Gudri, tev jau nu viņi konkurenci nesastāda. Katrā cenu katerogijā ir savi mākslinieki un fotogrāfi. Tu, Portreti, Lunis un vēl daudzi par 30-50ls nebildēsiet fotosesiju, bet draugos atradīsies Kārlis, Pēteris, Juris, Andris kas bildēs un klientu apmierinās bildes. Klientam kuram nepatiks Kārļa un pārējo bildes dosies pie citiem, kas prasa vairāk, un dod vairāk.
Kārtējā modes profesija. Plus mārketings. Kā nepirksi, ja tev saka, ka 12 megapikseļus darbina jaunākās paaudzes mikroprocesors.
Vai ko - tu domā, ka tie visi mediķi, juristi, ekonomisti un psihologi tiešām ir savā vietā un ir apveltīti ar nepieciešamajām spējām? Tak nekā tamlīdzīga. Īstu speciālistu, kas pie tam ir savā vietā, paralēlās aktivitātes tik ļoti nesatrauks, jo tieši uz to fona viņa darbs vislabāk izcelsies.
Un ko tu psiho? Katrs atpūšas kā grib Vai tu esi ideāls ? P.S. lai cik tas dīvaini tev neliktos, bet šeit ir ļoooti liels pieprasījums ir pēc banāla, lēta, krāsaina širpotreba
Nau gaumes un sapratnes, nav prasību un kritēriju. Attiecīgi 98% "klientu" ir tikai divi faktori, izvēloties "fotogrāfu":
1. Pieejama dārga fototehnika; 2. Ir gadījies jau iepriekš šo tehniku lietot.
Dažiem (tā jau ir ekstra) ir vēl papildnoteikums: 3. Darot otro, sanāca plus mīnus o.k.
Pie šādām prasībām, piedāvāt kaut ko vairāk būtu stulbi, bet prasīt vairāk naudas par to pašu - vēl stulbāk. Atliek: 1) pielīdzināties pārējai masai (neatkarīgi no tā, uz ko esi spējīgs) un taisīt sesijas (parastās, garlaicīgās) par 30 - 50 Ls 2) mest šo padarīšanu pie malas, bildēt tikai sev vai nebildēt vispār 3) pamest šo valsti.
Iespējams, ka ir vēl citi risinājuma varianti, bet tie ir zināmi un pieejami ļoti slēgtam personu lokam (un NAV atkarīgi no spējām, dotībām, prasmēm, pieredzes, talanta galu galā utt).
nekompetence ir sastopama visās sfērās, ļaunāk, ja tā manāma valdības darbībā, parlamentā, masu mēdijos, televīzijā, medicīnas iestādēs utt, fotogrāfu profilus, gan jau pārdzīvosim............
Necenzēta izrakstīšanās forumā (par jebkuru tēmu), nespējot izteikt savu domu bez "mauku" un "pimpju" vārdu nemitīgas izmantošanas tiešām liecina, ka šis cilvēks nebūs veiksmīgs arī kā fotogrāfs. Attēlu veidošanas prasme ar gaismu prasa no cilvēka zināmu iekšējās kultūras klātbūtni, kuras trūkums parasti arī izpaužas lamuvārdu nejēdzīgi plašā izmantošanā. Ja tas vēl būtu piedodams sarunu valodā, esot afekta stāvoklī par citu ļaužu prettiesisko rīcību, to vēl varē†u saprast. Bet ne jau nu rakstiski publiskā forumā.
Sensenos laikos, pirms 25 gadiem mana pirmā darbavieta, zveju kopsaimniecība pasūtīja vienu agregātu bildēt priekš PSRS izstādes. Pasūtīja pa naudu (cik, nezinu) EFIAP meistaram A.Ā . Šis atbrauca, bildēja ar midformātu, laikam Kijev 88 vai SALUT, pēc tam saņēmām bildes.... Vārdu sakot fiksi pārfotografēju ar ZENIT E un izstādei aizgāja manas bildes. Morāle: tituls pats par sevi nedod kvalitāti. Līmenis katru stundu, katru dienu un stundu jāpierāda un jāparāda. Ja gulēsi uz lauriem, varēsi tikai jaunas meitenes bildēt.
Gudri, Tavā "kliedzienā" grūti saprast, kur Tavi vārdi, kur citāts. Ja kas ne tā- sorry. Bet doma tāpat skaidra- lai takš viņi visi ņemās. Bet pats centies taisīt vislabākās bildes un visa klientūra nāks pie Tevis!
Apbižotajiem fotogrāfiem jāatcerās vecā makšķernieku gudrība - lai vai cik labs makšķernieks Tu nebūsi - tāpat visas zivis no viena ezera neizmakšķerēsi, kā arī nekad nebūsi vienīgais makšķernieks ezerā...
Mans personīgais novērojums ir sekojošs - vairumā "standarta" gadījumu cilvēki izvēlas fotogrāfu atbilstoši "savam pierītes platumam" - tas, kurš spēj aizdomāties līdz kvalitātei izvēlēsies kvalitatīvu pakalpojumu, jo ar mazāk vienkārši nebūs apmierināts, savukārt tas, kurš tik tālu "neredz" izvēlēsies tādu, kas ir atbilstošs viņa skatījumam. I vsjo. Katram sava niša. Kamēr būs tādi, kas s*** uzskatīs par zeltu, atradīsies arī tādi, kas to viņiem piedāvās. Man personīgi arī šad tad uzdod nervi, kad ieraugu, ka cilvēks draugos ierakstījis "fotogrāfs" lai gan zinu, ka pirms mēneša ticis pie spoguļkameras un divas dienas atpakaļ zvanījis manam vīram un prasījis "kas ir ISO?!" bet nu neko darīt - visādi brīnumi pa pasauli staigā!
Man jau šķiet, ka tirgus pats visu ar laiku noregulēs Kamēr ir pieprasījums pēc ātrbildītēm, tikām būs piedāvātāji. Kamēr pircējam (pasūtītājam) ir zemi kvalitatīvi estētiskie kritēriji, tikmēr arī piedāvājums būs tieši tāds pats. Laikā, kad bildēt var visi un ar jeb vai ko, muļķīgi būtu domāt, ka mājas līmeņa foto varētu būt kaut kas ekskluzīvs. Jo vieglāks process un apmierinoša rezultāta sasniegšanai ir nepieciešams pielikt mazākas pūles, nav nepieciešamas mega priekšzināšanas un hiperdārga aparatūra, jo tirgū šāds produkts maksā lētāk.
Fotomāksla - tas jau savukārt ir lauciņš ar citiem spēlētājiem un citiem kritērijiem. Kaut kā nemanās, ka vecie grandi fotomākslinieki ceptos par Rozīšu vai LMA jaunajiem absolventiem
Nav jēgas cepties. Jo vairāk fotogrāfu, lielāka interese par tēmu. Vairāk cilvēku, kas spēs novērtēt augstvērtīgu darbu. Jo vairāk netalantīgo, jo talantīgajiem lielāka iespēja izcelties. Kautko līdzīgu rakstīju savā wordpress blodziņā par digitālo piesārņojumu. Bilde sanāk katram, kurš notēmē un nospiež pogu!
Eriksm:Nav jēgas cepties. Jo vairāk fotogrāfu, lielāka interese par tēmu. Vairāk cilvēku, kas spēs novērtēt augstvērtīgu darbu. Jo vairāk netalantīgo, jo talantīgajiem lielāka iespēja izcelties.
Nevisai tā - lielākums spēj novērtēt lēto širpotrebu... augstvērtīgu darbu spej novērtēt talanti, kuri vienmēr būs mazākumā, vai pieredzes bagātie kritiķi.
Alloxa - Bībeli rakstīja patiesu atklāsmi piezīvojuši cilvēki (dažas grāmatas gan esot labas, dažas sliktas - jo nevēlamas) vai visparastākie šizofrēniķi ar kuriem runāja balsis... Vai tas tomēr ir vēsturisks romāns?
lietas pašas sakārtosies, un neviens nevar pateikt - "es esmu fotogrāfs, bet tu nē". Varbūt ir kā reiz otrādi. Ir tač arī amatnieki un ir hobijisti. Pasaulē nav nevajadzīgu cilvēku... arī parazīti māca kaut ko. Labam amata pratējam sēnalas netraucēs nekad.
Vil:lietas pašas sakārtosies, un neviens nevar pateikt - "es esmu fotogrāfs, bet tu nē". Varbūt ir kā reiz otrādi. Ir tač arī amatnieki un ir hobijisti. Pasaulē nav nevajadzīgu cilvēku... arī parazīti māca kaut ko. Labam amata pratējam sēnalas netraucēs nekad.
Esmu daudzreiz teicis un atkārtošu velreiz LATVIJA nav FOTIGRĀFU bet gan "Mazkritisku knipsētāju" lielvalsts tāpat kā visvairāk "Šumaheru" pasaulē dzīvo Tuvejos austrumos un Latīņamerikā Jo mazāk iespēju apgūt prasmes un iegūt kavalifikācijas un sasnagt kautcik atzīstamu līmeni jo LIELĀKS BARS jūtās krutākie speci kādā jomā Piemēram FRANCIJA kur Foto ir daudzās vidusskolu programmās kā pie mums "Vizuālā māksla" cilvēku kas DARBOJĀS foto jomā vairāk vai mazāk "Profesionāli" procentuāli ir daaaaaudzreiz mazāk neka vietās kur FOTO nav iespējam apgūt nekā savādāk kā pašmācības ceļā . Tie kas MĀCĀS tie perfekti saprot KO NOZĪMĒ LĪMENIS tie kas nekā nemācās un neko nesaprot JŪTAS KRUTI jebkurā joma kurā vīņam nav vairāk kā pamata iemāņu un elementāru prasmju FOTO ir ļoti komplicēts TEHNISKI / RADOŠS process piekam labā līmenī arī ļoti dargs , lidz ar to būtu muļķigi domāt ka FOTOGRĀFI kas kauko prot vairāk kā "Čiksas koļīt" ir lielāki speci kā "Šumaheri" uz ceļiem Rezultāts anaoģisks KRUTA TEHNIKA / KRUTA TAČKA zīmeties prot labi , skaļi rucināt motoru un kaucināt riepas , zibināt kautkādas fig viņ zin kur pagriestas blices un nēsāt kameru ar baltu rori lepni uz vēdera , tālāk viss vienādi , gazi grīdā un pirmajā kokā vai grāvī vai lažās
nu, man pofig veņņiki par to, ka daudz "fotogrāfu". (man domāt vairāk, kā mūziķu un mālētāju aiz tam, ka 1 pogu nospiest vieglāk, kā spaidīt klavieru taustiņus vai mālēt!) ) vōt tas, ka pacients neatšķir bildi no galīgas muiņas, liek aizdomāties. bet galu galos, kas maksā, tas pasūta muzonu. arī tādā gadījumā, ja viņam ir sūdīga gaume.
Kaapeec:... nespējot izteikt savu domu bez "mauku" un "pimpju" vārdu nemitīgas izmantošanas tiešām liecina, ka šis cilvēks nebūs veiksmīgs arī kā fotogrāfs.
nesadalu viedokli. varbūt domu var izteikt bez, tak tomēr dikti grib izteikt ar visām maukām un pinpjiem, (pieņemu, ka tik daudz prāta cilvēkam varētu būt, lai SHIT'os vārdus nejūzētu smalku pacientu un sērojošo pakaļpalicēju dzirdamības zonā.).
bet kaut kā sakrīt tā fotogrāfu invāzija ar to laiku, kad nav vairs jāprot filmiņu ielikt kamerā! un kompitōri arī kļuvuši ļoti "users friendly" (speciaļno dlja idjiōtov!)
negatIvs:no sērijas, pie paša nelaimēm vienmēr kāds cits ir vainīgs......
1-mēr ne, tak bieži gan. bet tā "vainīgo meklēšana" mani a besī.
bļeģ Ir mums valstī ārī nopietni fotogrāfi (skaitā 3, bet manuprāt tā tam arī jāpaliek, laba nevar būt daudz) kuru grāmatas ir nopērkamas, izstādes ik pa laikam apskatāmas....
Kuri tie ir? Es labprāt pamācītos.
palasi grāmatas, paskaties internetā nevis bļe tādas pašas "modelītes" bet kāda pasaules klases meistara weblapu.
sagdijevs:bļeģ Ir mums valstī ārī nopietni fotogrāfi (skaitā 3, bet manuprāt tā tam arī jāpaliek, laba nevar būt daudz) kuru grāmatas ir nopērkamas, izstādes ik pa laikam apskatāmas....
Kuri tie ir? Es labprāt pamācītos.
palasi grāmatas, paskaties internetā nevis bļe tādas pašas "modelītes" bet kāda pasaules klases meistara weblapu.
Un ko tu iesaki no pasaules meistariem paskatīt?
Paldies!
Da lūdzu līdzu Andris Eglītis www.andriseglitis.com Andris Apse www.andrisapse.com Inta Ruka www.artnet.com... Andrejs Grants www.foto.lv... Aivars Liepiņš www.liepins.eu Egons Spuris www.camp.lv... Gunars Binde www.gallery.lv... Vilhelms Mihailovskis www.junik.lv... tie tik sākumam Blogā un vēl`sur tur citur ir Leonīds Tubaļevs kura darbi ir sākot no Parīzes lidz Ņujorkais atrodami krutu muzeju kolekcijās Taka savu nezināšanu nav ko spīdināt pa pasauli Būtībā jo mazāka nācija jo Gudrāka proporcionāli cilvēku skaitām , pasaulē vislielķaā IDIOTU nācaija aeot Ķinieši / Indieši uz miljardiem cilvēki mini mini mini % tādu kas kautko var ietekmēt globalajos procesos , Visgudrākie Židi cik tur daži miljoni bet IETEKMĒ procesus visās pasaulē visās valstīs un pie visām tautā
Man sanāk tā: viena grupa (A?) Spuris, Ruka, Grants, Liepiņš. Un otra - Binde, Mihailovksis, Tugaļevs. Kopā neiet, varu vien grupās domāt, ja patīk vieni, tad otri nē. Latviešiem parasti otrā grupa labāk patīk.
Tugaļevs un Mihailovskis man arī abi patīk, kaut ļoti atšķirīgi. melš, ka "Rīgā" reiz gandrīz sakāvušies bazarēdami par to, kā jābildē. Kajons, Bilzons.
haralds: nu, man pofig veņņiki par to, ka daudz "fotogrāfu". (man domāt vairāk, kā mūziķu un mālētāju aiz tam, ka 1 pogu nospiest vieglāk, kā spaidīt klavieru taustiņus vai mālēt!)
Nu, aiz rūgtas pieredzes tādā augšminētā jomā kā "mūzika" varu teikt, ka tie, kuri ne vella nejēdz kā klavierēm vāku attaisa vai kā ģitāru skaņo, nejūtas īpaši traucēti sevi lepni saucot par "mūziķiem", lienot uz skatuves, ij visvisādi iznesoties uz fonogrammas vai Īstu Mūziķu spēlēta pavadījuma, kuri savukārt par procesu uzjautrinās līdz pelītēm, peicāk iekasē par cirku savu naudiņu un dodas pie nākamā "stāra", kurš gatavs iznesties vēl jo smalkāk... Tā, rau tāda fundamentāla sērga iraid ne tikai iekš foto (nopirku spoguļkameru - FOTOGRĀFS), bet visās jomās, kur subjektīvam viedoklim kāds svars iraid (atvēru muti, palaidu skaņu, visi palika dzīvi - tātad esmu vokālists un varu doties dziedāt ar zvaigzni) Nu, tā kkā...