forum.gif
vienkāršā valodā par makro foto
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / tehnika / vienkāršā valodā par makro foto
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 14.04.08 21:13
 citēt
vai varētu man kāds cilvēcīgi latviešu valodā izstāstīt, kas man jāņem vērā, kādi apzīmējumi, burti vai cipari, izvēloties objektīvu (nikonam) makro lietu un būtņu fotogrāfēšanai. esmu sagrābstījusi visādas drumstalas, taču kopējā aina pagaidām iztrūkst. un visvairāk nesaprašanu ir par gredzeniem.
Publicēts: 14.04.08 21:58
 citēt
jāņem vērā mērogs kādā objektīvs spēj projecēt bildi - tādam tīrasiņu makro objektīvam šis mērogs ir vismaz 1:1 - tas nozīmē, ka ja tava kadra garākā mala ir 35mm, tad objektīvs spēj projecēt 35mm garu objektu pa visu kadru

gredzeni spēj pārvērst par makroobjektīvu jebkuru objektīvu vai pamatīgi palielināt specializēta makroobjektīva mērogu

diemžēl ar šīm zināšanām būs par maz jo visas šīs lietas samazina asuma dziļumu, gaismasspēju un slēdža laika diapazonu - šīs sakarības izslēdz iespēju bildēt tikpat viegli kā ar standartobjektīvu

vienīgā iespēja tikt pie bildēm ir iemācīties šī novirziena īpatnības

pirkšanas akts vien būs par maz
Publicēts: 14.04.08 23:58
 citēt
Viena tante (Google vārdā) teica latviski (krieviski varu daudz linkus iedot, bet baidos, ka nesapratīs):

www.fotokursi.lv...
lv.wikipedia.org...
www.poga.lv...
www.europe-nikon.com...
www.europe-nikon.com...

Tādā garā ar Gogles tanti var runāties ilgi...:)
Publicēts: 15.04.08 10:34
 citēt
makro stiklam nevaig gredzenus, ja vien negribi vēl tuvāk. pie lielākiem makro par mērogu 1:1 stiklu vaidzētu griezt otrādi.
Publicēts: 15.04.08 13:25
 citēt
paldies par padomiem! laikam būs jāmēģina budžetā iespiest tas nikon 105mm. lai gan mušas acis ar to nevarēšu bildēt, taču noderēs citām lietām.
Publicēts: 15.04.08 13:32
 citēt
Par muša acīm es jau iepriekš biju postējis - 105/2.8 + 50/1.4... Vismaz bildes aprakstā tāda kombinācija bija...

Pats vot laužos - pirkt/nepirkt... Ja pērk 70-200/VR, tad no 105 maz jēgas - tikai makro darbiem.

ja esi pārliecināts, ka esi īstais makro-dievs-vai-fans, tad imho labs stikls, bet gan jau ar laiku vajadzēs arī 180mm :)
Publicēts: 15.04.08 13:41
 citēt
...ar laiku vajadzēs arī 180mm :)

Sigma?
Publicēts: 15.04.08 14:58
 citēt
Vienīgais 105mm ar CA sūdīgi...

Moš vispirms aiziet uz Elkor un izšaut pārs kadrus... nez vai dos uz sava bodija uzlikt?

Sigmas 150/2.8 tādā ziņā ir zelta vidusceļš... 2x lētāk, CA daudz labāki, distance nedaudz parocīgāka priekš 1:1 makro (priekš kukaiņiem). Nu jā.. VR/OS nav priekš outdoor-portretiem...
Publicēts: 15.04.08 15:04
 citēt
Tev ir sampļi, ko esi izšāvis elkorā ar to 105mm? Vari iedot?
Katrs nav jāparbauda.. Nikonam +/- stabili... Sigmai savādāk.

mani atbaida tieši CA-kropļojumi... ja Sigmai 2x lētākam stiklam nav tādu vispār :(

Re kur Sigmas 150mm @ 2.8... nu vnk ideāli!
www.photozone-i1.de...
Publicēts: 15.04.08 15:23
 citēt
Interesē RAW
Publicēts: 15.04.08 16:15
 citēt
atver www.photozone.de...
un skaties test-bildes...
Publicēts: 15.04.08 17:14
 citēt
Ai nu Tu neskaties tikai MTF.. paskaties test-bildes...
Sigmas 150mm patīkamāks nekā 105mm (nav monstrīgo CA).
Ja vajag VR priekš portretiem - tad okey.. pērc :) /gadījumā, ja tev nebūs 70-200/

Jebkurā gadījumā ar garāku macro-stiklu varēs izdarīt to pašu, ko ar plato.. nedaudz perspektīva/skata leņķis/bokē mainīsies un tas arī viss.
Bet atceries vienu, ka ar 60mm/105mm nobildēt taureņus daudz sarežģītāk :)

Tas pats arī ar 85mm 1.4 un 1.8 - CA budžeta 1.8 versijai daudz labāks, un asums ~ vienāds, bet 2x lētāks!... bet nav 1.4 :)

Tā var turpināt dikti ilgi...

Es jau nezinu, kam Tev tas stikls būs paredzēts... ja naudas nav zēl pērc visus pēc kārtas. gan jau noderēs.
Publicēts: 15.04.08 17:44
 citēt
Pirmkārt, viņš.
Otrkārt, neesmu lietojis 180mm. Bet uz 90mm jau gribējās.
Treškārt - macro bez statīva nav macro, jo caurumu tu tik un tā vērsi ciet pēc situācijas, un tur nebūs nekādi vairs f/2.8, bet f/8 piemēram.. Ja nu vienīgi ar jaudīgām gaismām/zibenēm piegaismot.

esmu lietojis makro gredzenus uz 200mm.. pat ja nav roku trīces, tad vienalga pie 1:1 pamana lielo šūpošanās un asuma līnijas nobīdes - vnk ar rokām nav iespējams noturēt kadrējumu tik stabili.
Publicēts: 15.04.08 18:00
 citēt
Ja taisnas rokas, nevajag... re ku ak34 ar 300mm bliež pa putniem bez visādiem IS/VR/OS :)

Portretiem jā - vajag to VR..
Publicēts: 16.04.08 10:32
 citēt
Varu ieteikt izvēlēties Sigmu APO MACRO 180 F3,5 HSM , ļoti labs objektīvs , tā kā pārgāju no Nikon uz Canon tad varu nedārgi pārdot , lietots maz . Varu nosūtīt bilžu paraugus.(mob.29267744)
Publicēts: 16.04.08 16:16
 citēt

A kur ir teikts ka CA līdz 0,8-1 ir slikts rādītājs?

Nikon super objektīviem:

- nikkor-af-s-24-70mm-f2,8
www.photozone.de...

- nikkor-af-s-70-200mm-f2,8
www.photozone.de...

- nikkor-af-s-14-24mm-f2,8
www.photozone.de...

tas nav īpaši savādāks, pie tam par pēdejo piemēram tiek rakstīts secinājumos/slēdzinā:
The Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G ED N is a phenomenal lens ...
un novērtēts ar visaugstāko optiskās kvalitātes atzīmi.

Pats lietoju Nikon 105/2,8 VR un izņemot to, ka tas ir lēns, citu īpašu pretenziju pagaidām nav.
Publicēts: 16.04.08 17:16
 citēt

Neviens konkrēti par cipariem nav teicis.. es teicu, `paskaties uz test bildi`.
Es tādu negribētu, jo 2x lētāka Sigma dara to 2x labāk. Vienīgais par ko ir vērts maksāt VR priekš outdoor.
Publicēts: 16.04.08 19:36
 citēt

Neviens konkrēti par cipariem nav teicis.. es teicu, `paskaties uz test bildi`.
Es tādu negribētu, jo 2x lētāka Sigma dara to 2x labāk. Vienīgais par ko ir vērts maksāt VR priekš outdoor.

Nu var jau skatīties uz test bildēm cik uziet.

Iegādāties super monitorus, lai sāktu izšķirt nianses un pavadīt stundas testējot ... Rezultātā nonākt pie tā, ka objektīvāku, saprotamāku ainu par stikla kvalitāti sniedz tomēr kompleksi laboratorijas mērījumi, īpaši ja tas ir veikts vienā un tajā pašā vietā, ar vienādiem paņēmieniem, nosacījumiem ...

Tam apstiprinājums tepat blogā: - var sameklēt ar vienādiem aparātiem, vienādiem stikliem bildētus uzņēmumus, bet kā ar kvalitāti bildēm, vai tās vienmēr ir identiska, vai pēc tā var spriest par aparāta, vai stikla kvalitāti, vai tomēr par fotogrāfa profesionalitāti ... ?! :)

Starp citu augstāk uzrādītajā testēto objektīvu sarakstā [url=www.photozone.de]www.photozone.de[/url] ir arī pieminētie Sigmas makro stikli, un tiem CA rādītāji tiešām ir labāki, bet kā jau minēju iepriekš tas nebūt nenozīmē, ka šie objektīvi, šī rāditāja dēļ, ir labāki. Ir jāskatās arī citi rādītāji ... :)
Publicēts: 16.04.08 21:59
 citēt

Pats lietoju Nikon 105/2,8 VR un izņemot to, ka tas ir lēns, citu īpašu pretenziju pagaidām nav.

www.fotoblog.lv...

www.fotoblog.lv...
Publicēts: 07.05.08 01:49
 citēt
Maris:gredzeni spēj pārvērst par makroobjektīvu jebkuru objektīvu ...
nu, kā lai tā populāri. objektīvus rēķina kā uz bezgalību fokusētus, makro stikls jebkurā attālumā safokusēts uzvedas kā bildēšanai tieši šajā attālumā rēķināts.
Publicēts: 07.05.08 17:18
 citēt
Nu riktiigi populaari sanaaca :face-smile:
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):