Friidis:Haiduk- ko Tu strīdies- Palaidnieks takš tik to vien gaida, lai oponējot pazīmētos ar savu daiļrunību, kā tāds pāvs ar savu asti zooparkā...
Frīdi, vroģi sirms zolīds kungs, bet mētājies ar personīgiem apvainojumiem. Negaidīju. Piekrītu - es namāku izteikties tik īsi un kodolīgi kā to dara Haralds...
Man ir jautājums vai patiešām aiz kokiem mežu nesaskati?
Kā tu vari zināt, kas patīk jaunajiem??? 1:10 naf rādītāajs kāzās. Tas ir rādītājs iedomībai!!!
1/10 ir rādītājs elementārai paškritikai un nojēgai par fotogrāfiju - iztīrīt kartiņu nevis RecycleBin, bet pasūtītājam atdodamajā dvd gan norāda uz jebkādas sajēgas trūkumu
Nākošai stulbums ko lasu! Ak jā, tas taču Maris. nu vairs nebrīnos. 1:10 kāzās ir diletantisms. 1:3 , tas jaf ir laika izšķerdība... kaut gan , ja nemāk kadrēt ātri, 1;10 ir normāli, tikai 1-10 kadri, ja vien naf uz motora režījuma, notikums ir sen garām , un bildes ir jaizsviež tāpēc, ka tās parādīs fotogrāfa patieso seju . Nopietns fotogrāfs , kas ir piešāvies pie kāzām perfekti sit 10-niekā!!!
lielajam māsteram dahuja brāķa....vareji jau neteikt
Tehnisks brāķis man ir ap 5%. Vienkārši katru epizodi nofočēju vairākas reizes, un izvēlos vienu, maksimums divas bildes no tās, kur acis vaļā, visas sejas smukas (nevis neveiklām grimasēm). Ja tas nav iespējams (tā reti gadās), izdzēšu vispār epizodi. Nekad nelieku dēļ kādas manas bildes kādam justies neērti.
Friidis:Haiduk- ko Tu strīdies- Palaidnieks takš tik to vien gaida, lai oponējot pazīmētos ar savu daiļrunību, kā tāds pāvs ar savu asti zooparkā...
Frīdi, vroģi sirms zolīds kungs, bet mētājies ar personīgiem apvainojumiem. Negaidīju. Piekrītu - es namāku izteikties tik īsi un kodolīgi kā to dara Haralds...
Es arī to tik gaidu, kad pārgudrie sanāks viss bars
es jau par to pašu un tikai piekrītu šādam viedoklim, tāpēc nesaprotu cik vērtīgs ir tas atlasītais 1000 kadru materiāls no 12 stundu gara notikuma... Ja no vienas daļas sīrupa un 9 daļām ūdens var pagatavot garšīgu limonādi - kāpēc tas sīrups daudzums ir jāšķaida 49 daļās udens???
Ja par to ir bijusi iepriekšēja vienošanās ar pasūtītāju... Nu, mein Gott, lai tak VIŅI skatās
Reti kad ir tāda vienošānās, bet tā tiek radīts "profesionālāks" iespaids - ir lērums bilžu, pašie tiek iesaistīti atlasē utt... Ja tāda ir vienošanās - nekādu problēmu. Bet bieži vien tādas vienošanās nav, jo daudzi savu honorāru par kāzām pamado ar bilžu daudzumu, ne ar saturu vai izpildījumu. Es nesaku, ka visi, bet ļoti daudzi...
Tehnisks brāķis man ir ap 5%. Vienkārši katru epizodi nofočēju vairākas reizes, un izvēlos vienu, maksimums divas bildes no tās, kur acis vaļā, visas sejas smukas (nevis neveiklām grimasēm). Ja tas nav iespējams (tā reti gadās), izdzēšu vispār epizodi. Nekad nelieku dēļ kādas manas bildes kādam justies neērti.
Cik reizes tad tu liec gredzenu maukt pirkstā Bet par pēdejo teikumu- CEPURI NOST. Tā ir zolīda runa!!!!
Ir inets, jutubis, foto-etc-blogi, kur var izpaust savu verbālo un ne tikai diareju. Mēs lēnām slīkstam pašu radītajos "intelektuālajos" mēslos, un kā nakomāni, prasam vēl vairāk.
Zazi, esmu bildējis kāzas ar filmiņu gadus 30, pirms tiku pie pirmā dSLR. Un tiešām vidēji kāzām izgāja 5-6 filmiņas. Taču laiki ir mainījušies, tagad ir digitālā ēra ar savu specifiku. Vienmēr esmu centies darīt savu darbu pēc labākās sirdapziņas, tagad tas izpaužas vēlmē maksimāli pilnīgi atspoguļot kāzu procesa norisi. Un, ja dēļ gana lielās pieredzes man kvalitatīvi sanāk vairāk bilžu, nekā saprāta robežās būtu vajadzīgs, grēks būtu viņas sūtīt miskastē (Recycle Bin), jo katrā bildē var būt savs stāsts,savas sejas un izteiksmes. Taču bildes man pasūta nevis gudrais teorētiķis Palaidnieks &CO, bet konkrēts jaunais pāris, kas par to maksā gana lielas naudiņas. Un 99,9% jauno pāru, atšķirībā no vietējiem "profiem" ļoti lūdz nedzēst ārā neko, pat brāķus. Es pat viņiem nesaku, ka kādi 30% jau izdzēsti, lai nekreņķētu. Bieži vien pat taisu diskā 2 mapes- "visas (vēsturei)" un "izlase (rādīšanai)" - arī zināmā mērā ar domu, lai aizbāztu muti visādiem gudriem palaidniekiem & Co....))
500-800, atkariibaa no jaunaa paara atraktivitaates. Ja nav, tad reekinaaties ar apaksheejo kaut cik pieklaajiigo robezhu, bet lai viesi kaut cik paraadiitos un buutu visi svariigaakiem momenti
Friidis:Zazi, esmu bildējis kāzas ar filmiņu gadus 30, pirms tiku pie pirmā dSLR. Un tiešām vidēji kāzām izgāja 5-6 filmiņas. Taču laiki ir mainījušies, tagad ir digitālā ēra ar savu specifiku. Vienmēr esmu centies darīt savu darbu pēc labākās sirdapziņas, tagad tas izpaužas vēlmē maksimāli pilnīgi atspoguļot kāzu procesa norisi. Un, ja dēļ gana lielās pieredzes man kvalitatīvi sanāk vairāk bilžu, nekā saprāta robežās būtu vajadzīgs, grēks būtu viņas sūtīt miskastē (Recycle Bin), jo katrā bildē var būt savs stāsts,savas sejas un izteiksmes. Taču bildes man pasūta nevis gudrais teorētiķis Palaidnieks &CO, bet konkrēts jaunais pāris, kas par to maksā gana lielas naudiņas. Un 99,9% jauno pāru, atšķirībā no vietējiem "profiem" ļoti lūdz nedzēst ārā neko, pat brāķus. Es pat viņiem nesaku, ka kādi 30% jau izdzēsti, lai nekreņķētu. Bieži vien pat taisu diskā 2 mapes- "visas (vēsturei)" un "izlase (rādīšanai)" - arī zināmā mērā ar domu, lai aizbāztu muti visādiem gudriem palaidniekiem & Co....))
Nu kā krievi teiktu - na lovca i zverj bežit. Un turpini vien mētāties ar personīgajiem apvainojumiem. Zolīdi tā tev sanāk. Esmu tāds pats gudrais teorētiķis kā Tu, tikai man nepiemīt vairummānija... Uzprasi kādiem pirmajiem "1000 bilžu CD" saņēmējiem - cik reizes viņi ir tās bildes noskatījušies, cik ir izdrukājuši... Tikai lai viņi tā atbildo godīgi roku uz sirds liekot... Vai tad nav prātīgāk vispār nobildēt dažas salonkvalitātes bildes un pārējo filmēt?
Protams CD ar miljons bildēm lielu vietu neaizņem, bet te atgriezīsimies pie vecā stāsta par to - ziepim 12 megapiseļu, daudzdaudzbildes, mazajā laptopā trūkst vietas, jo vis tiek bildēts uz 12 megapiseļiem... Tiek veicināts bezjēdzīgs kvantitatīvs patērātāja piegājiens lietām. Lai izdrukātu 10x15 bildi pietiek ar 0.94 Mpix bildi, bet nē viss tiek glabāts aizvien lielākā apjomā utt...
Palaidnieka k-gs, dziļi atvainojos, ka esmu aizskāris Jūsu jūtīgo mākslinieka un filozofa dvēseli, taču palieku pie sava uzskata- man šķiet, ka Jūs strīdaties ne tik būtības, bet procesa dēļ. Tas man atgādina ER Foto Laucinieku (šeit manīts Fotto "maskā") . Es sav domu par šo tēmu pietiekami skaidri biju izteicis topika sākumā, bet tā nezkāpēc ir vēlreiz un vairākkārtīgi jāpārmuļlā un jāpapildina ar dažādiem pārspīlējumiem!
Kļūdies! Mani šoreiz interesē būtība - esi vaicājis saviem pasūtītājiem, ko viņi reāli ar tām 1000 bildēm ir pasākuši?
Agrāk, filmiņu laikos cilvēkiem bija albūmi. Vienā albūmā tika ietverta vai nu dzīve kopš dzimšanas līdz skolas beigšanai, vai tas tika ražīgāku fotocienītāju gadījumā ietērpts max 2 albūmos. Un zini - vēstures liecībai pietika un pietiek vēljoprojām.
Tos ir interesanti pārlapot kā vēstures liecību, kā atmiņas.
Ja tajos katrs bērnudārza pasākums tiktu ietērpts 30 bildēs nevis viena bilde no katra otrā bērnudārza pasākuma (kā tas ir reāli) - tas aizņemtu daudz vietas un apniktu vēl netiekot ārā no bērnudārza bilžu pārlapošanas. Tālākā aplūkošan būtu ar trulu skatienu mehāniska albūma lapu pāršķiršana...
palaidniex:Kļūdies! Mani šoreiz interesē būtība - esi vaicājis saviem pasūtītājiem, ko viņi reāli ar tām 1000 bildēm ir pasākuši?
Agrāk, filmiņu laikos cilvēkiem bija albūmi. Vienā albūmā tika ietverta vai nu dzīve kopš bērnības līdz skolai, vai tas tika ražīgāku fotocienītāju gadījumā ietērpts 2 albūmos. Un zini - vēstures liecībai pietika un pietiek vēljoprojām.
Man jau bailes kautko rakstīt pret palaidnieku- ka neiesūdz tiesā par neslavas ciešanu, taču man joprojām šķiet, ka viņš prot tikai daudz rakstīt , bet maz lasīt!!! Par tām 1000 bildēm- vēlreiz atkārtoju - es tās dodu tik daudz, ja man jaunais pāris to lūdz. Es ne vienmēr varu prognozēt, kurā no bildēm jaunā sieva , viņas māte un Amālijastante sev liksies smukāka. Viņas pašas izvēlas un ielīmē savā albumā to, ko pašas, nevis Frīdis (vai Palaidnieks) uzskata par labākām. Un finālā sanāk albums ar 300 bildēm, kas patīk pašiem, nevis Sašiem...
Sapratu, sapratu. Tāpec vaicāju vai kāzās tādā gadījumā nav labāk dažas bildes + video - jo tur ik sekunde ir atainota divdesmitpiecos kadros... No mūsdienu HD video gandrīz vai katru kadru var paņemt bildītei...
P.S. A Tu neraksti pret mani, bet raksti PAR tēmu!
Vispār man nav lielummānija, varbūt tad kad es nopirkšu digitālo fočuku man tāda parādīsies, bet tagad izbliežu filmu un no 36 kadriem labi ir max 5, izcili 1-2, bet citreiz neviens. Un cilvēks parastais redzēs tikai 5, bet pārējos 30 vai nu neredzēs neviens vai redzēs tie kas neskatās uz bildes kvalitāti.
Ja nemaldos, tēma ir par bilžu daudzumu kāzās. Bildes pasūta (apmaksā) jaunais pāris. Vēl neesmu redzējis nevienu jauno pāri (izņemot Palaidnieku, bet nezinu viņa otru pusīti...)), kuri apvainotos, ka viņiem pa daudz bilžu sabildēts. Tātad, ja fotogrāfs nav sataisījis brāķus, par ko te būtu jālauž šķēpi un dziļi jāapvaino jūtīgos māksliniekus?..)) Pasūtītāja mākslinieciskās gaumes audzināšana nav šī topika uzdevums..
Friidis:) Pasūtītāja mākslinieciskās gaumes audzināšana nav šī topika uzdevums..
Un kāpēc gan nē? Griežam otrādāk - jo vairāk dod bildes pasūtītājam (mazāk kritiski veicot atlasi) jo vairāk krītās "pasūtītājus vulgaris" gaume un mazāk nepieciešami paliek fotogrāfi kā tādi...
Atnāk tāds brālēniņš un nobliež 2000 kadrus ar ziepīti bez gaismām un ir labi - ir tak 2000 bildes, priekš kam vispār algot profesionāli?
Es netaisos apgalvot pretējo. Taču no savām kāzām, kas bija 37 gadi atpakaļ, dažreiz labprāt paskatītos ne tikai "parādes albumu" ar kokainiem salona fotogrāfa veidotiem saviem, sievas un radu-draugu ģīmjiem bet arī "melno arhīvu" ar ne visai mākslinieciskām, bet jaukas atmiņas raisošām bildēm (kaut vai, piemēram- Pēteri rosola bļodā vai Ansi zem galda) . Diemžēl toreiz fotogrāfi dikti taupīja filmiņas. Kādēļ cienījamie fotomākslinieki domā, ka tagadējie jaunie pāri pēc gadiem negribēs to pašu?
Friidi - man kāzās sabildēja kādas 100 bildes un šodien pāri ir palikušas kādas 30, un ja man fotogrāfs tad būtu iedevis 1000 bildes es būtu nevis priecīgs bet gan nelaimīgs...
Ak dies, demagogu kungi! Uzlieciet takš brilles un izlasiet mana teksta daļu par apskatei atlasītajām 300 nevis 1000 bildēm! Un kāpēc obligāti pieredzējuša fotogrāfa diennakts laikā sabildētām 1000 bildēm vienmēr jābūt garlaicīgām, "noblieztām ar ziepīti" utt. Un nebrīnos par zazisa (vai zaža) tekstiem- viņš laikam vēl vecāks īgņa par mani...
palaidniex:Kļūdies! Mani šoreiz interesē būtība - esi vaicājis saviem pasūtītājiem, ko viņi reāli ar tām 1000 bildēm ir pasākuši?
Agrāk, filmiņu laikos cilvēkiem bija albūmi. Vienā albūmā tika ietverta vai nu dzīve kopš dzimšanas līdz skolas beigšanai, vai tas tika ražīgāku fotocienītāju gadījumā ietērpts max 2 albūmos. Un zini - vēstures liecībai pietika un pietiek vēljoprojām.
Tos ir interesanti pārlapot kā vēstures liecību, kā atmiņas.
Ja tajos katrs bērnudārza pasākums tiktu ietērpts 30 bildēs nevis viena bilde no katra otrā bērnudārza pasākuma (kā tas ir reāli) - tas aizņemtu daudz vietas un apniktu vēl netiekot ārā no bērnudārza bilžu pārlapošanas. Tālākā aplūkošan būtu ar trulu skatienu mehāniska albūma lapu pāršķiršana...
-------------
tagad ir digitālie rāmji, piekar pie sienas, iespraud flesh un lai dzenājas uz riņķi...^Citi laiki, citas iespējas...
Friidis:Ak dies, demagogu kungi! Uzlieciet takš brilles un izlasiet mana teksta daļu par apskatei atlasītajām 300 nevis 1000 bildēm! Un kāpēc obligāti pieredzējuša fotogrāfa diennakts laikā sabildētām 1000 bildēm vienmēr jābūt garlaicīgām, "noblieztām ar ziepīti" utt. Un nebrīnos par zazisa (vai zaža) tekstiem- viņš laikam vēl vecāks īgņa par mani...
tikko papļāpāju ar cilvēku - tālu no fotogrāfijas - es neievedot lietas kursā apvaicājos cik viņa gribētu kāzu bildes un cik bildes ir redzējusi no drušku kāzām - atbilde fascinēja: Druškai 1000 bildes - tāda garlaicība pārņema, sāka uz beigām truli caurskatīt. Savām kāzām gribētu ap 20-30 tajā skaitā kādu smukbildi, ja bildē tikai ofic daļu, ja biuldē visu - maksimums 60-100...
Friidi, klau - ja par savām kāzām gribētu arī melno materiālu - šodien vienkārši - pasaki kāziniekiem, lai tie neaizmirst savus ziepīšus un gribētāji (apkopojot visas bildes) savāks jancuku bļogā un vedējtēva plaukstu svešā dekoltē uz vairākiem tūkstošiem bilžu...
Ir jautājums par to ko un cik ir jāsabildē līgtajam fotogrāfam... pqr 1000 bildēm manuprāt labāks ir kāda kāzu viesa nemontētais videomateriāls...
vot vot un jēga to rāmi piestūķēt ar 1000 nebildēm? Vai patiešām jāpērk rāmis, lai digibildes aplūrētu? ieliec savu DVD iekš atskaņotāja un palaid slideshow režīmā... ij rāmis nav jāpērk...
Palaidniek, N-to reizi atkārtoju- 1000 bildes NAV visiem jārāda- viņas mierīgi var dusēt arhīva diska mapītē kādai nostaļģiskai atmiņai. Bet kāzu viesu videomateriāls parasti gan ir kautkas drausmīgs- pēc dažu minūšu skatīšanās acīs sāk ņirbēt un galva reibt no nonstopa ātrajām panorāmām. Vismaz es tā domāju, kad bildējot, ar kreiso aci uzpasēju darba zonu un redzu kameras danci tajās "operatora" rokās...
es safecheeju no kaazaam no 1000 liidz 5000. viss atkariigs no pasham kaazaam un no apstakliem. (pielauju ja necenstos un nebuutu entuziasma tad shis skaits buutu 500-1000). atdodu visu, bet papildus uztaisu atlases disku , kur ir labaakaas (aptuveni 10-20% no nobildeetaa materjaala) atdodu visu jo uzskatu ka nedriiist klientam neatdot uzskatot to par nesvariigu, jo kaazu dienaa viss ir svariigs, jebkursh viesis un detala (protams neskatos tehniskos brāķus). no 10-20% top slaidshovs, lai paradiitu visas dienas gaitu taa kaa es to esmu iedomaajies. un tad no 5% no visaam bildeem top albuums. taa teikt iisaa versija lai pieseestos un aspkatiitos pashus interesantaakos momentus.
daudzi prasa kapeec tik daudz. pirmaam kaaratm viss tiek bildeets ar 3 aparaatiem. kad bija viens tad bija arii 2 reizes mazaak bilzhu, bet tikko ir divi aparaati uzreiz gribaas detalu izkert no koplaana vai kaadu emociju talumaa. uzreiz paveraas daudz vairaak iespeeeju un kadru skaits palielinaas pr 30-50%.
nesaprotu tos kas nobildee piemeeram 1000 bildes, bet atdod klientam tikai labaakaas 200. es taadu fotograafu vienkaarshi noraktu dziivu, jo taas tachu ir kaazas, neatkartojams notikums un jebkurai bildei, pat tai kurai fotograafa aciis nav veertiibas ir dokumentaala vertiiba !!! dahzreiz veerts pieseest un iejusties klienta aaadaa. kaa Juus justos ja kaads izdzeestu kaadu bildi tikai taapeec ka vinsh nepaziist komkreeto cilveeku un bildee nesasnkata neko iipashu ?!?!
veel papeetiju, no visaam kaazu bildeem 50% ir no viesiibaaam. sanaak aptuvneni 10% gatavoshanaas, 20% ceremonija, 30% smukumbildes, 50% viesiibas (dejas, michoshana, konkursi)
Andrez, es šo tēzi jau 3 lapās mēģinu aizstāvēt, bet velti. Ceru, ka Tava kāzu fotogrāfa autoritāte tomēr liks Palaidnieka kompānijai Tev kaut daļēji piekrist!
Friidis:Andrez, es šo tēzi jau 3 lapās mēģinu aizstāvēt, bet velti. Ceru, ka Tava kāzu fotogrāfa autoritāte tomēr liks Palaidnieka kompānijai Tev kaut daļēji piekrist!
Tas atkarīgs no klienta! Kaut es tam neredzu jēgu! Man personīgi NEVAJAG melno materiālu! Nekā! nepriekškam! Es tajā nesaskatu jēgu, pielietojumu... Profesionāla fotogrāfa pakalpojumus kāzām meklētu tikai kvalitatīva, ne pārāk liela fotomateriāla saņemšanai! Tā teikt atlasītos 20% no visa sabildētā slaidžovu un albūmu un viss! Priekš kam visas bildes? Tikai lai būtu? Ko es ar tām visām iesākšu? Man vajag tikai atlasītos kadrus. Melnā materiāla bildes varbūt vienreiz noskatīšos un visticamāk uzreiz izmetīšu/iznīcināšu! Tāpat būs simtiem bilžu no viesu ziepīšiem utt... Man dzīvē ir svarīgākas lietas kā melnā fotomasteriāla caurskatīšana.
Andre - Tu atdod arī tehnisko un/vai saturisko brāķi?
Laikam tomēr Palaidnieks ir no jaunās kategorisko maksimālistu paaudzes. Bet tas ir labojams- ar laiku nāks arī nostaļgija pēc skaistās jaunības laikiem...
cik nu kaazas neaizmirstams notikums. nu izšķirsies pēc gadiem trim un precēsies pa jaunam un atkal būs neaizmirstams un vienreizējs notikums. vot kredītu uz 40 gadiem paņemt tas ir neaizmirstams notikums.
zo:cik nu kaazas neaizmirstams notikums. nu izšķirsies pēc gadiem trim un precēsies pa jaunam un atkal būs neaizmirstams un vienreizējs notikums. vot kredītu uz 40 gadiem paņemt tas ir neaizmirstams notikums.