Piemērs ar dzīvokļiem nav gluži labs, jo ja īrnieks man nemaksā (par nākamo mēnesi), tad es viņu ar visām mantām izlieku pagalmā un lai turpina nemaksāt "jo mums jau nav nekāds līgums" ...
Varbūt atkārtošos, BET...... nevajag jaukt 2 lietas - nodokļu nomaksas jautājumu un reģistrētu uzņēmējdarbību ar cilvēka tiesībām slēgt līgumu un saņemt par to samaksu!!!!!!
Tā ir vienīgi naudas saņēmēja problēma kā viņš administrē savus nodokļu maksājumus, kas nekādā veidā neatbrīvo pakalpojuma saņēmēju no maksāšanas!
Te tiek jauktas kopā trīs tēmas un tādēļ tāds jūtu kokteilis sanāk
1. nozare kā tāda - apgalvojums par statusiem, izglītībām, lai varētu nodarboties ar naudas iekasēšanu par foto - tufta! Šī nozare netiek reglamentēta no valsts puses un valsts nav noteikusi jelkādus ierobežojumus, pēc kuru izpildes drīkstētu nodarboties ar to!!!!!
2. Nodokļu jautājms - tikai un vienīgi pakalpojuma sniedzēja problēma! Ar ko negrasos sludināt, ka nodokļi nav jāmaksā vispār. Cits jautājums kā mums tas patīk un cik nu kuram ir pelēkās vielas, lai sakārtotu lietas tā, ka no likuma viedoļa esi tīrs
3. Civiltiesības - plašs un apjomīgs jautājums, kuru gan nevajag jaukt kopā ar 1. un 2. Par šo jautājumu būtu interesantāk diskutēt kādā juristu forumā Gribēju tikai teikt, ka ja kāda tiesiskā izpratne ļauj pateikt, ka Latvijā un Eiropā, lūk, ir atļauts tas, kas no valsts puses regulēts, tad man zūd inerese ar šo cilvēku diskutēt par tiesiskumu, civiltiesībām, līgumiem un to niansēm. ATĻAUTS IR VISS, KAS NAV AIZLIEGTS!
WMWMW:Jā, un kāpēc arī ne p.k., ja cilvēks tikai noskaidro, kā būtu pareizi darīt? Ko biedē ar neesošo?
Nu es tik dauzos... Ja ir doma sākt pelnīt naudu ar foto, protams, vajag sākt ar to ka pazvanīt uz vidu un pajautāt....nu vismaz iesākumā
Bišķi tikai vivoģit, ka sāk dzīt tuftu par likumību, samaksām, līgumiem utt. Smieklīgi, ka kādam liekas, ja līgums uz vairāk lapām, tad "īstāks" Lietas būstība ir gaužām vienkārša, var jau sarakstīt grāmatu līguma vietā, taču ja kāda no pusēm nepildīs, šā vai tā jautājumu risinās tiesā...un jo līgums "krāšņāks" jo maksātāja pārstāvim būs vieglāk argumentēt, ka ticis izmantots klienta labticīgums....
talavietis:.. Daudzi likumi nav sakārtoti, daudzas lietas vienkārši nespēj sakārtot, jo esam no sociem izrāpušies... tā nesen trammdīja auto remontētājus pa mājām, bet likumīgi neko nevar izdarīt... atbrauc ekonomisti un prasa- taisi mašīnas? Taisu! Par naudu? Nē! Kāpēc tik daudz mašīnu pagalmā? Man hobijs tāds! Un šitā var pinkpongu dragāt... bet cik ilgi? Var sniegt foto pakalpojumu kā privātpersona, līgumu slēdz kā privātpersona un nomaksā vai nu pasūtītājs vai arī ieraksta- līgumā paredzētā apjoma samaksai nav ieturēti nodokļi (neesmu jurists, bet apm. tā) Savukārt, šī summa jau man jāuzrāda gada deklarācijā.
Ā, kaut vai viens piemērs, ceru, ka nevienam tā nenotiks, bet par to failu dzēšanu:
Atnāk beibe, saka man lūdzu bildes un ierakstītas diskā, sabildējas, ieraksta, samaksā naudu...izsit čeku....fooorši vošem Pēc gada disku beibei sagrauž pelējuma sēnīte, tā zvana man lūdzu vēlvienu disku...tiek pasūtīta...griežas patērētāju tiesūbu aizsardz. kantorī un nākas atgriezt naudiņu, jo lūk Latvijā jebkurai precei ir 24 mēnešu garantija(ja pircējs ir PP), tas nekas, ja līgumā būs rakstīts mazāk(ko pieļauju, gan neviens šajā jomā vispār nepiemin)....
Nu es tik dauzos... Ja ir doma sākt pelnīt naudu ar foto, protams, vajag sākt ar to ka pazvanīt uz vidu un pajautāt....nu vismaz iesākumā
Bišķi tikai vivoģit, ka sāk dzīt tuftu par likumību, samaksām, līgumiem utt. Smieklīgi, ka kādam liekas, ja līgums uz vairāk lapām, tad "īstāks" Lietas būstība ir gaužām vienkārša, var jau sarakstīt grāmatu līguma vietā, taču ja kāda no pusēm nepildīs, šā vai tā jautājumu risinās tiesā...un jo līgums "krāšņāks" jo maksātāja pārstāvim būs vieglāk argumentēt, ka ticis izmantots klienta labticīgums....
Nu jā tak...jā Es jau arī saku, ka nevajag glorificēt tādu vienkāršu lietu!
1. Autoratlīdzības, kas rodas Līgumslēdzējā Valstī un tiek maksātas otrās Līgumslēdzējas Valsts rezidentam, var aplikt ar nodokļiem šajā otrajā valstī.
2. Tomēr saskaņā ar attiecīgās valsts likumdošanas aktiem, autoratlīdzības var tikt apliktas ar nodokļiem arī Līgumslēdzējā Valstī, kurā tās rodas.
Tātad visus nodokļus (tās valsts) budžetā maksā uzņēmums vai persona, kura izmaksā honorāru (par stoka bildēm) pirms honorāra izmaksas.
Atlikusī summa tiek izmaksāta autoram. VĒLREIZ (šajā valstī) nodoklis no tās jāmaksā nav.
Vēl jau bez visa tā ir PROBLĒMA , ka tiem kam nav pilnīgi nekāda juridiska statusa ar kuriem nevar pat normālu līgumu noslēgt PIEMĒRAM par rokasnaudu KLIENTAM pīties ir pat ļoti nedroši. Piemēru cik uziet ka uzbildē pasākumu saņem avansu un NOTINĀS Un neko tu kā KLIENTS nepadarīsi , nekādu papīru nav nekā kas pierāda darbību konkrētā sfērā NAV . Cienijamais uzmetējs var tasīt lielas acis un BĻAU "Ko jus mani apamelājot un aprunājat es nekā nezinu strādāju par 4 kategorijas virpotāju pilnu darba laiku KĀDS ES JUMS FOTOGRĀFS un kāda vēl nauda!" . Baigi incjīgi ne celt pretenzijas piemēram "Prasu kompensāciju no XXXXXX par Foto pakalpojumiem" Daidz kādā sakarā , es esmu Virpotajs un nekadu foto nezinu Ar kautkādām foto sesijām vēl krutāk , tur kā zinam bildes bez bēdu var tirgot DA JEBKAM kā tās iegūtas un kas tur bijis patiesībā sarunāts pilnīg pie kājas SARUNĀJĀM / PARUNĀJĀM es tipa pārdomāju dzeki man par vinjām piesolija baigo pikji nu un viss Bus ilgi un pamatīgi jānopūlā lai ar lieciniekiem PIERĀDĪTU ka bildes vispār tasijis konkrēts kexs un tikai tad viss pārējais Beigu beigās vinš var pateikt ES TĀS BILDES ATRADU uz sava rakstāmgalda un atdevu comiem sjie nopubliceja Es autorss kaadss es autorss Es tac neesmu fotografs bet graatvedis , naudu paņemu!? Kadu naudu , es tac likumpaklausīgs pilsonis ar neregistretu biznesu nenodarbojos naudu bez kases aparata vai ceka nenemu
Kēpēc nevar noslēgt rokasnaudas līgumu, kuru tas "virpotājs" paraksta??? No šāda viedokļa nav pilnīgi nekādas atšķirības- vai rokasnaudu maksā juridiskai vai fiziskai personai. Ar vai bez 34 AVS. "papīriem".
Es pat teiktu, ka juridiska persona (SIA) ir vairāk tendēta uz maksātnespēju un bankrotu (3000Ls pilnībā apmaksāts pamatkapitāls), nekā fiziska (Lunis), kuram ir reāls dzīvoklītis, ko tiesu izpildītāji nemaksāšanas gadījumā var apķīlāt par labu prasītājam (30000Ls).