Bitīt matos!!! Šito garo penteri... Neuzņēmu laiku, bet domāju kāda stunda pagāja kamēr izburtoju šo penteri . Droši vien ka tēma vēl nav sevi izsmēlusi, tāpēc piekritīšu šeit iepriekš izteiktajam piedāvājumam atvērt jaunu topiku.
p.s. cita starpā, bez aizrautīgas citam cita nodiršanas, varētu reāli iepazīstināt nezinīgo tautu par juridiskajām modeļa un fotogrāfa attiecībām, kā arī par foto autoratlīdzības niansēm.
nianses- ka sarunāsi ar pircēju tā būs. modelis ar fotogrāfu vienojas par bilžu izmantošanas veidiem un atlīdzības sadalījumu.
parasti šīs lietas puses atrunā līgumā- tiesību un pienākumu sadaļā
ja ļoti vajag- varu dot* sava standartlīguma teksta veidlapu starp juridiskajam personām, kur atrunatas autortiesības un attēlu izmantosana, t.sk. kāzu bildēšanai. modeļu relīžu piemērus vai veidlapas var atrast katrā stokā.
pārāk plasa tēma, lai "pa fikso" varētu sarakstīt, jo te ir daudzas puses- pasūtītājs, izpildītājs, pakalpojuma sniedzējs, papildus servisu nodrošinataji, fotografs, modeļi (ja vairāki- arī svastarpējo jur. attiecību nianses). kombināciju- simtiem, bet fotogrāfs ir tikai viena maza skrūve. ja viņš pats veido projektu, tad tas arī jāstrukturē atkal savadāk utt...
*- drīzāk, pārdot- jo man šī veidlapa izmaksā juristu honorāru. ar vienu ne-gadijumu pietiek, lai atmaksātos ar uzviju
LR tev piedāvā izdzirdēt savu vārdu par "simbolisku samaksu". pačotu. es piedavaju darba drošības instrumentu. man, piemeram, boša triecienurbi neviens tapat nedod un aizdurvē uz ielas nestāv pamests... pat celtnieku ķiveres nemētājas... tā kkā
Portreti : Tur jau tā FĪČA ka par līgumu nepildīšanu ja nevar vienoties mierīgu sarunu ceļā NORĀMLI seko tiesu darbi. Tik ne Dreef gadijumā jo džeks ir iesitis roku uz banālu šantāžu un arī širmis šim nobraucis uz "Nopietno fotografu" taka tiesu darbu vai pārrunu vietā seko draudi modeļiem publiskot kompromatus uz kuru vākšanu šis ir tik nadzīgs un vēl ar sazin kādas "Neaddekvātas" izpausmes. Normāli ja jebkuru profu uzmet modelis kas gan ir ĀRKĀRTĪGI reti , tad modelim tas karjēras beigas vai vismaz apgrūtināta strādāšana un nu vismaz tas pats fotogrāfs ar viņu neielaidīsies nekādos turpmākos biznesos. Taču ar šo "Meistaru" ir savādāk viņam nav nekādas vēlmes risināt biznesa konfliktus normāli pieņemtā stilā jo BŪTĪBĀ vinš ir "Nelegālis + izsspiedējs". Strādājot ar amatier modeļiem vienmēr tiek pieļauta iespēja ka mainās apstākļi un tāpēc arī līgumos prasti ir punkti par Modeļu tiesībām pārtraukt līgumu pārrunu vai tiesas ceļā. Vislielākā sajusma protmas ka mēģina stastīt par "Sliktajiem modeļiem" kā izrādās pirms tam zinot ka citie kolēģiem itkā bijušām problēmām. Šito nu točno var iskaidrot tikai ar apsļūtu mantkārību tjipa "Lielāks risks lielāks piķis" vai traku slavaskāri. Pirms tam ne Deinatam ne Altenbergam ar šo modeli nekādu problēmu nav bijis UN PĒKŠŅI tādas rodas kautkādam nevienam nezināma amatierim kurš nobraucis uz "Krutumu" , pār kādu profesioālu darbību te vispār ir runa naturāls Isspiedējs kas izmanto naivu cilvēku uzticēšanos uz "Amatier fotosesijām" pēkšņi pagrūžot apsalūti zvērīgus līgumu kādu viņam pat slavēnākie LV profi nav mēģinājuši pieprasīt pēc savām sesijām
Nē, es vienkārši gribēju saprast- kura līguma kādu punktu kura puse nav pildījusi vai ir pārkāpusi- Dainis, "modeles" vai kāds cits.
Karoč, man nav skaidrs, par ko cepšanās un kāpēc tā notiek kaut kādos portālos- vortālos?
Jebšu vienkārši raidījums ir par to, ka Dainis viltīgi kādai apakšā paslidinājis "model release" un vēl beigās par fočēšanos arī naudu paņēmis un vēl moš arī bildes nav iedevis????
P.S. Un kas tā par meiču, kura "visus" tjipa ir uzmetusi? Un kāds ir uzmetiena veids? Un kāda mārrutka pēc visi viņu tik afigiķiķeļna ir gribējuši fočēt?
Portreti:P.S. Un kas tā par meiču, kura "visus" tjipa ir uzmetusi? Un kāds ir uzmetiena veids? Un kāda mārrutka pēc visi viņu tik afigiķiķeļna ir gribējuši fočēt?
Portreti : Cepšanās ir atbilstoša ši topika tēmai "Par Mareļiem" kā var uzrauties ar visādiem "Kaktu biznesmeņiem" pilnīg pie kājas Mareļi , Dreef utt. un viņu viltīgiem "Biznesa" paņemieniem kas no malas reizēm pat isskatās zolīdi , BET tiko papēta dzīlāk ir nekur neregistrētu amatieru mēģinājumi makslimāli iedzīvoties uz lētticiģu cilvēku un vinū gimenes locekļu nezināšanu un neuzmanību. Cik bīstami reizēm "Modelim" izvēršās itkā nevainīga atsaukšanās uz piedāvājumiem dažādos portālos un pat ar npiekrišanu piedāvājumiem reizēm var iedzīvoties pamatīgās problēmās ar neadekvātiem "Meistariem" kuri vēlāk menešiem neliekas mierā ar saviem piedāvājumiem Taka laba pamacoša infa Topika autorei ka ĻOTI jāskatās kas ir "Fotogrāfs" un jebkas ko mēģina pagrūst parakstīt ir JĀIZPĒTA un ieteicams sākumā vsipār parādīt Juristam vai to ir saprātīgi parakstīt. Amatieri mēdz būt dažādi pat ļoti kruti mēdz bildēt pilnīgi par velti un izmantot darbus mākslai un isstādēm bet medz būt arī negodprātīgi kuri mēģina uz jums banāli iedzīvoties kaut to vīņiem neatļauj nedz statuss nedz likumdošana. Jo vairāk cilvēki domās ar galvu pirms RISKĒS jo mazāk būs problēmu ar normālu biznesu. Katŗa ziņa Profesionāļi un legāli strādājošie nendarbojas ne ar modeļu šantāžu risina visas problēmas likumīgā ceļā.
A man ta likās te ir nopietns portāls Cik saprotu diskusijā iesaistītie ir pārauguši tīņu vecumu....ĀRPRĀC, ka pieauguši cilvēki šādi "izrunā" sasāpējušas lietas...
talavietis : Ne tikai daži spices gala Eiropas modes fotogrāfi daži Latvijas spices veči , piemēram Deinats , Altenbergs bildējuši gan izdevumiem gan arī privāti, arī daži mazāk zināmi kādreiz savas karjēras sākumā arī Zavadskis un vēl pāris Tas nav MODELIS tur jāu tā lieta ka runa ir par ZINĀMU VIP personu Tāpēc smieklīgi ka pēkšņi neviena nezināms amatieris Dreef pagrūž "Labo" līgumu un paziņo ka taga viņam būs Exskluzīvas tiešibas uz viņas Gīmensbilžu andelēšanu da jebkam pasaulē. Es jau saprotu cilvēka slimīgas ambīcijas un mantkārību bet šitais gājies un tam sekojošie ir mazākā mēra amatierim nepiederošas darbības vinš vienkārši nevar legāli iekasēt $$$ kur nu vēl legāli slegt exskluzīvus tiesību līgumus . Kad "Modelis" apķeras ko no viņa un ģimenes prassa tad seko Šantaža un draudi un tas laikam kvalificējas kā noziegums? Iedomājies taga šitais vēl sagribējis lai šim publiski atvainojoties , būtu iežmiedzis asti un klusējis ja reiz sadirsies po krupnomu uz blēdībām
alora : Uzskati ja cilvēkiem tik nopietnas problemas vislaik tikai ar VIENU konkertu kexsu tas nav nekas? Diez kā tev patktu ja pexsni tevi saknipsējušais amatieris pagrūstu tev parakstīt papīreli un tad paziņotu ka taga tavu feisu varēs iegādāties jebkurš jebkur pasaulē bez kādiem ierobežojumiem un tev par to nebūs nekāda teikšana. Tiko šis nesmukums nāk gaismā momentā tieks sākts daraudēts ar kompromātiem un atmaskošanām Gadijumā ja tu jau ieperiekš nebūtu piekritusi piedāvajumiem bet vēlāk tomēr sākusi bildēdeties pie citiem kas negrūz kreisus papīrus tevi pasludinātu par "Sabojātu modeli" jo lūk tu pie visādiem aizdomīgiem nebildējies tātad sabojāts nu neesi vairs "Stulba blondīne" kas paraksta da jebko ko zem rokas pagrūž pat neapdomājot sekas
Lielākā problēma jau tā ka parasti šādi tipi tik sadirš kopējo iespaidu par biznessu kā tādu un kad vairs neviens neķerās uz viņu viltīgajām makšķerēm neparaksta vairs neko met šo nodarbi pie malas un ķeras pie kautkā cita kur klūt "Pats krutākais" . A darba vide ta sadirsta pārējie saskaras ar lielām problēmām. Piemēram tiek likti visādi ierobežojumi darbam tiek likti aizliegumi bildēšanai dēļa nereģistrētas aktīvas darbības un tam sekojoša trokšņa aattiecigas struktūras sāk kratīt visjus pārējos cauri a "Viltnieks" mierīgi sēž savā "Pamatdarbā" un svilpo par sačakarētu lauciņu
Es vnk nebūtu tik stulba (ceru, ka nebūtu ) un nemaz nesāktu bildēties bez kāda papīra. Un nevis fotogrāfa piedāvāta, bet sevis sastādīta vai nu veicot "uzlabojumus" fotogrāfa piedāvātajam. Un, ja pavisam godīgi, tad, jebkurai modelei ir jāsaprot, ka, ja pati nebūs pietiekami gudra, tad apvedīs šo ap stūri un tas tikai normāli patreizējos tirgus apstākļos. Tā teikt, pati vainīga, ja stulba. Visu laiku skatos, pētu fotogrāfus, kuram uzticētu sevi bildēt....nē, nepareizi pateicu, meklēju tādu, kuram vnk uzticētos, BET sapratu, ka tāda NAV. Tāpēc ar vienu konkrētu pasažieri runājot neparakstīju viņa piedāvāto līgumu, bet gan aizsūtiju dikti izkoriģētu variantu (esmu autortiesības utt. diezgan ilgi studējusi, lai kaut bišķit no tā saprastu) un tad nu viņš pazuda. Tā arī pie bildēm netiku. Vot tagad pati samācīšos fočēt un fočēšu citus
alora : Jeeeeeeeeeee!! Ot prātīga būtne un teicama atbilde! Tā jau parasti arī SAPRĀTĪGI cilvēki dara kuri domā par sekām Taču ir pa pilnam cilvēku kas neko ļaunu nedomā nav saskārušies ar "Nopietniem meistariem" kuri izmanto viņu lētticību uz pilnu klapi sautīgos nolūkos
Bet visdrošākais paņemiens nolīgsti kādu sapiķo , vēlāk viņs tev atdod pilnībā visu uzbildēto un PARAKSTĀS ka neko nav paturejis Tik tad ir kautkāda garantija ka PĒKŠNI pielsolītais piķis nebūs tik kārdinoš ka VISS POFIG Tā pirms gadiem 20 rīkojās un taisnojās kāds reiz visai slavens Profss šim piedāvāja noprivatizēt dzīvokli un viņs Jesss uzsita gaisā dažu krutu beibju privātas sesijas Tiesa pēc tam kādu gadu slapstijās pa paziņām kāmēr šo pārstāja mekēt
Dreef:... viņa palika neapmierināta un tādēļ nesamaksāja ...
seksuāli un/vai gastronomiski? (haralds pajokoja). vot man a 1-X 1 veceni atvilka (bildēt priekš aizprecēšanās uz ārzemēm vispār nenopietns pasākums - par to (sevis pārdošanu uz ārzemēm) vecenes izšķiras, kad viss pakaļā, tajā skaitā naudas lietas, značit nav maksātājas) - karrroče atvelk man vecu veceni apmēram manos gados, uzbildēju tā, ka pazīt varēja un tomēr tā, ka izskatījās daudzmaz ņemama. a šī ko - no ašpadsmit bildēm paņēma ~ 4-5 (par pārējām teica, ka nevaigot) (man a nevaig!), bet nesamaksāja jau arī par tām, kuras paņēma.
petersonsphoto:... izlietu ūdeni nesasmelsi ...
kas vēl skumjāk - šnabi arī ne!
petersonsphoto:... modelis (ja nav atteicies no honorāra) var pēc 5-10 gadi paprasīt % no bildes pārdošanas...
ir jau vēl viena lieta- atnāk klients (pareizāk- kliente), parunājas , viss sarunāts, tu dodi viņai līgumu VIENĀ eksemplārā, kur atrunātas pušu tiesības un pienakumi... mans pienākums- ierasties, nobildēt un aizmirst, viņas- samaksāt - kas tas tāds? - līgums, ko parakstam un kas paliks tikai tev- pret samaksu dabūsi bildes - nē, man nevaig nekadus papīrus, iešu citur...
haralds: par to ... vecenes izšķiras, kad viss pakaļā
haralds, vai tad tā vaidzēja... jaunas meitenes arī tā dara... tur esot krutāki veči... tas nekas, ka vecenes sūtīto kāzu naudu nodzīvo un kāzu galds nav pasūtīts... toties draugos TĀĀĀDAS bildes... esmu precēta! un tā...
bet ir jau arī svādāk... es labak skatos uz "savādāk"...
Protams, ir pilns ar lētticīgiem cilvēkiem, tajā skaitā es, BET ja es, piemēram, vēlos plikbildes, vai kādas citas kompromitējošas bildes, ne tikai foto ar puķītēm un dzīvnieciņiem, tad nu par papīru domāšu 100% un ir ĻOTI jocīgi, ka kā Tu teici, modele VIP ir tik stulba, ka papīru pirms tam nebāza un vispār kā "profesionālai" modelei var nebūt savs sastādīts līgums. BET ne par to es sašokējos, bet gan par to, ka dikti pieauguši cilvēki šeit risina tādas problēmas. Un nevajag oponēt, ka arī pārējiem ir jāzina, ka jāuzmanās no tādiem vai šitādiem fotogrāfiem....gudrs cilvēks to paļubom zina un 100x ir rakstīts/teikts, ka fotogrāfi nav īsti normāli (piedodoet, lūdzu) Viss šitas sviests (atkal piedodiet) liek izdarīt nepatīkamus secinājumus par Jums (vairs neatvainošos) un varētu pat tik skaļi teikt - fotogrāfiem kā sugu, jo neba jau 1x lasu līdzīgas nomelnošanas fotogrāfu vidū. Nez' kāpēc bieži lasu un arī personiski dzirdu nievājošus vārdus par saviem profesijas brāļiem. Vot, un to ES NEVARU SAPRAST....KĀPĒC???!!! Nu lai takš tur brēc viens, ka viņu kopē, nu lai takš kopē tas, kas to dara, lai uzmet modeles utt. Katrs dara ko grib un ticiet man, tas nerada lielu ēnu uz visu Jūsu profesiju, jo katrā profesijā ir un būs cilvēki, kas dara kaut ko savādāk, kas nedarbojas pēc vispārpieņemtiem principiem utt, bet vot šitāda netīrās veļas publiska mazgāšana gan rada lielu ēnu.
petersonsphoto:nē, man nevaig nekadus papīrus, iešu citur...
pats gan līgumus esmu slēdzis tikai ar kantoriem (kādā personā, protams). bet varbūt var mēģināt populāri izstāstīt, ko tas iztaisa?
nu, es tādas lietas daru, lai saplānotu laiku, piem., vasarā kazām ar klientiem "no malas", 3-dienniekiem ar ieverojamu budžetu, asistentiem, vazāšanos pa Latvijas ārēm ar savu autiņu un šoferi utml. otrs- klients baidās par mutes turēšanu (manas). juridiskās personas- pats par sevi saprotams.
nu, ja man prasa garantijas, ka izpildīšos- es prasu garantijas, ka samaxās. juridiskajiem atrunājam arī bilzu izmantosanu (autortiesības)...
alora:Protams, ir pilns ar lētticīgiem cilvēkiem, tajā skaitā es, BET ja es, piemēram, vēlos plikbildes, vai kādas citas kompromitējošas bildes, ne tikai foto ar puķītēm un dzīvnieciņiem, tad nu par papīru domāšu 100% un ir ĻOTI jocīgi, ka kā Tu teici, modele VIP ir tik stulba, ka papīru pirms tam nebāza un vispār kā "profesionālai" modelei var nebūt savs sastādīts līgums. BET ne par to es sašokējos, bet gan par to, ka dikti pieauguši cilvēki šeit risina tādas problēmas. Un nevajag oponēt, ka arī pārējiem ir jāzina, ka jāuzmanās no tādiem vai šitādiem fotogrāfiem....gudrs cilvēks to paļubom zina un 100x ir rakstīts/teikts, ka fotogrāfi nav īsti normāli (piedodoet, lūdzu) Viss šitas sviests (atkal piedodiet) liek izdarīt nepatīkamus secinājumus par Jums (vairs neatvainošos) un varētu pat tik skaļi teikt - fotogrāfiem kā sugu, jo neba jau 1x lasu līdzīgas nomelnošanas fotogrāfu vidū. Nez' kāpēc bieži lasu un arī personiski dzirdu nievājošus vārdus par saviem profesijas brāļiem. Vot, un to ES NEVARU SAPRAST....KĀPĒC???!!! Nu lai takš tur brēc viens, ka viņu kopē, nu lai takš kopē tas, kas to dara, lai uzmet modeles utt. Katrs dara ko grib un ticiet man, tas nerada lielu ēnu uz visu Jūsu profesiju, jo katrā profesijā ir un būs cilvēki, kas dara kaut ko savādāk, kas nedarbojas pēc vispārpieņemtiem principiem utt, bet vot šitāda netīrās veļas publiska mazgāšana gan rada lielu ēnu.
man patīk. !!!! welcome to latvian photography underground !!!!
patusēsies- ne to vien uzzināsi: kas ar ko kapēc par cik. mežonīgais kapitālisms, saproties...
bet tas pats arī citur pasaulē. slimi tie fotogrāfi...
Lunis:... nevar viegli piečakarēt ar līgumiem jo es tos IESAKU IZLASĪT un paskaidroju ...
wisko jau vaig izlasīt - kā šodien atceros - laikam jau brīvvalsts policija man iedeva standarta tekstu parakstīt (a tur rakstīts - parakstos, ka, ja es turpināšu bujānēt, būs sūdi.) a es izlaboju "turpināšu bujānēt" uz "sākšu bujānēt", pierakstu "labotam ticēt" un parakstos.
haralds:wisko jau vaig izlasīt - kā šodien atceros - laikam jau brīvvalsts policija man iedeva standarta tekstu parakstīt (a tur rakstīts - parakstos, ka, ja es turpināšu bujānēt, būs sūdi.) a es izlaboju "turpināšu bujānēt" uz "sākšu bujānēt", pierakstu "labotam ticēt" un parakstos.
alora : Šādi cilveki kas mēdz blēdīties neizmanto PROFESIONĀLUS modeļus , tos nevar TĀPAT uzmest SAMAKSĀ liec darbus kur gribi , NEMAKSĀ i nekas nenotiek, neviens no šiem cilvēkiem nav PROFESIONĀLIS nedz modēļi nedz tas kas viņus knipsē . Tas ir viens no iemesliem kapēc slēgt kautkadus tādus līgumus ar tālejošām sekām starp LEGĀLĀ BIZNESĀ niesasitītām pusēm būtu mīksti sakot savādi. Vienkārši meitenes ir sabiedriski aktīvas un dažām ir paliela publicitāte un bildē dažādu projektu vajadzībām SLAVENI PROFI ar kuriem viss nez kāpēc ir normāli un bez pretenzijām. Citam skuķim daudz čomu fotogrāfu un izklaidējas vinš kā amtier modelis bildēdamies pie daudziem gan krutiem slaveniem gan galīgiem iesācējiem. Abis saskaras ar vienu un to pašu "Specālistu" un abi piedzīvo no viņa nepatīkamus brīžus un draudus viss tas notiek caur "Draugiem.lv" portālu kur "Specālists" izvērs varen aktīvu darbīvu dvēseļu keršanā. Man bieži prasa padomus par visju ko ar Foto saistītu , es arī saku no savas vairāk kā 20 gadu diplomēt profa pieredzes BET ir gadijumi kad es ISTI NEZINU ko pat ieteikt kā konkretajos , jo personāžs nu ļoti neadekvāts un agresīvs ar exspansiviem "Biznesa" gājieniem
SL:Nenu, pa lielam mēs visi čiepjam idejas. Reti kurš ko jaunu izdomā.
Mēs visi skatāmies vienas un tās pašas filmas, citādi vizuāli līdzīgi domājam, kādas vēl savas idejas? Mūs viss ietekmē tādā mērā, ka par ideju drīzāk var saukt apzināti pretējas darbības.
Atcerējos skaistu piemēru par to kā mūsu pieredze ietekmē mūsu idejas. Iesaku noskatīties.
Manuprāt, patiesi oriģināli spēj būt cilvēki, kas šo savu spēju, savu skatījumu, nepakļaušanos massu mediju psihozei un apkārtējo spiedienam ir gadiem sevī auklējuši, mērķtiecīgi sargājuši un izkopuši. Vai arī tie, kas ir piedzimuši ar vienu lieku skrūvīti galvā Labā nozīmē, protams.
WMWMW : Istenībā līgumi firgurē diezgan sen , vēl kopš krievu laikiem bet tie paredzeja ka Modelis par darbu sanem konkretu naudas summu . Ta ari bij rakstits "Par tadu un tadu darbu sanemts tads un tads cipars" tas ari bij viss. Ja bildej cilvekus Fanam tad vispar neko nerakstija. Pirmos tadus nopietnos kur gan ar bija tik paris teikumi kas atskiras no standarta par Konfliktiem un sekam vestija ka pa "Sanemto atalgojumu atsakos no komercialam tiesibam uz gatavo darbu" . Problemas sakas kautkur 90 beigās kad darbus samera masveida saka tirgot uz arzemem un arī vietējie sāka izmantot ARHIVU darbus ilustracijam "NE PA TEMU" diezgan regulari uzpeldēja pretenzijas no CILVEKIEM ATTELA kad vinju feiss tikai pielikts ka ilustracija piemeram par Krimainaliem notikumiem , prostituciju vai kautkadam gimenes negacijam. Atceros cik skaists bij skandals kad kautkur jau saja gadsimta pirms gadiem 7-8 no tirdzniecibas serveriem tikai iznemtas pratiski visas "Gimensbildes" jo visadi atapīgi freeki peksni bij sadomasjuji ar tam ilustret tekstus par Lulibu krapsjanam amoralam attiecibam utt. Praktiski vienlaicīgi visas bildes kur bija redzami atpazīstami feisi vai ģenenes bildes tika izvāktas no publiskas tirdzniecības IZŅEMOT gadijumus kad runa bija par KONKRĒTIEM bildēs redzamajiem cilvēkiem. Ot tad arī saka nemt sadas bildes TIKAI no aurzemju resursiem vai bildet SPECIALI Murgainos Jenkju tipa ligumus AMATIER MODELJIEM Latvijā ievilka tieši konkrēts Kexs Dreef , jo lidz tam neviens nebij iedomajies ka piemeram Naivas gimensbildes ko bildē uz pasutijuma var sist gaisa DA JEBKAM nedomājot par sekām. Citur tādas lietas dara tik un vienīgi ar profesionāliem modeļiem vai speciāli algotiem cilvēkiem un nekādā gadijumā ar reāli cilvēkiem no malas kam pagrūž līgumus. To cik tas viss ir "Legāli" un "Nevainīgi" teicami nodemonstrē tālākā reakcija kad seko šantāžas un kompromatu publiskošanas draudi un izreķināšanās draudi. Ot tas gan LV šai jomā bij tā teik JAUNUMS , bet ko var gribēt no amatiera bez jebkādām zināšanām un pieredzes šai jomā ,salasijās WEBa muļķibas iedomājās ka šeit ir mežonīgie rietumi un mežonīgajā kapitālismā atklājis jaunu nišu bet tā vis nav šeit ir normālas eiropas tradaicijas šai ziņā kas paredz citus noteikumus , taka vienkārši nelīdzsvarots un nepatīkams indivīds . Šitais ir tiktāl saaktivizējies un visam blondīnēm sapūtis savus no Jeņķijas satulkotos murgus ka taga arī dažš labs foto konkurs sākot prasīt "Modeļu atļaujas" kautkagn mākslas pasākumā tas ir pilnīgi lieki , tas aatiecas tikai uz komerciju. Būtībā ja Feisu izmanto komercijā ar viņu tāpat būtu jāslēdz atsevišķi individuāls līgums Latvijā visus šos līgumus var elementāri apastrīdēt tieši dēl viņu vienpusējā satura
Manuprāt, patiesi oriģināli spēj būt cilvēki, kas šo savu spēju, savu skatījumu, nepakļaušanos massu mediju psihozei un apkārtējo spiedienam ir gadiem sevī auklējuši, mērķtiecīgi sargājuši un izkopuši. Vai arī tie, kas ir piedzimuši ar vienu lieku skrūvīti galvā Labā nozīmē, protams.
lielisks materiāls par indivīda manipulācijas iespējām. jo īpaši- tradicionalajā Rietumu post-industriālajā sabiedrībā + orientēta uz trenētu auditoriju (!). ir tikai viena nianse- auditorija nezinaja, ka ar viņu spēlējas... un spēles noteikumi tika paziņoti PĒC spēles. nu, kā vienmēr... vismaz šajā topikā...
MartiniiBaby: Lūdzu iedod saiti uz Arhipova līgumu, ja tas nav slēpjams ;-))). Tieši tāpat es arī daru – iedodu modeļiem līgumu izlasīt pirms fotosesijas (cik ilgi vien ienāk prātā), tikai atšķirība ir tā, ka mans līgums ir starptautisks (ne manis sastādīts kā tas ir Arhipovam) un ir arī brīvi pieejams internetā. Tāpat mana versija ir tulkota divās valodās. Tādēļ tas nav MANS līgums, bet oficiāls dokuments, ar kuru strādā lielākā daļa fotogrāfu pasaulē. Arī es atbildu uz jautājumiem un visām neskaidrībām, tādēļ vēlreiz atkārtoju – ja neesi ne reizi ar mani strādājusi un nezini reālo situāciju, tad nav ko melot un nav ko klausīt meļiem (kas strādā neoficiāli bez līgumiem utt.). Protams, ir atsevišķi gadījumi, kad līgumu sanāk iedot pēc fotosesijas, bet tie ir kaut kādi ļoti reti izņēmumi un arī tad modeļi var iepazīties cik ilgi vien grib un var atteikties ja kaut kas nav tā. Tieši tāpat es uzreiz pasaku, ja kaut kas fotografējoties nav pieņemami, tad lai uzreiz saka – ar varu nekad neko neesmu fotografējis. Visbiežāk ir otrādi – modeļi paši piedāvā kaut ko traku. Nevienam nekad līgums nav uzspiests un tā ir brīvprātīga izvēle. Ja modelis vēlas bezmaksas bildes, tad attiecīgi ir līgums, kas dod atļauju man ar bildēm rīkoties pēc saviem ieskatiem (ar dažām atrunām). Ja modelis pārdomā, tad līguma nav un nav arī bildes – viss ir ļoti elementāri. Ja es savu darbu esmu padarījis līdz galam, tad pēc mēneša nevar pārdomāt un pateikt, ka modelim bildes būs tāpat bez maksas un man nekas – līgumus tā vienkārši nevar lauzt. Protams, ir iespēja pārdomāt un samaksāt par fotosesiju kā tā maksā reāli (neko par virsu neprasu) un atkal visi ir apmierināti. Ja kāds ar kaut ko ir neapmierināts, tad ir mūsu valstī tiesu iestādes un tās arī izskata strīdus. Lunis: īstenībā ar tiem līgumiem strādā visa Eiropa, Krievija, Āzija utt. – kā jau teicu, tad tas ir starptautiski atzīts un nav jādomā divritenis no jauna. Deinatam un Altenbergam par darbu tika samaksāts, tādēļ nejauc gaisu ar meliem. Arī man ļoti slavenas personas par darbu samaksā un ir ļoti apmierināti ar rezultātu. Tieši tādēļ arī prasu publisku atvainošanos – jo nekādas blēdības neesmu veicis. Aste man arī nav jāiežmiedz, jo pat savu darbu esmu izdarījis korekti (lai klientam patiktu), visi līgumi ir korekti un beigās tiek melots, ka es šantažēju vai esmu piespiedis šo ģimeni fotografēties. Tas ir vairāk nekā zem mana goda – jau teicu, ka man veselu gadu nelika mieru un uzprasījās uz fotografēšanos (to apliecina vēl daudzi fotogrāfi, no kuriem lielākā daļa arī ir atteikusi konkrētai modelei). Tādēļ, lai vairāk neviens cits fotogrāfs neiekristu uz šādiem "modeļiem", tad apdomāju vēl publiskāku rakstu uztaisīt ar visa procesa detalizētāku izklāstu (pagaidām tādu parastu pamācību uzrakstīju un ļoti anonīmu). Tāpat es nekur nereklamējos un praktiski pēdējos gados visi modeļi nāk pie manis fotografēties, jo citi modeļi mani iesaka. Tomēr pārsvarā atsaku, jo nevaru es visus diemžēl safotografēt par velti (uz jūsu mistiskajiem/negodīgajiem noteikumiem ;-)). Par maksu parasti neatsaku, ja nav kaut kādi man nepavelkami pasākumi vai arī kaut kāds kreiss pasākums. Un ja Zavadskim pagājušais gads ir karjeras sākums, tad atkal esi apmelojis vienu ļoti labu Latvijas fotogrāfu. Un nezināmais amatieris Dreef arī nefotografē pirmo gadu, bet jau gadu desmitiem un tik tiešām sākumā tāda Luņa nebija virtuālajā vidē, tādēļ vinš visu nevar zināt. Pie tam nevienam nezināmais Dreef kopā ar Zavadski (oi, laikam ilgi pirms karjeras sākuma ;-)) saņēma prestižo balvu fotokonkursā LTV 50 gadu jubilejai par godu, bet apvainotais Lunis ar saviem "krutajiem" darbiem un kruto profesionālās fotogrāfijas pieredzi (ar ko viņš visur lielās, bet ne reizi nav pierādījis) tur netika pat labāko 5-niekā un no tā brīža nevienā fotokonkursā vairs nav piedalījies un tēlo apvainoto ;-). Lai nebūtu tukša runa, tad, lūk : www.lvrtc.lv... starp citu te arī es parakstīju līgumu par autortiesībām, tā kā šie līgumi parādās visur, kur ir nopietns darbs. p.s. man jau likās, ka nebija labi minēt citu fotogrāfu vārdus, jo Lunis apmelo visus bez šķirošanas, kas nav viņa meļu pulciņā un kas korekti strādā.
Par tām ģimenes bildēm, ko fotografē uz pasūtījumu, katrs pats atbild - vai nu liek savā albumā vai ja nolīgts fotogrāfs, tad viņam par darbu samaksā. Ja fotografējat kā amatieris savam priekam vai sevis izglītošanai cilvēkus un nekur tālāk fotogrāfijas neizmantojat, tad arī līgumi nav vajadzīgi. Ja modelim par darbu samaksā (jā, arī es maksāju), tad ir ļoti specifisks līgums, kas modelim ir ļoti nedraudzīgs, jo viņš nevar nekur to bildi nekādā veidā izmantot. Tādēļ parādās profesionāliem modeļiem kaut kādi skenēti žurnāli un uzreiz var pateikt, ka to bildi modelis izmanto nelegāli. Un LV zonā Luņa izdarības nav nekāds jaunums - bet viņa viltotie modeļi ar šantāžām gan ir reāls jaunums. Un par tiem satulkotajiem jeņķu murgiem neko nezinu - nav atkal jādomā jauni meli ko man piešūt. Man pašam tas bija liels pārsteigums, kad kaut kāda pašvaldība (Rīgā) izsludināja fotokonkursu par sociālajiem gadījumiem, kur fotogrāfiem bija jāpievieno arī atļaujas no tiem cilvēkiem, kas redzami fotogrāfijās (tātad no bomžiem utt.). Īsti nezinu vai vispār kāds tur darbus iesniedza, bet man liekas, ka tā ir ļoti korekta prasība un fotogrāfs nav Dievs, kam viss ir atļauts - safotografē cilvēkus uz ielas un sniedz visādos konkursos cik uziet un pēc tam tās fotogrāfijas publicētas attiecīgos bukletos utt. Es teiksim nevēlētos, lai mana fotogrāfija tā parādītos, tādēļ mistiskiem Luņiem pozēt principā ir noziegums, kas šādi atļaujas strādāt...
Petersonsphoto: man jau likās, ka ir fotogrāfi, kam savs vārds ir svarīgs un tie to nemaina, bet ir kam tas pastāvīgi mainās ;-). Neredzu jūsu bildi, tādēļ savu redzes atmiņu nevaru likt lietā, bet man aizdomas zinu pie kura galda sēdējām un kā izskatāties ;-). Arī jūsu mājas lapā neko neatradu, bet apskatot jauno Web galeriju kaut kādi ķeburi: www.petersonsphoto.eu... Domāju būtu labi tur to palabot. Pēc MartiniiBaby komentāra vispār neko nevar pateikt, jo vispār neesmu ne viņu šantažējis, ne fotografējis ne vispār kādas saistības – izņemot to, ka sarakstījāmies un es izteicu viedokli par fotogrāfu pie kura viņa vēlējās taisīt kailfoto, jo es tajā brīdī neko piedāvāt nevarēju. Vēlāk jautāju par to kādēļ viņa atļauj Lunim melot par viņu, bet viņa Luni tikai aizstāv viņa melos (tātad vai nu šantāža vai profesionāla mele). Tagad labi vien ir, ka neesmu ar viņu sasaistījies un redzu, ka viņa sūtīta Luņa uzdevumā veikt spiegošanu/apmelošanu vai pat nesaprotu viņas sūtību, jo viņa veic melošanu par to, par ko vispār nav lietas kursā. P.s. un par tām Viļņa kāzām es tikai tā ieminējos, jo tur jau tā lieta, ka ne es, ne mana sieva nezināja, ka viņš precas un līdz ar to pat ne telefoniski, ne virtuāli nebija iespēja viņu apsveikt (nezināšanas pēc). Uzzinājām tikai liekas nedēļu pēc kāzām vai vēl vēlāk. Es pārmetu ne jau to, ka mani neaicināja, bet to, ka nemaz nepainformēja. Nu labi, ja mani varēja neinformēt, tad vismaz manu sievu, jo Viļņa tagadējā sieva ar manējo ik pa laikam sarakstījās. p.s.s.: labāk es aizsūtīšu šos apmeloto fotogrāfu vārdus privāti ;-). Jau iepriekš rakstīju, ka nevēlos mazgāt netīro veļu publiski un kaut kā iesaistīt šos fotogrāfus, lai par viņiem te turpinātos publiski meli. Un par to līgumu neesi pareizi sapratis, jeb vairāk izskatās, ka smadzenes sapūderējis slavenais Rihards Puriņš ;-). Parādi kaut vienu stoku modeļu līgumu ar % no bildes pārdošanas. Esmu ļoti daudz lasījis/pētījis/analizējis utt. un kaut kā šādu faktu esmu palaidis garām ;-). Varbūt tiešām jūsu jurists ir tik gudrs, ka mūsu likumdošana ir pavisam savādāka nekā tā ir visā pasaulē ;-)? Varu pateikt, ka pasaulē neiet krastā līgums, kuru sastādījis pats fotogrāfs ar savu "kruto" juristu, jo ASV, Anglijā un citās attīstītās valstīs prasības modeļiem un fotogrāfiem ir daudz augstākas nekā pie mums. Pie mums tas tikai lēnām ienāk un daudziem liekas, ka kaut kas nav tā. Arī prasības pret fotogrāfiju kvalitāti Latvijā ir daudz, daudz zemākas. Lai būtu sajēga par ko es runāju, tad vismaz paši kāds izlasiet kādu no modeļu līgumiem, piemēram: www.dreamstime.com... Personīgi man ir gandrīz tāds pats ar pavisam nedaudz uzlabojumiem (manuprāt, labāka versija – latviešu un angļu valodā utt.). Un modeļiem tiek skaidrots, ka fotogrāfijas tiek izmantotas arī komerciālos nolūkos – tātad ar mērķi gūt peļņu, lai var šo fotosesiju atpelnīt (par mākslu es parasti nevienam nestāstu/nesolu, jo tās sapratne katram ir savādāka un ja kāds redz manās fotogrāfijās arī mākslu, tad tas ir kā papildus bonuss). Un viss ir izskaidrots pirms fotosesijas (pa e-pastu, telefonu vai kā savādāk), bet pirms fotosesijas ir iedots šis līgums, lai var iepazīties. Un ja kāds kaut ko pārprot vai neizprot līdz galam, tad ir iespēja jautāt un beigās var vainot tikai viņu pašu un nav ko vainot fotogrāfus vai izdomāt pasakas.
Jau minēju, ka to vienu kundzīti nevar ņemt nopietni, jo viņa jau sačakarējusi ļoti daudzus Latvijas un ārvalstu fotogrāfus (pieminēju tikai vienu ļoti sakarīgu). Tagad var palasīt kā tiek makšķerēts nākamais fotogrāfs: forums.delfi.lv... Palasīju to saraksti un ne viens vien šo kundzīti jau atpazinis un ir informēti par viņas gājieniem, kā arī "skats no malas" ir visai interesants ;-). Ja gribat viņas psiholoģisko portretu, tad varat palasīt arhīvā šīs kundzītes tekstus – iesaku, jo ļoti interesanti (pats gan neesmu lasījis visu, bet labi cilvēciņi noinformēja ;-)). forums.delfi.lv... Konkrēti par maniem nosacījumiem viņa tika informēta gadu iepriekš (viņa to pat nenoliedz), pirms fotosesijas vēlreiz atgādināju un līgums tika iedots izskatīšanai pirms fotografēšanas, kas uzreiz netika parakstīts, bet tika atteikts ar tekstiem, ka mēs vienosimies un visu sarunāsim. Padomāju, ka ja labi pastrādāšu, tad varbūt arī samaksās par to fotosesiju un līgumus nemaz nevajadzēs. Izrādās biju labi pastrādājis (pēc viņas teiktā nevis pēc manām fantāzijām) un vēlme bija fotogrāfijas iegūt par velti (solot kaut kādas izstādes ārzemēs utt.) vai arī dalīt neesošu honorāru. Fotografēšanas noteikumi netika mainīti un arī nemainīšu, jo honorāra dalīšana vienmēr rada vēlāk tikai problēmas. Kurš var pateikt cik fotogrāfs vai modelis ar to fotogrāfiju ir nopelnījis (tas ir pavisam cits līgums starp citu)? Lūk, un tur līdz ar to var rasties papildus nevajadzīgs kašķis, ka modelis pieprasa no fotogrāfa kaut kādu mistisku atlīdzību, kuru fotogrāfs par tiem pašiem 1-2 USD nemaz nav nopelnījis vai arī fotogrāfs sāk piedzīt no modeļa nopelnīto (modelis dikti populārs palicis pateicoties tieši fotogrāfu bildēm utt.). Ja kāds vēlas, tad varu arī noorganizēt savus maksas kursus par foto biznesu, jo izskatās, ka Latvijā lielākā daļa fotogrāfu šajā jomā ir analfabēti, ja var stāstīt tādas aplamības. Arī pats Petersonsphoto savu līgumu nevienam skatos nedod – tātad arī ir kaut kas slēpjams un negodīgi fotografē ;-)? Lūk te ir arī tas bizness un viss maksā naudu. Tādēļ neripiniet bumbiņas virzienā par kuru nav nekādas sajēgas. Es personīgi vēl rakstus rakstu un dodu citiem fotogrāfiem savas zināšanas, tai skaitā neslēpju savu modeļu līgumu – to var apliecināt kaut vai tie, kas ar mani kopā strādājuši un arī jau tajos tālajos slavenās Rīgas Kinostudijas laikos tā bija – nekas man nav mainījies, ko nevar teikt ne par vienu bumbiņu ripinātāju ;-)). Par tiem simpātiskiem puišiem neko nezinu (esmu precējies ;-)) un savas bildes īpaši nepublicēju visos portālos, kā arī nezīmējos ar to ;-). Drīzāk man regulāri prasa, kādēļ pats es neesmu fotogrāfijās nekur redzams (pašam sevi reti izdodas nofotografēt ;-)). Toties ja kādam dikti interesē, tad man labs kolēģis un labs fotogrāfs publicējis savā kolekcijā arī mani (manu ar aliņu pielieto seju ;-)): www.fototrio.lv... Esmu rūtainā kreklā un neskūto krūti ;-). Piedodat, ka tik gari sanāca, bet spamojat jūs te uz nebēdu un uz visiem jautājumiem nemaz nespēju atbildēt. Ja kādam kas interesē, tad varu sniegt par attiecīgu samaksu privātas konsultācijas un palagus te vairs netaisos rakstīt amatieriem, kas no foto biznesa vispār neko nesaprot un pūderē pārējiem amatieriem smadzenes. Ja kāds jautās par manu izglītību, tad visu varēšu ar dokumentiem apliecināt - ir maģistra grāds sociālajās zinātnēs (mārketings, reklāma, uzņēmējdarbība, ekonomika, tieslietas utt.) un praktiskā pieredze ar reklāmas fotogrāfiju vairāk nekā 10 gadi (pats fotografēju vairāk nekā 20, bet tos kaut kādus pirmos 10 gadus neuzskatu par nopietnu apmācību, jo apguvu tikai pamatus un analogo foto procesu, ko Lunis apguvis 34. arodvidusskolā). Kā jau pirmīt rakstīju, tad man problēmas nav un ja visādiem Luņiem esmu sagādājis problēmas ar saviem "jeņķu līgumiem" un tagad viņš nevar tirgot savas vecās bildes pa labi un pa kreisi, tad tā nav mana problēma un sorry, ka esmu pie tā (izrādās) vainīgs ;-)). Mākslas fotogrāfijā un amatierfotogrāfijā (kaut kādās jūsu izdomātās sistēmās) diemžēl neesmu tik zinošs, tādēļ par šiem jautājumiem labāk meklējat kādu gudrāku vīruku ;-).
Kuras valsts tiesa izskata to starptautisko līgumu, ja rodas domstarpība? (elementārs jautājums, bet tomēr...)
Un ja tā ir krievija vai ASV, tas nozīmē, ka strīdus gadījumā jābrauc uz turieni sēdēt tiesā?
Viens un tas pats līgums darbojas gan Eiropā, gan ASV, gan Āzijā? Diez vai, jo tās ir atšķirīgas tiesību sistēmas pēc būtības.. nerunājot par likumdošanas atšķirībām dažādās valstīs un štatos.
DD, es biju klāt, kad Arhipovs parastīja ar visām 5. meitenēm līgumu... un man ir tukšās šī līguma blankas, ja kas. Viņš (manā klātbūtnē) nekad naf sācis bildēt bez līguma ( un kopā esam reizes septiņas bijuši ).
Dreef!!! Kas Tev tie par murgiem! Man shkjiet mes vasaras sakuma runajamies un Tu nosauci mani par NESTANDARTA modeli,kam NAV KO piedavat! un kas vel vairak, ka teicu ka man bus savi vel noteikumi, TU MAN atbildeji, KA NEVIENS ar mani nesadarbosies uz tadiem noteikumiem! Tu kludijies! Un neuzdroshinies mani saukt par meli, es Luni NEKAD neesmu aizstavejusi, vins peras PATS, un NEKAD neesmu bijusi pret Tevi, tachu tava uzstajiga RAKSTISHANA,ka uzraksti taa uzraksti shita par LUNI mani iedvesa tikai bailes! Man vienalga kas tev ar citam meitenem lietas kartojas, bet mana pieredze bija shada! Turpini stradaat ka stradaji un BEIDZ NJEMTIES!
WMWMW:"Varu pateikt, ka pasaulē neiet krastā līgums, kuru sastādījis pats fotogrāfs ar savu "kruto" juristu, jo ASV, Anglijā un citās attīstītās valstīs prasības modeļiem un fotogrāfiem ir daudz augstākas nekā pie mums."
Interesanti, interesanti. Sanāk, ka kaut kur ir kādi īpaši juristi, kuriem vienīgajiem lemts līgumu pareizi sastādīt. Amatieru foto gan nav nekāds izgudrojums, tāda definīcija pastāv jau varen ilgi.
sanaak, ka ir kaut kaads viens liigums, kurs darbojas visaa pasaulee.... degu nepacietiibaa to redzeet.