forum.gif
šponis
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / šponis
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 16.06.08 22:04
 citēt
radās nelielas pārdom as kā nomērīt gaismu (ja tā drīkst teikt) pilnīgā tumsā, labi, nu kādas pāris spuldzītes kaučkur tālumā atrodas.

problēma tāda, ka digitālais nebūs pa rokai un gudrais eksponometrs kamerā domā tikai līdz 8 sek, kas pie iso 100 varētu sagādāt problēmas. kādreiz, atceros, varēja kaučkur sameklēt tādas kā shēmas ar dažādām opcijām, a šobrīd galīgi tantes nerunā taisnību, varbūt kāds/a gudrinieks/ce, kas šobrīd vandās pa naktīm var kaučko pasviest idejas optimizēšanai?

:face-kiss::face-kiss:
Publicēts: 16.06.08 22:13
 citēt
pilnīgā tumsā nav ko fočēt. tur nekā nav. punkts.
bet ja vajag zvaizgnes, tad multi-exposure vai vismaz 30sec ar grozāmo/astronomisko statīvu.
Publicēts: 16.06.08 23:26
 citēt
ok, skaidrāks kļūs, ja teikšu, ka gribu pilsētu naktī biuzjukot?
Publicēts: 17.06.08 00:10
 citēt
uzliec uz statīva, pamēģini ekspozīcijas laiku 10 sek., par tumšu - liec 20, atkal par tumšu - 30. kādas problēmas? priekš kam īpaši mērīt gaismas (PILSĒTAI!)? :)
Publicēts: 17.06.08 00:15
 citēt
a ko ja aparāts nav digitāls? :P
Publicēts: 17.06.08 00:20
 citēt
tad šis process aizņems vairākas dienas! :D
Publicēts: 17.06.08 00:23 labots
 citēt
un tomēr vienmēr ir iespēja pāris kadrus iztērēt, atrodot īsto. esmu bildējis nakti ar filmu.

un tas tiek darīts tieši tā, ka 3 kadri, katrs ar citādāku ekspozīcijas laiku, rezultātā kāds no tiem sanāk (dažreiz nesanāk neviens, bet tas ir upuris, ko jānes, ja grib bildēt ar filmām). :)
Publicēts: 17.06.08 00:24
 citēt
man atkal nepadodas bilžu ievietošana te... :(
Publicēts: 17.06.08 01:20
 citēt
puikas forši, tik žēl, ka lasīt vēl nav iepraktizējušies;)
Publicēts: 17.06.08 01:44
 citēt
atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma un kompenes... ja daudz gaisams avotu, pietiks arī ar 5s. Bet ir scenas, kur ar 20s būs pa maz. katrā ziņā ieskanējot varēsi HDR uztaisīt. Uz filmas tā uz sitiena bez n-gadu praktikas grūt kaut ko dabūt `uz aci`. ar digi jau cita spēlēšana. bieži vien tāpat arī digi nākas likt manuāli, eksperimentējot, jo bieī vai nu kaut kas izdeg, vai nu pa tumš.
Publicēts: 17.06.08 01:51 labots
 citēt
5s? :D

Es parasti pilsētā bildēju ~30sec - 10min f5,6 -f11 (atkarīgs no apgaismes stabu skaita, maakonju daudzuma pilsētā).
Ar filmiņu ļoti grūti kļūdīties, jo, jo ilgāk eksponē, jo ilgāk jāeksponē (svāršīlda efekts vai kā tur) :)

tākā, ja eksponē 10 min, tad principā nebūs manāma atšķirība arī uz 11 12 13 14 9 8 minūtēm :)

Te var interesanti palasīties par dažādām expoz: www.danheller.com...
Publicēts: 17.06.08 08:56
 citēt
uzgriez ekspometram ISO 3200 vai 1600 nu karoč maksimumu nomēri un atgriez atpakaļ un pārrēķini? pieskaiti vēl brieža teikto par to ka jāeksponē ilgāk un varētu būt.. :p
Publicēts: 17.06.08 10:39
 citēt
pilnīgā tumsā nekādi, kad tumšs - ar jūtīgu šponi. par tām 30 s 5-u vietā vai nebūs pārspīlēts, pie 1/15 1/2 robu uz UT rēķināju uz Švarcšīlda efektu. bet ir tāds, nosaukts tā židiņa, kurš atklāja, uzvārdā.
Publicēts: 17.06.08 10:42
 citēt
haralds:pilnīgā tumsā nekādi, kad tumšs - ar jūtīgu šponi. par tām 30 s 5-u vietā vai nebūs pārspīlēts, pie 1/15 1/2 robu uz UT rēķināju uz Švarcšīlda efektu. bet ir tāds, nosaukts tā židiņa, kurš atklāja, uzvārdā.

tak ne alvils? :D
Publicēts: 17.06.08 14:53
 citēt
ja līdz 8sek. kamerai eksponometrs rāda, tad atgriez fragmu līdz galam vaļā + uzliec jūtību uz maksimumu - nomēri un met stopus klāt uz katru iso vērtību un katru fragmas klikšķi

tātad ja tev pie iso 3200 un f1.4 rāda, ka vajag 8 sek, tad pie iso 100 un f16 vajadzēs 12stopus ilgāku ekspozīciju jeb 8 stundas neskaitot švarcšilda efektu ja bildē ar filmu
Publicēts: 17.06.08 15:04
 citēt
Maris:neskaitot švarcšilda efektu ja bildē ar filmu
sanāk, analogs efekts arī matricai? kamera ņem vērā, bet ne šponis?
alvils:tak ne alvils? :D
Švarcšīlds, Schwartzshield varētu būt.
Publicēts: 17.06.08 15:05
 citēt
haralds:
Maris:neskaitot švarcšilda efektu ja bildē ar filmu
sanāk, analogs efekts arī matricai? kamera ņem vērā, bet ne šponis?
alvils:tak ne alvils? :D
Švarcšīlds, Schwartzshield varētu būt.

labi, ka tā! a to es jau sabijos, ka tik neesmu ēbrejs. :D
Publicēts: 17.06.08 15:49
 citēt
man a nau palaimējies. bet točna nezināju, ka līdzīgs efekts /un kvantitatīvi lielāks/ matricai. jeb tas šponis, kurš kļust nelineārs lielā tumsā? tas nevarētu būt visiem špoņiem vienādi, atšķirīgi takš fotoelementi tiek izmantoti.
Publicēts: 17.06.08 18:12
 citēt
filma tak
Publicēts: 17.06.08 18:25
 citēt
Maris:filma tak
uz filmas Š. efekts, bet uz matricas? arī līdzīga parādība ņem vietu?
Publicēts: 17.06.08 19:19
 citēt
šķiet, ka uz matricas ir kas līdzīgs.
pāris reizes ir sanācis biuzjukot kādu stundu pēc saulrieta varbūt tāpēc 2 bildes ar laiku 30 un 60 sek izskatījās tikpatkā vienādas, bet varbūt arī tur tas Š. likums
Publicēts: 17.06.08 19:27
 citēt
bro-tip:šķiet, ka uz matricas ir kas līdzīgs.
pāris reizes ir sanācis biuzjukot kādu stundu pēc saulrieta varbūt tāpēc 2 bildes ar laiku 30 un 60 sek izskatījās tikpatkā vienādas, bet varbūt arī tur tas Š. likums

Hmm, itkā nevajadzētu būt, jo tas efekts atkarīgs no materiāla kāda filma izgatavota(ķīmija), bet kāds tur sakars ar ciparu sensoru.. ciparnieks tik var uzkarst un uzsist vairāk grauda, bet vai expoz pagarinās, hz...
Publicēts: 17.06.08 19:54 labots
 citēt
nu, ja matrica uzkarst, tad tā var arī mainīt preteklību un ar to pašu jūtību.
Publicēts: 17.06.08 21:05
 citēt
nav par cipariem dzirdēts gan (janu tas, ka šie silst un troksno)

filmām tak dažādām šī lieta dažāda - ir pat tādas kuras speciāli taisītas garām ekspozīcijām un šīm neiesaka lietot īsās - neatceros vairs precīzi, bet šķiet bij specifikācijas kur rakstīts, ka ar īsākiem laikiem par 1/15sek. neiesaka

starp 30 un 60sek. jau tik viens stops - ja sizets nav kontrastains un iso neliels, tad starpība nav milzīga

tā baigi eksperimentējis nesu - neatceros ka būtu ilgāk par 15min turējis - tas itkā ir 2 stopi ilgāk par 4min bet kaut 100niecei filmai tas diapazons ir tāds, ka par "lietojamām" var uzskatīt abas bildes - turklāt nakts bildēm "pareiza" ekspozīcija ir stiepts jēdziens - man piemēram nepatīk, ka noeksponē visu "gaišu kā dienā" virs cilvēka acs uztveres

bet starp bildi "gaiš kā dienā" un "smuki lampas var redzēt" ekspozīcija var būt visi 10 stopi
Publicēts: 17.06.08 23:28
 citēt
ok, tad laikam mana kļūda. pirms tam biju izdomājis, ka tajā brīdī kad maucu 30 sek bija šitik tumšs, bet pāris minūtes vēlāk ar 60 sek pašam šķiet, ka tipat tumšs, bet "kaut kur tur tālumā" paliek arvien tumšāk ko ar aci nevar redzēt,
lai gan neviens zinātnieks šo man nav borējis tomēr šādi biju izdomājis:face-monkey:
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):