Tieshaam gribeetos uzzinaat, vai daudz palikushi, kuri vel fotografee uz filmaam? Pats kaadreiz saaku maaciities ar filmu, bet tas bija taisni tad, kad jau notika taa saucamaa "paareja" un esmu no jaunaas paaudzes kuriem ir knapi 30, taadeelj es esmu pilniigi digitaals, bet interesee taads kopskats. Varbuut ir veiktas kaadas aptaujas, kur to var redzeet procentuaali? Paldies jeb kuraa gadijumaa.
Tāda aptauja šeit bija, nezinu gan, kā tagad atrast. Mans filmas laiks (ap 30 gadi) jau pagājis..> Visaktīvākie (vismaz teorētiskie) aģitatori šeit- Vanderfons, Petersonsfoto utt. Ja kautko vajag praktiski- varu palīdzēt (saprāta robežās) . Bet statistikai lielu jēgu neredzu- ja patīk- jem un bildē (ja nav ar ko, dažus lētus 35 mm filminiekus pa 15-30 Ls varu piedāvāt)
Mateus:Tieshaam gribeetos uzzinaat, vai daudz palikushi, kuri vel fotografee uz filmaam? Pats kaadreiz saaku maaciities ar filmu, bet tas bija taisni tad, kad jau notika taa saucamaa "paareja" un esmu no jaunaas paaudzes kuriem ir knapi 30, taadeelj es esmu pilniigi digitaals, bet interesee taads kopskats. Varbuut ir veiktas kaadas aptaujas, kur to var redzeet procentuaali? Paldies jeb kuraa gadijumaa.
Apskatot Tavu profila bildi top skaidrs. Smaga Tev tā pirmā filmu kameriņa bijusi
Friidis ir maz zemljaks un cik zinu lielisks un atsauciigs cilveeks... manaa klaatbuutnee aizskartu vinju...i uzzinaatu ko mans biceps speej :P da lab... maazhojos...
Bet vispaar neesmu droshs, ka gribu maaciities uz filmu Ja vareetu kolekcijai 1V (vai V1) kanonu dabut, buutu interesanti protams Interesee tieshi zinaat sho lietotaaju attieciibu muusdienaas - filma pret digi
Procentuāli diez vai sanaks , Filmu kjeza ari lomografi tiesji KJEZA nevis iegust kadu rezultau Es bildeju joprojam priekam un kadreiz biznesam bet pamatra 120 filmu
Manas domas ir lietas kuras bildēt uz filmiņām ir garām - es biju šeit, mans mīļākais kaķis, rudens lapas, pirmais sniegs utt., bet ir mākslas žanri, kur digitālais vēl ilgi nestāvēs blakus filminiekiem...... Un katrs izdomā ko viņš gribēs bildēt un tad arī ir skaidrs kādas sistēmas fotoaparāts viņam ir vajadzīgs....
Es fotografeeju tikai uz filmas un reizeem ar mobilo telefonu mammai.Melnbaltaas filmas tikai pats attiistu un pats kopeeju ar. Nekad nefotografeeshu ar tiem portatiivajiem datoriem,kam leecas piemonteetas.Patiik savas,nevis elektroniskaas smadzenes izmantot.Taas tik labas komercfotograafijaa,kad aatri informaacija jaanosuuta,sportaa,presee un tt.
Mateus, bet kāpēc tu nepajautā, cik fotogrāfu paši veic labaratorijas slapjo apstrādi, lai iegūtu fotogrāfiju uz sudraba sāļu fotopapīra Tas , ka bildē uz filmas, it īpaši 24x36mm, tad skanē negatīvu, un printē bildi ir labās auss kasīšana ar kreiso roku lieloties, ka to dara caur k
Manupraat taa kritika tomeer ir nevietaa... uzskatu par striidu a la BMW v/s AUDI utm Tb gaumes jautaajums, bet jebkuraa gadijumaa respect katra viedoklim
Es filmaa redzu to, ka lai iemaaciitos jaaizteeree miljons
Hmm... Haiduks... laba doma... tiktieshaam.. varbuut tad ari shie pashi atkritiis
Bet enivei... man uz filmas nekas labs nekad nav sanaacis.
zazis:Manas domas ir lietas kuras bildēt uz filmiņām ir garām - es biju šeit, mans mīļākais kaķis, rudens lapas, pirmais sniegs utt., bet ir mākslas žanri, kur digitālais vēl ilgi nestāvēs blakus filminiekiem...... Un katrs izdomā ko viņš gribēs bildēt un tad arī ir skaidrs kādas sistēmas fotoaparāts viņam ir vajadzīgs....
un kurš žanrs tas ir?
Varu derēt (ir jau pārbaudīts) = iedošu tev rtīs vienādas MB bildes(20x30) divas no kurām ir bildētas ar analogo(sl.lab.), bet trešā ar ciparu (stikls tas pats un gaismas arī) - 90% "specu" izvēlējās tieši vienīgo ciparattēlu, kā baudāmāku!!!
Manupraat tie agresiivaakie vienmeer ir bijushi tieshi filminieki Liidziigi kaa MAC juuzeri un PC juuzeri. Lai gan reaali shkjirba nekaada... labs specs gan ar vienu gan otru labu darbu izdariis.
Taadeelj entuziast... nevietaa Tu cepies Es domaaju ka LABU digi bildeetu foto Gan jau ari Tu neatshkjirtu. Gandriiz vai intereses deelj buutu deriibas jaauzriiko ar stavkaam
Alloxa - es ticu kā tās noteikti ir bildējot dabas skatus, dzīvnieciņus, cilvēkus kaut kādas sporta sacensības digitālais ir daudz labāks arī izdevīgāks - lētāks, bet tā kā es bildēju tikai uguņošanas tad šeit digitālais krietni atpaliek krāsu gammas ziņā, diemžēl......
Mateus:Manupraat tie agresiivaakie vienmeer ir bijushi tieshi filminieki Liidziigi kaa MAC juuzeri un PC juuzeri. Lai gan reaali shkjirba nekaada... labs specs gan ar vienu gan otru labu darbu izdariis.
Taadeelj entuziast... nevietaa Tu cepies Es domaaju ka LABU digi bildeetu foto Gan jau ari Tu neatshkjirtu. Gandriiz vai intereses deelj buutu deriibas jaauzriiko ar stavkaam
Parasti jau tie kas vainīgi, vairāk taisnojas... A man pie kājas- nav ko saspringt. Fotoaparāts ir tāds pats štruments, kā pindzele, atkarīgs no krāsotāja- cits tikai žogu spēs nopervēt, cits ar to pašu šedevra gleznu uztaisīs. Es gan pēdējā laikā biežāk žogus krāsoju...))
Mateus:Manupraat tie agresiivaakie vienmeer ir bijushi tieshi filminieki Liidziigi kaa MAC juuzeri un PC juuzeri. Lai gan reaali shkjirba nekaada... labs specs gan ar vienu gan otru labu darbu izdariis.
Jaa,kaapeec kjert zivi ar makshjeri,ja liela izveele un galvenais,eerta un aatra iegaade,veikalaa.Kaapeec kalnaa jaakaapj,ja var eerti,aatri uzbraukt?Bet kaapj tachu.Galvenais ir bauda procesaa,nevis rezultaataa.Taa pat,kaa ar sexu...
Es jau neteicu, ka nevar pierādīt Bet lai varētu pierādīt, tomēr ir šis tas jāapgūst, un jāspēj atturēties no slēdža spiešanas un tad mazas bildītes pētīšanas - ir korekta ekspozīcija vai nav...
pasarg dies cik vidēji viens jaunpienācējs digigrāfs gigabaitus izbliež vienā mēnesī... (es nesaku to tāpēc, ka man būtu žēl vai kā savādāk)
Jaa,kaapeec kjert zivi ar makshjeri,ja liela izveele un galvenais,eerta un aatra iegaade,veikalaa.Kaapeec kalnaa jaakaapj,ja var eerti,aatri uzbraukt?Bet kaapj tachu.Galvenais ir bauda procesaa,nevis rezultaataa.Taa pat,kaa ar sexu...
A kurš ta visvairāk strīdas? Nu takš "filminieki"! Un, galvenokārt, lai pierādītu savu ekskluzivitāti...
P.S Man ir morālas tiesības ampelēties- tomēr filmai gadi 30 veltīts..
zazis:Alloxa - es ticu kā tās noteikti ir bildējot dabas skatus, dzīvnieciņus, cilvēkus kaut kādas sporta sacensības digitālais ir daudz labāks arī izdevīgāks - lētāks, bet tā kā es bildēju tikai uguņošanas tad šeit digitālais krietni atpaliek krāsu gammas ziņā, diemžēl......
Šajā gadijumā tev +100 - matrica zaudēs diapozitivam (jo tai DD ir šaurāks)
entuziasts:Redzu,kad dazhiem tas kaa nagla pakaljaa,kad filmu piemin,tie arii visvairaak satraucaas.Nu gan tiem zelta laiki,beidzot var ko nobildeet ar..
30 gadus fotogrāfēju uz filmiņām (MB,kr un diap.) visas pats atīstīju un drukāju - priecājos, kā tas gemarojs vairs neuztrauc. Lai dabūtu vēlamo rezultātu, it sevišķi kr. atteliem, vajadzēja nedeļām ilgi sēdēt labaratorijā, bet rezultāāts reti kad apmierināja.
briedis: Tu piedod, ka gaaziishu Tavu stereotipu, bet no pirmaas dienas spogulenei saakumaa skatijos eksponometraa un tad paareejo Nevis bildiitee... kuraa bez diagrammas arii tolka nekaada. Tas ir liidziigi kaa uzskatiit, ka visi datorikji ir kaulaini un gariem nemazgaatiem matiem
Lunis! Saveejais Peedeejaa laikaa gan maz interesantu teemu onetaa bijis... nu vismaz manai gaumei
Friidi, vairāk kā "morālo tiesību" tev vairs nav... un, acīmredzot, ciet no sava "digiplebejiskuma", jo nepārtraukti mēģini pieminēt filmas "ekskluzivitāti"
par tēmu- bildēju arī ar filmu. 135 un 120. ar loksnēm 4x5. ar plēšu kamerām un ar normālu, 2002.gadā pirktu Nikonu.
kapēc?: 1/ filma liek domāt, pirms spied 2/ filma ļauj dažreiz kļūdīties 3/ filma dod reālāku un kvalitatīvāku bildi par zemu kadra cenu (salīdz. ar digi) 4/ filma prasa darbu- ar galvu, acīm, rokām, kājām 5/ filma ļauj saņemt gatavu REĀLU attēlu 6/ filma ir ekskluzīvi (lai Friidis baidās ) 7/ filma nav dārgāka par digi
Nee nu pa lielam tas ir liidziigi kaa ar skiniem Latvijaa (un laikam visur) - tiitari ir abaas frontees Es tam censhos pieiet no domas, ka ar trakiem pa labam Ar to es ne uz vienu personigi neko neteicu ...tikai vispaarinu
Mateus:Nee nu pa lielam tas ir liidziigi kaa ar skiniem Latvijaa (un laikam visur) - tiitari ir abaas frontees Es tam censhos pieiet no domas, ka ar trakiem pa labam Ar to es ne uz vienu personigi neko neteicu ...tikai vispaarinu
Nu nez- foto frontē laikam tas vairāk izpaužas. Tikai filmu fanāti augstprātīgi uzskata, ka tā ir vienīgā un īstenā, digigrāfi ir daudz tolerantāki. Var jau vilkt paralēles ar to "zīmēšanos" arī citās "frontēs" - kauč, piemēram, pīpes un cigarešu pīpmaņiem (tomēr esmu nopīpējis 38 gadus visādos variantos un veiksmīgi atmetis). Nelabi paliek no abiem, bet pīpes pīpotāji parasti uzskata sevi par pīpmaņu eliti. Un, ja vēl filmu fotoaparāts kaklā un pīpe zobos- pilns džentlmeņa komplekts- visi digigrāfi gar zemi...
kapēc?: ___________________________ tāpēc 1/ filma liek domāt, pirms spied = ar diģi domāt aizliegts!? 2/ filma ļauj dažreiz kļūdīties = patīkāms mazohisms 3/ filma dod reālāku un kvalitatīvāku bildi par zemu kadra cenu (salīdz. ar digi) = ???????????????????????/ laikam uz matemātikas stundām gulēji? gribētu es redzēt, kā Petersos uztaisīs apļa panorāmu ar analogo!!! 4/ filma prasa darbu- ar galvu, acīm, rokām, kājām = bet digis domāts tikai atpūtai uz dīvāna!? 5/ filma ļauj saņemt gatavu REĀLU attēlu = bet digis tikai virtuālu attēlu fotografa smadzenēs... 6/ filma ir ekskluzīvi (lai Friidis baidās ) = jā, sūdbildei uz filmiņas vienīgā vērtība ir exluzivitāte 7/ filma nav dārgāka par digi = es teiktu ir daudz lētāka - digi jāmaina ik pēc 2-3 gadiem... anlogie var glabaties uz plauktiem ļoti ilgi.
Friidis > tu pats visu laiku apgalvo par filmas "ekskluzīvu" un pats saki "kādreiz bildēju uz filmas". es izdaru secinājumus no taviem vārdiem. kuram tad sakāpj, ja par tītariem sāk cilvēkus apsaukāt? tevis sludinātai tolerancei ir lēta oderīte, jo argumentācijas NAV, ir viedoklis (es varētu teikt- snobisks, ja tu nesludinātu visu laiku "lēti-draudzīgi-viduvēji" teorijas). vairāk jau, laikam, šeit neko nevajag, bilžu arī- ar kartiņām diezgan...
Alloxa> tu neoperē ar argumentiem, tomēr mēģini apgāzt manus. tādz švaks manipulatora gājiens. un "apļa" panorāmu ar filmu uztaisīt nemaz nav sarežģītāk kā digi. tikai vai vajag? un kā ar pakaļas caurumu bildēšanu ar digi? nav jārāda laborantam- ietaupās nerealizētais egoisms? var uzreiz netā un popularitāti pelnīt?
fandango> tavi argumenti ir loģiski un saprotami. piekrītu par 100% un strādāju arī gaišā istabā. bet nav mīļš man tas stanoks, nav mīļš.... lai gan 99% tiek sadrāzts ar šo darbarīku. un tomēr- pie makro vai uzstādījumu bildēšanas plēša dod lielākas iespējas variēt, manuprāt. toties zūd operativitāte...
par pašizmaksu- kā digi tā 135 filmas arhīva kadra pašizmaksa ir ap Ls0.07- ieskaitot amortizāciju, arhivēšanu utt. 120 filma jau savādāk- tādas klases digi technikas Latvijā nav kaudzēm, tomēr ir. arhīva kvadrātcentimetra cena tā pati. 4x5- vai runāsim par digi analogiem par EUR 150,000? ja gadā vajag 20 kadrus, tad... manuprāt, variantu nav daudz...