formata kameru cena vinai ~25 t USD un PECAPSTRADE apsaluti neprasas SANAK visai LIDZIGI ka uz FILMAS. Taka DILEMA vai nu bildet UZ FILMAS un tad tiesjam NEKAS NAV JAAPSTRADA ka uzbildes TA BUS BILDE savukart ar nazajiem DIGI vena lidz ~2 t Ls atdot bildes neapstradatas ir KLIENTU CAKARESJANA atdodot vinam PUSFABRIKATUS jeb nepabeigtu darbus . Ikdiena man izmantojamaka PS funkcija ir ACTIONS+BATCH jo visss 100% tiek apstradats ar konkretu funkciju kopumu lai KLIENTS sanem PRECI neviss PUSGATAVUS PUSFABRIKATUS.
Nu jā, ir forši, ja portreta bilde ir nogludināta tā, ka to vispār neredz, bet ja to redz, ka sitās acīs, tad vairs nav tas. Nu, tas tāds mans viedoklis. Pazūd dabīguma sajūta, jo pēc idejas mums katram ir poras, pumpas, dzimumzīmes, neiezīmētas kontūras, jo tas viss tā ir. Nevajag tāpēc ar objektīvu līst modelim degunā, lai vēlāk visu nošopotu un tad tiek rādīta lelle nevis cilvēks Nē, es piekrītu, kad šad tad ar ko šādu var padarboties, bet ja visu laiku no prastas bildes pataisi bildi uz wow, tad sevi vairs nevar nosaukt par fotogrāfu bet par datorgrafiķi ))
Arī, šeit ļoti pamanāma lieta pie komentāriem, ja ieliec bildi, tad ir ļoti daudz komentāru par to, ka vajadzēja nošopot to, vajadzēja šito, to nogriezt, to pielikt, to uzzīmēt... nuuuu, es nez. Bet nu, tas tāds man viedoklis, kurš noteikti nav jāuztver pers..
šito ir ātrais variants...Reduce noise, un plastmasas ģīmi iekšā...bet kad nostrādā tā lai paliek visas poras, maža, baltā pūciņa, bet seja ir superīga, tas prasa laiku un izdomu...variantu piemeklēšānu...viss prasa laiku, un jo vairāk laba izdarīsi pirms bildē, mazāk pie apstrādes.
...un te saskaiti laiku, cik tika pavadīts (šoreiz ne šopā) vairākiem cilvēkiem sagatavojot fotografējamo cilvēku.
Piedodiet par augstāk rakstīto, bet lasīju visu pēc kārtas un it kā domās atbildēju. Bet tagad no sevis. FOTOGRĀFA PAMATUZDEVUMS IR APMIERINĀT PASŪTĀJU. Un naf svarīgi, ar kadu paņemienu pie tā nonāk, un kas ir pasūtītājs. Pasūtītājs var būt fotogrāfs pats un pasūtīt sev bildi dvēselei. Ieliekot bildi te - fotobloga...jocīgi, bet pasūtītājs ir bloga tauta, kas par labu darbu samīļo, bet par sliktu pasūta... Un pareizi tika rakstīts, ka uzejot uz pareizajām fiškām 10 min var izdarīt to, ko cits nevar pat pa dienu. Te veidojās relatīvais bilžu apstrādes laiks...citam stunda, citam 10 min, citam nekad...un parasti NEKAD ir lielākie PS noliedzēji.
Nu, visā ziņā, domu gājiens man nav mainījies Kā sākumā teicu, tā arī tagad joprojām domas neesmu mainījusi - bildi pēc vajadzības apstrādā, bet minimāli. Ja apstrādā daudz, tad tā, lai tas nav manāms.
Tās trakās plastikas sejas, vai noblūrētais tonis visai bildei pa virsu, ne vienmēr varētu patikt tautai, kur nu vēl pašam bildētajam objektam. Nu ja, vidus ceļš vienmēr ir tas zelta ceļš.
Nu, visā ziņā, domu gājiens man nav mainījies Kā sākumā teicu, tā arī tagad joprojām domas neesmu mainījusi - bildi pēc vajadzības apstrādā, bet minimāli. Ja apstrādā daudz, tad tā, lai tas nav manāms.
Tās trakās plastikas sejas, vai noblūrētais tonis visai bildei pa virsu, ne vienmēr varētu patikt tautai, kur nu vēl pašam bildētajam objektam. Nu ja, vidus ceļš vienmēr ir tas zelta ceļš.
SL, nemaini savus uzskatus... Tāpat arī, ka mācoties fotografēt jāmācās PS, jo tikai ideāls salikums ir, kad māki abus. Un mācoties visu uzreiz apgūt nevar...iemācās kaut ko, iepatīkās un kādu laiku tas dominē, tad iemācās citu...tad citu un tā uz pilnību. Nestrādājot ar PS to arī neapgūsi. Bet par to, lai naf manāms, tu runā nepareizi, ja iecere ir ar efektiem, tad tiem jābūt spēcīgiem. piem www.fotoblog.lv... (nebalsot)
Kādreiz cerēju iemācīties fotografēt tā ka pa taisno var ierāmēt. Jo vairāk lasu un analizēju - secinu ka ja gribi kaut ko grandiozu vajag apstrādi. Vanniņas vai veikals - tā pati vien apstrāde vien ir.
SL, nemaini savus uzskatus... Tāpat arī, ka mācoties fotografēt jāmācās PS, jo tikai ideāls salikums ir, kad māki abus. Un mācoties visu uzreiz apgūt nevar...iemācās kaut ko, iepatīkās un kādu laiku tas dominē, tad iemācās citu...tad citu un tā uz pilnību. Nestrādājot ar PS to arī neapgūsi. Bet par to, lai naf manāms, tu runā nepareizi, ja iecere ir ar efektiem, tad tiem jābūt spēcīgiem. piem www.fotoblog.lv... (nebalsot)
nuu, šoreiz es nerunāju par iecerētajiem apstrādātajiem darbiem
nuu, šoreiz es nerunāju par iecerētajiem apstrādātajiem darbiem
... un kuri ir neiecerētie darbi??? vairums blogā salktās bildes??? bet arī tajās ir daudz pateikts, bet naf mācēts pasniegt.