tie lētie aizņem 100x lielāku tirgus daļu kā bentley kas ir specifiska prece, specifiskiem klientiem. Ja runa iet par biznesu tad Ford ir daudz lielāks meistars kā Bentley.
es tieši par to pašu...pagājušo gad jaunu bentley tirgus pieauga par 300% (visiem lētajiem kritās par 50%+) jo pirmie kas kriizi juut ir truuciigaakie slaanji
Domāju, ka šo sāpi sajuta vistrakāk nekustamo īpašumu jaunbagātnieki un palīgstrādnieki/x5 īpašnieki Es pāris dienas atpakaļ no vienām kāzām atteicos - nosūtīju pie A.Z. Mans pers. atzinums - nepatīk man kāzas - garlaicīgs pasākums
Lunis: Kazu foto nav "Smuki skuķi", bet drīzāk diezgan ekstrēmas reportāžas paveids kur VISSUR japaspēj un visss SMUKI janofiksē
Gribēju pieteikt, ka reportāžas ir mans lauciņš un kāzās ir fotogrāfēts. Principā ir tā, ka sāku kustēt uz kāzām tikai no 100 Ls. Stundas cena - 20 Ls.
Oskarz:Luni, kā tev šķiet cik šobrīd ir tādu klientu kas var maksāt vairāk par 400 Ls par kāzu foto?? Tirgus cena ir krietni mazāka.. pat 200 ls cilvēkiem liekas daudz. Var jau protams uzlikt cenu tādu, ka acis kvadrātā un fočēt 1x gadā vai reizi piecos, bet tirgus ekonomikā, pastāvot relatīvi augstai konkurencei, cilvēki visvairāk preci pērk par tirgus cenu un zemāk..
Tu jauc jedzienus . Cilveki ar nav muļķi . Vīņi ņem vai nu to ko es teicu "Draudzenes daraugs kam ir fočiks" un tādam arī attiecīgi "Kautko samaksa" parasti nu 20-30Ls , vai ari JA VELAS tad ņem cilvēku kurš viņien profesionāli sabildē CEREMONIJU vai GRUPPU , cena tā pati ~50Ls . Cilvēki kuri rīko nelielu pasakumu parasti NEVAIG KODIENA FIKSACIJU Man piemeram kursabiedrs dzīvo Latgalē strada ņem par CEREMONIJU ~25Ls . Pa sesdienu svdienu viņš uzbildē 3-4 ceremonijas katru pa ~25-30min tas ir tatad ~ 2h strada nedeljas nogales . ~400-500Ls menesu TIKAI par kāzu ceremonijām Latgalē . Bez visa tā viņš filmē vēl arī video vietējam TV un skolas bernudarzus bildē , ipasji nespringstot šim sanakot ~1500-2000Ls menesi KRIZES LAIKA . Pirms paris gadiem vins bildēja Kazas pa vidēji 100Ls sanaca 1 kazas viena nedeljas nogale + bildes. Cilvēki vienkarsji OPTIMIZE savas vajadzības , lidz ar to MAZAK pasuta "Pjanku foto" bet ceremonijas gruppas PASUTA TAPAT Piemeram sovasar VID aizklapeja 90% OFICIALO FOTOKANTORU Ogres rajona , kur varej uzbildet KAZU FOTO , palika tik viens R13 mazins salons pa visu Ogres rajonu kurs protams ne tuvu nevareja PAVILKT visas PIEAUGUSJAS velmes pec "Kazu studijas" lidz ar to plasji uzplauka NELEGALIE foto pakalpojumi kas izpaudas ka PARVIETOJAMA foto studijas. Personīgi uzbildēji caur visādiem blatiem sarunatas 5 kazu gruppas 3 viena Ogres lielveikalā un pa vienai 2 Rajona kulturas namos , KATRA maksa 100Ls . Kā jau teicu KAZAS NEBILDĒJU jo man tas neoatik , bet GRUPPAS pilnīg algsviens kādas bildēt KLERKI / BIZNES / KAZU GRUPA , visi tie pasakumi bija tadi ko bildeja kads no maniem comiem bet STUDIJU pielauza mani par cik Ogrē nebija kur Tas ir taga Ogrē ir VĒL studija , viena no lielakajam studijam arpus Rigas , bet Vasara tadas vel nebija Cilvēkiem kuri VELAS PRECETIES nauda ir tiesji tik cik ir lidz ar to vinji ATSAKAS no tas ko var JEBKURSJ bet atlaujas to ko NEVAR JEBKURSJ : Vaig tik prast PARSTRUKTURET biznesu , kas labi rezdams uz mana kursa biedra piemera
Luni, nu viss pareizi, viņš ņem to pašu cenu ko kādreiz tikai sadala to uz stundām bet gala summa ko cilvēki var maksāt vienalga ir samazinājusies.. respektīvi, vajag vairāk klientu lai nopelnītu to pašu ko iepriekš.
Patēriņa tirgus ir krietni sarucis. Šobrīd manuprāt izdzīvos tikai tie, kas varēs piedāvāt zemu cenu/maksimālu kvalitāti.
Un, piezīme Lutumam, jā tā tiešām ir, šobrīd krīzi visvairāk jūt celtnieki/palīgstrādnieki - bet viņi ieņem būtisku daļu no LV tautsaimniecības un beigu beigās cietīs tāpat visi, vnk ķēdes reakcija..(tie nepērk, citi atkal nevar pārdot utt utt.) Tātad viss ir tikai laika jautājums.
bljeg arturso es tikai pajautaju , kur tu izravi , kad es taisos ko tadu fochet ? Vnk interese , un pa jums reali reaka naak , klauni viens 1200 viens 600 , tad vel kko izdomaa , isi sakot kranu meritaji. To ko viens var uznjemt pa entajiem simtiem ls , cits var pa daudz sapratigaku cenu uznjemt vel labakas bildes , daargaka cena NENOZIIMEE labaku kvalitati )
Lunis pareizi pateica 100-250 ls ir pilnigi sapratiga cena i no fotografa i no pasutitaja puses P.s Patik variants , ka jus njemat ls/h P.s.s Bet nu Moins virs 1k ls par kazam tikai par FOTO , tas nav nekads vel + VIDEO , andre pasaki , cik kazas tev gada laika ir , 2 , 3 ? Basta!
Janbo: daargaka cena NENOZIIMEE labaku kvalitati ) Basta!
nu ja...bet tauta jau to nesaprot !!! Busta
Bet nu klientu jau ar nevajag smalki chakaret, atnakt ar pec iespejas krutaku tehniku bik pabildet , un dabut naudu. Labak tu kvai tu ar fototehniku zem <1000ls njemies ljoti atraktivs , jabut atvertam un janodibina kontakts ar publiku. Esmu bijis gana kazas (kaa viesis) un parasti (cik esmu redzejis) fotografi no viena stura tik stav un bildee , vajag but tomer atraktivam , un galvenakais , kas man liekas ir gjerbshanas stils. Katru nedelju te laukos - Lielvaardee (Lielvardes ostaa) notiek kaazas , vienu dien skatos fotografs ar labu fototehniku + asistentu , kas neesa atstarotaju , viss taa no fototehniska viedoklja ok , bet kaa bija sagjerbies, vecos saplestos dzhinsos , ar kkadu dzhinsu kreklu - garaam.
Janbo:bljeg arturso es tikai pajautaju , kur tu izravi , kad es taisos ko tadu fochet ? Vnk interese , un pa jums reali reaka naak , klauni viens 1200 viens 600 , tad vel kko izdomaa , isi sakot kranu meritaji. To ko viens var uznjemt pa entajiem simtiem ls , cits var pa daudz sapratigaku cenu uznjemt vel labakas bildes , daargaka cena NENOZIIMEE labaku kvalitati )
Lunis pareizi pateica 100-250 ls ir pilnigi sapratiga cena i no fotografa i no pasutitaja puses P.s Patik variants , ka jus njemat ls/h P.s.s Bet nu Moins virs 1k ls par kazam tikai par FOTO , tas nav nekads vel + VIDEO , andre pasaki , cik kazas tev gada laika ir , 2 , 3 ? Basta!
Dēļ tādiem kā tu tās cenas arī ir 100 Ls par kāzām un 10ls par 2h fotosesiju.
Oskarz:Luni, nu viss pareizi, viņš ņem to pašu cenu ko kādreiz tikai sadala to uz stundām bet gala summa ko cilvēki var maksāt vienalga ir samazinājusies.. respektīvi, Šobrīd manuprāt izdzīvos tikai tie, kas varēs piedāvāt zemu cenu/maksimālu kvalitāti.
Daļeji taisnība , daudzi kolēģi kas gadiem starda foto kantoros arpus Rigas stasta ka . Mainas APJOMI bet namainas cenas. Vienkarsji cilvēki PASUTA MAZAKUS APJOMUS . Jastrada ir VAIRĀK bet mazaku laiku . Rekjin kas tev ir izdevigak 5 grauppas studijā pa 1h 2 dienas vai 1 Kazas par to pasju naudu 2 dienu garumā Pa atbrivojusjos laiku tu vari nostradat savas STUDIJAS lidz perfektumam . Lidz ar to riktīg pieaug kvalitāte . Visadiem haltūristiem lidz ar to nepaliek nekadu cerību Te pirms kada laika viens "Ventspils gailēns" varen plivināj sparneļus ka "Da vinš da viņš" es apjautājos ko ta "Da viņs da vīņs" tāds ERGLIS , a izrādijās ka čalis ir vienkarši "Halturščiks datoriķis" kas sajutis sevī "Kazu haltūrista talantu" neko pratīgu i neprotot izņeot "Uz kompja apčīņit" muļķigi sabildētus kadriņus Tādiem bizness šlusss šobrīd Jo cilvēki izvēlas MAZĀK / LABĀK variantu , visju pārējo var uzbildet arī paši ar mobilkām ar ziepjiem nafig vēl kādus haltūristus priekš tam līgt
Janbo:andre pasaki , cik kazas tev gada laika ir , 2 , 3 ? Basta!
Tev būs parsteigums , bet Andrez nebut nav tas dargakais. Man ir izbijis draba kolēģis visai zinām VIP fotografs , vņš prasa 1500Ls par Kazu foto . Katru mēnesi esot vismaz 1 tadas kāzas , to nevis viņš saka bet gan cilvēki kas ar viņu strdā pats vinš puika mazrunīgs PAR BIZNESU
Nu jā - kad pieprasījums liels, tad arī haltūristus ņem, jo vnk nav citas izvēles. Bet tagad vissam vajadzētu pakāpeniski sakārtoties. Lai nu kā es domāju, ka cenas vienalga kritīsies, jo nav jau tās maksātspējas vairumam.
Lutums: Janbo:bljeg arturso es tikai pajautaju , kur tu izravi , kad es taisos ko tadu fochet ? Vnk interese , un pa jums reali reaka naak , klauni viens 1200 viens 600 , tad vel kko izdomaa , isi sakot kranu meritaji. To ko viens var uznjemt pa entajiem simtiem ls , cits var pa daudz sapratigaku cenu uznjemt vel labakas bildes , daargaka cena NENOZIIMEE labaku kvalitati )
Dēļ tādiem kā tu tās cenas arī ir 100 Ls par kāzām un 10ls par 2h fotosesiju.
Šite tu kļūdies , dēļ tādiem TEV @ KO netrūkst skuķu ko bildēt Uzraujās uz vienu tādu Janbo pēc tam MAKSĀ NEKAULEJOTIES , tiesa vaig laiku lai atietu un parliecinatos ka nebus JANBO 2
Andre: es paareekinaaju sanaak, ka es stradaju par 5-7Ls/stundaa
Es arī parēķināju - stundas cena - visa patērēta laika kāzās un pēc tam foto sagatavošanā - apmērm 4-5 Ls stundā sanāk. Jo viena stundas cena, ko nosauc pasūtītājam, bet cita stundas cena par visu patērēto laiku. Un ja vēl sanāk, ka vairākkārt notiek telefoniskas sarunas ar vedējiem par vietām un norisi vai arī ar jauno pāri, tad stundas cena varētu būt vēl zemāka. Parēķiniet ne tikai kāzu stundas, bet arī apstrādes stundas. Kas tad sanāk?
Nav runa par mani , bet nu c`mon , es zinu cilvekus , kas tiesham var pa 200-300 ls uztaisit labu labas bildes. Nav svarigi kada tev ir tehnika , jabut izdomai , jabut labam gjerbshanas stilam , lai citiem nebutu kauns , ka tads ir ieradies uz vinju kazam , vajag nodibinat kontaktu ar sabiedribu , vajag bildet NE tikai PAARUS , bet gan arii vecakus un viesus (kas parsvara ir LIELS - , jo parasti lielaka dalja tik ir ar to paari).
Lutums - taadiem kaa es ? Es protams , ka nebildeju kaazas , nav tada pieredze , bet pats saprotu , ka plest ar nevajag. Cenai ir jaizaug. Man liekas , katram pirmas kaazas ir maksajushas leeti , lai saprastu kaads SMEKJIS ir tur buut kaa fotografam , uztraukums ir vai nav , nebrinitos , ja kads ar tos 200 ls pa pirmajam kazam vinja karjera noplestu , bet nu pa sevi varu teikt , ka vairak pa 50 ls toch nenjemtu no cilvekiem par divdienieku , jo tomer ir jasaprot KAS TAS IR. Un taisniba ir , ka kaazas specigi atskjiras no kkadam modelju iemuzhinashanam. Kazas prakstiski ir visu stilu sajaukums (cilveki,portrets,reportazha u.c) Galvenais lai ir jautrs un neiedomigs fotografs. Nevajag no sevis iedomaties nez ko un nevajag to uztvert tikai kaa kartejo bildeshanu , tomer cilveki gribes redzet savas bildes , un kaa parasti viesi skatas bildes ieraug tikai tas dienas paari , bet sevi labi ja trijas bildes - nav normali. Neesmu redzejis jusu visu darbus - nemaku spriest , ko jus vairak bildejat pari vai publiku , bet ir jaabilde VISS .
P.s Kaa tu uzskati , cik videji , uz tadu divdienieku ir normals daudzums bildes par kazam (izredigjetas bildes) 1k / 2k / 5k ?
Vispār jo labāk strādāsiet jo labāk dzīvosiet Vaig tik prast to ko uzņemas darīt . Man tie paši kolēģi kam pieder printeri utt. stasta ka visādi "Meistari" eot iznīkuši pa 2/3 pret to kas bija vēl pagajušo gad un šāgada sākumā. Pats populārākais kāzu pasūtijums šobrīd esot CEREMONIJA + SALONS tas esot vieni 80% no kāzām provincē. Vidēji tas ir kopā ar bildēm ~100Ls
Mičošanai nevajag gaismjūtīgu objektīvu un tumsasspējīgu af? Saulainā laikā nevajag fill flash? Un ko ar smukbildēm saulainā jūlija vienos dienā ? Bez difūzera un jaudīgas zibspuldzes var iztikt?
Portreti: es teicu <1000ls tehniku , bet ne jau kaa cilveki atbrauc ar entajiem teleobjektiviem , vel nevajadzigiem makro objektiviem , portretus velk ara , proti - izvelk visu savu arsenalu no kura , labi ja vienu lieto (bet arsenalu jau nesabazh somaa , nee , izvelk lai citi skataas , ooo jaa nu tas ir vecis , vsjo bildes buus vnk kruta!
Janbo - tā tehnikas parādīšana ir svarīgāka nekā tevis pieminētā "labā" ģērbšanās.. Ideālā gadījumā abiem faktoriem ir jabūt līmenī (izskatam, tehnikai) + vēl arī jābūt labai harizmai.
Portreti:[Janbo:fill flash? Un ko ar smukbildēm saulainā jūlija vienos dienā ? Bez difūzera un jaudīgas zibspuldzes var iztikt?
Nepargruzī bērna smadzenes ar nejaukiem svešvārdiem , padomās vēl ka nepareizās firmas blici nopircis izrādās lai kruts būtu , onkulis stāsta ka vaidzēj nevis CANON 430 bet "fill flash"
Oskarz:Janbo - tā tehnikas parādīšana ir svarīgāka nekā tevis pieminētā "labā" ģērbšanās.. Ideālā gadījumā abiem faktoriem ir jabūt līmenī (izskatam, tehnikai) + vēl arī jābūt labai harizmai.
Atvaino , ja cilveks speetu uznjemt kosmiski labas bildes , kas ir nereali iedomajamas , bet sagjerbies halataa , vai atnacis pljuuteneees , es palugtu lai vinshj pamet shis viesmiligas telpas. Protams , ka svariga ir tehnika , protams , ka taa dod lielakas iespejas / variacijas dabut ekstremakus kadrus , bet ja fotografs ir parkautrejies un uzvedas kaa flegma no stura bildejot , un ja cilveki ar vinju runa un labi , ja 3-4 vardus spej pateikt meitenei - oooo tev nu gan smukas acis (o)(o) , tas man liekas ir diezgan stulbi. Fototehnika jau ar atskjiras katram , ja uzskaititu jus katrs ko jus esat izmantojushi kazas , atklatos briinumi
Janbo:Labak pasakat man , kaa jus uzskatat , cik bildeem ir normali jabut sanakusham (jau izredigjetem) pec divdienieka kazam ? 1/2/5 k ?
No agra rīta līdz vēlam vakaram 800 - 1000 bildes (ieskaitot smukumbildes un ļoti līdzīgos kadrus) Klientam atdodu (atdevu) ap 300 izrediģētām un atsevišķā DVD visas bildes.
Janbo:Labak pasakat man , kaa jus uzskatat , cik bildeem ir normali jabut sanakusham (jau izredigjetem) pec divdienieka kazam ? 1/2/5 k ?
No agra rīta līdz vēlam vakaram 800 - 1000 bildes (ieskaitot smukumbildes un ļoti līdzīgos kadrus) Klientam atdodu (atdevu) ap 300 izrediģētām un atsevišķā DVD visas bildes.
1k bildes no rita lidz vakaram ?Biju domajis ka vairak. Bet ja taa padoma , man no 6 j fototesijas dabaa no 800 bildem , 1 atlasee paliek 500 bildes , velviena 400 , un beigas ap kadam 200 bildem.
1k liekas jau ļoti daudz, parasti ir 600-800 pēc brāķu vai vienādo bilžu atlases paliek 500-700 īpaši atlasītas un apstrādātas tiek aptuveni 100 + vēl 100 interesantas bildes bet ne tik daudz apstrāde
'800 fotosesijas bildes dabaa' ar 'nav svariigi ar ko tu bildee' izklausaas peec Janbo. Izskataas, ka nav pilniigi nekaadas sajeegas par kaazaas notiekosho. Buutu palasiijis ko noderiigu, nevis dumiibas baarstiijis
ir redzeets ka strada andre. ir arii maksats (tiesa gan, nu jau pasen) par tam bildem. cena bija cita, bet worth every penny. man kaut ka vienagla ka sagjerbies fotografs butu. te jau bija sarunas par to ka gjerbjas fotograafi - tiesham, pofig, galvenais lai nesmird. nu, protams, kamer tas nav speciali, lai paraditu attieksmi. Portreti -a mosh Janbo lidz michoshanai vel nekad nav ticis kaazas, alko, gadu maz, skukji visaadi... zinkaa...
Mičošanai nevajag gaismjūtīgu objektīvu un tumsasspējīgu af? Saulainā laikā nevajag fill flash? Un ko ar smukbildēm saulainā jūlija vienos dienā ? Bez difūzera un jaudīgas zibspuldzes var iztikt?
Vajag. Bet klients neko no visa minētā nezina, nespēj izrunāt terminos un nezinās arī turpmāko mūžu. Šajā tekstā ir 50% tehniskas patiesības un 50% modernā mārketinga.
Janbo:Nav runa par mani , bet nu c`mon , es zinu cilvekus , kas tiesham var pa 200-300 ls uztaisit labu labas bildes. Nav svarigi kada tev ir tehnika....
Janbo pie vienas no savām reportāžam rakstija "Nu iedod man naudu nopirkshu tik pat krutu aparaturu kaa tev , un bushu tik pat liels nazis kaa tu "
Janbo nu Tu jau pats savos viedokļos esi apjucis un sāk rasties pretrunības!
Janbo:Portreti: es teicu <1000ls tehniku , bet ne jau kaa cilveki atbrauc ar entajiem teleobjektiviem , vel nevajadzigiem makro objektiviem , portretus velk ara , proti - izvelk visu savu arsenalu no kura , labi ja vienu lieto (bet arsenalu jau nesabazh somaa , nee , izvelk lai citi skataas , ooo jaa nu tas ir vecis , vsjo bildes buus vnk kruta!
Teleobjektīvs jau nu gan nav "nevajadzīgs". Bez platleņķa arī iztikt nevarēs! Nu, un vēl vajag gaišu un KVALITATĪVU fiksu mičošanai! Tas būtu minimālais komplekts! Ērtībai, protams, noder divi bodiji, bet var iztikt arī ar vienu. Tad gan bišku jāpasteidzas, kad jāmaina objektīvi, CPL un ND filtri, raidītāji un zibspuldzes! Ar diviem bodijiem daudz vēsāk.
Janbo:Portreti: es teicu <1000ls tehniku , bet ne jau kaa cilveki atbrauc ar entajiem teleobjektiviem , vel nevajadzigiem makro objektiviem , portretus velk ara , proti - izvelk visu savu arsenalu no kura , labi ja vienu lieto (bet arsenalu jau nesabazh somaa , nee , izvelk lai citi skataas , ooo jaa nu tas ir vecis , vsjo bildes buus vnk kruta!
Teleobjektīvs jau nu gan nav "nevajadzīgs". Bez platleņķa arī iztikt nevarēs! Nu, un vēl vajag gaišu un KVALITATĪVU fiksu mičošanai! Tas būtu minimālais komplekts! Ērtībai, protams, noder divi bodiji, bet var iztikt arī ar vienu. Tad gan bišku jāpasteidzas, kad jāmaina objektīvi, CPL un ND filtri, raidītāji un zibspuldzes! Ar diviem bodijiem daudz vēsāk.
Tak sen zināms, ka pagaidām Janbo ir nekas vairāk par diagnozi... Moš ar laiku pieņemsies prātā... Ne viņš saprot ko tehnika dara, ne kam un kāpēc tā pielietojuma, tāpēc viņš labāk izvēlēsies smokingā ģērbtu dunduku ar telefonā iebūvētu fočiku, nekā cilvēku, kam ir pieredze, tehnika un prasmes... Janbo nekad nav padomājis, ka praktisks un acīs nelecošs fotogrāfa apģērbs ir daudz labāks nekā smokings ar nosmulētiem ceļgaliem...
Es protams neesmu fotogrāfs un es bildēju tikai to ko gribu un nevienam bildes netirgoju un uz pasūtījumu nebildēju, bet nodarbojos ar sfēru kas ir saistīta ar izklaides indutriju. Un šeit valda dzelžaini nerakstīti pamatlikumi - cena par pakalpojumu tiek noteikta pēc "deguna". Ja atnāk kāds jaun- krievs, latvietis, ķīnietis.... un saka man po, man vajaga, tā lai būtu kruta, tad arī cena ir standarts x3 vai x4, bet ja atnāk cilvēciņš un saka ka es gribu, bet man ir 50-100Ls un no viņa var redzēt ka tā nauda tiešām ir varbūt 3 gadus krāta...... tad bieži ir standarts dalīts ar 2, principā tiek strādāts par pašizmaksu vai drusku virs, drusku zem. Un parasti visapmierinātākie ir tie kas to naudiņu ir sakasījuši, nevis tie biezie.....
zazis, tas taa ir visaas jomaas. ne tas, ka tiek cena dota standarts reiz kaut kas - pasaule maza, un ta isti, vismaz mana joma, nevar. bet taa, ka cilvekam vajag, nak, piedava variantus un pie kaut ka nonakam - ta gan ir. un, ja projekts interesants, kur var izpausties - bizhi tiesham ap pashizmaksu vai pat mazliet zem.
Portreti, pashizmaksa reekjinaas no miljons lietam - izmaksaam uz aaru, patereta darbinieku/autoru laika, vai vajadzigi arpakaljpojumi, vai daram pashi, tehnikas amortizacijas utt. pienemsim, ka klientam ir strikti ir 200 ls, bet reali izmaksas kas cashaa jaizmaksaa - 150. Pashizmaksa, pienjemsim, 250. ko izveleties? 200 ls un apmierinatu klientu, kursh saprot, ka tu paej vinjam pretii, vai ari 0ls, sedi 4aas sienaas un dzer peedeejo alinju? ja tev pashizmaksa ir 0ls - apsveicu. diemzhel, ne visas jomas ta ir. ja pareizi saprotu, zazis pashizmaksu pamata sastada materiali + transports + laiks + zinashanas par to visu. nu un ja kadreiz piekriiti nepaprasit naudu, teiksim, par zinashanam vai vienkarshi paprasit mazak ka citiem? par velti, protams, stradats netiek. izbriina dazhu lielu uznjemumu attieksme - vajag vinjiem video, 3 minutes garu, smuku, tur to un shito. piesezhamies, izdomajam scenariju, objektus, piemeklejam stilsitiku, klips buutu uz full HD, izlaiziits, patikams... 3 nedeljas 2 cilveeki taisitu 3D modeljus, animeetu, utt. un tad uzzinam budzhetu, kas ir vienkarshi nirgashanas - parsimts latu.
pret fotocaurejas slimību palīdzot sačrevelējuša krāniņa paslēpšana pēc samērīšanās ar līdzīgajiem... jāņem vērā, ka fotodiareja pamatā ir lipīga vecumā līdz 25...
pēc divdiennieka jābūt garantētam sekojošam bilžu skaitam: TKK=13x36fd x 0.7 DB= TKB x 0.3, kur TKB- tehniski korektu kadru skaits fd- filmas dienā, lasi, kadru skaits DB- drukājamu bilžu.
tāad, TKB= +/- 240 DB= 80
lielāks daudzums liecina par augstākminēto slimību fotogrāfam un/vai pasūtītītājam, kā arī neprofesionālismu no fotogrāfa puses (nu, ja tas nav noteikums no pasūtītāja- daudz)
klientam jābūt izvēlei- 1-3k caur action izlaistu digitālo mēsļuku interneta miskastēm vai 50 bildes albūmā, ko skatās gadiem un paaudzēm.