Pieņemsim, ka es pēkšņi izdomāju, ka man ir aicinājums kalpot tautai, tad nu mērķa sasniegšanas virzienā domājot, jākļūst par Saeimas deputātu. Bet kā? Vienkārši aizsūtīt manu argumentētu pieteikuma vēstuli un cv uz Jēkaba ielu 16 vai elektroniski uz saeima@saeima.lv? Laikam nebūs tik vienkārši...
Bet tas par deputātu bija tikai ievads noskaņas radīšanai. Dārgie fotogrāfi, kas pelna tikai un vienīgi ar foto (pie tam, blogā daudz manīts, ka lielīšanās objekts ir tas, ka pelna DAUDZ). Ja, piemēram, es šodien konkstatēju, ka foto ir baigā štelle, mans talants un aicinājums, KĀ es varu iepīties foto pasaulē kā fotogrāfs, kuram par šādām tādām izdarībām maksā tā vai šitā? Uz info@fotoblog.lv laikam savu CV nav jēgas sūtīt...
Bet nu, mož tie, kas tiešām ir apmaksāti fotogrāfi vienā vai otrā kantorī, vienā vai otrā projektiņā, var padalīties ar pieredzi. Pastāstīt, ko kurš darīja, lai kaut kur un nokļūtu un kur galu galā nokļuva?! Mož vnk nepieciešams īstajām personām labi dziļi dirsā ielīst?! Nu, nekautrējieties teikt, kā ir, arī ja ir tā!
Sfēras, kurās darboties noteikti var atrast, jo, piemēram, pasākumu fotogrāfi atsevišķos gadījumos ir vienkārši pārsteidzoši ... Tagad, man liekas, nevar tikai ar labu mājas lapu (reklāmas nolūkos) un Marku ietikt apritē - ir jābūt labām atsauksmēm (nerakstiskām) ... Es neesmu foto biznesā, bet man kā liela uzņēmuma darbiniekam ir gadījies skatīties foto biznesā esošu fotogrāfu rezultātus ...
Esmu lasījis par visādiem fotostockiem, kur samet bildes un tad varbūt kādreiz kāds arī kādu naudiņu par bildi samaksās Kā tur ir.. Var likt jebkurš jebkuras bildes, attiecīgi samaksājot kaut kādu iestāšanās/servisa/diskvietas maksu? Vai labāk tādā stockā likt ar ieteikumiem, rekomendācijām vai vēl kaut ko?
P.S. Mani tas vēl neinteresē, jo bildēt nemāku, bet attīstot topica sākumā esošo domu par pelnīšanu ar foto
iespējams, ka vispirms jāiegūst zināma popularitāte, atpazīstamība, labā nozīmē, kaut vai Fotoblog un draugiem.lv, lai radīdu kaut vienu no priekšnoteikumiem pieprasījuma radīšanai. tad var domāt par kredītiem. nav pieprasījuma, nav noieta, nav biznesa. kādreiz esmu saņēmis HONORĀRUS par publicētām BILDĒM rajona LAIKRAKSTA "Komunisma uzvara"...................................................................................................., tā kā ,iespējams, neapvainosies, ka iejaucos
Alvil, vajag tikai trīs lietas 1. jumts (kas tevi pieņem zem sevis) 2. draugi (kas neatkarīgi no tā , ko redz , slavē ar pasūtītājam tīkamiem vārdiem) 3. un diezgan perfekti jāpārvalda viss, ko sauc par fotogrāfiju- tehniskā puse un jāmāk no acīm nolasīt pasūtītāja velme. Jo maksā par pasūtījumu, kas patīk pasūtītājam, nevis fotoblog uberkrutajiem ierēcējiem
Pelnīt var tikai tur, kur maksā Aksioma un elementāra, vai ne ? Tātad kāzas, reportāžas, stoki, reklāma, sesijas. Ja ĻOTI liels meistars būsi - maksās par to lai nefotografē
Strādājot 8 stundas dienā ar parastu ziepi stokos var pelnīt 500-1000 Ls/mēnesī.
Domāju ka ar tādu sevis paša pimpja un pumpja knipsēšanu tu nekur tālu netiksi. Jebkura biznesa pamatā ir darbs, ieguldījumi utjpr, nevis ķēmošanās fotoblogā vsi skaistu (nemaksātgribošu, varbūt tikai pasū2345 gatavu) meiteņu knipsēšana draugiem.lv.
Fotogrāfēšana kā darbs vairumā gadījumu nav ne viegla, ne īpaši patīkama. Tuvākajās dienās man jānofočē 80 priekšmeti, jāizolē uz balta (1 diena pie kompja), tad vienam čalim bildes priekš privātas lapas jāsafočē, kurš PATS NEZIN, kādas bildes vēlas...nu, tad vēl pāris ģimenes sesiju un viena plikbilžu (ar atbildību par rezultātu, limitētā laikā, nevis tjipa "paprovēju- nesanāca, davai, turpināsim rīt!")
Nu mana iekšējā balss saka, ka pabēdīgi tagad mēģināt kaut ko tādu jaunu uzsākt un cerēt no tā izdzīvot... ja jau piektdienas vakara dzertuves verās ciet, tad priekš foto vidēji-aritmētiskais personāžs tērēs vēl mazāk... nu tā kaut kā... Nu bet par jau paņemt krītu un kādu laiku tērēt to, kā te pamatoti kāds ieteica
Nu vot...turpinot domu- ja tavs porfolio liecinātu par kaut ko vairāk kā spēju noģērbt Māriņu līdz trusikiem un ar 2 gaismām noknipsēt, es moš tev visus šitos darbus varētu atdot, par 50 % no peļņas...
Un tas, ka kaut kāds lokālais fotobloga DZEJNIEKS regulāri drukā tekstus, kā viņš pelna ahūno $$$$ no "ārzemju darba devējiem" neko nedarot, tikai uzfočējot 10 bildes biezajām skaistulēm pilnīgā pofigā ar 1 lampu un tamlīdzīgi, ir tikai mazu duru pievilināšanai...
vo tieši par Tevi iedomājos - Tu skaities pilna laika fotogrāfs - cik Tev sanāk mēnesī vidēji ? mājas lapā Tev stāv cena 150 LVL par sesiju ! 10 sesijas mēnesī Tev sanaak ???
Saproti, Mono-Stereo, Mārcis ir SMUKS, un līdz ar to es ticu, ka 10 maksātspējīgas meičas (ar investoriem, kuri jau apnikuši) SMUKS fotogrāfs no 2 milj iedz mēnesī mierīgi arī varētu atrast. Un bildes arī viņam smukas sanāk.
Tomēr Mono-Stereo nesaprot pašu galveno- ja vēlies ar foto pelnīt naudu, meiču fotosesijas ienesīs mazāko daļu no ienākumiem, jo ir pilni trauki ar Alviliem, kuri fočē par velti...
Pētot situāciju valstī.... nedomāju, ka prātīgākā doma šāda veida biznesam. Cilvēkiem nauda ir, bet viņi viņu taupa rītdienai, jo nezin - kas būs.... Ja arī sāksi tādu ģēlu... domāju, ka jāspiež uz dažādu pasākumu bildēšanu, jo tur (nosacīti) mazāki izdevumi līdz ar to lielāka peļņa + nav baigi jāčakarējas ar apstrādēm utt. Vienīgi atkal bēda - tusiņus nerīko, jo taupa naudu precīzāk rīko, bet fotogrāfam naudu neatvēl - no sērijas, mēs paši ar ziepīšiem Neesmu nekāds foto guru lai varētu kko ieteikt, bet ar dažādiem biznesiem man manā vecumā ir pietiekami liela pieredze un vēlreiz saku, labāk strādā savā dabiņā, nogaidi kādu gadiņu līdz diviem Nav tagad īstais laiks biznesa uzsākšanai.
un vispār, to ko Alvils pozicionē, par biznesu to būtu grūti nosaukt. Runa varētu būt par labāk vai sliktāk apmaksātu darbu. Biznesu taisa Elkori, Fotki, šmotki un citi Ja nu vienīgi savu viena īpašnieka un viena darbinieka (pats arī ģenerālis) SIA nesauc par "biznesu"
Portreti : Oi kļudies , man te kolēgas kas stokojas gadiem nesen apgalvoja "Drazstokli" vairs nenemot preti no JAUNIEM FANIEM neko kas nav "Super kvalitate super pixselji"
Nedomāju, ka tagad ir slikts laiks biznesa taisīšanai. Vinīgais, kas jāņem vērā, ka diez vai varēs normāli dzīvot strādājot 40 stundas nedēļā. Droši var plānot, ka strādāsi 60-80 stundas nedeļā, no tā 80% laika pārdošanā un pārējo laiku bildējot un apstrādājot bildes.
No otras puses -- ja cilvēks uzdot jautājumu tādu kā topika aizsācējs, viņam laiks biznesam interesējošajā lauciņā vēl aiz kalniem un var arī nepienākt arī labākos laikos.
Lutums:Pētot situāciju valstī.... nedomāju, ka prātīgākā doma šāda veida biznesam. Cilvēkiem nauda ir, bet viņi viņu taupa rītdienai, jo nezin - kas būs.... Ja arī sāksi tādu ģēlu... domāju, ka jāspiež uz dažādu pasākumu bildēšanu, jo tur (nosacīti) mazāki izdevumi līdz ar to lielāka peļņa + nav baigi jāčakarējas ar apstrādēm utt. Vienīgi atkal bēda - tusiņus nerīko, jo taupa naudu precīzāk rīko, bet fotogrāfam naudu neatvēl - no sērijas, mēs paši ar ziepīšiem Neesmu nekāds foto guru lai varētu kko ieteikt, bet ar dažādiem biznesiem man manā vecumā ir pietiekami liela pieredze un vēlreiz saku, labāk strādā savā dabiņā, nogaidi kādu gadiņu līdz diviem Nav tagad īstais laiks biznesa uzsākšanai.
1. Uzkrāj pieredzi fočējot, ārpus studijas telpām, staipot gaismas līdzi uz telpām, kur pat nevar normālu kompeni uztaisīt nevar, atregulēt gaismas, nejau vienmēr būs jafotogrāfē skuķi ar smukiem čičiem. 2. Ievies cilvēkiem tradīcijas, ka lūk uz dzimeni, katru gadu būtu vajadzīgas fočenes, kuras protams katru gadu bildēsi Tu! 3. Iegūsti klientu loku, kuru lēnām paplašini no individuāliem uz grupveida - vairāk cilvēku lielāka aprite. 4. Izvērtē klienta maku biezumu - nafig fočēt četreiz pa 50Ls ja var noknipsēt vienreiz pa 200Ls?
5. Tad apmāci kādu, kurš strādās tavā vietā ar tavu tehniku un aparatūru un pusi ienākumu atdos tev
Lunis:Portreti : Oi kļudies , man te kolēgas kas stokojas gadiem nesen apgalvoja "Drazstokli" vairs nenemot preti no JAUNIEM FANIEM neko kas nav "Super kvalitate super pixselji"
Muļķības! Ar 6 mpix Pentax advancētajai grupai nesen nodemonstrēju kā reģistrēties Shutterstokā un no 10 bildēm neviena netika atteikta.:face-plain:
Jautājums vairāk bija NEVIS par pritāvā biznesiņa uzsākšanu, bet par iesaistīšanos fotopasaulē, kur par foto DAUDZ maksā. nav runa par privātām sesijām, kāzām, ballītēm, stokiem utt utjp
alvils:Jautājums vairāk bija NEVIS par pritāvā biznesiņa uzsākšanu, bet par iesaistīšanos fotopasaulē, kur par foto DAUDZ maksā. nav runa par privātām sesijām, kāzām, ballītēm, stokiem utt utjp
Man jau liekas, ka labam fotogrāfam nav problēmu atrast algotu darbu. Kad dažādu iemeslu dēļ biju spiests noīsināt savējo, tad viņš darbu dabūja gandrīz uzreiz. Bet ir jāņem vērā, ka fotogrāfs nav starp profesijām, kas ir labi apmaksātas. Daudziem šeit ir pārāk pārspīlētas prasības savam atalgojumam, salīdzinot ar rezultātu un tirgu. Īpaši amatieriem.
Un bildēt darbam nav tas pats, kas bildēt hobijam -- darabā vajag garantēti labu rezultātu un jābildē to ko liek, nevis to ko gribās.
Savukārt par to kā tikt tajā lauciņā. Padari sevi pamanāmu. Un sevi interesējošā jomā. Nav lielas jēgas cerēt uz labu darbu presē, piemēram, kā portfolio rādot puspliku meiču bildes. Presē gan laikam pārlieku daudz nemaksā. Vienīgais ieguvums ir iespēja bildēt ar labu tehniku
Latvijaa ar foto nopelniit labi nevar, bet pelnīt vairāk par viduvēju darbu var gan, bet buus jaarukā nežēlīgi. (ja tev galvenais ir peļņa)
viens no modeļiem kā labi nopelnīt ir iemacīties bildēt, kļūt populāram, un tirgot savus mākslas šedevrus (piemēram ārzemniekiem). vienīgi vajadzēs ļoti daudz strādāt lai kļūtu "populāram" un pieprasītam. un tādu shēmu ir daudz, tik tā visa pamatā ir milzīgs darbs !!!!
andre:Latvijaa ar foto nopelniit labi nevar, bet pelnīt vairāk par viduvēju darbu var gan, bet buus jaarukā nežēlīgi. (ja tev galvenais ir peļņa)
viens no modeļiem kā labi nopelnīt ir iemacīties bildēt, kļūt populāram, un tirgot savus mākslas šedevrus (piemēram ārzemniekiem). vienīgi vajadzēs ļoti daudz strādāt lai kļūtu "populāram" un pieprasītam. un tādu shēmu ir daudz, tik tā visa pamatā ir milzīgs darbs !!!!
Par pēdejo teikumu tev 100% piekrītu. Apbrīnoju - kā tu ar visu tiec galā? Sesijas, kalendāri, kāzas utt + tam visam vēl pa netu padzīvoties... Cepuri nost.:face-angel:
alvils:Jautājums vairāk bija NEVIS par pritāvā biznesiņa uzsākšanu, bet par iesaistīšanos fotopasaulē, kur par foto DAUDZ maksā. nav runa par privātām sesijām, kāzām, ballītēm, stokiem utt utjp
Ja šitā frāze nav joks, , tad jāsaka, kā tā izklausās visai idiotiski.
Neko nedarot un DAUDZ pelna tikai viens pasažieris- Lunis. Tiesa, viņš to dara tīri virtuāli, forumā...nu, to arī tu vari, tikai jāpiereģistrējas ar citu niku...!
Tici vai nē, Portreti, bet pasaulē eksistēja un eksistē tādi gadījumi, kad ar sūro darbu jātiek līdz konkrētam līmenim, kad tev piķo par to ka esi un ka esi uzmetis acis un t.t. (nav runa konkrēti par foto, vispārībā). Protams tur ir sava veida atbildība un prasības.
Konkrēts piemērs no sporta - Šūmahers, Federers, Woods ... atliek tikai pasmaidīt un pārs ļimoni kabatā. tā nu tas ir.. bet ceļš tur ejams oj-oj-oj...
Portreti: jāsaka, kā tā izklausās visai idiotiski.
Tu esi čalis, kas par saviem vārdiem atbild, vai arī čalis, kam netā ir verbālā nesature? Dirst ar muti - tas ir nepatīkami, vai ne? Tomēr... kakas pieskarās arī mēlei un tā...