Šodien iedomājos ka pārāk daudz laika veltu fotogrāfiju apstrādei. Interesanti būtu uzzinat cik daudz laika jūs veltat datorapstrādei. Par piemēru ņemsim jebkuru ikdienišķu pasākumu (kāzas, bēres, izlaidumi, kristības, tusi utt) uz kuru uz pieaicināts fotogrāfs un bildes jāatdod kā faili CD/DVD formātā. Tātad rēķinam laiku vidēji uz 1 bildi.
Es piemēram reportāžas un kāzas apstradāju Ligtroomā. Tapēc tur tas viss iet raitāk un ātrāk. Tiek sagrozītie vēlamie parametri un nepieciešamās darbības veiktas vienai bildei. Pēc tam tās piešķir pārējām. Ik pa laikai kādai bildei eltot vairāk uzmanības apstrādājot individuāli pēc nepieciešamības.
Atkarīgs arī no tā kas tiek apstradāts, kāds vēlamais rezultāts ir gribēts panākt. Imho nav noteikta laika uz 1/h.
it depends - tas ir reti, jo lielāko tiesu ir +/- vienāda kvalitate tiek atdota. actions - ok, bet tā ir tikai daļa no darāmā. Kaut kas te baigi neštim kopā - mazāk par 5 min neviens nav nosaucis. Nu tad parēķinaju - no kāzām lielais vairums bildētaju atdot ap 1000 bildēm (jā, jā varat pat nebrīnīties, jo tiek atdoti visi pēdējie mēsli) 1000x5min = 83h, jeb apm. 10 darbadienas. Nu nečakarējas neviens 10 dienas ! Neiet te runa par atsevišķiem portretiem A3 formātā utt.
haralds:tiek atdoti visi pēdējie mēsli - cenšos pat priekšpēdējos neatdot.
Haraldam šobrīd rekords - cik ilgi bildē, tik arī apstrādā. Apskaužu. Man sanāk 2-3 reizes ilgāk un tapēc arī aizsāku so topiku jo liekas ka es sāku pa daudz pikseļus bakstīt.
Onkulis: Haraldam šobrīd rekords - cik ilgi bildē, tik arī apstrādā.
ne ne. laikam pārpratāmies. es domāju, ne tā, ka DDDDDDDDDDD ar motoru un tikpat apstrādāju. es domāju 14 h bildēju un 14 apstrādāju + tas ir gadījumā, ja ĻOTI labi viss sanācis un nevaig neko eXtrā - ne nozīmē super, bet nozīmē papildus (fonāru retušēt).
man vidēji 2h uz 2 dienu sporta pasākumu aiziet lightroomā paleveloju, pameklēju moš balto punktu bildē un exportēju ... naudu par to neņemu, varu atļauties neiespringt
Onkulis un Haralda teksti galīgi neiet kopā... Priekšpēdējos sūdus nē nav vienlīdzīgs ar 1000 bildes. Ja bildes kaut cik atšķiro, atmetot pēdējos un priekšpēdējos sūdus, normāli varētu būt 100 līdz 300 bildēm. nejau tūxtotis!
Es varu pateikt no personīgas pieredzes, kad meklēju savam puikam kāzām fotogrāfu, tad apstaigājām/apzvanījām kadus 10-15 gab. Uz jautājumu, cik tad aptuveni bildes varētu būt, tad lielākā daļa no viņiem teica ka ap 800-1000. Tas bija 1.5 gadi atpakaļ un nedomāju ka šobrīd ir kas mainījies. Logiski ka tik daudz vienkārši NEVAr būt normālas bildes un arī nav vajadzīgas, bet nu fakts.
alvils:Onkulis un Haralda teksti galīgi neiet kopā... Priekšpēdējos sūdus nē nav vienlīdzīgs ar 1000 bildes. Ja bildes kaut cik atšķiro, atmetot pēdējos un priekšpēdējos sūdus, normāli varētu būt 100 līdz 300 bildēm. nejau tūxtotis!
tik maz kā 100 būs kāzām eXtrā gadījums. 300 - 500 OK, 1000 jau pārmērība. protams, atkarākas kā sarunā. viens pacients daudzmaz uzticās un grib, lai galvenais atspoguļojas, citam kāzās sērojošo pakaļpalicēju vairāk par 100 un visus vajag ar jauno pāri un vedējiem pa 1, pa 2, pa 3 u.t.t. sanāk 1x2x3 ... ... 98x99x100 bildes, nu, atceramies statistiku, varbūtību teoriju un kombinācijas, variācijas un permutācijas. bet nu par 1000 diez vai daudz vairāk i gadījies. kad vēl uz filmas, pa kāzām izmaukt 3 man bija maz, 10 daudz.
fandango:Otrkārt- kur cilvēki izteikti tizli izskatās.
jā, kur mute vaļā un siekalas tek un kur zem galda pakritis un suns laiza ģīmi. ar visu to, ka cilvēkiem vairāk par bildēm, uz kurām viņi labi izskatās, patīk bildes, uz kurām viņu ienaidnieki slikti izskatās.
Tagad jau bļauj, ka 300Ls ir daudz par kāzu foto piemēram! Iedomajies viņu sejas izteiksmes vai telefona sarunas ilgumu ja tu pateiksi tādu cenu ar piebildi ka galarezultātā viņi saņems 50 bildes!
palasīju pēdejos par kāzām... ... kāzās ir divi režisori (vedēji) ... kāzās ir divi aktieri (jaunlaulatie) ... kāzās ir vesels bars skatītāju (viesi) ... un pašās kāzās tie divi aktieri ļoti mazu daļinu redz no savām kāzām , videofilmā (ja tāda ir) arī pamatā viņi redz tikai sevi ... ... un kad viņi redz veiksmīga FOTOGRĀFA bildes (arī neveiksmīgās) , viņi staro, jo redz savu kāzu patieso norisi, un tiem , kas piekopj šo biznesu, par to vajag padomāt un sadalīt savu sniegumu 3-4 daļās 1. kāzu mākslas bildes (liekamas pie sienas līdz 10) 2. svinīgā pasākuma (u) jauno bildes ( 2-3 no katra svinīgā momenta) 3. balagāna daļas jauno bildes (reportāžveidīgi visa galagāna atainojums... 10-15 no katra iestudējuma) 4. tautas masu skati, tuvi un tāli plāni (visu brīvo laiku ķerot incākus momentus) Šādi ar atdevi strādājot būs tieši fandango pieminētais kadru skaits 2000-3000 bildes. Apstrāde 1. var ziedot pat stundu!!! uz bildi 2. vienas sērijas bildei 5 min un pārejo automātika 3.4. tādas kā ir tikai automātika Un kopā bilžu sagatavošana atdošanai nedrīkstētu pārsniegt vienu, nu maksimums divas dienas, un šis laiks būs tas, kas īsti parāda katra īsto meistarību, gan fotografējot, gan apstrādājot. Strādājot kāzās, bildējot ir jābūt 99% kārtībai... jo ja tā nebūs, būs, kā raksta Onkulis : "1000x5min = 83h, jeb apm. 10 darbadienas", un paši brēksiet, ka nevar nopelnīt, bet kāziniekiem ir pilnīgi vienalga, cik stundas katrs pa datoru bīda pikseļus... viņi redz, ka strādā noteiktas stundas kāzu laikā, kura laikā cits paspēj pārēsties, cits piedzerties... bet kaimiņpuika ar ziepīti jaf nākamajā dienā diskā iedevis SUPERĪGĀS KRĀSĀS uzņemtas bildes
Portreti:Reiz safočēju kāzas ar sūda Nikon D3 un pēc tam 2 nedēļas visas zibspuldžu bildes no rawa vilku ārā...tāds mēsls...!!! forums.dpreview.com...
Jocīgais... Nudien tērēts izklausies. Nu iznāks kaut kad tas updeits. Un gan jau sačiņīs to AWB fīču. Bet ar šo problēmu var elementāri cīnīties, it īpaši, ja bildē tapat visu RAW + JPEG. Ar šo ir iespējams visai nesāpīgi cīnīties tu kā lietotājs . Tas nav tik vienkārši, kā cīnīties ar Canona front/back focus erroru aplaimotajiem objektīviem!!! Vai nu precīzu objektīvu nevar dabūt, vai nu ne visas kameras to spēj nokompensēt. Uz gatavas bildes ar fokusa problēmām cīnīties jau ir par vēlu.
Es nesaku, ka tas ir labi, ka AWB gļučī vai nestrādā Tev pa prātam. Jautājuma vai Tev rokas līkas (neticu), zināšanu maz (arī neticu) vai kas traucē (nesaprotu kas???) - kāpēc neizmanto normālu softu, kas padara RAW bilžu labošanu un ģenerēšanu ērtu un vieglu.
Atklāšu noslēpumu - NORMĀLS RAW softs dod sekojošu iespēju - paņem vienai ar zibeni bildētajai bildei saregulē baltā balansu un šo korekciju piešķir pārējām sesijas bildēm. KUR PROBLĒMA???? Atķeksēt ar peli bildes, kas bildētas ar zibeni preview un nospiest Apply settings neaizņem divas nedēļas...
Nu ir savi gadījumi... Piemēram, strādājot reportāžas režīmā (kāzas) un bildes te ir ar, te ir bez blices. Tad slēgāt starp WB režīmiem nav visai ērti...
Vienīgais sāku domāt - vai nav iespējams normālai PRO kamerai (esmu vairāk kā pārliecināts, ka ir) salikt vairākus bildēšanas presertus - vienu ar, otru bez blices, trešu vēl kā savādāk un to pārslēgšanu izvilkt uz kādu no programmējamajām pogām...
alvils:Ar Nikon D70s varbūt nav ērti, bet ar 100niekiem (D200, D300) ir gana ērti (prasa mazāk par ceturtdaļsekundi).
es zinu, bet Portretu Juris ir Canonists. Kam ka tik notirst kādu citu, un reizēm arī savu Brendu... Un ir ļoti pieradis pie Canon pogām...
Pareizāk sakot mūžīgi viss ir slikti - kliedz, ka Nikonam nav stiklu uz vietas, bet Canonam viss esot, vēl kliedz ka Nikons neražo 35 mm vai 20 mm stiklus ar F1,4 vai F1,2, toties Canons lielāko tiesu saražo ar Front/Back focuss gļukiem... Bet rezultāts ir tāds - kamēr rokās neturi strādājošu stiku var teikt, ka Canonam arī nav nopērkami stikli...
Principā Nikons neražo to, ko nespēj izdarīt kvalitatīvi vai lietotājam nelabojami (AWB atšķirībā no focuss kļūdām ir labojami) un dēļ vietējiem nedarboņiem ir bez servisa vai normālas izvēles plauktos... Toties Canons visu ražo kā širpotrebu (nu jau arī L sērijas), pieejamāks veikalos plauktos, bet tiesa - kurš pērk Canonu lai viņu remontētu???
1. atkarīgs lielā mērā no tā, vai bildes tiek izdrukātas. Ir milzu aiza starp 30x40 izdruku un 800 pix bildi lcd monitoraa... jaasaka, ka daudziem neko vairaak par peedeejo arii nevajag... diemzheel...
2. Pavasarī otreiz braukšu laulības ostā un vajadzēs fotogrāfu - tā ka jau tagad var pieteikties... Kāzas diviem... bilžu skaits - max 10... galvenais ir ideja, nevis mans ģīmis (to pats varu :P) kas ir ideja? te piemērs... www.fotoblog.lv...www.fotoblog.lv...
Apstaaklji dazjaadi, vajadziibas dazjaadas. Ir gadiijumi kad uzreiz peec pasaakuma bildes tiek no kameras izkopeetas klienta kompii, taatad pateereetais laiks - 0. Ir gadiijies kad apstraadei, vienai bildei ir apm 32h pavadiitas kopumaa..
_1_:1000 bildes no kāzām uz rokas (nevis melnajā materiālā) ir video, nevis foto. Par to jau runāts daudz. Parādiet cilvēkus, kas izdrukās kaut pusi no 1000 bildēm sev, radiem un kaimiņu līdzjutējiem.
1000 toč pa traku, skatoties aizmigt gan jau ka var zinu kā tas ir ar kāzu video - vien reiz to 3-x h noskatās, ieliek plauktā un aizmirst. Ka tik ar to 1 k bilžu nesanāk līdzīgi. Pazīstamam cilvēkam, kas apprecējās, arī bija ap 1000 bilžu - noskatījušies viņi negribēja otrreiz iet cauri un meklēt drukas eksemplārus. Finālā šo darbu uzticēja radiem...
Kāzās nofočēju 2500-3000 bilžu ar diviem fočukiem. Pēc rūpīgas atlases izvēlos 350-500 bildes. 80 % bilžu nav nepieciešams vairs ne pārkadrēt, ne arī ko citu darīt, jo visu laiku čekoju histogrammu, pareizai ekspozīcijai un Canon AWB arī strādā precīzi.
Principā no katra notikuma (sižeta) cenšos atlasīt VIENU bildi. Ja tas ir arī no cita rakursa, tad varbūt divas.
P.S. Jūtu, ka drīz vēl viens profesionāls kāzu fotogrāfs mūsu pulciņam piebiedrosies, pēc šitā čatiņa...!
Man ļoti patīk Nikon D3 veiktspēja dabīgā apgaismojumā. Tomēr tā kā es fočēju ar zibspuldzēm, man tas neder, jo...
ja ar kadrējumu, saturu, asumu un visu pārējo viss ir štokos, tad tikai AWB korekcija RAWam softiski un pēcāka JPEGU ģenerēšana neaizņem 2 nedēļas... tikai tik cik salabot vienu vai divas bildes, šos te labojumus piešķirt izvēlētajām citām bildēm un uzģenerēt JPEGus...
ar to lielo bilžu lērumu diezgan smieklīgas situācijas rodas - konkrēts gadījums - aizejam ciemos pie jaunlaulātajiem, draudzenes skatās albūmu. Pirmās simts bildes ar interesi, otrās simts it kā normali, jau ar ar interesi, bet pēc tam redzu ka skatītāja tik pļāpā ar draudzeni, uz albūmu PAT NESKATĀS, bet tikai PĀRŠĶIR LAPAS.. No malas redzot sapratu , ka APNIKA vienkāršī skatīties
Portreti:
Man ļoti patīk Nikon D3 veiktspēja dabīgā apgaismojumā. Tomēr tā kā es fočēju ar zibspuldzēm, man tas neder, jo...
ja ar kadrējumu, saturu, asumu un visu pārējo viss ir štokos, tad tikai AWB korekcija RAWam softiski un pēcāka JPEGU ģenerēšana neaizņem 2 nedēļas... tikai tik cik salabot vienu vai divas bildes, šos te labojumus piešķirt izvēlētajām citām bildēm un uzģenerēt JPEGus...
Diemžēl Adobe nesaprot sūda Nikona rawu tonāli pareizi... Jālieto Capture NX, kuras man nebija uz to brīdi.
Onkulis:ar to lielo bilžu lērumu diezgan smieklīgas situācijas rodas - konkrēts gadījums - aizejam ciemos pie jaunlaulātajiem, draudzenes skatās albūmu. Pirmās simts bildes ar interesi, otrās simts it kā normali, jau ar ar interesi, bet pēc tam redzu ka skatītāja tik pļāpā ar draudzeni, uz albūmu PAT NESKATĀS, bet tikai PĀRŠĶIR LAPAS.. No malas redzot sapratu , ka APNIKA vienkāršī skatīties
a vot,kur Latvijā var dabūt albūmu kur salien vairāk par 200 10x15 bildēm ?
Nu, padomā pats, cik kāzās ir ainiņu un notikumu, un tu sapratīsi, ka ar 100 bildēm var noraksturot tikai pirmo trešdaļu dienas! Labākajā gadījumā (garlaicīgās kāzās) pusi.