Palaidniek, man jau apnika lasīt "kāzu diletantu" prātošanu. Esmu labprāt gatavs ieklausīties atzītu speciālistu, nevis vietējo "daiļd..rsēju" domās. Kāzu spečuks ir tas, ko pieprasa, ko reāli angažē par labu naudu. Un šajā nozarē LV pašlaik neapšaubāma autoritāte ir Andrez. Viņa domas var izlasīt šeit pat topikā. Es tām piekrītu. Tie, kas nepiekrīt- lai sasniedz Andrez līmeni (un pieprasījumu) un tad sprēgā. Viss. Vari vārīties vienatnē.
Frīdi, Frīdi - zini, būs pasaulē droši atradīsies vēl autoraitatīvāki par Andre. Un ko nu? Ja viņu domas ir pretējas, tad kam ticēt? Tiem vēl autoritatīvākajiem, Andre vai Tev?
Andre tā ir daļa no viņa biznesa, no viņa marketinga politikas un stratēģijas. Tas ir bisness, ļoti kvalitatīvi nostādīts! Pieļauju, ka viņa 1000 bilžu izlase būs tomēr mazliet baudāmāka par Tavu. Bet varbūt kļūdos, man nekad nav bijusi pacietība skatīt 1000 stopkadrus no vienām kāzām, kur nu vēl sniegt salīdzinošu vērtējumu, no, manuprāt, vizuālās caurejas...
Un Andre savu izteica, toties par Tavu piegājienu nesaprotu (viņam ir līdz desmit ļoti labi apmaksātu kāzu un tas viņam ir ellīgi smags darbs ar ļoooti novērtētu rezultātu) - es TEV uzvaicāju elementāru lietu - kas jebkurā 10-12 stundu garā pasākumā ir tāds, ko TU nevari izpaust pāris simtos foto, lai vai cik spraigs tas notikums nebūtu??? Kur ir Tavs fotogrāfa redzējums par notikušo?
Nebaidies - Tavus kundes netaisos nocelt - tos, kas man vaicā 1000 bildes no pasākuma, es vai nu cenšos argumentēti pārliecināt, ka tas ir bezjēdzīgi, vai, ja nepiekrīt, atsakos no šādiem pasūtītājiem un ne mirkli to nenožēloju! Nabagāks tamdēļ nepaliku, nepalieku un nepalikšu! Neredzu jēgu tādā pasākumā un man nepatīk darīt darbus, kas man nepatīk, kam es pats neticu vai, kas manās acīs nav pietiekami kvalitatīvs.
Gudris:palaidniex es biju kāzās kur bij 350 viesi....respektīvi pie sveikšanas vien sanāk 700 bilžu kur katrs viesis apsveic nosākuma līgavu tad līgavaini
un tādās kāzās bija viens amatnieks, kurš bildēja visu-visu-visu? nepūt pīlītes. tas fiziski nav iespējams. un ja tādās kāzās pasūtīājam ir bilžu skaits, tad jaunais pāris tiks labi, ja pie 2-3 bildēm....
Friidi, vai Google ir tavs attieksmes standarts? man gan glaimo, ka manas bildes ir blakus, piem., Baušķenieka, Strunkes un Purvīša bildēm- reālā dzīvē, ne webmiskastītēs. nu, un tie ir tie vīri, no kuru darbiem esmu mācījies. ja mani pieliek blakus, tad, laikam, kko esmu iemācījies. Google te nepalīdzēs...
kāzas ir xobijs ar atlīdzību. patīk man paskatīties uz cilvēkiem un dalīties savos novērojumos. patiesībā, klients man maksā par laiku pie datora, nevis pašās kāzās... nu tā kkā...
Nu pasakums var būt arī 48h bet ja viņā nekas nenotiek tad ko tur bildēt Visi fesi nobildēti , aktivitātes , kūkas deļalās piefiksētas , galds nobildēts Parasti lielākā daļa "Kazu" vismaz man MUSDIENĀS ir "Jaunaispāris kautkur atsevišķi" vidēji 30-40 bildes varianti , Nu pie Latvju nīkuligām aktivit`taēm un vēdēju stulbuma prasti nekas vairkā kā 10 filmas maxsimālā variantā nesanāk Nezinu kāpēc būtu "Baig jāfilmē" nevienam nevaidzīgs spams
Taapat kaa Portreti sanaak, sabildee liidz kaadiem 2000-3000 noteikti, atdot 400-600 Kaazinieki parasti grib daudz bildes, jo neveelas samaksaat rezultaataa 1ls par bildi. Citreiz prasa veel orogjinaalus, tos gan neatdodu.
Esmu kadrējis vismaz 10 kāzas un pilnīgi pietiekar 250-400 bildēm jo kāzinieki ne vienmēr grib visas bildes ,ja pasūta tad tikai kādas 100-120 uz foto papira albūmam un pārējās diskos,bet labākā gadījumā pietiek ar diskiem lai paši skatās un iet uz salonu taisīt bildes.Saņem honorāru un sirds mierīga.Orģinālalus bez reģidēšanas dāvinu jaunajam pārim ar visiem brāķiem,kā nekā par darbu jau samaksā.
palaidniex:kas jebkurā 10-12 stundu garā pasākumā ir tāds, ko TU nevari izpaust pāris simtos foto ...
var jau izpaust iekš mazāk. tak tie jaunlaulātie un sērojošie pakaļpalicēji reizēm tā aptrakuši, ka viņiem VISU vajag gan profilā, gan anfasā, gan "žopnim" planom. man reiz uzbrauca, ka nav uzfilmēta līgavas vectēva māsīcas otrā vīra pirmās sievas svaiņa brālēna uzruna!
vot pa otram lāgam ieķēzīja! karroče, toreiz filmēju, nu, videogrāfēju. a citā vai tajā pašā reizē uzbrauca par to, ka filmēju, kā pilsoņi rij - a bija Džuzepes Rotuno objektīva cienīgs kadrs - vašbļoda ar karbonādēm beidzot nonākusi pie viena veca krepeļa ≈ manā tagadējajā vecumā, šis nu tik ēdīs un būs, a visi pēkšņi kā sarunājuši sāk maut, tas nabags, lasījis, ka nevaig apēst dziesmu un lāgā nejēdz, kur nu grūst to bļodu. un tamlīdzīgi.
IMHO klientam jāsniedz tas ko Klients vēlās, un darbs jāizpilda pēc labākās sirdsapziņas un labākajā kvalitātē ko Tu spēj sniegt. Ja kautkād nosacījumi neapmierina Klientu vai Fotogrāfu - tiek meklēts cits Fotogrāfs....
Starpcitu Reku balto cilvēku viedoklis....
We shoot a LOT of pictures.. on average we take about 5000-6000 pictures but we have had a couple 8000+ weddings. As an earlier person said though, if you know what you're doing editing that many images isn't much of an issue. The wedding we shot on Saturday had 5,508 images (and I swear to God if someone tries to chime in with a logistics of how that's possible I'll take a freaking screen shot of the file. Sigh. Sorry, just get tired of people arguing if that's possible to do or not). That wedding is done, fully edited and everything down to 1000ish fully retouched images available in both color and b&w. I started working on it on Tuesday afternoon. If you are an expert in Lightroom and Photoshop this is VERY easy, and I'm not even rushing, every single photo is given to the client at the same quality you see on our blog (their wedding is up there right now with a slideshow of 130+ images).
Something to keep in mind too. Usually us heavy 'uzi' 'spray and pray' 'shotgun' shooters are very precise. The reason we take so many pictures is not holding down the entire wedding and then just picking out the good ones. (Also, it's two of us so that adds to the numbers). We keep about 80-90% of our shots. We just have 3-5 shutter instances of each one. We do this to make sure there shot doesn't have anyone blinking or hair in the face etc. We're photojournalistic shooters and we want to make sure it's perfect and when 90% of the pictures are candids we get a lot of goofy faces and halfway blinks. Becker (owner of [url=www.thebschool.com]www.thebschool.com[/url] and considered to be one of the most well respected photographers in the country and someone we have the utmost respect for, shoots WAY more than we do and makes us look conservative with our shooting. I think he said he took 12,000 photos at a wedding once with 4 shooters?).
In the end though it depends on how you work. We're about giving our clients an awesome collection of images that they can choose from and build their albums with (that start at 100 pages). We're extremely fast editors, weddings take us at most 8-12 hours if we're taking it easy and with our photography business, our design business, and our branding business this means about a week or two to get them their photos. We also shoot about 90% with natural light, so there isn't a blazing flash that goes along with that (we only have a single 580EXii and only go through a single pack of double a's per wedding, just the occasional rapid-firing of the shutter (it's not all the time, just short bursts at the same rate most take a single), and after the first 20 minutes the couple is used to it and don't care. I've never had ANYONE tell us to take less pictures, or complained about the amount we gave them. EVER. Mostly we do full day coverage as well, this means 9am to midnight or later sometimes. That helps with the picture count too.
Once again, to each their own. This is how we work and it works for us. I'm not going to get into a debate about giving too many or too few images, yada yada yada. For us it's about making sure every shot is perfect and I'm willing to work an extra hour or two to cull through a couple thousand images to do that. The results are worth it and our clients mean the world to us and we care for them like family. Our clients on average pay us between $3500 and $5500 a wedding and the day is way too important to take less shots just to prove you can or that you're perfect every time, in our opinion. So again, I'm not going to get into another debate, just take it or leave it and best luck either way.