forum.gif
A.Lapina graamatas
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / A.Lapina graamatas
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. >
IerakstsAutors
Publicēts: 23.04.08 15:23
 citēt
Dansiga - droši vien ir pietiekoši daudz cilvēku ar sava veida redzes īpatnībām, taču kopumā varētu pieņemt, ka cilvēki redz vienādi. Es jau netaisu ainavas konkrēti Tev un konkrētai tai vai citai acij, jo tad es varētu tam vienas acs redzējumam dzelteno mazāk piesātināt, jo korekciju veiks - un te uzreiz jautājums - kas? Vai tā ir tieši acs īpatnība, ka tā notiek vai tas tomēr ir kāda attēla apstrādes īpatnība smadzenēs? Bet tagad neiedziļinoties šajās niansēs, varbūt ka varam palikt pie Lapina grāmtas. ? ;)
Vai kāds zin, kā nosaka absolūto dzirdi? Diemžēl man nav muzikālās izglītības, kaut gan dziedāju skolas korī, bet man neviens nav teicis, tāpēc es drīzāk pieņemu, ka man nav absolūtās dzirdes. Pameklēju internetā par to un atradu šādus komentārus: 'Absolūtā dzirde raksturojas ar ļoti labām skaņu izšķiršanas spējām un perfektu dzirdes atmiņu' vai piemēram, par koncertmeistari Vilmu Cīruli rakstīts: '... tika konstatēts, ka man (domāts Vilma Cīrule) ir arī absolūtā dzirde, un no sešu gadu vecuma tiku sūtīta mūzikas skolā.'. Tas varētu notikt tā, ja kāds nospēlē uz klavierēm kādu vienkāršu melodiju, tad bērns to spēj atkārtot ar savu balsi bez kļūdām. Ja esi apguvis muzikālo izglītību, tad pēc skaņas vari precīzi noteikt, kas tā ir par skaņu (vai precīzāk laikam būtu teikt toni un toņkārtu). Jo kā bērns, kurš nepazīst do-re-mi utt, var pateikt, ko viņš ir nodziedājis - vai tas bija 'do' vai 'mi' vai 'la'? Un tas, ko bērns dzird - skaņas signāls no ausīm tiek analizēts smadzenēs un gluži tāpat smadzenes spēj to atcerēties (smadzenēs dzirdēt) un to paziņot balss saitēm, kāds tonis būtu atskaņojams. Tā sakot tā ir auss - smadzeņu - balss spēja. Bet visam pamatā laikam tomēr kāda izteikta smadzenu spēja. Vēl ir t.s. muzikāla dzirde. Bet tagad tajā visā neiedziļonoties, varētu rasties jautājums - kāpēc to pieminu?
Tas saistīts ar H-Zemītis augstāk rakstīto. Tāpēc vēlreiz to šeit citēšu: "... bet par redzēšanu ar smadzenēm - gribas apjaust definīcijas būtības sakarības. ... Man šī procesa sapratnei tuvina analīzes apjēga par bērna vizuālās uztveres un vizuālās izteikšanās procesiem."
Tāpēc pieminēju to bērna dzirdes pābaudi, jo kaut kas līdzīgs redzes noteikšanai varētu būt analoģiska pārbaude, piemēram, kādu vienkāršu kompozīciju (četrstūris, kvadrāts, aplis dažādās krāsās un izvietojumā uz kāda neitrāla fona) bērnam būtu jāmēģina attēlot uz papīra pirmskolas vecumā. Tad varētu labāk spriest par bērna vizuālām spējām par to redzi, kāda tā ir uz konkrēto attīstības brīdi.
Un tad seko vēl H_Zemitis rakstītais: '... un uzzīmē lietas uz tām neskatoties, bet to, kāda informācija viņā saglabājusies.'
Savukārt par to, ko un kā mēs no redzetā atceramies un saglabājam savā atmiņā ir aprakstīts M.Kundziņa grāmatā.
No savas bērnības es savukārt atceros, ka man ļoti nepatika iet gulēt (it sevišķi tumšā istabā), kad vecāki bija aizgājuši uz teātri un es paliku viens pats mājās. Un tad tā brīvā laika nodarbe bija zīmēšana. Savukārt skolā mani sajūsmināja rasēšana un no divu projekciju attēliem trešās projekcijas iegūšana, kā arī 3d attēla konstruēšana.

Tā visa garā runa ir par to, ka acīmredzot gan kaut kādu ģenētisko, gan arī tālāk izglītības iespaidā ir attīstītas smadzeņu daļas, kas ļauj to vizuālo modelēt it kā galvā.. Droši vien no malas to palasot varētu padomāt - kas tas par murgojumu, bet katrs to var uztvert kā katram tīk. Šīs ir tikai pārdomas par vienu Lapina teikumu: "Un tomēr mēs redzam ne tik daudz ar acīm, cik ar smadzenēm."

Lapina grāmatā vēl pieminēts leņķa izmērs un Leonardo da Vinči ietiekums lineārās perspektīvas veidot uz stikla. Savukārt Kundziņa grāmatā 'Dabas formu estētika' rakstīts: "Piecdesmitajos gados kāda amerikāņu zinātnieku grupa konstatēja vardes acs tīklenē īpašus neironus, kas kalpo kā leņķu detektori. Vēlāk citi zinātnieki tādus neironus atrada arī kaķiem un pērtiķiem. Šiem dzīvniekiem tie novietoti nevis tīklenē, bet galvas smadzeņu redzes centrā. Līdzīgas šūnas - leņķu detektoti smadzeņu garozā - ir arī cilvēkam." :)
Publicēts: 23.04.08 15:27 labots
 citēt
Vai kāds zin, kā nosaka absolūto dzirdi?

Elementāri - dzirdot jebkuru skaņu ( ja vien tas nav ZAZ motora troksnis, vai kas tādā garā ) absolūtās dzirdes īpašnieks var nekļūdīgi pateikt - kas tā par noti. Vai tonalitāti skaņdarbam utt. Ir arī absolūtā redze
Publicēts: 23.04.08 15:35
 citēt
Bērns nepateiks, kas tā par noti, bet būs spējīgs to atskaņot. Izglītots muzikāls cilvēks jau zinās to nosaukt, bet vai vienmēr šis cilvēks spēs ar savu balsu atskaņot šo toni (noti)? He he - un kā definejās absolūtā redze? Pieņemsim, ka tā būs Tava Nilss versija, bet varbūt ir arī kāda pasaules mērogā pieņemta definicija vai procedūra, kā to noteikt. Pat ja tāda arī būtu, es nedomāju, ka man ir absolūtā redze, taču tas mani netraucēs turpināt fotogrāfēt. ;)
Publicēts: 24.04.08 16:49
 citēt
Kam mums vajadzīgs definēt absolūto redzi, kāds no tā labums? Varbūt tev ir un tu jutīsies labāk?
Un tie absolūtās dzirdes fenomeni tiešām ir arī mākslas guristi?
Pati absolūtā vērtība bez izpausmes vēl ir nekas, tam klāt jāliek izteikšanās virtuozitāte un cilvēcīgums!
Publicēts: 29.04.08 11:56
 citēt
Atbalstot Silvijas ierosinājumu diskusija " dzīvajā" notiks 17. maijā Ādažos laikā no 13.00- 15.00. Aicināti piedalīties visi interesenti. Priekšnosacījums, lai piedalītos sarunā- izlasītas vismaz dažas grāmatas nodaļas. Pieteikties pie manis, kā arī noskaidrot, vai notiks šī diskusija - jo diskusiju sāksim, ja tajā iepriekš pieteiksies vismaz 5 dalībnieki.
Publicēts: 29.04.08 23:07
 citēt
Linkman, nu jaa ..... abosluutaa dzirde IR abosluutaa dzirde un to nevar uztreneet (kaa n_g raxtiija). Var uztreneet dzirdi, lai taa ir cik ne cik cieshama, bet ne liidz absolutajai - taa tieshaam ir Dieva daavana. (atshkjiribaa no tevis - muuzikas skolaas maaciijos 12 gadus) ;-)))))

Absoluuto dzirdi var notesteet ..... bet absoluuto redzi? hmm ..... tas ka viss notiek smadzenes - tachu pat kakjim skaidrs!;-))))) Jo kaa savadaak var izskaidrot situaaciju, ka civleeks skataas kaut kadiem priekshmetiem virsuu un kaadu no tiem pilniigi neieveero?
Publicēts: 30.04.08 00:04
 citēt
valterux, paldies ka paraadiiji kur ir mana vieta! Par mani viss skaidrs - zemakaa par nulli , bet nu piedod - turpinaashu ar to nodarboties no darba briivajaa laikaa un to Tu man nevari noliegt. Tik nepsaortu Tavu naidu pret Lapinu .... nu nepiekriiti vinjam - tad ne vajaga noliidzinaat liidz ar zemi .... ak viedaa, gudraa, talantiigaa muusu valterux!
Publicēts: 30.04.08 01:00
 citēt
valterux, Lapins raxtiija tad kad pokemoni un tu veel nebija dzimushi .... un no Lapina es veel neko neesmu izlasiijusi ... diemzheel .. bet riit kjershos klat. Taa ka Tavi apgalvojumi ir galiigi garaam .Un visu ko lasu - es izlaizhu caur savu smadzenju filtru un ne visu pienjemu .... neesmu jau tomeer tiine un ir SAVS viedoklis arii pret populaaru cilveeku viedokljiem un tam pasham Lapinam dziivee atljaavos iebilst un striideeties ar vinju!
Publicēts: 30.04.08 01:29
 citēt
O jessss - saakam arii politiku piit iekshaa;-)))
Paldies par padomiem .... Tu esi tas iistais cilveks, kura viedoklii buutu jaaklausaas? Kaapeec? Kur ir pamatojums?
Publicēts: 30.04.08 01:38
 citēt
Nu jau aizgaaja bezteema .... mees it kaa par fotografjiu runaajaam, ne? Un pamatojums, lai kaada viedoklii ieklausiitos un to pienjemtu, manaa uztveree ir DARBI , betn evis tuksha demagogjija ....
Publicēts: 30.04.08 01:48
 citēt
Valterux - tad ko Tu veel dari sheit? Ej uz [url=www.politika.lv]www.politika.lv[/url] vai kaadu liidziigu saitu un darbojies tur :P Sheit taa kaa par foto buutu jaarunaa :)
Publicēts: 30.04.08 12:38
 citēt
Kāda beztēma!!!!!!!
Uzspļaut spēj tas, kuram mutē sakrājušās siekalas( ir arī smagāki apzīmējumi...) un kuram nav problēmu to visu dabūt pār lūpām.....
Un ko tad tas Lapins nevar, vai var- nekādu konkrētu argumentu....
Publicēts: 30.04.08 14:31 labots
 citēt
Ak! Ko Jūs te cepaties? Tas valterux takš i sociāls eksperiments/garlaiks, negribas ticēt, ka kāds cilvēks ir tik stulbs un garā apdalīts, lai līstu forumos un dzītu šādu šņegu ( Cik nu pārskrienot pāris postiem sapratu - dižā fotomāksliniece/lielkrievu šoviniste) ;).

Peace
Publicēts: 30.04.08 16:09
 citēt
Spriežu tikai pēc tevis klāstītā, bet whatever, par būtisko runa bija, ne par detaļām.
Publicēts: 30.04.08 20:01
 citēt
Tad jau būsi ebrejiete vai tīrasiņu vāciete!!!
Kuras tautības pārstāve gan vēl varētu izcelties ar šādu šovinismu? :D
Publicēts: 30.04.08 22:30
 citēt
tad jau krieviete
Publicēts: 30.04.08 22:53
 citēt
tiešām japāniete?
Publicēts: 30.04.08 22:55
 citēt
nezinu kas patiesi ir visvecākā tauta uz pasaules bet no krieviem ir dzirdētu tādi izteikumi, ka vinji vinmer ir bijuši uz pasaules un vienmer bus
Publicēts: 30.04.08 23:07
 citēt
Vecāka tautība ir "muļķi" - pirmais no viņiem bij Adams, kas domāja, kā visas tautības ir cēlušas no viņa pūlēm(созданы его стараниями)... DDD
Publicēts: 30.04.08 23:46
 citēt
te nu ir tas, pie kā lielākoties noved bezpesoniska internetdiskusija....
Publicēts: 01.05.08 02:46
 citēt
VALTERUX, pastasti par savaam sakneem ! luudzuuuuu!!!!!!
Publicēts: 01.05.08 09:47
 citēt
Valterux tak zhiidiete laikam... Hitlers arii bija pa daljai zhiids, kauneejaas par savu izcelsmi un taapeec jau tik daudzus aizlaida pie dieviem... :P
Publicēts: 01.05.08 12:25
 citēt
;D
Publicēts: 01.05.08 15:31
 citēt
pasarg die's piedzīvot laiku, kad Masanja vadīs lielo politiku...
Publicēts: 01.05.08 15:50
 citēt
Antiikaa:pasarg die's piedzīvot laiku, kad Masanja vadīs lielo politiku...

Jau!!! - mūsus "nepasargāja die's"... :/ ;)
Publicēts: 01.05.08 18:29
 citēt
Valterux - zinu zhiidus, kuri apvainotos, ja vinjus nosauktu par ebrejiem...
Publicēts: 01.05.08 23:00
 citēt
Valterux, man līdz šim šķita, ka ebreji ir intelektuāla un gudra tauta :) Izskatās, ka ne visi :(
Publicēts: 01.05.08 23:07
 citēt
Valterux - Pag, pag, vai tad te kaads teica, ka zhiidi / ebreji ir slikti? Slikti noskanjoti te driizaak daudzi ir pret Tevi, un ne jau nacionalitaatei ar to ir kaads sakars... Dziesma jau nav par krekliem.
Publicēts: 01.05.08 23:39
 citēt
Laikam slikti študeju Lapinu - neatceros, kur bija pieminēti ēbreji... Valteruxai ir vienalga par ko un ar ko runāt - galvenais ir process. Viņam(ai) ir garlaicīgi vienam(ai). DDD
Publicēts: 03.05.08 11:01
 citēt
Te sarakstītais lai paliek blogam... -bet tikšanās un saruna caur Lapina darbiem organizējas- ja kāds vēlas līdzdarboties- rakstiet privāti.
Publicēts: 03.05.08 11:47
 citēt
+ H_Zemitis pēdējais koments! (nezkāpēc man poga "citēt" nedarbojas :()
Par daudz uzmanības un bezjēdzīgas mētāšanās ar vārdiem priekš vienas nekulturālas masjaņas!
Publicēts: 03.05.08 13:12
 citēt
Sākāt ar Lapinu beidzās ar Žīdiem? Laaaaaps:):) Masjaņa fano par varaintu "Kāpēc jūs mūs nemīlat kad mēs jūs mīlam bez apstājas un katru dienu" :):)
Publicēts: 04.05.08 18:19
 citēt
Kaut kā komentāri aizgājuši ne pa tēmu, tāpēc varētu nocitēt šo:
H_Zemitis: ... ir veselīgi, ka pa vidu nesmērē sviestu un nelej paniņas!
Publicēts: 04.05.08 18:27 labots
 citēt
Šis varētu būt foruma galvenais moto un pie tā varētu palikt, citēju no pirmās lapas: ;)
>>> H_Zemitis:
Dažas manas domas par grāmatas lasīšanu... varbūt runājam tikai par izlasīto - vienu, divām, vai vairākām nodaļām? Un tad man patiktos runāt - ne tikai par izlasīto kopumā, bet gandrīz par katru rindkopu atsevišķi - un katrai izlasītai rindkopai līdzi nāk pārdomas un idejas, kuras radās katram personīgi... un galu galā mēs par centru ņemam foto!!! Tad gandrīz katrai rindkopai blakus liekam fotopiemēru no saviem, vai kāda cita darbiem. Jebšu arī neaprobežojamies piemēros vienīgi ar foto, bet ilustrāciju ņemam no jebkuras mākslas, vai pat nemākslas ...
<<<
Publicēts: 04.05.08 20:35
 citēt
Linkman- tu te iedevi moto...
bet bez visa moto..........runājot par optiskām ilūzijām, bet tev ir sajūta, ka uz priekšu nāk melnais kvadrāts? Es tā palasījos...- esmu patreiz tajā!
Tu arī biji tai seminārā, kur bija Lapins?
Publicēts: 06.05.08 00:03
 citēt
Pogā es nav reģistrējies, tāpēc varu tikai no malas to palasīt. Mhmm - abstrakcionisma eksperts ir kurš - zaulons? Vai es kaut ko ne tā saprotu no pogas foruma linka? :)
Moto - tas tā. Bet tā nu tas ir, izlasi rindkopu un vesela kaudze ar jautājumiem parādās.
Piemēram, vakar pašķirstīju otru Lapina grāmatu 'fotogrāfija kā' un skatos kādā lapā - redzēta bilde - Gunāra Bindes 'Psiholoģiskais portrets'. Kāpēc pieminu to? Jo pirms kāda laika biju divu stundu pasākumā, kur Gunārs Binde vienu brīdi tieši stāstīja par šo savu bildi no savas personīgās pieredzes, kā tā veidojusies. Ja nekļūdos, tad stāsts bija par Valmieru, kur viņš (Binde) strādāja kā gaismotājs teātrī un ļoti bieži esot gājis pa šī kāpnēm. Personīgā dzīvē esot radusies spriedze, kas zināmā mērā ir ietekmējis to, ka šāda bilde vispār ir tapusi.
Un pats pie sevis es tā prātoju - tā nu gan ir sakritība - Binde pirms kāda laika stāsta (apmēram pirms trim mēnešiem) par savu bildi un vakar es to ieraugu Lapina grāmtā. Bet kāpēc Lapins izvēlējies tieši Bindes bildi kā paraugu analīzei? Vai viņi ir bijuši pazīstami? Iespējams, ka bildes publicēšanai grāmatā būtu nepieciešama autora atļauja. Tad jau laikam pazīstami. Un tad vēl tālāk skatos kādā citā lapā vēl kā paraugs parādīta bilde, bet autors Leons Balodis. Ops - divi pazīstami latviešu fotogrāfi ar bildēm pieminēti Lapina grāmatā. Vai nav interesanti? Ja Balodis ir dzimis 1940. gadā, bet Binde 1933. gadā, tad jau Lapinam varētu būt līdzīgs gadu gājiens. Ka tik šie vīri nav tikušies kādos vecos laikos kādā izstādē. :face-wink:
Seminārā, kurā bija Lapins? Mhmm - īsti nesaprotu, par ko iet runa, bet es noteikti neesmu bijis seminārā, kurā būtu bijis Lapins. :face-wink:
Vai uz priekšu nāk melnais kvadrāts? Mhmm. Es to vairāk mēģinu saprast kāda fona ietekme kā pieminēts Lapina 41. lpp (foto kā) par paspartū izvēli. No tā savukārt varētu secinu, ka veidojot bildi, ir jādoma par paspartū izvēli un attiecīgi koriģēt, piemēram, līknes. Šeit vien links uz kādu manu bildi: [url=www.shutter.lv/index.php?name=coppermine&file=displayimage&pid=16720]www.shutter.lv/index.php?name=coppermine&file=displayimage&pid=16720[/url]
Es ceru, ka šis links darbosies. Nekas īpašs, vairāk kā eksperiments uztverams. Ja izvēlas baltu fonu, tad bilde izskatās pelēcīga, kas kādā no komentāriem tika pieminēts, bet savukārt uz melnā fona šī menlbaltā bilde izskatās labāk. Pelēcīgums it kā pazūd. Kāpēc? Bilde viena un tā pati, bet fons iespaido bildi. Piemēram, blogam tiek pievienots neliels balts paspartū uz melnu fona. No fotogrāfiskā viedokļa autoram vajadzētu izvēlēties, cik un kāda izmēra paspartū pievienot un kāda fona bildi skatīt, jo atkarībā no tā veidojas dažāds iespaids par bildi. Nu tā - tās ir tikai dažās pārdomas, neko īpaši daudz nelasot, bet tikai pašķirstot grāmatu. Ja es vēl sākšu lasīt, oi, oi, oi ... pilnīgi vai blogi būtu jāsāk rakstīt. :face-wink: :face-grin:
Publicēts: 06.05.08 00:04
 citēt
Mhmm - links nedarbojas. Interesants komentārs: 'Under construction.. stay tuned!'
Publicēts: 06.05.08 00:08
 citēt
Droši vien jāliek http:// priekšā? Varbūt tā: www.shutter.lv...
Publicēts: 06.05.08 00:20
 citēt
Cik zinu Silvija bija pasākumā, kurā bija A. Lapins, domāju- varbūt arī tu.
Bet tavs piemērs ar bildes rāmi un tā toni nav peļams.- Man iepatikās.
Publicēts: 06.05.08 00:22
 citēt
ir tāda lieta kā krāsu psiholoģija.nu tur ir ko palasīties un padomāt kā jebkura krāsa ietekmē cilvēku.piemeram melna vispār ir nospiedoša krāsa bet veiksmigā kombinācijā tā jau kļust par cēlu krāsu.vispar ir jau tā, ka melns fons lielāko daļu krāsu padara košākas.tāpec jau jaunie plazzmas tv ari ir melni :D
Jauns tematsAtbildēt
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. >

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt