Tuvojas jau tas laiks, kad Rīga spīdēs uz pilnu klapi. Tad nu interesē tīri praktiski, teorētiski aspekti par bildēšanu tumsā (bez statīva!). Tā kā netiek bildēts pilnā tumsā, iso zemu nolaist arī nevar:
Aptuveni uz manu Nikon D40 bildējot kaut ko spīdošu tumsā ISO: 400-800? Blende: ~F4 (gaišāk stikls neļauj nolaist, kā arī fona neizplūst. Eksp. laiks: 1/60, kad rokas nosalst un nedreb var jau arī 1/10. Eksp. komp.: ? mīts vai nē, bet ceļot augšā palielinās troksnis.
Sāksim ar to, ka bez statīva (vai stabila "kreisā" atbalsta) diez vai ir jēgas sākt to pasākumu. Uz pārējiem jautājumiem vislabāk atbildēs eksponometrs un histogramma- jo visus konkrētās vietas gaismas un apstākļus takš nevar paredzēt...
Histogramma jau arī tāda šaubīga sanāk.. tumsā bildējot spožu objektu, vai nu spožais objekts izgaismots un fons kaut cik redzams, vai arī pilnīgi melns fons un lampiņas redzamas.
Nez.. varbūt ar zibspuldzi, tik tajā lietā vispār migla
Nu - tad atliek priecāties , ka ir digigrāfs- pareizo expo var "piedzīt" eksperimentāli uz vietas. Zibspuldze diez vai mākslai derēs- tik reportāžā būtu pamatota.
Digigrāfam jāskatās pēc definētā matricas diapazona. Un RAWā kontrasta līknes jāregulē/pa slāņiem jālipina.
Ja tikai apgaismotā daļa, ieej apgaismotā laukumā un pēc izdrukātas 128/128/128 (pelēkais) vai baltas (253/253/253) kalibrēšanas lapas uzstādi ekspozīciju M režīmā, ar attiecīgu EV korekciju (atkarībā no aparāta kalibrētības).
P.S. Ja daudz spožu lampu, tad zvaignīšu brīža filtru var izmantot - 4x utt.
var jau fochuku kaukur uzlikt. nu uz solinja vai kaadas malas. kautgan d40 ar kit objektiivu jau tik vieglinjsh ka ar kaukaadu statiivu pa 10ls vajadzeetu pietikt
pec pirma posta spriezhot, maza sajeega par katra parametra noziimi un ietekmi uz galarezultaatu. balansu korigjeet pie dazhaadiem spilgtiem apgaismojumiem un naktii taa mazaakaa beeda. gribi focheet cilveekus vai eekas? ja eekas, tad fragmu uz maks ciet, iso viszemako, lai ekspozicija visgaraakaa, lai cilveeki nemaisa kadru tik ljoti, utt, un no statiiva obligaati. ja cilveekus, tad zibeni pie vada vai trigera vienaa rokaa, fochuku otraa un uz priekshu. M rezhims abos gad.
es taapat domaaju ka kaut kas jeedziigs sanaks ar statiivu. pie iso 800 un pat 400 tas grauds d40 nav nemaz tik forsh, ipashi jau tumshiem objektiem jebshu naktii
"Kreisais balsts, "kā Frīdis pamatoti teica! Pašlaik (samācīja video vīri) izmzntoju ar plastmasas granulām pildītu spilveniņu - 200rez120 reiz50 mm.Esot videoveikalos, sev pats sameistaroju. Turu somas apakšā, zem , kā papildus drošību. Vieta, kur to novietot, ir atradusies 90% gadījumu. Varbūt arī Jums noder grūtā brīdī. No statīva kategoriski atteicamies jau 70-tajos, kad ar motocikliem kalnos bracām - tur katrs liekais svars bija nepieņemams...Jā, vakaram iegādāju Sgmu 30/1,4.
Ja zinām ko tieši gribam fočēt un kā, tad vislabākais - bildēt laikā kad sāk satumst, bet objektam jau nakts apgaismojums ieslēgts. Tobiš, ierodamies laicīgi pie gaismas un sākam vaktēt. Diemžēl ne vienmēr tas iespējams.
jaasaprot, ka naktii iespejams bildeet dazhaadi - viss atkarigs no velama rezultaata. Ir bildeets ar ISO 3200, manualo fokusu un f/1.8 - un tas saluutam, jo vajadzeja no rokas bildeet. ir ari bildets saluuts ar ISO 100, 1,5sek ekspoziiciju - viss atkariigs no taa, ko bildee GRIBI redzeet. nav vienu "nakts parmametru".
Es laikam neko nesaprotu no digitalizācijas, bet ja es savā filminiekā iebāzīšu 800nieces filmu un bildēšu tumsā tad par mani visi sētas kranči smiesies
statīvs, tā lieta dauzoties pa OBJEKTIEM, ies lēnāk, bet kaut kāda jēga būs, ISO, tavā gadījumā, 200. blende 5,6-8, asumu iestādi no rokas. par to der kaut kur palasīt, kaut vai anton.world.lv...
atkal bezideju pendzionaru padomi saklausami šajās lapās- visgudrais "labi un lēti" izdala bezmakasas padomus:
"vislabāk atbildēs eksponometrs un histogramma- jo visus konkrētās vietas gaismas un apstākļus takš nevar paredzēt" histogramma, izrādas, ir svarīgāka par attēlu un tā nesto estētiski-informatīvi-emocionālo vēstījumu...
"Zibspuldze diez vai mākslai derēs- tik reportāžā būtu pamatota" rakstītāja neprasme izmantot gaismas avotu pēc vajadzības liek izteikt nepamatotus secinājumus. tālāk par lietošanas pamacības izlasīšanu un zipenes pārdevēja paskaidrojumiem prāts nespēj nesties- nav nedz zināšanu, nedz izdomas. galvenais- uzlikt ahūnu omnibaunci. tad zibspuldze paliek "ĪSTA"
P.S. ja kādam no blogeriem ir luste apsvērt kreatīvos risinājumus praxē- pēc 30 min būšu objektos. droši zvaniet vai piebiedrojaties- bez teorijām. t.2740 7230. apsolos nelamāties par nekompetenci, jo te viszinis te ir tikai viens, mēs, pārējie, kko mācamies viens no otra
kEPKE,kaadi vel parametri? Statiivs, vieniigais toolis ko Tev kamerai vajadzees, viss! Taisiit aptauju par iso, sleedzja laikiem utt ir PILNIIGS BEZTOLKS! Kad buusi nonaacis punktaa kur bildeesi, taapat buus jaaskataas no apstaakljiem! Es piemeeram, jau sen kaa nedomaaju par taadiem siikumiem, vienkaarshi uzgriezju kaa juutu, un ir! Ja domaatu kaadu iso likt, kaadu F, utt utt, taa visa nakts paietu domaajot
Ja no statiiva, tad M rezhiimaa, max atveerta fragma, iso 100, (es taa parasti daru) un sleedzi no iisaaka liek klaat uz garaaku, kameer ieguust to ko grib a bez statiiva tikai ar zibeni
Pameklē netā nakts skatus, kur klāt ir parametri kādos bildēts, + daži sačakarēti vakari ar neveiksmīgiem kadriem un iegūsi lielāku skaidrību, nekā viss šis garais penteris.
fandango, bildeejot ar shaadiem iestatiijumiem, var arii Av, bildees gaismas objekts nesanaak kaa zvaigzne, piemeers, mana bilde ar meenesi - www.fotoblog.lv... un te nejaushi izveeleeta bilde no galerijas - www.fotoblog.lv... MAN PERSONIGI NEPATIK ZVAIGZNES TIPA APGAISMOJUMI. Tik pasaku vienu no variantiem ar piemeeriem. Man vispaar nepatiik zibspuldzi izmantot, bet pielauju domu, ka naktii savaadaak nevar, ja nebildee no statiiva un arii tiltam margaam. No rokas naktii, bez zibenja? nedomaaju. Teiksim laukos?
PS. f5.6 jau saak ziimeet zvaigzni, liidz f5.6 izskataas reaalistiskaak, nu tas taa.
Nē nu protams, prieks par vispārīgo viedokli - statīvs, statīvs un plīšu vai zirņu maisiņš. Visi parametri regulējas uz vietas - leņkis, gaismas utt. Varbūt tad tomēr kādu salīdzinājumu nakts bildei ar statīvu? Atskaitot pilsētu kopskatus un zvaigžņotās debesis ar pailgu ekspozīcijas laiku.
2009. gads, bet digitālās foto tehnikas lietotājam vēl joprojām trūkst resursu, iespēju un padoma. Pat ņemot vērā to, ka kamerā ir iespēja uzreiz pārbaudīt attēlu pēc histogrammas.
Tas ka internets pilns ar padomiem, nenozīmē, ka cilvēki vairāk mācās. Salasās padomus no līdzīgiem diletantiem un tad konsultē nākamo bēdu brāļu paaudzi.