forum.gif
Blende vai diafragma
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / Blende vai diafragma
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 04.09.09 11:38
 citēt
Vecie saka blende visur citur runā par objektīva atvērumu ( aperture) vai diafragmu. Kā tad ir pareizi.
Publicēts: 04.09.09 11:50
 citēt
es saku diafragma latviski, aperture angliski. bet daudzi,( bet kas ir tavuprat vecie?) to sauc par blendi. katrs runaa ta ka vinjam saka skolotaajs. angliskaa literaturaa biezhak redzu aperture. tomer man liekas ka visi ir pareizi. tapat ka kalosha un galosha :)
Publicēts: 04.09.09 11:54
 citēt
jaafotografee nevis daudz jaarunaa.
Publicēts: 04.09.09 11:56
 citēt
es lietoju diafragma, jo par blendi saucu objektiivam priekshaa stiprinaamo uzparikti, kura neljauj gaismas stariem uz stikla ziimeet zakjiishus. :)
Publicēts: 04.09.09 11:59
 citēt
Tajā rakstā jau viss ir pateikts - vecākā paaudze terminoloģijā lieto vācu žargonu, vidējā - it kā "pareizo", bet jaunā, tā paaudze, kura ir pilnīgā pārliecībā, ka pirms digitālās fotogrāfijas bija vēl tikai dinozauri, Noāsa šķirsts um Lielais Sprādziens, tie izmanto pārcēlumus no amerikāņu valodas.
Publicēts: 04.09.09 12:03
 citēt
Annirs:jaafotografee nevis daudz jaarunaa.
sparp citu shonakt redzeju Tevi sapnii. un Tava sieva shuva dikti skaistu kleitu. un bija mistisks saullekts ko visi meginaja nokert 1. autobusa galapunktaa.. Lunis ari turpat bij un kautkas tur man bij ar zilam acim, ka vins teic.. bet pasakiet, cik biezhi ir iespejams dabas paradibas saucamas par aptumsumu (saules saulekta laikaa) skats afigennijs! gribu bildet!
Publicēts: 04.09.09 12:08
 citēt
starp citu pēc būtības un fizikas likumiem "saules blende" ir tā pati blende/diafragma, tikai statiska un ar citu pielietojumu - tā ir "objektīva atvērums priekšējai lēcai", bet tas ko sauc par diafragmu/atvērumu bez prefiksa `saules` ir iekšējā. viss.

Tāpēc jālieto saules blende, tad vari teikt arī blende priekš `diafragmas` :)
Publicēts: 04.09.09 12:17
 citēt
ironia:
Annirs:jaafotografee nevis daudz jaarunaa.
sparp citu shonakt redzeju Tevi sapnii. un Tava sieva shuva dikti skaistu kleitu. un bija mistisks saullekts ko visi meginaja nokert 1. autobusa galapunktaa.. Lunis ari turpat bij un kautkas tur man bij ar zilam acim, ka vins teic.. bet pasakiet, cik biezhi ir iespejams dabas paradibas saucamas par aptumsumu (saules saulekta laikaa) skats afigennijs! gribu bildet!
redzeet mani sapnii ir ljoti laba ziime. brauc ciemos - i kleitas pashuusim i Lunim zilu aci uztaisiisim :D :D :D
Publicēts: 04.09.09 12:26
 citēt
Annir, es nezin kad vel uz skolu braukshu ieksh LV, bet no kleitas neatteikshos, turklat pagaidam ar savam abam zilam acim pietiek :D :D
Publicēts: 04.09.09 12:29
 citēt
v dabljin nepoluchitsa... kuda bljin?
Publicēts: 04.09.09 13:14 labots
 citēt
v dabljin vsjo spokoijno!
Publicēts: 04.09.09 13:16
 citēt
lkz:v dabjin vsjo spokoijno!

Varbūt autors varētu izskaidrot kāda dziļa doma viņu vadīja, rakstot šādu komentāru?
Publicēts: 04.09.09 13:31
 citēt
lkz vnk spamo lai justos piederigs pie temas :D
Publicēts: 04.09.09 13:40 labots
 citēt
Hah, forumā jau ir tieši šitādās divas tēmas -

www.fotoblog.lv...
www.fotoblog.lv...

Tā jau saka, ka pirms raksti forumā kādu jautājumu, der izmantot meklētāju, lai pārliecinātos, vai tāds jau nav bijis uzdots...
Publicēts: 04.09.09 13:42
 citēt
briedi - bet cilveekiem tak gribas "savu" topiku.....
Publicēts: 04.09.09 13:55 labots
 citēt
fotto:
Varbūt autors varētu..

a varbuut autors nevareetu...
a varbuut autoram nemaz nav...
a varbuut vienkaarshi Fuble...

a kas to lai zin...
Publicēts: 04.09.09 13:56
 citēt
man liekas ka tomer Fuble :D
Publicēts: 04.09.09 13:57
 citēt
+1 Fuble
Publicēts: 04.09.09 15:08
 citēt
Kāda starpība,kā nosauc-kam vajag tie sapratīs par ko ir runa.Ja es dzirdu,ka saka diafragma 8 vai blende 4,vai aperture 11,nekad neiedomāšos,ka tā ir lieta,kuru uzmauc objektīvam,lai aizsargātu no nevēlamiem saules stariem.
Publicēts: 04.09.09 15:13
 citēt
briedis:Hah, forumā jau ir tieši šitādās divas tēmas -

tā jau saka, ka pirms raksti forumā kādu jautājumu, der izmantot meklētāju, lai pārliecinātos, vai tāds jau nav bijis uzdots...

ja meklētājs nebūtu tizls, varbūt tā arī varētu darīt.
Publicēts: 04.09.09 15:55
 citēt
piekritu ekoist. viss atkarajas no ta par ko runa ir.
sauc ka gribi, bet ja sarunas biedrs nav mulkis sapratis ;)
Publicēts: 04.09.09 17:05
 citēt
ekoists:Kāda starpība,kā nosauc-kam vajag tie sapratīs par ko ir runa.Ja es dzirdu,ka saka diafragma 8 vai blende 4,vai aperture 11,nekad neiedomāšos,ka tā ir lieta,kuru uzmauc objektīvam,lai aizsargātu no nevēlamiem saules stariem.
Par to jau iet runa - bet ir tādi kas saprot un aizrāda - redz mēs sakam tā. Kāda starpība - vecene, meitene, čiksa, bāba tak par to vienu vien runājam.
Publicēts: 04.09.09 17:15
 citēt
Annirs:v dabljin nepoluchitsa... kuda bljin?

krievs ienāk lidostas biļešu kasē un angliski saka:
- two ticket tuda bļin
Kasiere viņam atbild:
- kuda bļin?
Publicēts: 04.09.09 17:16
 citēt
Pie valodniekiem jāgriežas,tie noteikti pareizi pateiks,iespējams pat būs cits termins.
Publicēts: 05.09.09 09:30
 citēt
nja valodnieki.... ir vārdi kurus labāk atstāt kādi tie ir, piemēram hakers pēc valodnieku domām ir "datorlauzis" un "urķis" :D
Publicēts: 05.09.09 10:21
 citēt
haraldam jauzjautaa, vinjam vienmmer kas sakaams, ja runa iet par valodu..
Publicēts: 05.09.09 12:11
 citēt
blac:Vecie saka blende visur citur runā par objektīva atvērumu ( aperture) vai diafragmu. Kā tad ir pareizi.

viss atkarrīgs no tā, kad esi dzimis, un kad sāki turēt rokās to brīnumu, kas zīmē ar gaismu :), bet es domāju, ka abi vārdi ir aizgūti no citām tautu valodām... latviski skanētu objektīva atvērums :)
Publicēts: 05.09.09 12:29
 citēt
ekoists:Kāda starpība,kā nosauc-kam vajag tie sapratīs par ko ir runa.Ja es dzirdu,ka saka diafragma 8 vai blende 4,vai aperture 11,nekad neiedomāšos,ka tā ir lieta,kuru uzmauc objektīvam,lai aizsargātu no nevēlamiem saules stariem.

pilniibaa piekriitu. starpiiba nekaada. tie kam vajadzees sapratiis par ko ir runa.
Publicēts: 05.09.09 12:30
 citēt
martc:nja valodnieki.... ir vārdi kurus labāk atstāt kādi tie ir, piemēram hakers pēc valodnieku domām ir "datorlauzis" un "urķis" :D

Tā jau ir... nosauks vēl par "maināmatvērum spraugu" vai "gaismcaurlaidesgrozni" un visi būs dziļi nelaimīgi, pirkstus uz klaviatūras laužot :) :) :)

piedāvāju terminu "šedevršķirba"
:)
Publicēts: 05.09.09 12:45
 citēt
Objektiiva atveerums.
Publicēts: 05.09.09 13:48
 citēt
entuziasts:Objektiiva atveerums.
es laikam esmu samaitata :DD::D
Publicēts: 05.09.09 18:38
 citēt
Maincaurums