Vasarā iegādāju Canon EF 17-40L F4 lēcu un jau sākumā ievēroju, ka jamējam pakļgalā (tajā ko montē kamerā) ir tāda kā kabatiņa, kurā teorētiski varot ievietot dažāda veida želatīna (gelatin) filtrus. Apjautājos ELKOR'ā kā arī Canon centrā par tādu pieejamību, bet visur raustīja plecus neizpratē kam man tādi vajadzīgi un apgalvoja, ka pie viņiem tādi neesot iegādājami. Patiesībā ideja ir vienkārša - lai arī pie "ļoti" labas gaismas varētu sasniegt ilgu ekspozīciju tiek pielietoti neutral density filtri, kas palielina ekspozīcijas laiku par 1, 2, 4, 8, 16, utt F-stopiem, attiecīgi panākot efektu, kas ļautu virtuāli iegūt ISO 50, 25, 12, 6, 3, utt jūtīgumu.
Vai kādam ir idejas kur šādus filtrus Latvijā var iegādāties? Būšu pateicīgs par ieteikumiem.
Želetīna filtri? Nav brīnums, ka veikalā neko nesaprot un nezin tādu fitru esamību. tas nekas, ka es arī daudz no Tava rakstītā nesapratu. Man tas piedodas. dansiga arī manus texus nesaprot. Es viņai piedodu. Es nekādi nesaprotu to virtuālo jūtīgumu (varbūt jutīgums). Kā tas panākams. Man kamerā ir poga ISO. Uzspiežot parādās parametru mainīt. Tas ir viens no parametrim, ko varu mainīt. Vēl ir aizvara ātrums un objektīva atvēruma regulēšanas iespējas no kameras. No kameras, jo objektīvs ir bez kloķīša, kuru raustot diafragmas lapiņas kustētos. To dara kamera. Gēla filtrus pielieto gaismas toņa mainīšanai un tie kā likums ir necaurspīdīgi. No tā saprotu, ka ja to ieliek objektīva kabatiņā attēls caur to netiks uz gaismas jutīgā elementa un rezultātā iegūsi krāsianu pleķi. Biju redzējis filmiņu, kur canon objektīvam kura reizinājums ir 1200 rumpī ieliek slikliņus, kurus sauc par gaismas filtrim. Par tiem neko daudz nezinu, bet zinu, ka ND ir neitrāli pelēkais filtrs, kura gaismas caurlaidības (parasti uz tā ir pierakstīts) spēja nosaka par cik samazināsies aizvara ātrums pie tā paša ISO un f skaitļa.
VValdis:Želetīna filtri? Nav brīnums, ka veikalā neko nesaprot un nezin tādu fitru esamību. tas nekas, ka es arī daudz no Tava rakstītā nesapratu. Man tas piedodas. dansiga arī manus texus nesaprot. Es viņai piedodu. Es nekādi nesaprotu to virtuālo jūtīgumu (varbūt jutīgums). Kā tas panākams. Man kamerā ir poga ISO. Uzspiežot parādās parametru mainīt. Tas ir viens no parametrim, ko varu mainīt. Vēl ir aizvara ātrums un objektīva atvēruma regulēšanas iespējas no kameras. No kameras, jo objektīvs ir bez kloķīša, kuru raustot diafragmas lapiņas kustētos. To dara kamera. Gēla filtrus pielieto gaismas toņa mainīšanai un tie kā likums ir necaurspīdīgi. No tā saprotu, ka ja to ieliek objektīva kabatiņā attēls caur to netiks uz gaismas jutīgā elementa un rezultātā iegūsi krāsianu pleķi. Biju redzējis filmiņu, kur canon objektīvam kura reizinājums ir 1000 rumpī ieliek slikliņus, kurus sauc par gaismas filtrim. Par tiem neko daudz nezinu, bet zinu, ka ND ir neitrāli pelēkais filtrs, kura gaismas caurlaidības (parasti uz tā ir pierakstīts) spēja nosaka par cik samazināsies aizvara ātrums pie tā paša ISO un f skaitļa.
gandrīz visu saprat, tikai nesapratu, kā to dasiga nesaprot ...
Vasarā iegādāju Canon EF 17-40L F4 lēcu un jau sākumā ievēroju, ka jamējam pakļgalā (tajā ko montē kamerā) ir tāda kā kabatiņa, kurā teorētiski varot ievietot dažāda veida želatīna (gelatin) filtrus. Apjautājos ELKOR'ā kā arī Canon centrā par tādu pieejamību, bet visur raustīja plecus
Var jau mēģināt arī tā - noņemt to lēcu nost, uzspiest "sensor cleaning" un tad to želatīnu sasmērēt uz sensora. Pa malām var vēl kādu zosti uzpilināt! Pieļauju, ka tā var panākt arī ISO 1 jūtību un patiesi mākslinieciskus efektus.