Skolā man bija (ir) mājasdarbs uztaisīt pinhole. Uztaisīju, viss ok, der. Tagad tik jābildē. Es tikai vienu nevaru izštukot - man ir nevis filmiņa iekšā, bet fotopapīrs, respektīvi, man tas ir jāmaina. Kādam ir pieredze, kur vislabāk. Kaut kur lasīju, ka varot lielā melnā atkritumu maisā. Ja mājās dara, tad es kaut kur paslēptos tumšā kabūzī, bet, ja es kaut kur tālāk, man tas viss tak jāuzglabā. Ir kādi ieteikumi?
Man obscura bija no canon 40d kastes, jauka pinhole ar smuku uzrakstu saanos Nu luuk, tumshaa kambarii ieliku tehnisko filmu 18x24 un gaaju vai braucu bildeet. Tad apakalj uz tumsho kambari un liekam jaunu filmu iekshaa un taa visu laiku... normaals burst beigaas sanaaca - 3 kadri stundaa. Tad izdomaaju ka jaauztaisa otra kamera. Ekspoziicija saulainam laikam bija 60-90 sekundes www.fotoblog.lv...
shauttra:Man obscura bija no canon 40d kastes, jauka pinhole ar smuku uzrakstu saanos Nu luuk, tumshaa kambarii ieliku tehnisko filmu 18x24 un gaaju vai braucu bildeet. Tad apakalj uz tumsho kambari un liekam jaunu filmu iekshaa un taa visu laiku... normaals burst beigaas sanaaca - 3 kadri stundaa. Tad izdomaaju ka jaauztaisa otra kamera. Ekspoziicija saulainam laikam bija 60-90 sekundes [url=http://www.fotoblog.lv/img/47445/?cid=10297
Itkā ir kaukādas tabulas pēc kā var aprēkināt ekspozīciju pinholei, par pamatu ņemot expozīciju no kādas fotokameras. Tā arī sākumā dariju, nezinu vai mana matemātika bij vainīga vai kas cits, bet teorētiskā expozīcija sanāca ap 8-10minūtēm. Skops un nepacietīgs būdams uzliku bildēties uz 5ām min. Kad attīstiju filmu atlika vien noraudzīties kā šamā vanniņā paliek totāli melna... beigas paliku pie 1minūtes 10min vietā....
Slinkums, bet gigitālajai vieglāk uztaisīt... pie noslēdzošā vāciņa kamerai pielīmē mellu trubu (vāciņa vidu izgriež), galā vēl uztaisi maināmus uzgaļus... vienu ar mazu cauruniņu, otru ar nedaudz lielaku un pa trīstūri mazākus 3 gab (te būss superīgs efekts... var ar diviem, ar 3 ...) ekspozīcija redzi paskatot uz reizi !!!
shauttra:mjaaa, bet ar digi nesanāk tomēr ta bilde kas ar 18x24cm filmu
...tikai pie noteikuma , ka taisa apaļā buņdžā, un caurums ir buņdžas sānā un papīrs tiek ievietos pusapaļi. Ja izmanto cilindra galus, tad liela atšķirība naf redzama, un tas , ka ar digi vari uzreiz pareizi- krāsaini eksponēt, un taisīt n-tās proves ir priekšroka... kaut gan paņemot melno "maisu" var papīru mainīt, bet nezini ekspozīcijas ilgumu.
briedis:Man ~0.3mm fokuss 18mm, ekspozīcija - apmācies laiks - 3 minūtes, un tik un tā par maz. Ar kādām 10 moš pietiktu. http://www.fotoblog.lv/img/86069
Nū, jā... Man klasē bija tādi, kam vajadzēja stundu.
shauttra:Itkā ir kaukādas tabulas pēc kā var aprēkināt ekspozīciju pinholei, par pamatu ņemot expozīciju no kādas fotokameras.
Ja zini cauruma diametru (kaut vai noskenē pie maks. dpi un izmēra), attālumu līdz virsmai un ja ir rokas eksponometrs ar kaut vai f22 maks. lielumu ... nav nekāda IT KĀ.
Ir arī citas saites, tik jāpagūglē. Filmiņa ir nelineāra, ciparnieks - lineārs. Nelineāram eksponēšanas grafikam nomērīto 5 sekunžu vietā faktiski būs, teiksim ap 30 sekundēm, utt. Plus vēl, kā attīstīsi!
Vienreiz izstāsti un desmit reizes parādi, tad noticēšu.
Filmiņa Kodak Camera EL, tehniskā lokšņu filma.Ļoti kontrastaina un mazjūtīga, ap 2-4 ISO. Pie šādas jūtības saules gaismā vajadzēja 1 minūti, telpā pie mākslīgā apgaismojuma (visai spoža) pat ar 30 min neko neredzēja...
marinka:Skolā man bija (ir) mājasdarbs uztaisīt pinhole. Uztaisīju, viss ok, der. Tagad tik jābildē. Es tikai vienu nevaru izštukot - man ir nevis filmiņa iekšā, bet fotopapīrs, respektīvi, man tas ir jāmaina. Kādam ir pieredze, kur vislabāk. Kaut kur lasīju, ka varot lielā melnā atkritumu maisā. Ja mājās dara, tad es kaut kur paslēptos tumšā kabūzī, bet, ja es kaut kur tālāk, man tas viss tak jāuzglabā. Ir kādi ieteikumi?
Paņem tādu palielāku un pabiezāku mēteli ar ciesam piedurknēm, ieliec visu savu mantību mētelī, satin tā, lai gaisma nevarētu iespīdēt, iebāz pa piedurknēm iekšā rokas un daries, kas tev tur darāms. Fotopapīru vislabāk glabāt melnās, gaismas necaurlaidīgās aploksnēs, tādas var uzmeistarot pats no grāmatnīcās nopērkamā tehniskā papīra.
marinka:Skolā man bija (ir) mājasdarbs uztaisīt pinhole. Uztaisīju, viss ok, der. Tagad tik jābildē. Es tikai vienu nevaru izštukot - man ir nevis filmiņa iekšā, bet fotopapīrs, respektīvi, man tas ir jāmaina. Kādam ir pieredze, kur vislabāk. Kaut kur lasīju, ka varot lielā melnā atkritumu maisā. Ja mājās dara, tad es kaut kur paslēptos tumšā kabūzī, bet, ja es kaut kur tālāk, man tas viss tak jāuzglabā. Ir kādi ieteikumi?
Paņem tādu palielāku un pabiezāku mēteli ar ciesam piedurknēm, ieliec visu savu mantību mētelī, satin tā, lai gaisma nevarētu iespīdēt, iebāz pa piedurknēm iekšā rokas un daries, kas tev tur darāms. Fotopapīru vislabāk glabāt melnās, gaismas necaurlaidīgās aploksnēs, tādas var uzmeistarot pats no grāmatnīcās nopērkamā tehniskā papīra.
jā, tāda aploksne man nāca līdzi ar papīru, paldies par ideju!
Haiduks:tas , ka ar digi vari uzreiz pareizi- krāsaini eksponēt, un taisīt n-tās proves ir priekšroka...
Diemžēl, neizskatās, ka tev ir demonstrējami lipīgi piemēri. Kas attiecas uz kaut kā rādīšanu tev, nāksies pagaidīt, kamēr Haiduks izaugs līdz abstrakciju uztveres līmenim. Lai gan tā arī nevar teikt, jo dažkārt tas, ko tu sadari ar modeli, tiešām ir visai abstrakti.
jaa, kaart'eejaa amnestija bijusi durdomaa... pilnīgi jūt, kā skaudība veļās pār malām tev
Slinkaakiem cilveekiem, kaa man, pilniibaa pietiek ar pinholu kam exponometrs integreets, un ar usb vada paliidziibu kompii viss dabonams - eosu pinholojam un miers! Piis jou!