es reizēm domāju par kāzām, kuru faili varētu pazust.......... bet vai kāzas līdz ar to aiziet nebūtībā, vai laulība izirst, ja izirst, nebija īstie satikušies. Un tad reizēm domāju par kadriem, kuri neizdodas.... bet bildējamiem gribējās, lai izdodas. Vai fotogrāfs kļūst par noziedznieku? Viņu var saukt par neprofesionāli- kurš tā viņu sauks un ar kādām tiesībām? Varbūt zākātājs savā mūžā nav nevienu tik labu kadru radījis, kā tas, kuram tie kadri šoreiz neizdevās, vai pazuda... bet ja modelis nesaņēma cerēto un tika aizskarta viņa patmīla ieraudzīt sevi visskaistākajā veidā.... ko domāt par šādu modeļa sajūtu?...
Es domāju,ka cilvēki pārāk daudz dzīvo ilūzijā un reti grib redzēt to,kas ir.Citiem liekas,ka kāzu foto apstādinās mirkli un tāds tas paliks visu laulības dzīvi,jo kāzas taču ir pozitīvs mirklis vismaz vienam.Varbūt man nav īpaši veicies,bet ļoti reti nākas sastapt pārus,kuri ir radīti viens otram.Jautājums par profesionalitāti,vai profesionālis ir tas kurš palīdz radīt vēl vairāk ilūzijas?Par neprofesionalitāti varētu runāt tikai tad,ja fotogrāfs neredz vai nav gatavs attēlot patiesi pozitīvas emocijas,ja viņas ir.Katrā ziņā fotogrāfs nav tas,kurš nosaka cik laimīgiem vai nelaimīgiem jābūt laulātajiem.Fotogrāfs tikai nodrošina mirkļa atspoguļojumu viegli uztveramā formā(vizuāli),nevis rada laimes sajūtu.
Tātad ir viedoklis, ka profesionālis ir ar garantiju, ka viss būs labs... tikai jānoskaidro, vai viņš ir profesionālis... bet dažiem šķiet mazsvarīgi atspoguļot savu dzīvi fotogrāfijās... dažs fotogrāfs varbūt iedomājas sevi kā vēstures arhivators- pie tam objektīvs! bet tad es iedomājos vēsturisko situāciju, kur vēsturē tiek ierakstīti tie, kuriem ir nauda, vara un tie vēl nodiktē, par ko jāraksta un kā.... - mazliet par tālu aizbraucu no temata... Ir jau jābūt profesionālim! Arī tam, kurš gatavo ķebļus, lai no viņa ķebļiem nenokristu un nelauztu kaklus... bet vai mēs neglorificējam un neidomājamies dieziko... dažs bubina- Zavadskim tur pē bildes, bet viņš sevi iedomājas par labu kāzu fotogrāfu esam... bet tad palūoju paša kritiķa fotogrāfijas un nekā Par šo situāciju, ka kas nebūt pazūd, vai neizdodās iedomājos, uzklausot kāda kolēģa pārdzīvojumu... un tad iedomājos gan par paša fotogrāfa, gan modeļa domām... ...un vai tomēr nav dīvaina situācija, ja fotografētājs bildē ciešanas, bet nepieiet pie cietēja? Un kad vakar lasīju dzltenās preses info par pazīstamu cilvēku ģimenes faktu zināšanām... viņš ir uzzinājis visu par ģimenē notiekošo - ģimenes attieksmju neveiksmēm un pelna ar to naudu.......... sory par aiziešanu plašumā...
Labs, tālavieti, par to likšanu pasmaidīt! lai gan nav nopeļams fakts, ja fotogrāfs neiejaucas un neliek smaidīt, ja modelis nesmaida- tā neradot esošā izkropļujumu fotogrāfijā - modelis nav priecīgs, bet uz foto viņam tādam jābūt?...