Ka es paņemšu full frame kameru, nofočēšu bildi. Tad tie, kuri apgalvo, ka asuma dziļums ar crop kameru neatšķirsies, nofočēs TIEŠI TĀDU PAŠU vai tuvu tam bildi no tā paša punkta, kur stāvēju es, ar to pašu diafragmas vērtību, tādā pašā kadrējumā (fokālais attālums var atšķirties) un manā bildē ar full frame kameru asuma dziļums būs acīmredzami mazāks, kā piemēra bildē.
Derības varam rīkot arī par lielāku summu, ja būs lielāks cilvēku skaits, kuri apgalvos, ka asuma dziļums vienādi kadrētos attēlos no vienāda attāluma ar vienādām diafragmas vērtībām crop un fullframe bildēs neatšķirsies.
Bilžu atšķirības noteikšanai pieaicināsim publiku no fotbloga.
Esmu ar mieru, ja: 1) tiek bildēts ar f/32 2) tu savu bildi nokropo par 1,5, lai plakne, uz kuras eksoponējas attēls, būtu tā pati, nevis ar extra malām klāt.
Es būtu gatavs derēt, ja zaudējuma gadījumā Portreti katru rītu čatā ienāktu un uzrakstītu "labrīt, oļiki ir vislabākaie!"...man to naudu nevajag, tas būtu tā pat, kā aplaupīt vecu tantiņu
Ta ko jūs peraties tas tač ir skaidrs kā diena ka FF būs mazāks asuma dziļums... cik ilgi jūs te ņemsities?
Ja kas man savulaik bij jautri, kad pārgāju no krop kameras uz 5D biju pieradis konkrēti strādāt uz noteiktām diafragmas vērtībām. Un vairākas reizes bildējot pasākumus un citas lietas diafragmu liku pēc paraduma... un ar rūgtu pieredzi nācās secināt ka tas asuma dziļums ir divreiz mazāks... To īpaši var just bildējot reportāžas....
ar rūgtu pieredzi nācās secināt ka tas asuma dziļums ir divreiz mazāks... To īpaši var just bildējot reportāžas
Tas ir dīvaini, ka pieredze ar mazāku asuma dziļumu un reportāžās ir raksturojama kā rūgta (=slikta).
Portretiem nav jēgas to visu pierādīt, Gudrim sava izpratne par fona nozīmi un elementiem vēl nav radusies, mazāks asuma dziļums viņu vēl vairāk iedrošinātu fonā atstāt dažādus atkritumus un nedomāt par kadra/formu tīrību.
paši ne labāki, kura tauta gan izprātoja, ka na haļavu i uksus sladkij, na haļavu pjut i trezviņņiki utt PS es neizprotu - vai tiešām te kāds uzskata, kaa FF un crop matricām ir vienādi asuma dziļumi ???! Nu ja tā, tad soore, man atšķirībā no Jura nav vēlmes nodarboties ar pārizglītošanu, paliksim katrs pie sava
Nē, kaut ko pierāda manis ieliktā bilde augstāk, tur viss ir pareizi! Es kļūdijos! Labi, ka neaderēju! Ja kāds nepiekrīt portretu viedoklim, tad viņš ir idiots!
alvils:Esmu ar mieru, ja: 1) tiek bildēts ar f/32 2) tu savu bildi nokropo par 1,5, lai plakne, uz kuras eksoponējas attēls, būtu tā pati, nevis ar extra malām klāt.
Kāpēc tu visu laiku piesauc to savu kropošanu vai kaut kāas citas darībības fotošopā, vari paskaidrot!? Es runāju par bildi, kāda tā nāk ārā no fočuka.
Un lietosim pēc iespējas mazāku diafragmas vērtību, nevis f32, ar mazāku asuma dziļuma atšķirības būs redzamas labāk!
Karlis70:Nē, kaut ko pierāda manis ieliktā bilde augstāk, tur viss ir pareizi! Es kļūdijos! Labi, ka neaderēju! Ja kāds nepiekrīt portretu viedoklim, tad viņš ir idiots!
Te nav nekāda VIEDOKĻA. Šis ir aicinājums paņemt divas kameras, un nofočēt divas bildes. Pēc tam tās salīdzināt. Viedokļi ir pikseļdrāzējiem- teorētiķiem, kuriem, acīmredzot, nav NEKĀDAS pieredzes ar CROP un FULL FRAME.
Snow:Derību uzvarētājs ziedo 50 Ls šampanieša iegādei. Tas varētu būt fotobloga Z-svētku tusiņa kulminācijas moments. Šampanieša glāzēm paceļoties svinīgajam tostam, Gudris svinīgi salauž savu Olympus, lūdz Piedošanu Portretiem un, dievišķas apskaidrības ķerts, on-laine veikalā pasūta Nikon D700.
Gudris (PAT GUDRIS!!!!!) jau saprata beidzot atšķirību starp matricas izmēru un asuma dziļumu.
Nu varbūt arī Tu beidzot sapratīsi, ka tas notiek dēl tā, kādu OBJEKTĪVU cilvēks pielieto vajadzīgajam kadrējumam, mainoties fokusa attālumam(stiklā iekšā!!!!!!) loģiski mainās arī asuma dziļums. TAS MAINĀS NO OBJEKTĪVA MM nevis no matricas!
Portreti:lietosim pēc iespējas mazāku diafragmas vērtību, nevis f32, ar mazāku asuma dziļuma atšķirības būs redzamas labāk!
labi, pierunāji, lai iet 2.8. BET tad man tāds noteikums, noliekam divus priekšmetus, teiksim divas sērkociņu kastītes, aiz tām dažādus priekšmetus, dažus priekšmetus tuvāk par kastītēm. nobildējam ar fokusu uz kastītēm. pēc tam mērām TIKAI to, kas attēlā ir starp kastītēm, nevis pa malām. vai tas der? vai arī šādā gadījumā paliek bail derēt?
OK esmu gatavs derēt uz šādiem konkrētiem nosacījumiem: paņemsim vienu nikon d80, vienu d700, ņemsim vienu 85mm1.8d stiklu(liksim diafragmu 1.8, lai portretiem lielāka drošības sajūta), uzliksim pēc kārtas uz statīviņa un nobildēsim mērlenti, fokusējot taj pa vidu no vienāda attāluma. Asuma dziļumu mērīsim milimetros, kas būs skaidri/asi saskatāmi uz mērlentas.
P.S. protams salīdzinām tikai tās vietas, kuras redzamas abos attēlos
p.s. Es vēl saprotu, ka bišķi prātu kādam aizmiglo tas, ka viņš nesaprot, ka FF matricai, ja vien tā nav 24mp, ir bišķi sūdīgāka izšķirtspēja nekā Cropam, bet nu iedziļinoties jautājumā, tak cilvēkam, apveltītam ar saprātu, vajadzētu saprast...
Karlis70: Nu varbūt arī Tu beidzot sapratīsi, ka tas notiek dēl tā, kādu OBJEKTĪVU cilvēks pielieto vajadzīgajam kadrējumam, mainoties fokusa attālumam(stiklā iekšā!!!!!!) loģiski mainās arī asuma dziļums. TAS MAINĀS NO OBJEKTĪVA MM nevis no matricas!
Uzliec statīvu paņem, 5D, uzliec 50 mm F/1.8 fiksu, nofokusējies uz lineālu, nospied kadru Tad paņēm uz tā paša statīva (to neizkustinot no vietas) uzliec 400D, uzliec to pasu lēcu un safokusējies uz to pašu punktu un ar to pašu fragmas atvērumu nospied pogu...
Salīzini divus attēlus... Īpaši pievērs uzmanību skalai uz lineāla - cik cm ir ar pieņemamu asumu, kad sākās blūrs...
Portreti:lietosim pēc iespējas mazāku diafragmas vērtību, nevis f32, ar mazāku asuma dziļuma atšķirības būs redzamas labāk!
labi, pierunāji, lai iet 2.8. BET tad man tāds noteikums, noliekam divus priekšmetus, teiksim divas sērkociņu kastītes, aiz tām dažādus priekšmetus, dažus priekšmetus tuvāk par kastītēm. nobildējam ar fokusu uz kastītēm. pēc tam mērām TIKAI to, kas attēlā ir starp kastītēm, nevis pa malām. vai tas der? vai arī šādā gadījumā paliek bail derēt?
Kastītēm kadrā jāaizņem proporcionāli vienāda telpa (jāizskatās vienādi lielām, fotogrāfējot no vienāda attāluma) bez kropēšanas vai kāda tur vēl fotošopa. Tieši tā- skatīsiemies uz asuma dziļuma maiņu, sākot no centra, kā kastītes sāks izplūst!
Un aizmirsti par savu aicinājumu kaut ko tur fotošopēt! Attēli kā no fočuka!
Tavā piemērā būs dažādi kadrējumi, t.i. attēli izskatīsies atšķirīgi. Lai iegūtu vienādus attēlus, uz crop kameras būs jāņem 35 mm nevis 50 mm objektīvs.