mans domāt, ka tas ar to nosaukumu bildēm, ja pareizi sapratu tēmu, ir tas pats kas stāstīt anekdoti, kurai beigās pasaka- te jāsmejas. Bilde ir pati par sevi izteiksmes forma un ja tā neuzrunā, tātad vaina komunikācijā un nebūt tas nenozīmē, ka bilde slikta, bet var gadīties, ka skatītājs to nesaprot, ir aizspriedumi pret bildē atēloto skatu, personu vai arī tam vienkārši nav noskaņojuma to dotajā brīdī uztvert. Kaut kā tā... Bet ja "Radošais diapazons" domāts process no līdz gatavai idejas realizācijai, tad atkal cita opera, tāpat kā radošais diapazons var būt no zvirbuļiem līdz mākslas galerijas gleznu pārfočēšanai..
ar tiem nosaukumiem ir visai interesanti.. ir bildes, kas uzrunā utt (nu kā jau visi darbi, kas kaut kādā līmenī runā paši par sevi), bet, tā pat kā gleznas, bildes nevaru iedomāties bez nosaukuma. tā ir daļa no bildes. tās ir tās sliedes, kurās, manuprāt, autors ievirza domu ( viens bez otra - nu nekādi). tas vairak personalizē darbu.. manisprātis..
Vilberto: Galvenais uzsvars - fotosesijas ar meitenēm? ...
Meitenes kā reizi ir tās, kuras nekad nefotogrāfēju, jo es fotogrāfēju tikai par naudu, savukārt vienmēr būs visādi Gudri, Vilmāri, Oktaviāni un Haiduki, kuri to darīs par velti vai paši vēl piemaksās.
Man atliek ģimenes un bērnu sesijas, kā arī fočēt prostitūtas. Tās pēdējās ir vienīgās meitenes, kuras maksā par fočēšanos.
Kā protu un gribu tā maunu , pārējais mani nerausta . Fočēju ko gribu un kā gribu , dodu nosaukumus kādi ienāk prātā , vairumā gadijumu pilnīgi nekādā sakarā ar konkrētā attēlā redzamo vai aptuveni asociātīvi . A pārējie par to balso ar savu $$$ un pagaidām nav bijis iemesla domāt ka es priekš sevis ko "Radoši" taisu ne tā kā tiem kas balso ar savu $$$ negribēties $$$ to izdot Man pilnīg vienalga ko fočet tiek vien kā "Jāgrib" to darīt , varu fočīt "Purnugrāfiju" varu "xxx" varu VIP varu miskastes , burciņas , bērnus , interjērus , pezoņus un sportu. PATĪK divu veidu stikli 35mm diapazonā reķinot 16-35 un 70-200mm reziēm + 2 konverters to kas pa VIDU izmantoju vienīgi "Darbam" 28-70 tipisks "Haltūristu" diapazons "Kāziņas , bērītes , ofic.pasākumi " nekam citam neder
Portreti - vēlreiz par Tavu tēmas jautājumu, saliekot kopā: vai par radošo diapazonu kādreiz arī kāds domā? ... Var uz to skatīties ļoti plaši - viss tas, ko cilvēks rada un veido ir viņa radošais diapazons. Taču šeit ir fotoblogs un atstājam, piemēram, tikai fotoradījumus ... Ar ko gan izpaužās katra fotogrāfētāja radošums? Vai māka iekasēt naudiņu fotosesijās vai brīva radoša gaisotne bez domām par naudu un bez pasūtītāja (maksātāja!!!) ierobežojumiem? Kādi gan autora izvēlētie žanri? Ja apskatam Tavu galeriju, tad piesaistoši darbi varētu būt šie: - www.fotoblog.lv... ... - www.fotoblog.lv... ... - www.fotoblog.lv... ... - www.fotoblog.lv... ... - www.fotoblog.lv... ... - www.fotoblog.lv... ... - www.fotoblog.lv... ... Tātad Potreti darbības virzieni: cilvēks, portrets, kāzas, kailfoto, ... Tas ir tik plašs spektrs, ka radošajam diapazonam ir bezgalīgas iespējas. Tātad - vai Tu gribēju noskaidrot ar savu jautājumu, kāds ir citu radošais diapazons fotojomā un pie reizes atgādināt par savējo? ...
man tapa skaidrs ka tas nav kārtējais sikā "Autobiznessa" īpašnieks kurš sajutis ka neizmantotajā garažā peļņas nolūkos labāk ielikt modīgu padarīšanu "Fotostudiju" , bet arī pašām nav gluži tik dzelži un skrūves un piķis galvā
Lunis: Vispār ja tā par Portretu tad ... nav gluži tik dzelži un skrūves un piķis galvā
Tā gan - diapazons ir plašs - fotostudija, apmācības, fotosesijas, ... nav tikai dzelži, skrūves un piķis ...... Tad vēl arī filmēšana ar kameru ... Vai parāk plašs diapazons nerada seklumu? ...
Fundamentālisms un šaurs redzes leņķis atkal rada stagnāciju Vispār APMĀCĪBU var vaikt tik divos gadijumis ja ir PILNĪGS dunduks ka neapzinās ka neko pats isti nezin bet gribās "Citus pamācīt" , vai arī ja ir sava vaida misijas apziņa KĀDĀM PASTĀSTĪT ko pats zini kautgan apzinies ka pašam vēl daudz un daudz ko mācīties tādi vislabākie pasniedzēji Latvijā diemžēl daudzviet dominē pirmais variants Bez zinībām jābūt vēl SPĒJĀM mācīt sakarīgi paskaidrot cilvēkiem to ko PATS ZINI Es piemēram varu mācit tikai jau labi zinošiem un ieintresētiem cilvēkiem , tādiem kas "StulbGudri" es nespēju neko mācīt vienkārši uzreiz redzu cilvēku kam MĀCĪT bezjēdzīgi tāpat "Gudrs" līdz ar to jau daaudz gadus nemācu vairs Zini ar ko atsķirās akadēmiski izglītoties SPECIĀLISTI no tādiem kas "Paši iemācās" , tie kas akadēmiski parasti IEVĒROJAMI palašāks redzesloks konkrētā jomā un nepieciešamais minimums par katru posmu tātad aŗi variācijas un iezagsmes iespējas. Ja tu kādus gadus mācies savu jomu no dažādiem spiciem joms speciem iegusti plašu zināšanu VARIĀCIJU klāstu ko tev sniedz konkrētā joma. Foto ĻOTI plāš ispēju spektrs gan tehnaloģiskām gan radošām izpausmēm , ka labi ka VIENU UN TO PAŠU rezultātu piemēram efektu var iegūt 100 dažādos veidos , atbilstoši savām spējām un iespējām bet REZULTĀC VIENS Tāpēc es vienmēr uzjautrinis par tiem kas apgalvo ka TĀ kā viņš darīs ir "Vienīgais pareizais" paņēmiens virziens vai izpausme. Man bijuši tik daudz un dažādi skolotāji , manā uztevērē vieni no labākajiem katrs savā jomā ka man ir principā VIENALGĀ kā iegūts REZULTĀC galvenais ka ir REZULTĀC Tas tā par seklumu un sadrumstalotību
Man nebija plāns pievērst uzmanību sev vai parunāt par mani. Par sevi es visu pietiekoši labi zinu.
Es uzdevu jautājumu- kas ir jūsu radošuma robeža un vai jūs tā izkopšanai vispār kādreiz veltat smadzeņu potenciālu, jeb tas aprobežojas ar "tagad paliecies uz augšu!" pozas iemācīšanu smukajai meitenītei?
Jautājums radās pēc gariem un izmisīgiem spriedelējumiem forumā par dažu kapeiciņu plašāko vai šaurāko ēnu diapazona atspoguļojumu attēlā, par tāda vai savādāka objektīva blūra zīmējumu un apjomu, kas daudziem likās svarīgi...šajā sakarībā man rādās jautājums- vai arī par saturiski simbolisko pusi jūs tā domājat un cepjaties, kā par pikselisko?
Jeb šī domāšana labākajā gadījumā aprobežojas ar kaut kāda puslīdz skanīga nosaukuma PIEVILKŠANU AIZ matiem tūkstoš reizes redzētajai meitenes lēcienbildei?
Vilberto: Galvenais uzsvars - fotosesijas ar meitenēm? ...
Meitenes kā reizi ir tās, kuras nekad nefotogrāfēju, jo es fotogrāfēju tikai par naudu, savukārt vienmēr būs visādi Gudri, Vilmāri, Oktaviāni un Haiduki, kuri to darīs par velti vai paši vēl piemaksās.
Man atliek ģimenes un bērnu sesijas, kā arī fočēt prostitūtas. Tās pēdējās ir vienīgās meitenes, kuras maksā par fočēšanos.
tā nu gan nav - normāli maksā kundzes kam iestājas 30+ par aizejošā fakta iemūžināšanu
Bet ar tā iztirzāšanu šadā virzienā jūs jau principā man sniedzat atbildi uz manu jautājumu.
Dažādiem dzelžu diapazoniem, amplitūdām, ātrumiem, dzidrumiem, dziļumiem, plašumiem parasti ir kritēriji, kas to nosaka. Par to tad arī ir vērts cepties vai necepties. Ja varētu palūgt radošā diapazona vērtēšanas vai aprēķināšanas formulu, varētu sagaidīt arī ciknecik "pa tēmu" ievirzītu atbildi. Pagaidām tas viss tā "muļķis - pats muļķis" līmenī
Oi nezinu god vards , pilnīg godīg nelauzu par to vairs sen vairs galvu , bliežu kā pātik visu kas nāk tuvumā JA PATĪK Manuprāt vizuālie [gleznieciskie] standarti pēc kuriem pamatā musdienās veido "Pareizus" foto attēlus ir gana stiepjams un piemērojams lielums , ko nevar ar kautkādiem griezumie mierīgi var atsvert ar kautkādiem laukumiem vai uzmanības punktiem gaismu un ko vēl tik nē Būtībā ja šādas lietas iemācās KAUTKAD , tad tīr labi iemācās viņas "Pielāgot" katram konkrētam gadijuma , jāzin ir noteikti jo "Ģēniju" kas to jau tāpat zin nez no kā nemaz tik daudz nedzimst , vienreiz iemācās SAPROT piešauj roku un aiziet. Bet jāiemācās noteikt , ja nemzcēs , nezinās vai nejutāīs KO TAD PĀRKĀPS Kā jauniem un ne tik jauniem gadās "Mes vecis stagnātus nokodīsim" kā tad salmu galvas nokōdīs , jazin jau sākumā KO KOST tad KĀ KOST tas parasti nevienam neienāk prātā Izpuažos jebkurā viszienā kas man tobrīd liekas saistoš , palūru kādu ķinīti vai texstu RODĀS VĒLMES / ASOCIĀCIJAS un dragāju laukā KĀ JŪTU viss pārējais PxxxxP:P
Topiks ir par DOMĀŠANU. Nevis par objektīviem uc pikseļiem, bet par to, ko bilde NOZĪMĒS ( nevis tikai KĀ IZSKATĪSIES)! Cik lielu vērību jūs tam pievēršat un vai vispār par to domājat?
Precizi , es nedomāju es kā sajūtu vēlmi tā bliežu, vēlāk pētu rezultātu un brīnos , vai nebrīnos ja nav par ko
Vairums jau dara tāpat. Pie radoši interesanta rezultāta tas vairumā gadījumu nenoved. Tomēr arī neko daudz no fotocilvēka neprasa. Domāt kā un ko radīt jau ir parasti nav viegli.
Domāt - apzināti vai neapzināti? Fotogrāfēt sajūtu un intuīcijas līmenī vai apzināties visas detaļas līdz pēdējam sīkumam pirms un pēc, ka arī pašā fotoprocesā? ... Biju es aizbraucis tāpat vien pastaigāties jūrmalā. Pēc tam naktī nevarēju iemigt, jo turpināju kadrēt dienas pastaigā redzēto. Tā domāšana dažbrīd aiziet tādā zemapziņas līmenī, ka kadrēšana turpinās pa miegam. To nevar atslēgt kā izslēgt gaismu istabā ... Ko bilde nozīmēs? Šeit arī divas puses - no bildes veidotāja (vai citiem vārdiem - autora) viedokļa, kā arī no bildes skatītāju viedokļa. Tas, ko tā autoram nozīmēs, vēl nenozīmē, ka to pašu nozīmēs skatitājam. Piemēram: ko kādam nozīmēs šī bilde? - www.fotoblog.lv... Skaists skats no līdmašīnas? ...
Reiz man čaļi plenērā appīpējās divdienniekā un nolēma, ka tad māksla nāks pati no sevis. Apdirsās.
Tas pats ar tavu bildes radīšanu intuīcijas līmenī. Diafragma intuīcijas līmenī, ekspozīcija, zibspuldzes...saturs...intuīcijas līmenī... SLINKUMS ir īstais vārds tādai intuīcijai. Un arī rezultāts būs atbilstoši slinkumam (domāt)!
Joka pēc aizgāju apskatīties Vilberta bildes. Jau pirms skatīšanās paredzēju, ka tās saturēs visticamākais ainaviņas, bērnus pagalmā vai ko tamlīdzīgu.
Skaistas atklātnītes, redzams, ka cilvēks ir domājis pie kadrējuma un vēlākām krāsu korekcijām programmā!
Bērneļus un ģimeni, protams, arī dažādi var nofotografēt. Tā, kā viņi skrien tur pa to pagalmu kā nu pagadījās objektīvā trāpīt, da pogu nospiest, vai DOMĀJOT pirms fotogrāfēšanas tā, ka bilde runā pati par sevi
Portreti:Bērneļus un ģimeni, protams, arī dažādi var nofotografēt. Tā, kā viņi skrien tur pa to pagalmu kā nu pagadījās objektīvā trāpīt, da pogu nospiest, vai DOMĀJOT pirms fotogrāfēšanas tā, ka bilde runā pati par sevi
Portreti:
Vilberto:Domāt - apzināti vai neapzināti?
Tas pats ar tavu bildes radīšanu intuīcijas līmenī. Diafragma intuīcijas līmenī, ekspozīcija, zibspuldzes...saturs...intuīcijas līmenī... SLINKUMS ir īstais vārds tādai intuīcijai. Un arī rezultāts būs atbilstoši slinkumam (domāt)!
Oi, Portreti, opreģiļis... Vienā gadījumā Tu ieliec izcili skaistu bildi, kuras pamatā ir gan domāšana saturiskā un konceptuālā līmenī pirms slēdža nospiešanas, gan arī (par ko ne mirkli nešaubos) domāšana tehniskajās kategorijās - gaisma, kadrējums, skatupunkts, slēdža ātrums, u.t.t., u.t.t. Otrā gadījumā, komentējot Vilberto, Tu saki, ka intuitīvā fotografēšana liecina par nedomāšanu Citiem vārdiem - gribi teikt, ka bildes autors nav nodarbojies ar to, ko Tu sauc par "pixeļdrāšanu", bet ir tikai dziļi un pamatīgi konceptuāli domājis, pirms nospiest slēdzi? "Radošais diapazons" - baisi laba tēma. Vēl labāk būtu "Foto intuīcija" - kas tad rada "fotodomāšanu" vai "fotoredzi" - tikai koncepti un doma, vai tomēr arī daži pixeļdrāšanas elementi vēl turklāt?
Portreti:Domāt kā un ko radīt jau ir parasti nav viegli.
Oi nepiekritīšu , mēs te ar Andeju Grantu reiz runājām , viņa lielākā sāpe bija ka Audzēkņi spītīgi "PLĀNO , kaukulē " kadrus , istenībā tam visma jābūt tādā līmenī ka EJU UN SPIED un IR jo tad kad tu "Iedomāsies saplānosi" viss jau būs pagājis un tas nebūs IEREUDZĪTS un PAMANĪTS bet gan "Baig sarēķināts" , pressē tas vispār ir 100% garām , tur JĀSPIEŽ pirms kas vispār sāk notikt jo ja spiediši ka JAU NOTIEK būsi nokavējis Tu runā par citām izjūtām , ka dunduki staigā un 'Gudri" mezsakarā šaudās pofigā "Mož kas sanāks" Man kādreiz čoms un skolotājs nu jau nelāiķis Krausijs teica ka ja grib KADRU jājūt IEPRIEKŠ ko kurš DRĪZ gribēs izdarīt un jābūt jau priekšā ka šis tur ko novāra Protams var vissu plānot , es protams ar daudzko "Plānoju" bet tas viss ir tikai "Mož noderēs" ja nekas cits negadīsies , parasti gan sānāk gan tas gan viskas . Nu šaut "Bezjēgā" tas nav par "Nedomāšanu" bet gan "Tupumu" pastāstiņš
saplānot visu tā lai izskatās "dabiski" ir ļoti grūti. man, piemēram, nepatīk bildes, kur pa visiem galiem lien ārā mākslīgums un uzstādījums. un "dabiskus" uzstādījumus taisīt nemāku, tāpēc viekārši ķeru "īsto" momentu. bet cilvēki ir dažādi un tiem patīk dažādas lietas.