Iekš foto esmu vēl stipri zaļš, tāpēc pāris jautājumi:
1. Par F16 likumu (rakstu) Manam Canon G7 ir tikai max F8 un ISO ieteicams būtu 100, līdz ar to, kā tad būtu ar to pozīciju "pielietojam likumu"? Vai tad būtu F8, ISO 100, 1/200 (t.i., slēdža ātrumu palielinu par kādu soli), vai kā?
2. Ja foķē temperatūrā -2 un pēc tam ienesot ļoti siltā telpā, veidojas kondensāts. Atstājot aparātu mierīgi nožūt, vai tomēr uz matricas, iekšējām lēcām nepaliek pleķi utml.?
Jau iepriekš paldies par atbildēm
P.S. Kas tas par gļuku iekš profila? Rāda: Pievienojies: 01.Jan.1970!!! Super, esmu vecākais biedrs!
par F16 liekumu Tev laikam bus taisniba, ja neko neputroju, agrs riits veel
kondensaats? nu jaa, drusku rodas, tas protams. realas sekas nav noverotas, vinigais, ka ar ziemas sezonas sakshanos uz mana ixus matricas paradijies vel viens beigtais pikselis
F16 bija aktuāli laikos, kad ne katram aparātam bija iebūvēts eksponometrs, tagad jebkurš aparāts spēj pāris sekundes simtdaļās nomērīt un iestādīt pareizo diafragmu etc. un tas būs daudz precīzāk, kā vadīties pēc f16 rules.
Nenes pliku fotoaparātu siltās telpās no āra. Pirms ej iekšā, ieliec somiņā un neņem no turienes ārā kādas 15-30 minūtes vismaz.
vislabāk ielikt polietilēna kulitē, no kuras izspied lieko gaisu...kondesāts ir tas mitrums, kas atrodas gaisā, bet ja nav gaisa apmaiņas, nav praktiski kondensāta...(ir reizes, kad aparāts dabon atdzist -10 un vairāk)
F16 bija aktuāli laikos, kad ne katram aparātam bija iebūvēts eksponometrs, tagad jebkurš aparāts spēj pāris sekundes simtdaļās nomērīt un iestādīt pareizo diafragmu etc. un tas būs daudz precīzāk, kā vadīties pēc f16 rules.
Paga, paga. Tas raksts par F16 tak ir 2006. gada! Pie tam, kā raksta autors rakstīja: "iebūvētais eksponometrs ir kalibrēts vidējas tonalitātes kontrastam". Ja es redzu, ka objekts ir tumšs, tad man nāksies izmantot manuālo režīmu un visas fīčas būs vien pašam jāregulē. Kā ta' es varēšu zināt, ko tas automāts ir samērījis - uzņemt automātā, skatīt ieregulējumus un tad pašam mainīt? Tas tak ir garš pasākums, ne? Lūdzu, apgaismojiet mani!
Paga, paga. Tas raksts par F16 tak ir 2006. gada! Pie tam, kā raksta autors rakstīja: "iebūvētais eksponometrs ir kalibrēts vidējas tonalitātes kontrastam". Ja es redzu, ka objekts ir tumšs, tad man nāksies izmantot manuālo režīmu un visas fīčas būs vien pašam jāregulē. Kā ta' es varēšu zināt, ko tas automāts ir samērījis - uzņemt automātā, skatīt ieregulējumus un tad pašam mainīt? Tas tak ir garš pasākums, ne? Lūdzu, apgaismojiet mani!
Priekš tam eksistē ekspozīcijas kompensācija, kuru nosaki aptuveni, izejot no kadra gaišuma/tumšuma. Ja bildēsi melnu kaķi uz baltas sienas fona, iebūvētais exponometrs nomērīs pēc sienas, un to pataisīs pelēku un kaķi kā melnu plankumu, tad var piekoriģēt +1EV vai arī nēsāt līdzi pelēko kartiņu un mērīt pēc tās
F16 rulēm nav nekāda sakara ar to, kas notiek fotoaparāta smadzenēs. Tā ir drīzāk kā vadlīnija, ko darīt, ja pie rokas ir manuālais aparāts bez eksponometra, bet Tu neesi piešāvis aci tik labi, lai pats redzētu, kāda ekspozīcija jāiestāda. Un tad, ņemot vērā to, ka negatīvs pieļauj lielas kļūdas, kaut kāda bilde sanāks. Digitālie aparāti nav tik pielaidīgi attiecībā uz nepareizu ekspozīciju un, ja nebildē RAW, tad no JPG baltajiem pleķiem nekādu infu vairs neizvilkt, no tumsas, savukārt, varēs izvilkt trokšņus. Otra lieta - ja jau gribas strādāt ar tādām metodēm, tad jāņem vērā arī tas, ka ne visiem aparātiem ISO100 patiesībā arī ir ISO100. Nezinu, kā tas ir ar PowerShot G7, bet G6 ISO100 patiesībā atbilst ISO160. Ja gribas īstu ISO100, tad G6 jāiestāda ISO50. No šejienes arī mans viedoklis - ja jau ir aparāts, kas māk mērīt to gaismiņu, tad izmanto to iespēju. Bet zināšanas pašas par sevi par ļaunu nenāk, ja vien tās tiek savārītas personīgajā smadzeņpodā
> sandijs Taisnība jau Tev ir. Vienkārši es cenšos iebraukt (izprast) visas tās lietas par f, slēdžiem, ISO utml. cik vien laiks atļauj (diemžēl laika ir gauži maz - darbs), tāpēc arī daudz eksperimentēju - foķēju ar dažādiem uzstādījumiem, pētu un dzēšu.. un atkal foķēju Nupat bija situācija, kad pustumsā bildēju baltus makro "flokšus". Ar auto uzstādījumiem viss bija galīgā dēlī - pārgaismots (zibene), bet kad visu manuāli bez zibenes saregulēju, tad sanāca "tīri jauki izskatās". Un tamlīdzīgas situācijas gadās tomēr ik pa laikam..
f16 likuma saprashana ljauj bildet ari tad, kad iebuvetais eksponometrs negribiigs stradat. Nu okei, superpupermegaduperkameram tas nav aktuali, Nikon FG pat automaataa liek viderzhkas uz 30 un vairak sekundem (ar tendenci pargaismot, tapec jaliek -1 ekspo komp.).
Toties, kad ar ricohu bildee un tumshs ka negjera pak...vederaa, var tiri ok izshtukot pareizo sleedzha atrumu.
ta teikt - lai strada eljektronjika, bet saprast ta vajag...
Gudra kamera meera daudzaas vietaas un domaa, gudrs fotograafs arii, bet atshkjiriibaa no kameras ne visos (.)-toes reizee, izmeera gaishaako vietu, tumshaako, sizjetiski svariigaako un taadaa veidaa. Domaa par to, kuraa bildes apgabalaa /gaismaas, tumsaas/ svariigaakas detaljas. Balts punkts uz melna un melns punkts uz balta fona buutu jaaeksponee veinaadi, tak shponja virzienaa atstarotaas gaismas daudzums atkaraajas no gaisho un tumsho laukumu attieciibas. Ja shponis nav "spotmeter", jaalien klaat.
_Haiduks:vislabāk ielikt polietilēna kulitē, no kuras izspied lieko gaisu...kondesāts ir tas mitrums, kas atrodas gaisā, bet ja nav gaisa apmaiņas, nav praktiski kondensāta...(ir reizes, kad aparāts dabon atdzist -10 un vairāk)
_Haiduks:vislabāk ielikt polietilēna kulitē, no kuras izspied lieko gaisu...kondesāts ir tas mitrums, kas atrodas gaisā, bet ja nav gaisa apmaiņas, nav praktiski kondensāta...(ir reizes, kad aparāts dabon atdzist -10 un vairāk)
A nafik vispār lauzīt galvu par 16, pēc tam pārrēķinot uz 1,2? Ja jau 21.gs. galīgi nevar izdzīvot bez neautomātiskām kamerām, tad labāk aiziet uz Foto-56, gan jau tur pa lēto var nopirkt kādu strādājošu Ļeņingradu-8.