Vai kaads man vereetu luudzu paliidzeet ar ideju kaaa lai nokalibreee visu hardwari lai kraasas no skenera uz datoru un veelaaak ariii uz printeri buutu vienaadas nevis kaa tagad man gadaas ka nofotgrafeeets ir viens tad apskaties kaut vai windows picture viewer tur viena bilde bet kad atveru to pashu caur photoshopu tur bilde jau savaadaaka (gaishaaka, tumshaaaka, kontrasti, kraasas) un peeectam izprinteetais veeel no taaa visa atskiras :/
nu jaa esmu jau meeginaajis to visu taaa kaaa nokalibreet bet nekas labs ar nesanaaaca ....varbuuut zinaams kaaaads softs vai kkas veel kas te paliidzeeetu
Pārāk sarežģiti izskaidrot un arī visu līdz galam nezinu... nākošgad esmu apsolījies nokalibrēt savējos, tad arī varēšu tev visu izstāstīt, ja ir pacietība...
Īsumā - ir progas, kas kalibrē moni, bet parasti tas darās uz aci... par skaneri - tur ar uz aci... moš googles tante zin, man vēl ne... bet ar printeri, gan nav tik vienkārši... Tas darās tā - tiek izdrukāts "kontrolšāviens", t.i. izdruka ar daudz maziem kvadrātiņiem, katrs savā krāsā. Tad ņem iekārtu, kas māk šīs krāsas nolasīt (spektometrs, ja nekļūdos), tiek nolasīti visi kvadrātiņi, salīdzināti ar oriģinālu (ar failu, kas reāli tika drukāts) un tiek uztaisīts krāsu profils, caur kuru tu arī tad vēlāk drukā. Profils starp citu ir kļūdu apkopojums. Piemēram, ja printeris drukā nedaudz sarkanīgu, tad viņš tiek piemānīts ar profilu, kurš pasaka, ka bilde ir nedaudz zilgana - galarezultātā zilgans fails, kurš tiek izdrukāts sarkanīgos toņos, sanāk normāls. Tas nozīmē, ka nedz tu vari skaneri noregulēt, nedz printeri, nedz monitoru... viņi kādi būs, tādi būs... vienīgi var uztaisīt profilus, kas šīs iekārtas piečakarē... monis jau ar nerādā pareizi, kad to noregulē... piemēram - tas pats, kas ar printeri... ja monis ir nedaudz sarkanīgs, tad visus failus pataisām zilganus (ar profila palīdzību) un kopsaucēs ir perfekts rezultāts... It kā jau visiem monitoriem, skaneriem un printeriem ir ražotāja izveidotie profili (vīdējā sērijas kļūda), t.i. ražotājs nomēra kādus 10, moš 100, piemēram, Epson Stylus C86 printerus un izveido vidējo kļudu, precīzāk sakot, krāsu profilu... un tad jau tas tiek iestellēts visiem šīs sērijas printeriem... Ā, aizmirsu pateikt - vienreiz pārdevu vienu spektometru, klients nieka 1000 latu samaksāja, bet man liekas, ka ir uzņēmumi, kur var veikt šo kalibrāciju par saprātīgu cenu. Viņi izdrukā, nomēra un uztaisa tev krāsu profilu, caur kuru arī tu pēc tam drukā...
Atvainojos, ka pašlaik tikai par printeriem, jo par skaneri un monitoru tik precīzi nezinu - ceru, ka kāds šajās lietās ir gudrāks un var paskaidrot Viesham...
Sender, bik parediģējot, mierīgi vari likt savus komentus skolā, tur tie būs pēc vajadzības atrodami, jo ne jau vienam vien un ne tikai šajā brīdi tie noder.
Vai kaads man vereetu luudzu paliidzeet ar ideju kaaa lai nokalibreee visu hardwari lai kraasas no skenera uz datoru un veelaaak ariii uz printeri buutu vienaadas nevis kaa tagad man gadaas ka nofotgrafeeets ir viens tad apskaties kaut vai windows picture viewer tur viena bilde bet kad atveru to pashu caur photoshopu tur bilde jau savaadaaka (gaishaaka, tumshaaaka, kontrasti, kraasas) un peeectam izprinteetais veeel no taaa visa atskiras :/
nu jaa esmu jau meeginaajis to visu taaa kaaa nokalibreet bet nekas labs ar nesanaaaca ....varbuuut zinaams kaaaads softs vai kkas veel kas te paliidzeeetu
paldies
ir kalibreejamie aparati, cena no 50Ls liiidz 1000Ls. attieiciigi liimenim. videeji var pa 100-150Ls nopirkt, kas kalibree monitoru un printeri. bet nav veerts to dariit kameer ar to nenodarbojas profesionaali. daudzi kaa es izteik uz aci kalibreejot, bet ja jaastradaa nopietni tad jaapeerk shitas verkis. ir veel riigaa vechi kas naaak ar shadiem aparaatiem un visu sakaliblree. maksa no 30Ls un uz augshu... eertaak samesties 5 cilveekiem pa 30 un nopirkt taadu verki...
var pamekleet google ar nausakumu "SPYDER 2 SUITE Monitor & Printer Colour Calibration"
Viekāršākais un lētākais variants ir regulēt krāsas uz aci, bet rezultāts ir pārāk atkarīgs no acs īpašnieka pieredzes, talanta u.c. neprognozējamiem faktoriem, tāpēc tālāk to atmetam.
Monitora kalibrēšanai ir vajadzīgs speciāls spektrometrs ar atbilstošu softu. Viens no populārākajiem budžeta klasē, kā jau te minēja ir ColorVision Spyder2. Ja skopums pirkt tādu pašam, laiku palaikam tepat sludinās cilvēki, kas par kādiem 15-30 Ls piedāvā to izdarīt. Kaut arī teorija iesaka moitoru pārkaibrēt vismaz reiz mēnesī, prakse rāda, ka būtiksas izmaņas nenotiek pat gada laikā, ja vien monitirs nav galīgs krāms. Tas parasti ir pilnīgi pietiekami mīlētāju līmenim, profiem, kas skatās monitoros par 2+ KLs būs citi rīki un nosacījumi Un nav taisnība, ka kalibrēt ir jēga tikai krutos ekrānus. To būtu vēlams jebkuram monitoram, piekura tiek strādāts ar bildēm, ja vien skatītājam nav galīgi vienalga, go viņš redz.
Skanera kalibrēšanai vajag skanējāmo objektu ar precīzām etalona krāsām. Ja ir pa rokai sevīšķi precīzi kalibrēts printeris, un, vēlam arī spektrometers rezultāta pārbaudei, tādu var izdrukāt pats, bet vienkāršāk un drošāk ir iegādāties jau gatavu. Mājas vajadzībām var skatīties uz www.colorreference.de... turpat ir arī linki uz softiem un apraksti par procesu. Ja iet runa par filmu skanēšanu, principā katram filmas tipam vajadzētu taisīt savu krāsu profilu. Var pirkt gatavus targetus katrai filmai, vai arī taisīt pats, fotografējot uz attiecīgās filmas references target. Jāatceras tikai, ka skanēšanai un fotografēšanai domātie targati atšķiras ar papīra tipu un izmēriem. Lai gan galēja skopuma gadījumā var mēģināt iztikt ar vienu, tomēr neiesaku. Un vēl - pašam fotografējot procesā tiks ietvertas konktrētā izmantotā objektīva krāsu caurlaidības īpatnības un attīstīšanas rezultāts vietējā laboratorijā Tas var būt gan labi, gan slikti, atkarībā no vēlamā rezultāta.
Printeri var kalibrēt izdrukājot labu ar krāsainiem kvadrātiņiem un tad rezultātu nolasot ar speciālu spektrometru, vai flatbed skaneri. Spektrometra rezultāti būs krietni precīzāki, bet cena tādam verķim ir diezgan nepatīkama. Labi kotējas tā paša ColorVision PrintFix Pro. Pie mums Capital tirgo par 400Ls www.capital.lv..., Komplektā ar monitora kalibrēšanas tūli - tikai 475Ls. Ja ir skaneris un tas nav pavisam štruntīgs, tad iesākumam pietiks ar to pašu. Atkarībā no izmantotā kalibrēšanas softa uz printera izdrukāto paraugu liek, vai nu iepriekš nokalibrēā skanerī vai arī skanē reizē ar referneces target. Rezultātā softs salīdzina izdrukāto ar to, kā vajadzētu būt un uzveidu krāsu profilu. Jāatceras, ka drukas rezultāti ir atkarīgi no izmantotās tites un papīra tipa, tāpēc katrai papīra/tintes kombinācijai vajadzētu savu profilu. Ir papīra ražōtāji, kas piedāvām jau gatavus profilus saviem papīriem priekš dažādiem printeriem, bet ar rezultātiem ir tāpat kā ar diagnozi neredzot pacientu Sliktā ziņa ir tā, ka printeru kalibrēšanai arī izmantojot skaneri neesmu vēl sastapis jēdzīgu bezmaksas softu. Ja kāds tādu var ieteikt - gaidu. No lētā gala var skatīties Profile Prizm (www.ddisoftware.com...) Pirkt vai "dabūt"- tas katra paša sirdsapziņas jautājums...
Vēl jāatceras, ka: - skaner/ printeru references krāsuu target ir dažādi satndarti (krāsu laukumņu izvietojumi) un ne katrs kalibrēšasas softs uztur katru trgeta formātu - ne katrs skanēšanas vai drukāšanas softs māk izmantot ICC krāsu profilus.