moš muļķīgs jautājums, bet vai nevar uzdrukāt pats??
es moš maldos, bet vai ja šopā uztaisīsi bildi CMYKa, paņemsi fill un pie K norādīsi 18% un parejos pa 0 nesanāks tev 18% grey card? pomojemu tā vajadzētu būt ne?
Tur jau tas joks, ka tās 18% grey card izmanto īpaši izvirtuši ļaudis, kam vajag ekspozīciju un baltā balansu iestādīt īpaši precīzi. Attiecīgi, pašizdrukāts 18% grey cards ar vismaz 18% kļūdu būs tikpat noderīgs, kā ruds runcis
Rīgā nopirkt nav iespējams, cik nu ir apskraidīts veikali - nekur nav. Var pasūtīt no ārzemēm pa 20 - 40Ls ieskaitot piegādi parastās vai kombinētās (white/grey/black). Dārgi, bet ja gribas precīzi visu, tad citu variantu nav. Ja nevajag precīzi, tad atkarībā kam tiek izmantota - baltā balanss, ekspozīcijas korekcija - var izmantot citādus references punktus (ādas krāsa +2/3stop expo, acu baltumi wb utt)
Vajag gan, lai arī bildēju RAW, tomer WB palīdzētu. Un kad mājas akstījos ar 500W lampām sapratu ka vajag, gaisma spilgta un ja bilde kaut ko tumšu viss fons ir pārgaismots. :/
Nez nez, man radās vajadzība kad meģināju nobildēt kit lens. Av sanāca ka kamera nomērija kaut kur kur bija Kit lens, bilde sanāca diezgan gaiša jo objekts melns, arī M tas pats, kamera mērija tāpat. Vēlāk pamēģināju to veidu ar roku + 2/3 un ar M viss sanāca labi, tāpēc arī prasās dabūt to grey card.
Man ir viens pelēks pacieta kartona gabals, cik procentīgs nezinu (slinkums tagad celties, lai paskatītos), bet ir oriģināls - pavecs gan, bet stāvējis aploksnē visu laiku, tāpēc nekādu izmaiņu no sākotnējā stāvokļa. Ja būsi plenerā un neaizmirsīšu paņemt līdzi, tad varu iemainīt pret vienu brangu latvju alu (nu ok, pret diviem)- sen nav normāls alus dzerts
P.S. dabūju viņu no viena fotogrāfa, kurš jau kādus 15 gadus nopietni nebildē. Iedeva kopā ar atstarotāju (balts no vienas un zeltains no otras puses), kam krāsa jau pirms gadiem 5 vietvietu nobirusi, bet vēl darbojas, pat nedaudz labāk tagad ir, gaismu vairāk izkliedē un dod mīkstāku. Bet grey cards gandrīz kā svaigs - kā jau teicu stāvēja aploksnē visu šo laiku, tādā dzeltenā, biezā ar gaisa burbuļiem...
Pasmejos Liekas MD metjas pa ~10Ls mazinja kabatas variantss tada kabata ieleikam ar merkji . Kautkads plastikats liekas bija ko kameru nobalanset pirms sjomkas