tātad jautājums, kāda matrica būs labāka ja abām matricām ir 10Mpix bet vienai izmērs 3x4mm un otrai 30x40mm? vienādī objektīvi. itkā uz mazākās matricas piekļūst vairāk gaismas. kātad īsti ir? profesionālajiem aparātiem tak baigi lielas tās matricas
elementāri - katrs gaismjūtīgais pixelītis ir mazāks - pixeļu blīvums lielāks tiesa mazāka matrica ar vairāk Mpix ir lētāk un vieglāk uzražojama, nekā liela matrica
nu kaa - var tak cilveki dziivot kaa, teiksim, Sibiirijaa - padsmit kvadraatkilometru, paaris cilveeku uz tiem. Var kaa kjiinaa - paris kvadramtetru, padsmit cilveku uz tiem.
bet nekas. tulit Dolbijs atnaaks, pastastits par savadako matricu, savadakajiem piskeljiem, savadako gaismu, digitalajiem objektiviem, gaismas interpretaciju, ekspozicijas maznozimigumu bildejot rawaa, u.c. svarigam lietam.
kaut kā jau dabū, bet uz maza laukuma koncentrējot lielu daudzumu pikseļu parādās blakus problēmas, trokšņi. matricas izmēram ir jābūt optimālam pikseļu daudzumam. ziepīšos Mpix. forsēšanu uzskatu par mārkentinga triku, paredzētu pircējiem ar uzskatu, ka labas bildes pamatā ir daudz Mpix
Tieši tā - jo mazākai matricai vajag mazāka diametra stiklu, lai panāktu to pašu gaismas daudzumu, jo jānosedz mazāks matricas laukums Lielākai matricai paredzētais stikls dos to pašu gaismas intensitāti uz katru mm² tikai noklās arī ar tādu gaismas daudzumu to laukumu, kas ir aiz mazās matricas fiziskajām robežām...
Vot, vot... Un tā jau ir marketings sāk pārliecināt, ka ģimenes albumam vajag vairāk megapix, tas nozīmē, ka HDD ātri ir pilns un vajag ārējo HDD ar daudz Gb, utt. Vai patiešām tv Panorāmu ir labāk skatīties uz 50" plazmas, nekā uz 24" LCD...
salīdzinot piemēram Canon SX10IS Nikon D60. pikseļi vienādi matricas izmēri stipri dažādi. man te mēģina ieskaidrot ka SX10 tumsā būs tik pat labas bildes kā D60 :face-surprise:
Mandalay:
LOL... ja stikls ir sūds, būs arī bilde sūds, ja drukās uz vienāda izmēra papīra.
tad jau varētu iepirkt D3x un kādu lēto plastmasas objektīvu... bet nezkāpēc tā neviens nedara!?
bet galvenais tak ir pārliecība, ka savam aperātam ir daudz Mpix...
jautājumu par to cik manai kamerai ir Mpix cilvēki man joprojām uzdod ... Tas laikam ir ļoti svarīgi tomēr .... es gan nezinu cik bija Canon 350D un nezinu cik tagad ir Canon 5D ...
Bet par to matricu kāds varētu tā zinātniskāk uzrakstīt vienreiz, citādi nu jau kādi 5-6 cilvēki man lūdz pastāstīt kapēc pilnā matrica ir labāka par cropoto .... un es to protams nemāku pastāstīt ...
Svarīgs ir pikseļa izmērs, vai kā tagad dpreview.com uzraada pikseļu density
jo mazāks pikselis, jo tas sanjem mazaak gaismas un ir katra pikseķa radītais signāls jāpastiprina - tā arī rodas tie trokšņi - jo lielāks pastiprinājums jo lielāki trokšņi. Tāpēc arī ir tāda parādība, ka apdeitojot populaaru kameru no 6 uz 10 pikseljiem - tiek noveerots, ka bilde paliek trokshnjainaaka... un nav noziime vai tas kanons nikons vai olimpo-stereo
versatile:nu kaa - var tak cilveki dziivot kaa, teiksim, Sibiirijaa - padsmit kvadraatkilometru, paaris cilveeku uz tiem. Var kaa kjiinaa - paris kvadramtetru, padsmit cilveku uz tiem.
Iedodam padsmit ķīniešiem pa maisam graudu un izberam uz tiem paris kvadrātmetriem. Vai tik nesāks pārklāties..
agriss, te laikam nebūs īstā vieta par to nopietni runāt. šos jautājumus var noskaidrot citur, ja vien ir vēlēšanās. forumā apskatot tamlīdzīgas tēmas, ātrāk vai vēlāk nonāk līdz brendu kariem un digitāliem objektīviem
negatIvs:agriss, te laikam nebūs īstā vieta par to nopietni runāt. šos jautājumus var noskaidrot citur, ja vien ir vēlēšanās. forumā apskatot tamlīdzīgas tēmas, ātrāk vai vēlāk nonāk līdz brendu kariem un digitāliem objektīviem
tas gan ... bet man bija neliela cerība, ka kāds to kaut kur jau ir uzrakstījis un iedos linku uz informāciju .... kuru es attiecīgi varētu iedot interesentiem ...
bet galvenais tak ir pārliecība, ka savam aperātam ir daudz Mpix...
jautājumu par to cik manai kamerai ir Mpix cilvēki man joprojām uzdod ... Tas laikam ir ļoti svarīgi tomēr .... es gan nezinu cik bija Canon 350D un nezinu cik tagad ir Canon 5D ...
Bet par to matricu kāds varētu tā zinātniskāk uzrakstīt vienreiz, citādi nu jau kādi 5-6 cilvēki man lūdz pastāstīt kapēc pilnā matrica ir labāka par cropoto .... un es to protams nemāku pastāstīt ... T
agriss:
negatIvs:agriss, te laikam nebūs īstā vieta par to nopietni runāt. šos jautājumus var noskaidrot citur, ja vien ir vēlēšanās. forumā apskatot tamlīdzīgas tēmas, ātrāk vai vēlāk nonāk līdz brendu kariem un digitāliem objektīviem
tas gan ... bet man bija neliela cerība, ka kāds to kaut kur jau ir uzrakstījis un iedos linku uz informāciju .... kuru es attiecīgi varētu iedot interesentiem ...
tātad Agriss - pats svarīgākais ir katra PIKSEĻA IZMĒRS. Tas ir kā āmen baznīcā. [url=www.dpreview.com]www.dpreview.com[/url] ir ljoti labs glosaarijs, kur viss izskaidrots
ja tā galīgi populāri, tad, domāju, ka crop matricas uz spogulenēm sāka likt tieši cenas dēļ [ matrica, objektīvi], amatieriem paredzētām kamerām, kurām iekšas arī lētās. nekādu citu priekšrocību crop kamerām nav, tikai cena
kvatrinjsh:tātad, jo lielāka matrica jo mazāki trokšņi vājākā apgaismojuma? vai ir kādi plusi mazai matricai neskaitot cenu?
Olympusam ir maza matrica bet ne maza cena - 4/3 matricas ir 2x mazaakas par 35mm standart taapeec var taisiit tieshi 2x mazaakus un vieglaakus objektiivus vieniigaa juutamaa prieksrociiba !
bet vai tad ir arii tieshi 2x mazaaki? nu objektiivi es domaaju
vienādos gaismas apstākļos kurai matricai būs vajadzīga ilgāka ekspozīcija, lai sanāktu vienādi gaišas bildes?
nevienai - abam laiks buus vienaads - bildes gan atskirsies
Mandalay:
Stereo:savukaart jo suudiigaaks objektiivs jo vairaak pix vaig prieksh labas bildes !
LOL... ja stikls ir sūds, būs arī bilde sūds, ja drukās uz vienāda izmēra papīra.
tad jau varētu iepirkt D3x un kādu lēto plastmasas objektīvu... bet nezkāpēc tā neviens nedara!?
taapeec, ka D3x ir maza izmeera matrice - ja taas izmeers buutu 9x12cm, tad ar saliidzinoshi ljoti beediigu 150mm stiklu rezultaati paarsistu f1.4/50mm vienos vaartos
mpix mārketinga triks? Tikai nesakiet, ka pixeļiem nav nozīmes. Klients fototapetes bez grauda grib redzēt. Ainavu jau varu kaut kā salīmēt. Bet šis grib Leopardu lēcienā. Labi. Ziepēm varētu piekrist, bet šeit tak nopietnāki ļautiņi savākušies. Neesmu rēķinājis, bet ar šo domāju varētu kas sanākt: tehnika.boot.lv... Skaidrs, ka blīvumam ir nozīme. Iedod vienam sportistam pēc sacenēm glāzīti ar sīrupu otram iejauc kādos 5 litros. Pirmam kaut kas par īsu būs, otrs nespēs pavilkt.. Tāpēc jau eksistē zelta vidusceļš. Labi, ka matricas netaisa pārāk retinātas Autoram topiks galējībās. Man piemērs. Drīzāk interesanti kam labāks? Canon EOS 5D Mark II ar 2.4 MP/cm² vai Nikon D3X ar 2.8 MP/cm² Canonista viedoklis - mazāk uz cm^2 tātad labāks. Nikonista - pārāk retināts ar nav labs. Ne jau visiem brends svarīgs. Ej nu mirstīgais saproti. Man D3 kaimiņam 450D. Nesaprotu. Kāpēc tie zaķi pie kaimiņa bildes taisa?
jons:Man D3 kaimiņam 450D. Nesaprotu. Kāpēc tie zaķi pie kaimiņa bildes taisa?
Varbūt bildes ir tikai iegansts tam, lai taisītu kaut ko citu...
Neatceros, kurā tieši dziesmā, bet autors (mūziķi taisa dziesmas, nevis fotogrāfijas) toč bija Damien Rise, piefiksēju tādu frāžu mijiedarbību kā "making ACCIDENTAL songs" un "making babies". Nezinu, kā citiem, man savelkās paralēles. jons, stiep savu D3 uz lombardu un taisi plastisko operāciju (ģīmim vai/un krānam)!
turklat 4/3 matrice nav 2 bet gan apmeram 3,54 reizes mazaka par d3 matrici. d300 matrice ir 2,31 reizes mazaka par d3 matrici, coolpix L20 38,75 reizes mazāka, 1dmark3 1.6 reizes mazaka par d3. nu d3 vietaa der ari d700 un parejie fullframe aparati.
crop faktora skaitlji x2 x1.6 x1,5 ir njemti no malu garumiem tie ko es mineeju ir njemti no matricas laukumiem
bet vai tad ir arii tieshi 2x mazaaki? nu objektiivi es domaaju
www.olympus.lv... uz FF tāds objektīvs nekad nebūs jo kurš gan gribēs sev staipīt līdzi 10 kg un metru garu objektiivu ?
tad jau - peec Tavas logjikas - jaanjem kompaktie superzuumi - matrica naga lielumaa un objektiivs - 28-600mm
Tu principa peec ar galvu nedraudzeejies vai arii roku kustiibas ar smadzeneem nesinhronizeejas...
agriss:Nu tādā stilā (kā dpreview) jau ir daudz vietās izskaidrots, bet es domāju tā ''pa vienkāršo'', tādā literārā valodā... nu tādiem kā es ...
pa vienkaarsho - nu tieshi tas arii ir visvienkaarshaak - pikselja izmeers. jo mazaaks pikselis jo lielaaks troksnis signaala pastiprinaashanas deelj - peec tam softiska iejaukshanaas trokshnja slaapeeshanai. nekaadi secinaajumi nerodas?
man bija taads ljoti specifisks ziepis kaadreiz, panasonic dmc-lc1 ar relatiivi lielu matricu, 5megapikselji un milziigu leicas stiklu - 28-90 ar F2. kaut kur testaa vinsh tika saliidzinaats ar 350 canonu kita stiklu - pie labas gaismas un iso 100 tam bilde bija tiiraaka - taa ka viss ir relatiivs...