Vecs vīrs, tas var būt radinieks vai kāds elks - tas ir personiski, cilvēciski. Cilvēks ir saturs. Saulriets velk uz abstraktu, nekonkrētību ... ja blakus ir apetitlīga meitene, tad varbūt arī tas kļūst personisks, bet pakārtoti. Saulriets ir tikai fons. Apmēram tā.
Vanderfon, kāda jēga strīdēties par to kas ir jāfotografē. Vienam patīk bildēt vecus perdeļus, citam plikas meičas, vēl kādam saulrietus vai abstraktus ziedu tuvplānus. Citam atkal patīk tikai process vai tusiņš un rezultāts nav svarīgs. Fotogrāfija ir pārāk plaša joma, lai kāds būtu eksperts visās tās izpausmēs. Vienkāršoti runājot - foto ir tikai veids kā pastāstīt citiem kādu stāstu. Un ja ir auditorija kuru tas interesē, tad kur problēma? Galu galā fotogrāfija ne vienmēr sastāv tikai no krāsu pleķiem un formām. Uz bildi ir jāskatās kopumā un ņemot vērā tās pielietojumu.
Personīgi mani neinteresē veci perdeļi melnbaltās bildēs, vai, piemēram, "dokumentālais foto" kuru reklamē mūsu vienīgais fotožurnāls. Īsti nesaskatu arī jēgu puspliku meiču bildēšanā. Jeb pareizāk sakot - jēgu saskatu, bet man šobrīd tas nav aktuāli, jo neplānoju strādāt pieaugušo izklaides satura radīšanā.
Labi vismaz, ka viedie fotogrāfi beidzot noliek pie vietas nevienam nevajadzīgos ainavu un puķīšu gleznotājus (nekad neesmu varējis saprast, kāpēc par Vinsenta van Goga gleznu "Saulespuķes" maksāt 36 miljonus dolāru, ja tajā mālējumā nav neviena cilvēka). Diemžēl ir vēl palikuši nesaprātīgi fotoaparātu lietotāji, kuri nespēj pārvarēt savu tieksmi uz kaut kādas dabas knipsēšanu (par fotogrāfēšanu to taču nevar saukt), bet, pateicoties īstiem estētiem, varbūt izdosies šo nezāli izravēt.
Cerams, ka forumā neielauzīsies kāds tēlnieks, kurš apsmies fotogrāfu pūliņus atainot formas un kājām sabradās erudītu prātojumus par telpiskumu fotogrāfijā.
Tas, kasnukas, notika, lai aristokrātiski ieriebtu tam plebejam, kurš bez brāļa nebūtu pat saulespuķi (1 gab., bez artikula) uzgleznojis. Brālis nomira, saulespuķes novīta, pat vārnas aizlidoja pāri labības laukam. Toties cik forši cilvēkus zīmēja - protams, ja tie bija pašportreti. Un vispār jau tas ir stilīgi - pazīt šo vai citu kungu pēc vienas skices.
Kasnukas, skrūvēm - skrūvgriezis, naglām - āmurs. Brīžiem nesaprotu tik universālu pieeju - ir krāsas, jāparāda tās. Rezultāts lielākoties ir blieziens pa acīm un uztveri. Es to varētu, bet apzināti negribu. Raksturs, laikam.
Īsts meistars ar cirvi dēļus sazāģēs un ar zāģi malku saskaldīs!
Vanderfon, man vienkārši nepatīk kategoriskā pieeja, kura diezgan bieži ir novērojama fotobloga diskusijās (ja tā var nosaukt to, kas notiek forumā). Es jau esmu minējis, ka nenoliedzu melnbalto foto kā pārādību, bet es arī to nepaceļu virsotņu virsotnēs. Un jā, ja jau tiek pieminēts universāls piegājiens- melnbaltā fotogrāfija arī nav panaceja!
P.s. Ieteiktu pavērot kādreiz mēbeļu veikalos kā daži "meistari", steidzot ātrāk salikt mēbeles, bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem dzen ar āmuru kokskrūves.
Kasnukas, ja cilvēks neraksta kaut mazliet kategoriski, neveidojas dzirkstele. Pieķemmētam un pareizam jābūt 1. septembrī. Neesmu sevī novērojis tendenci šķirot krāsainus un monohromus/tonētus attēlus pa kastām. Kad izteiksmes veids ir īstais, kaut viscaur zilganu taisu. Tu, protams, prasīsi paraugus.
Protams, ka es prasīšu paraugus! 5x dienā un 3x vakarā! Kas es tāds esmu, lai varētu kādam fotoblogā kaut ko pieprasīt?!?
Ar dzirkstelēm jābūt uzmanīgiem, ka neizraisa nekontrolējamu ugunsgrēku. Fotoblogā kategoriskums izraisa tikai savstarpējus apvainojumus, nevis konstruktīvu diskusiju.
Lūk, esam cilvēkam piespamojuši tēmu! Ka tikai neizvirza pretenzijas, kā kompensāciju pieprasot iegādāties kādu no aparātiem!
Jā, Tu acīmredzami neesi Frīdis vai Haiduks, tādā ziņā Tu nevari neko pieprasīt. Visas vietas uz brieža jau aizņemtas.
Ja uzstādījuma kategorisms ir slikti, tad var no klints neskaldīt nost pa šaubu gabaliņam, bet to mīksto, amorfo masu pamīcīt un ļaut tai gadu saulē pastāvēt. Pretenzijas var izvirzīt tie, kam ir tiesības. Tā kā viena vai otra veida tiesības mūsdienās ir visiem, tikai pienākumi guļ stūrī, tad viss ir normāli - jau pierasta shēma.
Dažreiz vispārināti paskatos dabas bildes šeit. Koku ar pilnu lapotni fotografēt grib visi, bet kailu, ar pāris atlikušām rudens vēstulēm, meklē retais. Krāsu lietošanas nosacījums ir - daudz un visādas. Kā iet kopā, tas jau tā. Un, vai kaut kas nepazūd tajās krāsās per se, tas arī nav skatītājam aktuāli.
Nenoliegšu, ka arī mani reizēm ieinteresē, ko tad īsti ir sastrādājuši cilvēki, kuri izsaka kādu viedokli fotojomā vai arī pamāca citus fotomīļus. Pats ieliku galerijā dažas vienkāršas bildītes, lai tiem, kas vēlas, būtu iespēja pārliecināties par manu pokemona līmeni un nerastos liekas ilūzijas. Vienlaikus šādu bildīšu esamība vismaz norāda uz to, ka kaut vai neliela, bet tomēr nojauta man ir, kas ir fotoaparāts un kura poga tam jānospiež. Esmu pieskaitāms pie tās kategorijas, kuri uzskata, ka, lai izteiktu viedokli vai secinājumus par kādu jomu un tās rezultātiem, nav jābūt šis jomas supermeistaram. Tajā pašā laikā es tā kā nedaudz apšaubu cilvēka tiesības kā superspeciālistam izteikt kategoriskus spriedumus par jomu, kurā viņš pat nav izmēģinājis savu roku un nav guvis kaut nelielu praktisku pieredzi (nu kā var kāds man pārmest un nosodīt, ka es ilgi veru diegu adatā, ja pats ne reizi to nav pamēģinājis darīt, bet tikai dzirdējis kaimiņieni lielāmies, ka tas ir viegli un elementāri, tikai vajag pareizajā lenķī un noteikti no kreisās puses).
Protams, varu neteikt neko. Viedoklis kādā jautājumā ne vienmēr ir pamāciba, vismaz man. Rīkojos pakāpeniski: kad man kļuva skaidrs, ka foto var taisīt ari tikai sev, un ka esmu par slinku tā praktizēšanai ar nopietnu seju (lasi - nav spēju un ideju izklaidēt publiku), sākumā izdarīju tā, ka mani vairs neaicināja uz foto tusiņiem; tad pārstāju publicēt bildes jēdzigākā portālā; tad sāku bildēt tikai lietas, kuras man bija jāorganizē ļoti minimāli; tad pamazām pārdevu dzelžus (palika rudimenti, bet noderīgi), tad pamazām pārstāju fotografēt vairāk par "pietiekami". Tagad atliek tikai spamam uzlikt vāku. Pagaidām neizdodas.
Tāpēc pacieties. Gan jau par viedokli admins kādu dienu izdzēsīs manu profilu jau kuro reizi un nobloķēs arī šo proxy serveri (trīs jau ir nelietojami, viens LV teritorijā).
Apmēram tā. Tev patīk šāds atklātums/tiešums par secinājumiem, rezultātiem un speciālistiem?
Vanderfon, viedoklis ir arī "es šajā jomā neko nesaprotu, bet kaut kas man tur nepatīk", līdz ar to tā nav pamācība. Tātad es mierīgu prātu varu piekrist apgalvojumam, ka viedoklis ne vienmēr ir pamācība.
Nezinu kā citiem, bet man vismaz šobrīd nav nekādu pretenziju pret profilu "Vanderfons", jo attiecībā pret mani nav veikti nekādi personu aizskaroši uzbrukumi un diskusija vairāk vai mazāk ir bijusi "ad rem", nevis argumentu trūkuma vai sliktas audzināšanas dēļ pārmetusues uz "ad persona". Varētu strīdēties par argumentāciju un secinājumiem atsevišķos gadījumos, bet tāpēc jau katrs cilvēks ir individualitāte, ar savu skatījumu un izpratni par lietu stāvokli un būtību.
Kas attiecas uz tiešumu un atklātumu pēdējā komentārā, nesaskatīju neko šokējošu vai kaitinošu.
Kārtējo reizi atvainojos topika autoram un visiem, kuri lasa šo sadaļu, par spamu. Saprotu, ka tas ir grēks un to nožēloju, bet mierinu sevi ar domu, ka katrs komentārs atsvaidzina konkrēto tematu, palielinot iespēju, ka sludinājumu izlasīs kāds preces tīkotājs!