man interesee, kaadaa veidaa juus atlasat un shkirojat bildes kuras atstaat un kuras ne. Man jau arii ir dazhas bildes iekraajushaas, taapeec domaaju, kaa vinjas viseertaak buutu sagrupeet, un peec kaa izveerteet, ka tieshi shii bilde ir vajadziiga. Otrs variants, kaa mans draugs jau izdariija ir nopirkt 500Gb external cieto disku un kraameet visas tur.
Man sākumā gandrīz visas bildes mīļas un šķietami noderīgas ), tāpēc kādu laiku neķeros pie lielās tīrīšanas, bet pēc pāris mēnešiem, kad emocijas norimušas, tad gan...atstāju labi ja trešo daļu ...lai gan, ja vēl tām klāt pielaistu kādu cilvēku no malas, viņš noteikti atstātu no tās 3. daļas labi ja pusi ) Un tad vēl ir LIELĀ TĪRĪŠANA-aptuveni pēc gada...
Kāda jēga nopirkt lielu disku un sakrāmēt visas bildes - arī tās kuras nav izdevušās? Ja pēc tam vajadzēs kādu bildi sameklēt, zini cik laika paies? Bet ja pēc tam vispār nedomā skatiīt, tad jautājums priekš kam glabāt. Pats cenšos pēc bilžu ielādes datorā uzreiz daļu padzēst ārā, jo bieži vien vairākās bildēs ir viens un tas pats, un labāk uzreiz atlasīt labāko un pārējās līdzīgās izdzēst. Kā arī visas ne visai sanākušās bildes - asums, ekspozīcija, kompene utt. uzreiz izdzēšu.
Man arī ir 500GB disks - pat divi un nevienu bildi es nemetu ārā, nu loģiski, ka brāķus nafig (nemaksā tas disks tik nežēlīgu naudu lai nevarētu atļauties reizi gadā nopirkt jaunu) Ir bijusi pieredze ar tipa sliktu bilžu izsviešanu izmetu pāris tipa neizdevušās bildes - izdegušās pārāk tumšās utt - un tagad nožēloju, jo ar tagadējo māku iekš fotošopa bez problēmam viņas reanimētu.... tā ka padomā pirms dzēs.. A par to, ka pārāk daudz un nevar atrast - muļķības, pirms lādē no kameras kompī nosauc bildi kā vien vēlies piemēram tusins_aluksne_001 - Ctrl + F un meklē pēc nosaukuma + man vēl sašķirots pēc kategorijām (folderiem) gimene, fotosesijas, tusiņi, daba utt.
Lutums, man ar peec folderiem, daleeji, jo ir mapes ""dazhaadi, whiskas" un liidzigas, jo nav bijis laiks sakaartot, bet sakaartoshu. es jau arii vairaak par to, lai visas patureetu. Es gan kopeeju no kartes un nosaukumus nesaanaak iedod bildei.
Kārtējo reizi uzvilkšu vecu meldiņu – ja bilde nav pašmērķis, bet informācijas nesējs par kaut ko, tad atlases problēmas tikpat kā nav. Man ap 80% fotogrāfētā ir darba piezīmes, visu un visādu darba failu sistematizēšanai kārtība dzelžaina. No atlikušā 18% būs ceļojumu bildes, tās uzreiz sakārtoju pa „objektiem” un fiksi atdalu mapīti ar kompāniju, tusiņiem un uzdzīvi (to rādu tikai tiem, kam pienākas). Atlikušie 2% ir „mācību bildes” – iepazīšanās ar kādu jaunu grabuli, apstrādes eksperimenti u.t.t. Tā stingri sazortētas, glabāju visas, izņemot bezcerīgus tehniskus brāķus. Ja iedomājos kaut ko rādīt vai paeksperimentēt – uztaisu pagaidu mapīti ar kopijām. Bilžu pārsaukšanu nepraktizēju, jo Oly dod smuku faila vārdu ar datumu, tā saglabāšana noder, ja ievajagas atrast saķēpātas bildes RAW oriģinālu. (Tik daudz neklimpāju, lai justu vietas trūkumu)
Man ir folderīši pa gadiem- "2006", "2007", "2008" utt. Un katrā folderī apmēram 150 bilžu (tas ir- dabas bildes). Mani draugi jau smejas, ka vienīgā poga, ko es patiešām labi kompī pārzinot, esot "delete". Bet dzēšu nežēlīgi... Pirmkārt, neaizņem daudz vietas kompī, otrkārt, nafig glabāt bildes, kuras tāpat nekur nerādīšu un nelikšu?
Bet privātiem pasākumiem atkal atsevišķs nodalījums un atkal pa gadiem ar apakšgrupiņām pa nosaukumiem.
es laikam gan pa gadiem nelikshu, ja ir daba, tad visu tur, ja ir pasaakumi, tad tur, taa buus laikam vispareizaak, man skiet, lab paldies ka padaliijaaties
Visvieglāk ir ar Delee, vēl vienkāršak Format Pagaidām praktiski nedaru neko- daudz lētāk ir nopirkt ārējos cietos 1000gigi (97 Ls) un glabāju ar vārdiem, ja ir akārtotas bildēšanas vienai personai, tad kopējā folderī apvienoju. Ar dabu ir vieglāk, izvēlies divus no sērijas un pārejos delete, be ar cilvēka emocijām Un ļoti bieži pat pēc gada pienāk PM- uztaisi man to (norādot nummuru)... un man naf jāsaka - sory pasteidzos ar delete Bet kad lādēju bildes no kartes, tad lieku mapes nosaukumu un lai failiem būtu tas pats nosaukums , kas mapei- mainoties tikai bildes Nr. Meklēšana vairs nekādu ziepi netaisa... pēc faila nosaukuma uzreiz atrodu mapes nosaukumu... un man ir ap 3000gigu RAW+mazais JPG bilžu (ārējos diskos), jo 5D RAW+mazais JPG viena faila lielums ir ap 16 magabaiti. Laiks tomēr ir dārgāks par naudu, un ziedo stundas bilžu škirošanai neredzu jēgu.
Billy:Lieto laitrūma library! Saraksti atslegvardus, izvelies kada hierarhija draudzigāka un dzīvo laimīgs!
Un kad laitrūms izdomā tev atteikt vari grauzt nagus. Principā nedroša metode, bet nu ja grib var arī tā darīt...
P.S. Man piemēram Laitrums negrib strādāt ar kalibrētu moni - rāda dīvainas krāsas, neviens austrumu gudrais pagaidām nav pateicis kā šo problēmu atrisināt.
skola bija reinstals, tapec nu jau sistema daudzmaz organizeta. tagad ir ta - 7 datori (ari divu ex kompji, kur man accesa vairs nav), 3 sterveri (neskaitot apskates serverus), kopa kadi 14 hdd + tuvu 40 CD ar skaniem, + soma ar negativiem. bildes folderos random vietas uz hdd, citas vismaz 10 kopijas uz desktop, citas joprojam mekleju. failu nosaukumi randomaa, exif dati daudzam dzesti. pagaidam orientejos.
Nu man ar bilžu kārtošanu ir vienkārši - t.i. dabas bildes kārtoju pēc dzīvās dabas sistemātikas - folderīši attiecīgi kārtu, dzimtu, sugu u.c. taksonu latīniskie nosaukumi. Viss pārskatāms un labi sakārtots - ko vajag, to uzreiz var atrast. Parasti arī kkādas ne pārāk izdevušās bildes atstāju, ja teiksim bildē redzamais objekts ir vērtīgs. Tehniskos brāķus protams "delete". Tagad derētu iziet ar kritisku aci visām bildēm cauri, jo tieksmi kopš pirmsākumiem viens un tas pats insekts jau ir sabildējies teiksim kvalitatīvāk, līdz ar to agrīnās bildes var izmest. Kgan roka parsti neceļas A ja nu noder? Bet nu tas laikam man tā diezgan specifiski... Pasākumu bildes protams folderīšos pa gadiem, kruos apakšfolderīši ar datumu un pasākuma nosaukumu. Ar pietiekami ātri un ērti, lai atrastu. Nu un pie reizes viss tas stāv uz ārējā HDD.