Mateus:nu jautaajums peec zinaataaja korekcijas: olimpam taatad pie 200... ui nee.. ir tak tagad arii 500mm ar f2.8 bet ok... gribu linku uz objektiivu kuram pie 200mm =f2
Lai gan man vienalga. Saaku ar Nikon un palikshu pie Nikon. Mammai viirs ir Canon lietotaajs, nedriikst tak rados buut vairaaki kanonisti, bet citi ziimoli man kad pirku nelikaas gana populaari starp padomdeveejiem.
Kā Nikonists ! Mežam ( patestējot) ĻOTI iepatikās Sigma 120/300/2,8 ! Uz šo brīdi sapnis: 1500 Ls! pašlaik iztieku ar MTO 500, tikai labām gaismāsm (F/8 )...
jaa jau pats atradu kaudziiti. Re kaa man vel daudz jaalasa un jaamaacaas ne tikai bildeet. Taaapt mani neviens nepiespiestu pirkt olimpu utm. JO nez cik ilgi mekleetu kaadu lai apskatiitu dziivee kaadu nikno stiklu Kaa arii uz irikaut ko dabuut kanonam un nikonam ir ok, bet citiem? 120-300 vareetu buut super, bet tad jaabuut vel komplektinjam.
Ko nu te jemās! Labi ka ir IS,VR vai OS ,TIKAI- putniņus bildējot būtiski ir pēc iespējas ātrāks slēdzis,ne jau tāpēc ka rokas trīc,bet tāpēc ka putni ir tik žiperīgi radijumi un lai tos normāli nobildētu bieži nepietiek ar 1/400 vai pat 1/600.Es te nedomāju lidojošus putnus,tur ir vēl grūtāk,tur stabs pārvēršas par traucēkli(labi var lietot stabu kas stabilizē tikai vertikālā virzienā,bet arī tas dažreiz neder,jeb der putniem kas lido paredzamā trajektorijā).Un tomēr stabs ir labi!Putni dažreiz tomēr paliek nekustīgi,īpaši kad vēro kas tur ščolkā. Man ir sanākušas ciešamas bildes 400 mm ar slēdzi 1/9,ar 200 mm labu bilžu % pat ir diezgan liels,no rokas bez staba ar tādu slēdzi-man personīgi ,bezcers! Jā,apgalvojums ka 200 ir par īsu putniem ir mīts!Tev tikai jātiek putniem tuvāk.To panāk ar spectērpiem un slēpņiem! Ja interesē ,topika autors var aplūkot manu zivjdzenīti(viņs tur visu laiku labākajās ar vēl turās 1-mā lapā ),bliezts tur ir ar 50-200,nebūt ne 200 mm-ros,liekas bija 135 mm,tāpat dumbrcālis.Nikon crop kamerai kā reiz 200 mm iekļausies. Ja par 300 mm ar F2-ir Oly tāds fikss 150(FF300)F2 Tikai man no tā ne silts ne auksts,lai zvirbuļlieluma putnu 1,5-2 m attālumā dabūtu fokusā parasti vajag vismaz F7,1 Ja par sigmām ar OS ,kompanjonam ir ,OS viņš nelieto!!!Pilnīgs sū,,!!!!!Runa ir kā reiz par 120-400 OS.Bez OS viss bumbās!Nu un sigmas ir jāskatās,gadās tur visādi brīnumi.Manai 135-400 nav ne vaina ,bet tā vecā versija,lēna kā gliemezis.Vēl gan jāpiebilst ka Oly IS stabilizē attēlu kustinot matricu,kāds stikls uzskrūvēts -vienalga.Nikona VR(un Canona IS,sigmas OS)tas notiek stiklā,smalki ļauži uzskata ka tās papildus lēcas samazina attēla kvalitāti!Kas zin,putnuverotajs bildes skatot-neliekas!
Ko ar tiem milimetriem var ņemties. No jebkura canona vai nicona bildes var centru izkropot un iegūt olimpa kadrējumu. Krops, protams, palīdz ar dabūšanu "tuvāk", jo bieži dzīvnieku bildes tā vai tā kropo. Galu galā mans Cano 135/2, piemēram īpaši no olimpa 150/2 neatšķirsies, ja izkropošu bildes centru.
un par slēdža ātrumiem putniem negribu piekrist. Lidojumā tiešām bieži vajag īsus - 1/250 un īsākus, bet savādāk 1/30 - 1/60 jau ir diezgan ok. ir bildēts arī ar daudz ilgākiem. Putni bieži sastingst. Tad biež arī ir labākās pozas. foreljankam un citiem bildētājiem no peldošiem slēpņiem gan ir savādāk - tur vajag īsus laikus, jo grūti stabilitāti iegūt. bet no statīva tik jāatceras, ka pie maziem ātrumiem vajag ieslēgt spoguļa pacelšanu.
olympus.lv tu nevienu filmu fotokameru vai OM objektiivu neatradiisi un tad tas noziimee ka olimpus nekad nav razhojis filmu kameras? tieshaam jaasaak domaat ka tev nav pilns pulkstenis.
viencmuzikanc:CANON 50mm f/0.95 - tas ir leģendārs stikliņš, nu, bet protams, tīri teorētiski gaišāks par īstenību, m?
gan teorētiski, gan praktiski f nummurs vienāds ar skaitli cik reizes fragmas atvēruma diametrs novietojas uz fokusa attāluma.... (fotoābecēs tas lasāms kādā no pirmām 5ām lpp.)
nevis f1.0 vienāds ar mistisku bezzuduma gaismas sarīšanos 'āļa cik ir apkārt tik visu pajem''
nopērk bodē 7cm diametra +7 briļļu lēcu un ar kartona cilindru uztaisa platleņķa monokli kam f ir bik zem 0.5
turklāt pamatā tie mega gaišie stikli ir dabūnami tālmēriem. spoguļkamerām reti kad ir gaišāks par f/1 ja ir vispār. Protams, kāpēc tādi ir vajadzīgi musdienu fotogrāfam, nav īsti skaidrs
Okej, okej, Maris, paldies par ābeci, tik daudz saprašanas vēl irae arī par vielas nezūdamības likumiem - gribējās vnk iespamot pēc darbadienas tīri "teorētiski"
Gudris... Tev protams tas ir vienalga, bet manupraat Tu normaali izgaazies. Tu megjinaaji paarliecinat ka tas Canon stikls ir feiks. Tev paraadija ka Tu esi kljuudijies. NU tak atziisti un atceries to naakotnei, nevis izdomaa otmazku - jakobi Tu to nezinaaji jo tas tachu ir relikvija kuru pat nerazho :o No taa saprotu, ka viss ko Tu nezini, ir nevajadziiga relikvija... veikls Tu esi
Ko Tu tur tagad gremo? Canon.lv ir oficiaalaa Canon lapa? Vai Latvijas Canon paarstaavju lapa? Stranna... google.com un Wikipedia.org saka ka tomeer [url=www.canon.com]www.canon.com[/url] ir vinju lapa... bet Tev jau labaak zinaams.
Gudris:Ko Tu tur murgo ...ieej canon.com nosaakuma tad kko gudri dirs
To tu par sevi saki.. Tas ka stiklu vairs nerazjo, nenoziimee ka to vairs nelieto. Zeniitus, kaa redzams, arii daudzi vel arvien lieto.. utt utt piemeeru daudz.
Nu iegaaju UN? Pirmaa lapaa, labajaa pusee, videjais baneris - Camera museum Ko Tu ar to gribeeji pateikt? Un...es nekakaaju, bet runaaju. Bet Tu kaut ko nepamatoti barsti vaardus nesaprotama virknee. Tagad, ja speej, paskaidro... kaadelj man bija jaaieiet canon.com? Es tak atradu to lecu. Un ljoti aatri, jau pie pirmaa mineejuma ka tas ir feiks.
P.S. mineeshu - tulit sekot reejiens pretim, jo vinjsh tak zin visu labaak par visiem un visu Beztolkmiks. Ir cilveeki, kuri nekad nesaprot, kas notiek reaalijaa un turpina eksisteet savaa pasaulee. Iespejams, ka taa ari ir labaak
Es jau vareetu vinjam paskaidrot kaadeelj vinjam ver valjaa canon.lv bet man canon.com ...bet canon.lv tikai japats gribu to atveert...pat varetu skaidrot, ko noziimee regjionaalaa lapa... bet nu tochna nav jeegas
Nekas...muuzhu dziivo un muzhu maacies
P.S. rupekli... vai Tu maz klaatienee ar buutu tik rupjsh un leciigs?
Gudri: gamdeelj Tu atbildi? Es tak to rupeklim rakstiju :o Jeb Tu sevi uzskati par rupekli? :o P.S. nevienu nesitu, kameer vien tas nav nepieciehsms pashaizsardziibai.
Gudris:Mateus es skatījos canon.lv oficiālaja mājas lapā...tur tāda stikla nav...tas ka Jonatans izvilka no neta bildi ar kādu aizvēsturisku objektīvu kuru dīvainu iemeslu dēļ vairs neražo(ko tā ja jau viņš tik labs bija ?) nemaina lietas būtību...es ar varu tagad sākt meklēt vecos olympus stiklus bet slinkums un neredzu tam jēgu
Gudri daudzus neražo, jo kanons kkad 80tajos izdomāja, ka viņu objektīvi visi ir tīīīk šausmīgi ka jāmaina nost bajonete un jāsak viss no jauna taisot digitālos objektīvus ar šķūrīšiem, lāpstiņām un citiem pričendāļiem, kas sašķūrē gaismu iekšā digitālajā objektīvā.