Izlasīju divas lappuses un tā mazliet smiekli sanāk par spečuku strīdiem . Kāpēc vispār jaukt saldos ēdienus ar sāļiem ēdieniem un t.t. ? Ir melnbaltā fotgrāfija un ir krāsainā fotogrāfija - Cilvēks visu redz krāsās - Melns un Balts arī ir krāsas - par ko strīds vispār??? Pēc manas gaumes ir fotogrāfijas kuras es labāk uztveru visās varavīksnes krāsās un fotogrāfijas kas labāk uztverās melnbaltos toņos. Un ar redze katram cilvēkam atšķirās , nerunjot par visu pārējo.
dansiga , bet taču rakstu ka gan redze gan gaume cilvēkiem atšķirās - ir tādi kas noliedz krāsaino un nekas . Mani vismaz citu gaume neutrauc , tā katram ir sava .
p.s kā ieteikums (turpinot ekoista teikto par matemātu un t.t.) būtu labi ja foto tēmas iztiktu bez politiskas un reliģijas. Ja gribās parunāt par politiķiem vai dieviem tad domāju ir tādām lietām paredzēti forumi.
JRJ, njaaa .... bet to arii daudzi nesaprot nu nekaadiigi .... ekk .. bet es jau ar to esmu samerinajausie sun meegjinu nejaukties (turos cik varu) ;-)))
Atgriežoties pie tēmas. Vil: "krāsa nav vadāma" (autoru šim nezinu). Krāsa jāizmanto tad, ja tā kaut ko stāsta.
___
Kko līdzīgu teica Binde. Precīzāk: Vai krāsa foto neko neizsaka? Manā fotogrāfija krāsa traucē — ja vien tā nav galvenā. Ja krāsa ir izteiksmes līdzeklis kā glezniecībā, tad māksliniekam ir jābūt spējīgam ar to brīvi rīkoties. Vai fotogrāfs var ar krāsu brīvi rīkoties? Jo attēlā ir tāda krāsa, kāda optiski redzama. Tad kāda vella pēc man vajadzīgs šis izteiksmes līdzeklis, ar kuru nevar brīvi rīkoties?» — tas ir Gunāra Bindes mākslinieciskais credo.
Man šis kredo ne īpaši iet pie sirds ( lai gan pats biežāk domāju par m/b ) Šis kredo drīzāk atgādina vienu interviju ar pasaules slavenu meistaru, kad BBC master of photography ietvaros ar vaicāja to pašu vai krāsa jums neintresē un atbilde bij apmēram tāda, ka "vispār es tad kad sāku bildēt tad nebija tolkam krāsainās fotogrāfijas, bet kad parādijās tad paprovēju un sapratu ka tā ir pavisam cita pasaule un vienkārši negribēju mācīties par jaunu". Morāle? Katram gadijumam sava pieeja kko pilnībā noliegt nebūtu forši...Protams respekt G.B.
Blac-"Apskatot daudzu autoru bildes izpildītas melnbaltajās krāsās rodas jautājums, vai melnbaltā fotogrāfija mūsdienās ir izteismes līdzeklis vai fotogrāfa nespēja atšķir daudzos krāsu toņus (daltonisms)." Apskatot daudzu autoru bildes jebkurā izpildījumā,rodas jautājums vai fotogrāfija mūsdienās ir modes lieta,vai nespēja saskatīt ritmu,gaismu,noskaņu,kompozīciju un citas ar fotogrāfiju saistītas lietas?
dansiga:JRJ, njaaa .... bet to arii daudzi nesaprot nu nekaadiigi .... ekk .. bet es jau ar to esmu samerinajausie sun meegjinu nejaukties (turos cik varu) ;-)))
Politika un partijas tas ir reliģiska kulta paveids , taka nav liels škirbas kam cilvēks tic kristum vai Komunistiem , Mozum vai Nacistiem tie visi ir tā teikt "Tīcības piekritēji" ar visiem jāuzmanās Tie kas ticēja komunistiem apkaroja tos kas ticeja Kristum savukart tie pirms tam svilināja sārtos tos kas tic kautkam nepareiz , tie kas ticēja Nacistiem svilināja pečkās tos kas tic mozum un tie savukart taka kāš piķi no tiem kas ticēj nacistiem un pa ceļam no visiem kas neizmanīgi gadijās tuvumā Taka šaka vissi viena šaika:
nu religjija te tika iepiita tikai taapeec, ka paraadiijaas evoluucijas aizstaavji, kas apgalvoja, ka peertikjis ieguvis sapraata dzirksti noleema pieveersties maakslai, jo tajaa laikaa nebija kraasaini fotoaparaati, naacaas ziimeet m/b, kas bija iistai maakslinieka-peertikja dveeselei pretiigi un sveshi...
da ko var gvelzt bezseguma pesteļus tādiem palagiem
monohroms attēls ir pateicīgs ja grib uzsvērt formu vai ritmu - krāsains ja krāsu vai temperatūru - i basta
pret kompeni, Rozes kungs, monohroms attēls ir mazprasīgāks - novaldīt kadra ģeometriju krāsu foto (kurš nereti ''lauž formu'') ir uzkrītoši grūtāk
darba ar melbaltu attēlu ''grūtums'' slēpjas faktā, ka jāsaprot, ka mb VEIDOJAS NO KRĀSĀM un izmantojot šo vienkāršo faktu iespējams brīvi manipulēt ar izteiksmes līdzekļiem
kamēr tas nepielec ir tikai murmināšana par ''medžiku'' jeb nezināmo
Parasti visi dara tā tā... nu nesanāca krāsa, taisu MB , bet praktiski MB ir jābūt sākuma iecerei, nevis brāķa labošanas process. Māris lielie teksti un piemēri ir jāliek zem rubrikas- gaismas filtru ietekme uz MB filmu, bet te konkrēti- mērkaķošanās iekš PS! Bet, ko un kā tas dara MB no krāsas ir jāzin Bet ko nu marim iebildīsi, viņš izglītotots
Tiem kas nekad nav redzējuši ar ko atškiras PSRS filmas un optika no "kapitālistiem" še ir piemērs ar tādu pašu 80mm stiklu kā auxstāk redzamā Vecrīga tika Rolleiflex 80mm 2,8 uz Ilford pan 400
Gan padomju filmas gan Optika bija MĒSLS ar lielo burtu , ja pēc kautkādiem TEHNISKIEM parametriem tā vēl +/- atbildā kautādām normām tad PRAKTISKI UZRAŽOTĀ bija jāatlasa kā tādi puspuvuši kolchoza kartupeļi . Man VEFa reklāmas birojā kad strādāju bija foto nodaļa Inženieris Valoģa tāds gudrs židiņš aviācijas inženieris no Kievas no Antonova konstruktor biroja, gaidijā Rīgā kamēr paies 10 gadi "Sroks" kad šis varēs PAMEST laimes zemi PSRS , tas čalis mums Kievas Arsenal rūpnīcā ATLASIJA "Kiev" kameras un optiku darbam , vidēji esot bijis 1-2 Objektīvi PA MAIŅU kas atbilduši visiem standartiem un kameras mums vispār saskrūveja veči konstruktoru birojā ārpus ceha Man gan ar vinām nenācās strādāt jo es viņu kā ieslēdzu seifā tā vairs neaiztiku , strādāju ar saviem Olympus / Rolleiflex jo atškirība BILDĒ bij tik ievērojama ka man roka necēlās ar tik cietu optiku cilvēkus bildēt , tā arī tie Kievi tika norakstīti kā sadeguši ugunsgrēkā
Maris:kasta haidukam sarkanais, zaļais un zilais kanāls atšķirās ja to filtrē ar krāsainu stikliņu uz filmas vai ar algoritmu uz cipariem?
pastāsti visiem - vainu ''saviem vārdiem'' vai vispārizglītojoši - anekdote būs abos gadījumos
Vislielāko ļaunumu un postu nodara pārgudrie!!! mārīši. Tu pats esi staigājoša anekdote, + vēl iedomīgs pūslis. Izlasi lielībniek vēlreiz un taisi anekdoti :<bet praktiski MB ir jābūt sākuma iecerei, nevis brāķa labošanas process.> .
Haiduk, domaaju, ka Tavi spriedumi par Mari ir kljuudaini un subjektiivi. Tev ir taisniiba tajaa, ka te daudzi mb taisa kad saprot ka ar kraasaam ir chau, bet attieciibaa uz filtriem un visaam paareejaam lietaam - Tev vajadzeetu respekteet to, ka iespeejams citiem zinaashanu baaze, darba pieredze ir plashaaka. neesmu dzirdeejis, ka maris izteiktos par celtnieciibas nianseem. es, par provi, ar neizsakos
Opozicionāri pārslēdzas uz ģeometriju...Starpība ir starp jebko.Varam parunāt par selektīvo absorciju mb fotogrāfijā,kur ar filtru palīdzību iegūst dažāda gaišuma vai tumšuma fotoatēla vietas,piem.sniegu,debesis un citas lietas.Var jau oponēt,ka ir starpība starp filtru uzlikšanu uz objektīva un digitāliem processiem fotoprogrammā.
ekoists:Var jau oponēt, ka ir starpība starp filtru uzlikšanu uz objektīva un digitāliem processiem fotoprogrammā.
var oponēt un var proponēt. lielos vilcienos kanālu mikšķeris un krāsu balanss kā filtru uzlikšana "post factum". bet tas pa krāsu līniju. skat. arī robežefektus bada, bezsulfīta un attīstītāju ar sliktām buferīpašībām lietošanas gadījumos.
ekoists:Luni.tā bilde ar Rolleiju gan izskatās pēc sadzīves foto 80.gadu Rīgas Modei-pusplika dāma ar pižiku,it kā gribētu ar cepuri vien sasildīties....
Bet tā jau arī ir Bildēts sēžot krēslā un čakarējoties ap kameru
Visi rakstītāji savā brīdī ir arī skatītāji. Tēma, ar dažiem izņēmumiem, nu jau izklausās pēc kultūras revizionisma. Vēl tikai padedzināt sārtos nevēlamo literatūru, autorus utt. Diskusija ar praktizētu muldēšanu nepraktizētā sfērā aizsākās nevis ar jautājumu "vai tā var? kā tā var? ko tas dod", bet ar uzstādījumu "kas, viņi ir akli, ko?" Tāpēc te arī materializējas tādi, kas neredz, nedara, neizjūt, bet zina.
es pirktu maara bildi, tikai nogrieztu nost to augshu. taada bilde labi ietu kaadaa telpaa kur jaaseedina klienti kad jaapuush miglu aciis - lai njirb gar aciim
Platā smaida ievietošanu jautājumā par pirkšanu tomēr nesapratu, tur būs kādas personīgas izjūtas iezagušās.
Spriedīsim vienkārši: atveram Maris albumu, atveram opozīcijas albumus šeit. Salīdzinām, pēc fakta un priekšmetu esamības, kuram stāstniekam gribam ticēt m/b izvēles skaidrojumā, kurš stāstnieks demonstrē m/b foto īpašības. Principā viss, ciktāl uz šo sarunu attiecas.
Schnirks bilde ieturēta bloga pēdējā laika toptradīcijās, un dažu momentiņu dēļ, nevar uzskatīt par izdevušos, to es nepirktu. Māra bildē es saskatu < sava funktiera > , stila klātbūtni, tā ir pabeigta...... rakstīto apliecina mani balsojumi zem Haiduka norādītajām bildēm