hmmm ... man lasot Luņa komtārus ir sajūta, ka viņš sava sunim asti pacēlis tik augstu, ka pats suns to vairs nevar saskatīt...
... it sevišķi tas storijs par alkoholu un VOUGE ...
Var jau būt, ka cilvēkam ir "gali" ... es gribētu dziredēt sīkāk par to VOUGE padarīšanu... (konkrētākā stilā kā: "tur lielās aģenturas cilvēki... bla bla bla) ... ja runā par aģentūrām tad pastāsti kā tās aģenturas sauc ... tas taču nav nekāds noslēpums...
... ā un x10 lielāka samaksa kā Mārcim ... es tā piemetu par kādu naudu vispār kustinu savu pakaļu un ja kāds par to pašu darbu saņemtu x10 lielāku samaksu es neticētu ... vai arī Mārcis ir ģešovka ???
Lasu un brīnos. Vienu brīdi meklēju sev fotogrāfu reportāžām pastāvīgam darbam. Naudu ar solīju diezgan sakarīgu -- vismaz man tā likās. Visi amatieri, kuri pieteicās ātri atteicās tieši dēļ naudas, jo par maz likās. Rezultātā paņēmu profesionālu fotogrāfu. Savukārt te lasu pavisam kaut ko citu. Nesaprotu ....
Tagad gan ar piedāvāju amatieriem iegūt pieredzi uzbildējot kādu pasākumu. Šoreiz gan kā seit -- bez maksas. Un arī neviena gribētāja nav, lai arī bildēt var tikt ne tikai bārmeņu tusiņus, bet gan arī pasākumus, kur bez akreditācijām bildēt nedrīkst. Šeit vesels cepiens par kaut kādiem bārmeņiem.
ak34:Lasu un brīnos. Vienu brīdi meklēju sev fotogrāfu reportāžām pastāvīgam darbam. Naudu ar solīju diezgan sakarīgu -- vismaz man tā likās. Visi amatieri, kuri pieteicās ātri atteicās tieši dēļ naudas, jo par maz likās. Rezultātā paņēmu profesionālu fotogrāfu. Savukārt te lasu pavisam kaut ko citu. Nesaprotu ....
Tagad gan ar piedāvāju amatieriem iegūt pieredzi uzbildējot kādu pasākumu. Šoreiz gan kā seit -- bez maksas. Un arī neviena gribētāja nav, lai arī bildēt var tikt ne tikai bārmeņu tusiņus, bet gan arī pasākumus, kur bez akreditācijām bildēt nedrīkst. Šeit vesels cepiens par kaut kādiem bārmeņiem.
Tur jau tā lieta ka viss jau atkarīgs no pasākuma, kas jābildē... ja iņčīgs pasākums tad kā cilvēki iepriekš minēja var aiziet prieka pēc...
Kā jau minēju, lielas daļas "garā cepiena" varēja arī nebūt , ja infa topika sākumā būtu sakarīgāk pasniegta. Varbūt man kā pavecākam onkam švakāk pielec, taču tomēr nav īsti saprotams- priekš kam bildēt, kur liks bildes, kam to vajag? Vienīgais ko reāli var saprast- lai parādītu sevi. Parādīt sevi var arī uz Jomas ielas promenādē...
Lunis:Zinu cilvēkus kas puss roku atdotu lai nokļūtu iekš VOGUE ...
ticu, ka ir arī tik apdauzīti. ir tāds priekšstats "tas ir "ĪSTS" fotogrāfs, viņa bildes PAT AVĪZĒ ņem!" un saprotams, ka tas par VOGUE vairāk taisnība, nekā par pensionāru avīzi RB, kurā rakstošais ar ziepni otrādi iebildē, lai "lieku" 5-ti nopelnītu. tik vai tā apdauzīti.
man ir gadījies bildēt pa draugam, bet priekš drukāšanu un tad itkā pa jokasm, bet īstenībā tikai par 3/4 pa jokam piesaku, ka lai vismaz tad ar LIELIEM BURTIEM paraksta apakšā "DA HUJA SMALKĀ fotogrāfa HARALDA FOTO", a to vēl nogavņī izdarīt!
Manuprāt, visus šos piedāvājumus no sērijas "ĒRTI, LĒTI MUMS, TRENIŅŠ JUMS" cilvēki, kas profesionāli fotografē (Marchello), var veikt kā aptauju savu draugu un paziņu vidū. Ja tādi, protams, ir, un visi nav bārmeņi, kas tobrīd startē. Starp paziņām noteikti atradīsies kāds, kas piekritīs. Ja bez maksas, tad [url=www.draugiem.lv]www.draugiem.lv[/url] vai citā virtuālās saziņas vietā ir daudz iespēju to izdarīt korekti. Tad vēl bārmeņa radošā darba rezultāts visvairāk interesēs fotogrāfI. Tā vietā jāblamē sevi, pasākumu un procesu. Piekrītu Portreti. Tieši tie un neviens cits nāk ar tekstiem "mēs jau paši varētu, bet nav laika/pacietības ..." Tā vietā, lai pateiktu, ka trūkst naudas, bet vajag noorganizēt pasākumu, mēģina iztaisīt no tevis to patieso labticīgo ieguvēju un darba iespējas pasniegt kā īpašu balvu. Un jūtas aizskarti, kad otra puse nepiekrīt, jo tai arī ir savi pienākumi, vajadzības, organizācija un principi. Tā tomēr ir attieksme kā pret melnā darba darītāju. Melnais darbs nav stimuls.
aaaaaaafiiiiiigeķ!!!! ))))))))) Cik labi, ka es neesmu PROFESIONĀLIS!!! )))))))))))))))))))))))))))) Malači, bravo!!! Patiešām uzlabojāt noskaņojumu pie pēdējās nedēļas darbadienas!!! )))))))))))))))))))))))))))))))))))))
nav nekā slikta, ja cilvēks tāpat pafotografē pasākumu, kurš tam pašam liekas interesants, tikai šāda veida sludinājums nozīmē, ka "pasūtītājam" ir vienalga, kādas būs bildes, jo ko gan var prasīt no cilvēka, ja viņš vienkārši sava prieka pēc bez maksa bildē... acīmredzot kvalitāte nevienu neuztrauc un puiši vienkārši patusēs ar cerību, ka būs arī kāda bilde... lai gan tas neizslēdz iespēju arī uz labu rezultātu... "kinder surprise"
REZ: ... ā un x10 lielāka samaksa kā Mārcim ... es tā piemetu par kādu naudu vispār kustinu savu pakaļu un ja kāds par to pašu darbu saņemtu x10 lielāku samaksu es neticētu ... vai arī Mārcis ir ģešovka ???
Redz šeit ir jūsu lielākā problēma Jūs kātrā texstā saskatat uzbraucienus Stāsts ir PAVISAM par ko citu , kā Haralds aŗi minēja par ŽURNĀLIEM / PRESSI , ir vietas uz kurām kautkādi tirliņi cenšās iespraukties gadiem un speciāli TUR elementāri var tikt PILNĪGI nejauši un nespeciāli , kas autors pilnīgi nav nozīmes svarīgi KAS VIRSŪ Otrs apstāklis ko jūs arī PILNĪGI nerubijat ir tas ko saka pilnīgi visssi žurnalistu kas strada ar "JAUNAJIEM" fotogrāfiem , jaunie ar retiem izņemumiem galīgi neeorentējās situācijās nepazīst cilvēkus neizprot priorites nespej adekvāti reāģet uz prioritāšu vai notikumu izmaiņām JA NIEBAKSTA AR PIRKSTU neko pats neuzbildēs. Es saprotu ka jums grūti saprast kur problēma slēpās stāstiņā , ne jau Marcis bildē sliktāk vai kautko ne tā VIENARŠI viņš PATS neuzbildēja cilvēkus kuriem NEIEBAKSTIJA AR PIRKSTU ka tie jānobildē bet vienarši sabildēja pasākumā lielā skaitā esošās smukās meitenes un puisīšus a biezās tantes kas vissu to tā teikt "Sponsorēja" neuzbildēja jo neviens viņam to SPECIĀLI nepateica PAŠAM vaidzēj IEDOMĀTIES un klausities ap ko pasākums grozās , jo tādi cilvēki parasti "Kadrā nelien" atškirībā no bučmūļīšiem smukuļišiem Vispēdējais par honorāriem , mani menedzeri savā vairumā sledz līgumus par darbiem ARPUS Latvijas , Latvijā ir tikai kā vieta kur PASĀKUMS notiek , par caik mana darba un dzīves vieta joprojām neskaitās Latvija tad arī līgumi parasti paredz samaksu kas ir normāla tur kur es "Dzīvoju strādāju" , menedzeri ar kuriem šeit Latvijā strādāju regulāri man diezgan regulāri mēdz parādīt papīrus par "Kolēģiem" un parasti šie to dara ŅIRGĀJOTIES jo labi redz atškirību "TĀMĒS" kā likums tādiem kurus es ne lidz tam ne pēc tam nekad neesmu sastapis BET tehniski nokrautiem kudiš labāk par mani , tik tā atškirība CENĀ parsti ir MINIMUMS 3-4-5-10 rezes. Rupsji sakot ja kāda FIRMA par prezentācijām Latvijā JUMS maksā ~200-250Ls tad man paršti šis rēkīns ir 2500-3000 Eur Redziet cilvēki kas rīko šos pasākumus PIĶI kas domāts MUĻĶIM FOTOGRĀFAM parasti iebāž sev kabatā jo labi zin ka ŠEIT arī pa 200-300Ls atradisies BARIEM grībētāju uzbildēt šo pasākumus lidz ar to ATIKUŠO hoņa daļu par sadaļu Foto / Video var vienkarši iebast sev kabatā Kādreiz diezgan regulāri gadijās konsultēt cilvēkus par tāmēm kas domātas LATVIJAI , par cik Latvija ir EU valsts daudzi ar biznesu un arī valsts institūcijām saistītos projetos TĀMES ir visai līdzīgas tām kas PAREJA EU lidz ar to arī FOTO / VIDEO sadaļa arī. Man vairākas rezies ir gadijies ka pie manis nonāk PIEDĀVĀJUMS uztasīt to darbu kura TĀMI es esmu skatjies CITUR un tieši FOTO / VIDEO sadaļu . Parasti vārdi ir sekoši "Bet vairāk par 150-200Ls mnes nevaram maksāt" ziniet ku smieklīgi ka pašrocīgi esi šai tāmē rakstijis FOTO / VIDEO 2000Eur + PVN
Luni, katrā tirgū ir tirgus cena. Ir pilnīgs idiotisms maksāt 3k eur par darbu, kuru var izdarīt pa 200 Ls. Ja kāds kādu šeit arī apjāj, tie ir organizatori pasūtītāju pasakot, ka darbs maksā 3k eur, bet reāli samaksā 200 Ls kādam gurķim. Tas tā -- ja neiedziļinās ciparos un vietejās cenās.
jebkurā gadījumā 200 Ls par vakara sabildēšanu izklausās diezgan adekvāta cena šeit Latvijā, ja maksā firmai. Bet ja kāds maksā 3k EUR par vakaru, tad laikam esmu nepareizā biznesā un ātri jāsāk reklamēties kā fotogrāfam.
ak34:Luni, katrā tirgū ir tirgus cena. Ir pilnīgs idiotisms maksāt 3k eur par darbu, kuru var izdarīt pa 200 Ls. Ja kāds kādu šeit arī apjāj, tie ir organizatori pasūtītāju pasakot, ka darbs maksā 3k eur, bet reāli samaksā 200 Ls kādam gurķim. Tas tā -- ja neiedziļinās ciparos un vietejās cenās.
jebkurā gadījumā 200 Ls par vakara sabildēšanu izklausās diezgan adekvāta cena šeit Latvijā, ja maksā firmai. Bet ja kāds maksā 3k EUR par vakaru, tad laikam esmu nepareizā biznesā un ātri jāsāk reklamēties kā fotogrāfam.
Pirmķart runa nav par "Vakaru" bet gan par PASĀKUMU tie parsti ir 2 dienu Arī Latvijas apstākļos un kantoriem NORMĀLI , konferenci uz pāris dienām + slaidšovs par katrui dienu no rīta pirms pasākuma ir ~1000 Eur tas tā standarta ikdienas cena apjoms par ābām dienām prasti ~200-300 bilžu reportāža atkarībā no dalībnieku skaita Piemēram ļoti labi maksā Krievijas valsts institīcijas par pasākumiem Jūrmalā . Pēdējo reiz kad tasiju vienai no Krievijas ministrijām kas ņemās ar sociālām lietām šie par divu dienu konferenci un "Dropi" nelielā Latvijas pilī mierīgi akceptēja Foto / Video tāmi 5000 Eur
ak34 da ko tu.. tās krutās aģentūras nemaz neinteresējas par tādiem sīkumiem kā tirgus cena, vispār piekāst izdevumus Drošvien arī tādas lielās firmas kā FORD kas aizbrauc uz Ķīnu, uztaisa rūpnīcu, outsourcingam, vietējiem mazajiem čaklajiem ķīnīzeriem maksā tādu pašu algu kā ŠTATOS
esmu redzējis visādus rēķinus, bet Luņa stāsti.......nu, slīkstot pats sevi izvilku no purva aiz matiem, karoče, un tā.... Visu cieņu, ja kaut 30% izklāta bija tuvi patiesībai
Redzi bez TIRGUS cenas eksistē arī OFICIĀLAS LIKMES , ko piemēram skandināvijas valstis RETI PĀRKĀPJ jo tā var iedzīvoties pamatīgās problēmās ar arodbiedrībām un ko tik vēl nē . Viņi diezgan beiži savo reideros piemin tādu lietu kā PROFESIONĀLIS SPECILISTI , piemēram "obligāti jāpiesaista PROFESIONĀLS FOTOGRĀFS" un uzzinot cik tad oficilāi atrodamos papīros maksā profesionāls fotogrāfs var uzzināt ka viņš maksā ~35Ls / h , mazāk nekā oficiāli atridamais cipars skandināvi vienkarši nevar atļauties maskāt jo vienakrši var iezdīvoties lielās nepatiksānās dzimtenē Tāpēc lai nebūtu spiediena no visādiem "Protu fočet lēti" vīni min ka vaig PROFESIONĀLI ar papīriem un sertiņiem kam MAKSĀT PĒC OFICIĀLĀS LIKMES to viņi arī dara . Piēmēram Skandināvi te vēl nesen regulāri rīkoja pasākumus uz pāris dienām dažādu firmu prezentācijas Tehnika . Iekartas utt, 2 pilnas darba dienas no kurām parasti tīrais bildēšanas laiks bija 3-4h pārējā laikā vienakrši "Sēdi čato Blogā" tāme ko atceros no galvas 560Ls + PVN
Gudris:Kapeec...ja ir reāli nopietns pasākums kāpēc lai rēķins nebuutu 3000EUR...piemēram kaut kāds nopietns starptautisks biznesa forums utt upp...vai biezie krievi kam svariigi lai viss daargi maksaa...pats esmu bijis liecinieks kā meitenes izvēlējas fotogrāfu kā dāvanu kāzām...bij teksti tādi" šitam baigi smukās bildes bet vaig kko dārgāku" beigaas paņema kkādu krievu diletantu par 500 Ls jo bij kauns ņemt labāku fotogrāfu bet par 200Ls !
Nuu tas tev LIEKAS ka tas krievs bija "Diletants" varbūt skatoties Marchello @ Litums "Skaisti romantiskās" kāzu bildes kādam arī tā liekās , vienkrši katrai nācijai ir SAVA sapratne par krutumu . Pazistu veselu baru ĻOTI maksātspējīgi cilveku kuriem bildes pie mums nabadzīgām meitenītēm iecienītā "MASTERS OF WEDDING PHOTOGRAPHY" stila un lidzīgos škitīs Tāaaaaaada h_ņa ka viņš par to tošno nemskās jo nav "Čotko jasno krupnim planom s golubjami kak na svadbe u druga
ak34:Luni, tagad tu sauc ciparus kas izklausās loģiski
TIES IR IKDIENAS cipari! Tāmes ko kad intesīvi še strādāju parakstiju ikdienā visiem kantora fočiem KURI STRĀDĀJA ŠEIT! Tie kas pie MUMS brauc no Eiropas taiskaitā arī es šeit saņem vēl arī CITU PIEMAKSU par to ka šeit strādā Piemēram nu jau likvidētās Valsts iestādes 2 fotogrāfiem kuri pamatā strādāja ARPUS Latvijas bija 1,5 Miljoni Ls gada budzets pilnīg oficiāli uz Mk noteikumiem balstīts
Jā un vēl CITS LV valsts kantoris ar FOTO / VIDEO ko SPECIĀLI radija Latvijā ar lielas starptautiskas organziācijas ATBALSTU / LŪGUMU tik dēļ viena iemesla PASAKAINI dargās "Arpus darba laika + komandējumu " izmaksas EU lielajās valstīs , ari reķināt cik tad tās bija ja ĻOTI IZDEVĪGI bija ~3,5 Ļimoni gadā par 3+3 cilvēkiem un tehnika pa 1,5 Ļimoni
Kā jau te auxtāk blāva "Tipiski Latvieši" viens no tipiskuma iezīmēm ir tieksmes VISSJU darīt pašam un baidīties PAR DAUDZ paprasīt. Bizness un pārdošana JEBKURĀ jomā tas ir konkrētu speciālistu lauciņš , cilvēki kas KĀRTO DARIJUMUS nav jāprot nedz fočēt nedz kautkas no tā jasaprot viņam jāprot PARDOT PRODUKTS + PAPRASĪT CENA , kā jau teicu es neko netirgoju un nevienam neko nepiedāvāju , tam ir MENEDZERI / AĢENTI / AGENTŪRAS kas profesionāli un auxtstā līmenī PROT gan pardot gan cenu paparasit
Jā un GALVENAIS jāsadarbojās ar cilvēkiem ir uz ilglaicīgiem pamatiem kas necenšas apčakarēt nedz tevi nedz pasūtītāju , parasti aģenta summa par darijumu ir ~10% tas ir tāmēs un darijumos oficiāli iestrādātais cipars "Aģenta Honorārs" pilnīg oficiāla samaksa cilvēkam par darbu. Es saprotu ka Latviešiem "Kuta" ir pelnīt 200Ls PAŠAM nekā ar aģentu starpniecību 2000 Piemēram mēs labprāt nēma pasūtijumus arī no citiem aģentiem ne tik mūsējiem un vispār atbalstām aģntu darbu iesakot viņus arī citiem fotogrāfiem kas speciālizējās citās lietās ko mēs teixsim netasam , BET kā jau teicu LATVIJĀ / LATVEISJIEM raksturīgi ka viņš "Darīs visju pats" kaut pa 10x mazāku samaksu Labi aģenti vienmēr gaidīti .
Nū tas kā "Vietējais stils" paredz , es te redzēju vienu "Modīgu Kalbasņiku" isstaipītās trenuškās bet tas bij kautkādā klubā VECRĪGĀ kur VAIRUMS tādu , kruta skatijās
da mierīgi ejat un trennējaties, pēc tam uztaisiet bildes(mazas) un piedāvājiet nopirkt , jau lielās utt. Kur problēma?! Ja sanāks krutas bildes, paši bārmeņi piķi piedāvās ...
ImkaSm:da mierīgi ejat un trennējaties, pēc tam uztaisiet bildes(mazas) un piedāvājiet nopirkt , jau lielās utt. Kur problēma?! Ja sanāks krutas bildes, paši bārmeņi piķi piedāvās ...
Tāpēc jau grib par velti, ka nav maksātāji. A Mārcis regulāri sēž BB, sabračkojies ar šamajiem, vot i patīk būt VIPam tusa vidē. Tas ir tikai normāli. Ierubīs ceņņiku, vairs nebūs bračka. A būt bārmeņu bračkam tač ir kruta...
""Šābrīža situācija ir tāda, ka bārs nes tikai un vienīgi zaudējumus. Bet es jau tagad neesmu vienīgā, kas pārtrauc šo biznesu," teikusi bāra īpašniece E.Mīlgrāve, kurai, pēc žurnāla vēstītā, slēdzot bāru, nācies atteikties no sava sapņa."
Ja sanāks krutas bildes, paši bārmeņi piķi piedāvās ...
ImkaSm:da mierīgi ejat un trennējaties, pēc tam uztaisiet bildes(mazas) un piedāvājiet nopirkt , jau lielās utt. Kur problēma?! Ja sanāks krutas bildes, paši bārmeņi piķi piedāvās ...
Tāpēc jau grib par velti, ka nav maksātāji. A Mārcis regulāri sēž BB, sabračkojies ar šamajiem, vot i patīk būt VIPam tusa vidē. Tas ir tikai normāli. Ierubīs ceņņiku, vairs nebūs bračka. A būt bārmeņu bračkam tač ir kruta...
ja tā arī nav patiesība, tad izdomāts labi (c) no kāda franču literatūras klasiķa
Portreti:Nu, es arī esmu fočējis korporatīvos pasākumus par 500-700 Ls, bet cenā ietilpst rāmīši, izdruka, apstrāde utt...
Fočēšana par 3000 man liekas kārtējā diršana Luņa stilā
Gribēt redzēt kā tu pasākuma dalībniekiem vēlāk piesūtīsi matereālus "Atskaitēm @ prezentam" ar rāmīšiem Musdienās kompānijām kursa rīko šādas lietas pēc pasākumā labais tonis visiem dalībniekiem izssūtīt labi noformētu DVD ar pasākuma askaiti kurā bildes 10x15 formātā drukai un slaidšovs apskatei. "Atro DVD" varēja pasūtīt kā atsevišku servissu varēja kopā ar pasākuma reķinu , parasti viena tāda DVD cena ja vaig tai pasā dienā vidēji 5Ls gabalā . Parasti vidējā tirāža 150-200 gabali 100 Gab apdrukātus DVD standarta kastītēs varēja uzražot 3-4h Patreiz gan šis iespējas "Nakts bildes DVD uz rīta vilcienu" ir problemātiskas sakarā ar to ka šo iespēju nodrošināja valstss struktūra Vēl diezgan populāra ir iespēja UZREIZ saņemt bildes 15min pēc nobildēšnās saņem A.4 Bildi pa 5Ls vai 10x15 pa ~2Ls , tur ar dažādi varianti SKAITA LIMITS ko apmaksā TĀMĒ vai samaksa "Pēc skaita" ko apmaksā kā atsevišku reķinu Bildēšana notiek UZREIZ UZ KOMPI pa WI-FI , sēž redaktors saņem uz kompja bildes kuras tu bildē ZĀĻE apstrādā un drukā laukā
Dažas struktūras te uz dažiem pasākumiem sapirka tik jaudīgas iekārtas un advancētu tehniku kāda reti kur vēl eiropā bija , speci ar bij labie. Vienīgi struktūras ar to nodarbojās visai specifiskas , pirmkārt reti kurš zināj par šādām iespējām da i ja zināj nevarēj dabūt galus. A mēs ar viņiem ļigumu noslēdzām pirms gadiem 3, par cik bijām sadarbojušies "Lielu pasākumu laikā"