jau kādu laiku neliek mieru šāds jautājums - kurš no jums bildē kāzas? nevajag ne cenas, ne grafiku, vnk jautājums jums, blogeri kurš no jums bildē kāzas?
Ka vakar noskaidroja dazji garlaikoti individi es itka esot pa 14 gadiem nobildejis ~850 Kāzas nezinu vai tas ir iespejams bet drosji zinu ka tadas kas PILNIBA ir virs 50 KAZAS NEBILDEJU jau kadus 7-8 gadus MANI TAS GARLAIKO izteniba truls un galaicigss pasakumss RUTINS DARBS
esmu čomam sabildējis kāzas, pašam jau itkā patika, bet pret finansu atlīdzību negribas tadu atbildību, negribas kādam sabojāt īpašu viņa dienu. lai gan pēdējā laikā, kad parādos "sabiedrībā" ar d80 + 55-200 (jo lielaks jo profesionālāks) visi domā ka esmu pro fotogrāfs un prasa vai ar to pelnu iztiku ar to gribēju teikt, ka parastajiem mirstīgajiem kautkāds placebo efekts ir no lielām kamerām
Jā karošu štancējamais agregāts ar strādā radoši , ja nenospiež uzreiz divas pogas štance nonostrādā a modernakiem jaspiež vēl arī dažādā secībā RADOŠI savā ziņā Viens un tādas pašas ceremonijas simtiem reižu , vienu un tie paši muļķīgie rituali Papildus komunikācija ar "Tautiski" apdzertu radu kompaniju ĻOT RADOŠI Varbut dažas reizes gada VAR uzbildēt bet katrā ziņā tik pat RADOŠI kā bildēt caurām dienā tikai vienveidigas presenes un stastit "Strādaju presē" trulaku darbu gruti atrast
Cita lieta ja tasa MAKSLU , un smukas bildes jaunajam parim un stilus . BET tadas prasibas ir loti mazam skaitam klientu LV parasti tauta orentejas uz STANDARTA primitivbildem "Ka citiem" stilaa. Man paris reizes gadijies piedalities sava veida ZURIJA kas izlemj IR tas KAZU BILDES kvaliatativas vai nav jo cilveki samaksajusji tur 500Ls un NEPAMERINATI. Abas reizes bildes savada karta izradijas LABA un viena un ta pasja fotografa DARBI un butiba MAKSLAS DARBI uzreiz saku ka ANDREZ tas nebija. Klientam BILDES NEPATIKA un motivs bij loti TEICAMS "Kapc tur nav asuma" kapec baznicai skibas sienas , kapec bildem limuzina mes tadi izstoepti utt Dzeks bij nokolijis tadu MAKSLU alja "Andrez" stilaa a klients GRIBEJA VIENKARSJI ka citiem
Filmu ērā bildētas daudzas kāzas, bet tajos laikos tas nebija lētais prieks pašam bildētājam... man patika 2as filmas agfa ultra, un fuji reala, tās nebija no lētajām, ap 4ls gab, parasti kāzās tika izbildēts ap 10 filmām +- 3 tātad 40 ls minimumā, attiistiišana maksāja 2ls, krāsainas bildes kopēšana 25-30 saņus...nu ok, ka tīstīja pats, un bildes kopēja pats, ta pašizmaksa samazinājās, bet tā vienkārši skaitot sanāca 40 ls filmas +20 attiistīsana + 90ls bilzu kopēšana uz 10x15, i tavo... 150 ls vajadzēja iegrūst, + vēl baterijas fotjim... tātad, kādu pasākumu, šajā gadījumā kāzas neiegrūžot savu naudu, bija vienkārši neiespējamā misija sabildēt, un bildes vēl uzcept... dīvaini, ka uz filmas tika daudz vairāk piedomāts pie expozīcijas, utt, un atbirumi bija 2-4 kadri uz filmu, bet tas tā ja kāds aizskrēja kadram priekšā... tad laiki mainījās un , ja kāzas bija uz 50 galvinām, tad 3o no tām bija savi ziepinieki, kuri loģiski līda visam pa vidu, tas pats ir arii tagad....taa kaa, piekrītu Lunim, kāzas bildēt, tas ir murgains pasākums. tagad kādam paziņam par labu konīti varu sabildēt tāpat, bet uzreiz uz jpg, un bez nekādas apstrādes...sēdēt pie pustūkstoša bildēm tās apstrādājot vairākas dienas, nav ne mazākās vēlēšanās...un te pat noteicošais nav nauda....
shambala:jau kādu laiku neliek mieru šāds jautājums - kurš no jums bildē kāzas? nevajag ne cenas, ne grafiku, vnk jautājums jums, blogeri kurš no jums bildē kāzas?
vispār neinteresants jautājums. tak visi šad tad vairāk vai mazāk ar lielāku vai mazāku patiku nobildē pa kādām kāzām. būtu labāk jautājums "kurš bildē geju kāzas" vai "kuram patīk bildēt kazas".
Es bildēju un man patīk tas process, jo uztveru kā reportāžu. Pat ja tas sākas 12 dienā un beidzas 2 naktī. Un pat ja vēl jāpierēķina 4-5 stundas ceļā, lai tiktu līdz norises vietai un atgrieztos.
Linkman:Es bildēju un man patīk tas process, jo uztveru kā reportāžu. Pat ja tas sākas 12 dienā un beidzas 2 naktī. Un pat ja vēl jāpierēķina 4-5 stundas ceļā, lai tiktu līdz norises vietai un atgrieztos.
ak dies .... es azh apkritu no saiteuznabu texta;-))))) es ne tikai tavas galerijas maitaaju, bet arii tavu dziivi ...... viss -eju kaarties;-ppp;-)
Kaazas? esmu fotografejusi - ij filmenieku laikos arii. Tagad patrasti iesaku kaadu spechuku, kam tas patiik, jo man tas shkjiet shausmiigi smags darbs - stundas 12 buut nepaartrauktaa modriibaa, lai ko nepalaistu garaam. Nupat praata aptumsumaa piekritu viena pazinjas, kursh peec buutiibas ir maaxlinieciska dveesele, luugumam fotografeet vinja kaazas, bet klusaam veel ceru, ka vinjsh pardomaas ))
Ir piedāvājumi bijuši to darīt, bet vēl ne, pieredzi vajag - pieredzi.... plikas un pusplikas bābiņas, kādu pļavu vai ūdens krātuvi pabildēt ir viens, bet uzņemties kāzas bildēt - nē, līdzīgi domāju kā Pauliic Tiko pat viens gadījums bija... čoms palūdza pabildēt pasākumu kā šamējais bebi no dzemdību ņem ārā, nu bļin, tāda haltūra sanāca, ka kauns šim bildes atdot
dansiga:ak dies .... es azh apkritu no saiteuznabu texta;-))))) es ne tikai tavas galerijas maitaaju, bet arii tavu dziivi ...... viss -eju kaarties;-ppp;-)
Kaazas? esmu fotografejusi - ij filmenieku laikos arii. Tagad patrasti iesaku kaadu spechuku, kam tas patiik, jo man tas shkjiet shausmiigi smags darbs - stundas 12 buut nepaartrauktaa modriibaa, lai ko nepalaistu garaam. Nupat praata aptumsumaa piekritu viena pazinjas, kursh peec buutiibas ir maaxlinieciska dveesele, luugumam fotografeet vinja kaazas, bet klusaam veel ceru, ka vinjsh pardomaas ))
NilsS, da es jau taa arii saaku! Bet shis ni un ni - gribot, lai es to daru Ij summu nosaucu pietiekami lielu, ceribaa ka atshuushu .... Cereet, ka atradiis leetaaku - naivi, jo vinjsh zina, ka pa leetaam naudaam var dabuut tikai leetu preci ;-)
Tikko iznāca vienās kāzās bildēt kā galvenajam fotogrāfam Protams, atbildības nasta milzīga, taču esmu patīkami pārsteigts par rezultātu un pilnībā pieslienos Linkman viedoklim
Lutums: ... plikas un pusplikas bābiņas, kādu pļavu vai ūdens krātuvi pabildēt ir viens ...
Interesanta līdzību ķēdīte. Drīzāk jau kāzas ir liekamas ne pārāk grūto darbu daļā, nekā to pliko bildēšana.
Nu nezinu gan... plikas un pusplikas bābiņas, kāda pļava vai ūdens krātuve nepazudīs - fotosesiju var atkārtot, bet kāzas no jauna sabildēt.... protams, varēt jau var
bildeeju, patiik, bet biezhi kaazaas esmu vieniigais kas grib labas bildes. vienmeer notiek ciina ar vedeejiem vai organizatoriem par vismaz stundas laika atveeleeshanu smukumbildeem, visi saka ka laiks buus beigi knapi 15 min iedod
katrs darbiņš i labs... ir jau dzirdēts arī viedoklis tāds ... atstrādā "obligāto" programmu un pēc tam uztaisi kādas bildes arī priekš sevis, tā kā pašam patīk jā, andre taisnība par to laika solīšanu un pēcāko nošņāpšanu
Linkman:Es bildēju un man patīk tas process, jo uztveru kā reportāžu. Pat ja tas sākas 12 dienā un beidzas 2 naktī. Un pat ja vēl jāpierēķina 4-5 stundas ceļā, lai tiktu līdz norises vietai un atgrieztos.
Ieliec kaut ko no kāzām, neesmu redzējis. Bet no pirmajām, ko esi bildējis.
Pirmās bija uz filmām. Ja atradīšu, varbūt ielikšu. Saite - Tu neatbildēju uz shambalas jautājumu. Ja pareizi sapratu no pirmā komentāra, tad atbilde varētu būt: kāzas Tu nefotogrāfē, jo pietrūkstot laika.
Pirmo uzbildēto kāzu padomjlaiku filmas jau sen kādā miskastē sapuvušas. Bet vienu 35 gadu senu savu bildēto kāzu albumu nesen redzēju- tīri pieņemami priekš to laiku prasmes un "Zenitārās" tehnikas. Tagad gan laikam vairs to ārprātu ar filmām un kopēšanām neuzņemtos. Digitālā kaz-bildēšana arī nav nekāda izklaide, bet vismaz redzams un prognozējams rezultāts. Kāzas dažreiz eju bildēt financiālas nepieciešaamības dēļ- labās dārgās fotomantiņas pa savu "ikdienas" budžetu nevaru atļauties. Bet cenšos vairāk, kā uz 1-2 kāzām mēnesī neparakstīties- negribas haltūru cept, bet vergot arī negribas. Nereklamējos, jo pārsvarā klienti paši sarodas no iepriekšējām kāzām...
Friidis:Digitālā kaz-bildēšana arī nav nekāda izklaide, bet vismaz redzams un prognozējams rezultāts. Kāzas dažreiz eju bildēt financiālas nepieciešaamības dēļ - labās dārgās fotomantiņas pa savu "ikdienas" budžetu nevaru atļauties. Bet cenšos vairāk, kā uz 1-2 kāzām mēnesī neparakstīties - negribas haltūru cept, bet vergot arī negribas. Nereklamējos, jo pārsvarā klienti paši sarodas no iepriekšējām kāzām...
Friidis:Digitālā kaz-bildēšana arī nav nekāda izklaide, bet vismaz redzams un prognozējams rezultāts. Kāzas dažreiz eju bildēt financiālas nepieciešaamības dēļ - labās dārgās fotomantiņas pa savu "ikdienas" budžetu nevaru atļauties. Bet cenšos vairāk, kā uz 1-2 kāzām mēnesī neparakstīties - negribas haltūru cept, bet vergot arī negribas. Nereklamējos, jo pārsvarā klienti paši sarodas no iepriekšējām kāzām...
+++
hehee, es te ar alu malkojot biju iesedeejis pie saviem "pirmiem kaazu klientiem" (draugiem) un iechekoju vinju kaazu albumu, ko biju bliezis ar standarta KODAK filminju. Baac tik krutas kraasas un fiilings. Nekaadu chakaru ar baltiem balansiem, paarbliestiem laukumiem...ja padomaa kaa tagad jaciinaas ar taam diginebushanaam. Bet protams pluss liels digitaalajam, ka var apskatit bildi uz vietas
Pauliic:ja paietu kursos, tad varētu samācīties drosmi kāzām?
p.s. un vai tas ir labais tonis kāzās pielikt mūli ar kāziniekiem?
nu tip noteikti ir 29 konkrētas pozas un kombinācijas kādas ir 99% gadījumos must have - pamats. pārējais jau ir savu māksliniecisko spēju izpausme? :?
1-X abižojos uz Valtu Kleinu - viņš intervijā teica: "kāzas es nebildēju, to var jebkurš". ja ar "jebkurš" domāja jebkuru, kurš tā vispār daudzmaz bildē, viss OK, apbižojos aiz tam, ka arī labprāt tā teiktu, bet nu bada laikā vels mušas ķer. nospiedošu vairumu, ko esmu bildējis, bildēju uz melnās plēves (Tip-17 - 400 ASA, grauds kā 65-niecei, ja tīsta Žanfāž 2-šķidumu zupē, ražota priekš militāristiem tāpat kā filma uz lavsāna pamatnes priekš KGB-istiem, lai 10 m saietu kasetē) ar zenītu, Pentax, Minoltu, Canon un Nikonu, paretam ar Russianblad. ja nu paretam krāsu, tad uz ORWO (tā AGFA, kas palika krievu okupācijas zonā) UT (umkehr tageslicht), vēlāk uz fomachrom. kādus 10% varbūt kā kāzu dāvanu. zagsos nevar saprast uz kāda pamata, bet centās neļaut - laikam lai maizes kumāsu neizrautu no mutes zagsa fotogrāfam. 1-X gan zolīds gadījās, pameta mirklīti uz manu K-1000 vai SuperProgam, ko nu biju aizņēmies, apsedza savu Fed ar melno kulīti un teica - lūdzu, lūdzu meistar! a tajās kāzās, kurās Bergmanis bija vedējmātīte un Pilsums pavedējtēvs, palīdzēju lauku kluba sareģistrēšanas meistariem atcerēties, ko šādos brīžos mēdz teikt. (mazs klubiņš vai muzejs, reti laulāja.) a viena mana draudzene 1/2-mācīta aktrise strādāja zagsā par dzejoļu runātāju un tad viņa ar kolēģēm izklaidējās uz sacensībām raudinot sērojošos pakaļpalicējus. a vienās kāzās, kurās pa nakti viss bija kluss un mierīgs, atlaidāmies ar Andreju un post factum konstatējām, ka kāds jautrībnieks mūs kautkur guļot i uzbildējis i VēHāeSņikā iefilmējis. mazliet specifiska, tak jau reportāža. esmu arī reproducējis un uz FT-41 un FT-101 filmas sietspiedei taisījis, ko drukāt šnaba talonus, bet dzīvoju (pagātnes laiks) pārliecībā, ka reportāža ne tuvu nav mana stiprākā 1/2-e. bet tas bija tas, ko visvairāk nācās piekopt. karroče neraujos, bet neatsaku. atkarājas jau kādi pilsoņi - gadās tādi simpatjagas, ka sarīkoju atlaidi, gadās tādi zolidņaki, ka taisni riebj. no tiesas labprāt bildēju draugu (un nu jau draugu bērnu) kāzas, kur neesmu vienīgais bildētājs, nu, tobiš, kur man nav tas strjoms, ka sūdi būs, ja to neuzbildēšu vai šito - kad varu justies brīvs bildēt tādā kā savā skatījienā. filmējis, nu, ierakstījis arī esmu diezgan. un 1-ās kāzās man uzbrauca, ka 7. brālēna otrās sievas mazdēla tēvoča svaiņa svinīgo runu neesmu uzfilmējis. citā reizē, ka cilvēkiem esot neērti ēst, ja es filmēju. kā es nefilmēšu - vecīts gados ancukā no pirmās brīvvalsts laikiem un izskatās, ka diez vai šonedēļ jau ēdis - pie šā beidzot nonāk vašbļoda ar kāpostiem vai šnicelēm, šis jau atsperās ņemt, bet te pēkšņi visi kā sarunājuši sāk maut, džeks laikam dzirdējis tautas dzejnieka Ziedoņa tekstu "neēd, kad dziesmiņu dzied, apēdīsi dziesmiņu" un nu mauj līdz, tak nejaudā iebraukt, kur lai grūž to vašbļodu - karroče Džuzepes Rotuno, Svena Ņūkvista un (nezinu, kā Andžeja Vaidas operatoram vārdā) objektīvu cienīgi kadri. kā saka Atāls Valdis - kautkā es te aizrunājos!
Pauliic:p.s. un vai tas ir labais tonis kāzās pielikt mūli ar kāziniekiem?
esmu dzirdējis par fotogrāfu (laikam jau vienkārši kāzu haltūrists, citādi sauktu vārdā), kurš ņēmies bildēt kāzas tikai ar norunu, ka ik pa cik tām minūtēm viņam ielej fufzich un saka : "nu tad meistar!". kā es redzu, atšķirībā no Japiju tusiņa var jau iemaut, bet nedrīkst pakrist zem galda tā, ka suns laiza ģīmi un nav, kas uzbildē mičošanu. tā bieži gadās, ja nenolīgst fotogrāfu, jo "onkolim Kārlim arī ir fotoaparāts". gadās arī, ka onkoļa Kārļa fotoaparāts iekrīt rosolā.
Pauliic:ja paietu kursos, tad varētu samācīties drosmi kāzām?
p.s. un vai tas ir labais tonis kāzās pielikt mūli ar kāziniekiem?
Tālā jaunībā, kad bildēju kāzas draugu būšanas vai dāvanas variantā,mūļa pieliešana bija pats par sevi saprotams variants... Taču spēkus gan vajadzēja rēķināt, lai neizblamētos, vismaz līdz mičošanai. Dažreiz pat gadījās "attīstīt" foto filmu kopā ar smadzeņpoda filmiņu un atcerēties kā tas bankets beidzās. Un pa brīnumu, arī "autopilotā" parasti viss bija štokos (asums un expo), kaut arī nekādas automātikas ne Zenītam, ne Lučam nebija. Tagad gan to nevar atļauties- tirgus ekonomika- klients tev maksā, bet var arī nesamaksāt, ja kas noiet greizi. Nu un antireklāma, protams. Nu un parasti jau nav problēmas ar to atturēšanos, jo tāpat naktī jāsēžas pie stūres...
Kops ~86 vidus BILDEJU Loti intesivi , man kursabiedram mutere sancej viena no zaxsiem kazu bij tik daudz ka sjis nespēja vilkt tad nu ka SASTREGUMS vai piejudzies bildet TALAK nekā zaxsu tad "gāzām Zaxsu + pāri parkā" vienreiz pat sanaca ~ 20 kāzas pa mēnesi tad gan bija BEZFILMA beigas. NEKAD neesmu bildējis ar Krievu tehniku jau foto skola pieredzejusji profi ar Jāni Eiduku priekšgala teicami iemācīja , AR KRIEVU TEHNIKU naudu nepelna. Pirmā SAVA ne SENCJA kamera man bija 2 gab OLYMPUS OM-1n + MOTORS un 28-70 un 70-200mm zumi ZUIKO 32 Blice bildēju ar viņiem līdz pārgāju uz NIKON 505 un 501 ar SB-16 liekas vairs neatceros īsti , tad nāca NIKON-F4 un NIKON 8008 ar 28-70/2,8 un 70-200/2,8 stikliem un METZ 45 Hobijam vel bija NIKON FE-2 biezi gadījās tā bija "Jastrada" oficiāla DARBAVIETA tad kazas šķila mana tā laika Laulene ar diplomēta Fotogarefe ,tāpēc nopirkām NIKON FE-2 Ja vairāk sanceju visādos RADOSJOS projektos un satuvinājos ar pieredzējušajiem profiem " 2 Pamat darbos" jo vairāk kazas saka dergties , sanceju 2 oficiālas darba vietas PILNU LAIKU , VEF Reklāmas birojā un Izdevniecībā "Liesma" foto centrā. Abas vietas biju Fotogrāfs + izdevniecībā vēl ari "Filmu Labora šefs" caur ko darbs bija 16-18h diena 7 dienas nedēļa. REIZEM kādas tik metodes nebija jāpielieto lai sadalītos Kops tā laika paradums nedarīt zināmu KUR bušu kur esmu UZRODOS TATAD ESMU pazudu TATAD NESMU. Intensīvai „Kazu epopejai” punktu pielika Krima. Comam piedavaja VIESIZRADES un tā visam darbvietām par prieku „Iegulos militāra hospitāli” kautkdas 6 nedeljas GAZAM KRIMA kazas , bēres ,kristības, bērnudārzus ,plikakas tantes Klusu paradamies mājās ar lielu čemodānu pikja. Peec tā kazas TAAA PIERIEBAS un pa īstam sacakareju veselību , izstukoju ka TAS NAV TO VERTS. Nodzīto tehniku bijam pārdevuši turpatas Krima kolegjiem pa pikji ko šie paši piedāvāja akurāt Latvija vaidzej pirkt jaunu A MAN NEGRIBEJAS palika tikai NIKON FE-2 Laulene gan turpināja kautko vel bildet tik ne vairs Zaxsus bet Baznicas + Skolas. Es minimāli pa reizei ar NIKON-FM2 biju pārcelies no Rīgas uz Laukiem uzlabot veselību. Kazas pa reizei turpināju bildet lidz ~90 gadu beigam videji 5-7 filmas uz pasakumu jo VERIENS tam nebij ne tuvu ka Krievu laikos. Man patik BILDET ka proces caur ko bildēju praktiski 1:1 cik uzbildēju tik ari bija BILZJU izņemot dazjas CIET ACIS ko parasti biju partbildejis uzreiz , Par cik bij kolegji uz kuriem varej palauties UZBILDEJU un filmas atdevu sājiem , Klients sanema FILMAS+KONTAKTUS + 5/10 Bildes A.4 . Biju pieradis ka UZBILDE 1:1 un viss. Sakoties DIGI ERAI mainijas tehnalogijas , lai iegutu TEICAMU rezuktatu pie ka biju pieradis 100% visas bildes JAAPSTRADA kas baigi sadārdzina procesi un pagarina laiku un VELMES cakareties ar RUTINU DARBU man nebij nekadas caur ko izlemu ka SIRPOTREBU bildet ir NERENTABLI un vairs to nedaru , jo esmu pieradis DARBS SAGADA BAUDU neviss mokas un $$$ man nekad nav bijis nekads gandarījuma snidzējs Nestados prieksja ka var NORMALOS APJOMOS bildet kazas RENTABLI un pec tam vismaz 3-4 dienas jaastrda bildes CIK TAM JAMAKSA , tapec ari sjis leitas nepraktizēju . Man pedejos 8 gadus ir daudz rentablāki biznesa virzieni kurus ari nesteidzīgi praktizēju KAZAS NEPIEDAVAT ! Kautgan gadas ka izlidzu kolegjiem AVARIJAS GADIJUMOS bet bez entiziasma un PRIEKA. Rutins darbs notrulina un labak pameklēt kautko radosjamku