Fotograafam lai labi stradaatu vajag labu tehniku kuras aptuvenaa cena ir 15.ooo Ls , kas katrus 10 gadus var teikt noveco/saluuzt/nolietojaas.
talaak vajadziiga studijas gaismu tehnika kas ir aptuveni 20.ooo, kas noveco/saluuzt pa 10 gadiem
Talaak vajag vietu kur dziivot. pienemsim ka tas maksa 30.ooo kaads videesj dziivokliitis purchikaa.
Talaak vajag normaalu studijas telpu. Sanaak 100.ooo tas tada sakuma cena telpai ctuvu centram.
taalak paskaitisiim videeji fotograafs saak darboties no 20. gadiem. liidz kaadiem 60-70 gadiem. taatad darba staazhs ir 50 gadi.
tagad peeekinaasim:
15.ooo x 5 (foto tehnika) 20.ooo x 5 (studijas tehnika) 100.ooo (studijas telpa) 30.ooo (dziivoshanas telpa) kopaa 260.ooo izdalam uz 40 gadiem = 6500 gadaa
Meenesi aptuveni jaanopelna 550 Ls lai tikai 40 gadus uztureetu sevi pie iespeejas normaali straadaat, nerunaajot jau par auto, eeshanu, , pakalpojumiem, reekiniem,dreebem, ilzaideem, atpuutu, utt...
sanaak lai kaut cik videeji dziivotu jaanopelna 1000Ls meenesii. Lai kaut ko vispaar nopelniitu 2000Ls menesii
Ne visiem fotogrāfiem vajag studiju, tas pirmkārt. Otrkārt, var arī bildēt ar filmiņu un pat diezgan nesūdīgi.
iet runa par prof fotograafu muusu latvijas apstaaklos kas dziivo tikai no fotograafijas. shaadi pro fotograafi 90% lieto digi aparaatu pasuutiijuma izpildei.
savu maaklas ideju izpildei var visu muuuzhu ar 10Ls veerto zeniitu bildeet
var jau visādi, bet nestrīdos - prieks dārgs, tāpēc ļoti daudzu to arī necenšās pārvērst par profesiju, uztur kā hobiju, vai papildus peļņas avotu savam darbam.
man personīgi atkrīt šie foto un studijas dzelžu tēriņi/apkalpošana, jo to nodrošina darba devējs. šādā aspektā šī profesija nemaz tik nerentabla neizskatās. teorētiski ar pieminētajiem 550LVL var tīri labi izdzīvot, reizēm atļaujoties arī uzdzīvot :wink:
Šeit runa laikam ir par Latvijas fotogrāfu, kas par nožēlu nav izglītots, bet citādāk ja domā par normālo gadījumu, kāds Latvijā reti kurš, tad reālā karjera sākas mazliet vēlāk un izglītība un dzīvošana (ne Latvijā, jo šeit nav normālas skolas fotogrāfiem) izmaksā krietnu žūksni naudas pirms karjeras sākuma...
+ Mandalay taa ir... vai ja ne ieberzties tad domaat reaali kaa atpelniit to ko esi ieguldijis un vai tieshaam vajag visu un uzreiz... nav jau slikti taa ar "kampienu" bet reizeem jaapaveertee kaa labaak..
Diemžēl tā ir latviešu mentalitāte... sapņot... un ja parādās iespēja, tik mauc bez jebkādas atbildības. Tas pats uz ceļiem, tas pats veikalos lielos LCD izķer... Tagad var nebrīnīties, kāpēc esam tur, kur esam... (labi, ka vismaz paceļoties algai pret stiklu cenai - paliek nedaudz priecīgāk )
Bik vairaak kaa gadu novilku dziivojot tikai no fotografeeshanas, tagad gan naacaas iet papildus darbaa straadaat.. Bet cik paskaties - tik daudzi taisaas par fotografiem kljuut!
man personīgi atkrīt šie foto un studijas dzelžu tēriņi/apkalpošana, jo to nodrošina darba devējs. šādā aspektā šī profesija nemaz tik nerentabla neizskatās. teorētiski ar pieminētajiem 550LVL var tīri labi izdzīvot, reizēm atļaujoties arī uzdzīvot :wink:
pa 260 shtukaam nopeerku Chiekurkalnaa zemi un uzcelju automazgaatavu un dziivoju laimiigs labi aakstos, tas teksts par nekaa nedariishanu un sapnju nepiepildiishanos aizkjeera (kaut arii daudzi taadi dzirdeeti shis bija speeciigaakais)
Nav ne kāda riska, mans čoms ar foto un maketēšanu nopelna normālu piķi, i kredītus apmaksā i dzīvošanai atliek, vajag tikai strādāt un protams jabūt ari ķērienam uz to ko dari.
Fotogrāfs un tāds, kas fotogrāfē, ir divas dažādas lietas.
Arodbiedrības, profesionālās biedrības utml. - tas viss civilizētās valstīs ne par velti izveidojies ...
Īpaša suga ir tie, kas, strādājot pamatdarbā, piehaltūrē ... laikam darba vieta ir priekš tam, lai uzturētu censoņa vēlmi piedāvāt lētas haltūras... hvz.
Neesmu fotogrāfs, bet izsakos, jo ar līdzīgu problēmu saskaros savā jomā.
kas neriskē tas nedzer šampi kas neriskē tas neko nepaspēj kas neriskē tas nevinnē ...... :lol:
Viss tas ir pareizi tikai ar smadzenēm vajag pieiet riskam, nevis aiziet uz banku pēc 250000 un tekt, no rītdienas es būšu fotogrāfs un pelnīšu maizei ar fotografēšanu!
kas neriskē tas nedzer šampi kas neriskē tas neko nepaspēj kas neriskē tas nevinnē ...... :lol:
Tas tomēr ir bišku nodrāzts teiciens un vairāk attiecas uz sportiska vai azartiska tipa aktivitātēm, kur bez riska točna nevar vinnēt. Profesionāla attīstība tomēr drīzāk ir nevis risks, bet darbs, darbs, darbs. Un pa laikam gadīties būt īstajā vietā un laikā, jeb kā saka - veiksme ir labi sagatavota iespēja.
Latvijā tas ir risks, jo ekonomika nav stabila un vēl kaudze ar faktoriem, kas tevi iespaido. Attīstītās valstīs, kur ir noteiktas iestrādātas sistēmas šis risks pat var nepastāvēt, tikai tā dzīvīte tad tāda vienmuļa :roll:
tikai domas: 1. to aprēķinu domāju, ka var izdalīt vismaz ar divi, jo nav viss tik traki... ne jau viss vienmēr saplīst un ne jau vienmēr ir jāpērk jauns (biju domājis var nopirkt arī kaut ko lietotu) 2. esmu cilvēks, kas pat gadu uz priekšu baidās aizfantazēties, bet nu es esmu īpašs gadījums, bet manuprāt, rēķināt kaut ko 50 gadus uz priekšu ir neprāts jebkuram 3. jāpiekrīt, ka ir un būs grūti, bet ja pa brīdim iebāz kāju pareizajās durvīs, tad nav nemaz tik traki
tikai domas: 1. to aprēķinu domāju, ka var izdalīt vismaz ar divi, jo nav viss tik traki... ne jau viss vienmēr saplīst un ne jau vienmēr ir jāpērk jauns (biju domājis var nopirkt arī kaut ko lietotu)
man gan shiet ka to japareizina ar divi... jo skaitiiits viss tas leetakais piemeram par studijas tehniku un telpaam un dziivoshanu...
Viss jau protams, atkarīgs no cilvēka, ambīcijām un situācijas. Mans "Stocku" pasniedzējs, piemēram, visu savu karjeru bildē ar filmu, lielās ar to, ka viņam ir 80 000 bilžu arhīvs... tas nozīmē, ka viņš uzbīldējis kādus 150 000 kadrus, kas ir aptuveni 5000 filmas... bildē lielākoties ar velvia 50 slaidu filmu... ja es tagad izbildēju vienu filmu, kas maksā virs 5 eiro un 3 par attīstīšanu un ielikšanu rāmīšos, tad reiz 5000 sanāk prāvs cipars... tāpēc manuprāt, izdevumi ir ļoti relatīvs jēdziens... mēs tos paši veidojam un pašiem arī jāatpelna... ja nesanāk, tad jādomā par profesijas maiņu
Nu nekas jau tik šausmīgs andre aprēķinos nav. Gan jau ka tas tā ir, ja blildē to ko viņš. Un vispār izskatās, ka diezgan maz naudas tāds bizness prasa, ja visus izdevumus tik ap nepilniem 600 Ls var nosegt.
Andre, man gan šķiet, ka šāda Tava gaušanās vairāk piederētos kāzu portāla reklāmas rakstiņam, lai motivētu pakalpojuma cenas. Fotomīļu portālā laikam tā ir nevietā. Ja fotogrāfa ceļš, ko esi izvēlējies, Tev patīk, nav ko gausties, bet jāstrādā. Vismaz man diendienā knipsēt uz pasūtījuma svešus ģīmjus nepatīk un tādēļ pelnīt maizi tikai ar foto negribētu. "Eju peļņā" tad, kad patīk un mēra robežās (tas nozīmē kāzu sezonā nevis katras brīvdienas, bet 1-2 reizes mēnesī)- tātad varu gan pienācīgā kvalitātē un bez stresa apstrādāt bildes, un arī atpūsties. Ar kāzām u.c. peļņas darbiņiem nopelnu sev vaļasprieka tehniku (ne tikai foto) un iespēju pirms algas neaizņemties piečukus. Un esmu apmierināts ar dzīvi...
Un tapec tie kuri piehaltūrē pie pamatalgas nosit tirgus cenas, kā ai bieži gadās ar zemu bilžu kvalitāti, pie kā pieradina plašo pasūtītāju loku ka tas ir norma. Bet ka jav minēju ir cilvēki kuri normāli nopelna ar fotolietām.
Vai Tu pēc sevis spried? Vismaz es cenšos gan cenu nenosist , gan sevi ar haltūrbildēm neblamēt.
Man ir gadījies no dažiem "prof-kolēģiem" saņemt arī neizpratnes pilnus pārmetumus, ka es pārcenšoties ar bilžu apstrādi un tādejādi taisot "ikdienas profesionāļiem" nevajadzīgu konkurenci. Tjipa- koo, vai Tu kāzu bildes arī apstrādā- priekš kam- saraksti diskā un viss- tāpat samaksās...))
Man ir gadījies no dažiem "prof-kolēģiem" saņemt arī neizpratnes pilnus pārmetumus, ka es pārcenšoties ar bilžu apstrādi un tādejādi taisot "ikdienas profesionāļiem" nevajadzīgu konkurenci. Tjipa- koo, vai Tu kāzu bildes arī apstrādā- priekš kam- saraksti diskā un viss- tāpat samaksās...))
Tiem "prof" kolēģiem tāds pofigistisks piegājiens. Bet nu ir tādi ka pa taisno no foča uz CD/DVD matricas raksta. Nekādas labas atsauksmes vairumā nav dzirdētas par tādiem.
Tiem "prof" kolēģiem tāds pofigistisks piegājiens. Bet nu ir tādi ka pa taisno no foča uz CD/DVD matricas raksta. Nekādas labas atsauksmes vairumā nav dzirdētas par tādiem.
Tādu nostāju dzirdēju arī no viena fotosalona darbinieka. Laikam jau provinces salonā tik liels pieprasījums, ka var atļauties "haltūrēt" (es domāju brāķu taisīšanu, nevis kreiso darbiņu)
Ja uz kāzām ir piešauta roka un iekadrē bildējot, nekur naf sanācis krāsu disbalans, tad ko vairāk darīt? Atsauksmes parasti ir dzirdētas par tizlu kadrējumu, kad parakstoties pim. līgavai griezums pa acīm, bet līgavainim pa ausi. Un vienmēr vajag pieiet ar domu- ja esi uzņēmies pa naudu, tad ir JAIZPILD, VOT TĀ IR PROFESIONĀLA ATTIEKSME.
Ja uz kāzām ir piešauta roka un iekadrē bildējot, nekur naf sanācis krāsu disbalans, tad ko vairāk darīt? Atsauksmes parasti ir dzirdētas par tizlu kadrējumu, kad parakstoties pim. līgavai griezums pa acīm, bet līgavainim pa ausi. Un vienmēr vajag pieiet ar domu- ja esi uzņēmies pa naudu, tad ir JAIZPILD, VOT TĀ IR PROFESIONĀLA ATTIEKSME.
Par prof.attieksmi- pilnīgi piekrītu. Bet par piešaušanos- ne vienmēr. Piemēram, tumšajās baznīcās bildējot, nekādi nevaru piešauties, lai bez buršanās RAW`ā, tumšo stūru "izvilkšanas" utt utml, dabūt gatavu bildi,ko nav kauns tautā dot. Savukārt ārā, spilgtā saulē, parasti mokos, lai līgavas kleita ir tiešām balta (nevis zila no debesīm) un nepārgaismota. Un vēl daudzas citas nelaimes- kaut vai mūžīgi nelaikā kadrā ielienošus kāzu viesus utt...
Fotograafam lai labi stradaatu vajag labu tehniku kuras aptuvenaa cena ir 15.ooo Ls , kas katrus 10 gadus var teikt noveco/saluuzt/nolietojaas.
talaak vajadziiga studijas gaismu tehnika kas ir aptuveni 20.ooo, kas noveco/saluuzt pa 10 gadiem
Talaak vajag vietu kur dziivot. pienemsim ka tas maksa 30.ooo kaads videesj dziivokliitis purchikaa.
Talaak vajag normaalu studijas telpu. Sanaak 100.ooo tas tada sakuma cena telpai ctuvu centram.
taalak paskaitisiim videeji fotograafs saak darboties no 20. gadiem. liidz kaadiem 60-70 gadiem. taatad darba staazhs ir 50 gadi.
tagad peeekinaasim:
15.ooo x 5 (foto tehnika) 20.ooo x 5 (studijas tehnika) 100.ooo (studijas telpa) 30.ooo (dziivoshanas telpa) kopaa 260.ooo izdalam uz 40 gadiem = 6500 gadaa
Meenesi aptuveni jaanopelna 550 Ls lai tikai 40 gadus uztureetu sevi pie iespeejas normaali straadaat, nerunaajot jau par auto, eeshanu, , pakalpojumiem, reekiniem,dreebem, ilzaideem, atpuutu, utt...
sanaak lai kaut cik videeji dziivotu jaanopelna 1000Ls meenesii. Lai kaut ko vispaar nopelniitu 2000Ls menesii
Piebiedrojies
Sapņo jaf tu pareizi, bet tas ko tu uzrakstīji atbilst normālam līmenim- viena foto sesija dienā, un tā desmit dienu , wow, aizmirsu pierakstīt, sesijas samaksa 200 EUR... vidējs profa līmenis, un ja tu saki, ka Latvijā nemaksā, brauc un izcīni vietu, kur maksā...arī Latvijā ar tavu sākumā nosaukto cenu jābūt 3x pieticīgākam, vai arī jāpelna šādi: 4 kāzas = 4X250 =1000 10 fotosesijas 10X50= 500 2 kursi 100 = 200 ire studijas~30 st= 450 ____________________
nu tiešām slikta dzīve ar 2000 Ls mēnesī.
Tikai nesaki, ka nesanāk, jo tad sākumā minēto tehniku tev nevajag!!!
Es nefotografēju, bet ir nācies noalgot paziņām bildētājus...
tad nevaino bildētāju, bet vaino sevi- tu taču paziņu apkrāpi un nepiegādāji viss lētu, bet sliktu bildētāju
Kā es varēju paziņam piegādāt fotogrāfu, ka es biju notikuša fakta priekšā un redzēju tikai drausmīgo rezultātu.
Nopietniem pasākumiem parasti jau fotogrāfu izvēlas vai nu pēc nopietniem ieteikumiem, vai arī pēc personīgas iepazīšanās un vairāku kāzu pilna arhīva izskatīšanas. Protams, ja akli notic I-neta mājas lapas portofolio, var gadīties visādi...