Sodien ienāca prātā doma savākt vecos negatīvus, un gribetos tos dabut iekš PC Proti .JPG formātā. Parakos internetā, un metodes ir visdažādākās. Ir speciāli skeneri, cits ari pārfotogrāfē, starp citu redzēju ari tādu verķiti skrūvējamu objektivam galā, kur var ielikt rāmīti.
Gribu prasit, ko jus ieteiktu man darit, lai dabutu negativus iekš datora.?
Cik veci ir tie negatīvi? (kvalitatīvi) Cik daudz?
Ir divi varianti - vai pērc kādu skeneri, vai nes skenēt. Ko izvēlēties, ir atkarīgs no negatīvu daudzuma un vēlamās kvalitātes. Piem., elkors skenē pieņemami par Ls 1.50 par filmiņu...
Iespējams, lētāk būs nopirkt kādu flatbed skeneri ar filmiņu skenēšanas iespēju un saskenēt pašam... Cena ap 100ls, var arī lētāk...
LETĀK un optimālāk ir sarunāt kādu "Printeri" kur notiek ātrā skanēšana , tur tev pa mazu naudinju sakanes gredam 10x15cm formata bildukus TALAK varesi REDIGJET kuru tev vaig LABU tad to skanesi jau cita vieta pa DAUDZ lielaku naudu vai pats ari pirks skaneri pa ~ minimums ~300-400Ls , tev jau 100% ir sjauras filmas TAM nederes plakanie skaneri bet gan TIKAI sjaurfilmu skaneri kuri nem vera filmas deformaciju izliekumu , tad ar to SKANESI lielus izmerus to ko gribesi PATURET sev Vairums citu variantu ir laikietilpigi dargi un nerentabli. Man piemeram ir divi skaneri , viens ir Minolta kurs maksa ~300Ls un der TIKAI sauram filmam nelielam izdrukam lidz A4 varbut baig piesjaujoties ar kadu Silverfastu tad A.3 formatam un viens lielaks EPSON 750 PRO-M domats praktiski tikai platajam filmam un loksnem bildēm bez deformacijam un ari slapjai skanesjanai maksa ~ 700Ls , abi domati lenai pacietigai baksitisjanas variantam PA VIENAM kadram tad ir normala kvalitate , piemeram ar EPSON bez kadas interpolacijas no 6x9 dipa sanak 2-3Gb fails. Parejiem variantiem ka "Ieskanet daudz" ar viniem nav paredzets
edzapuika:redzēju ari tādu verķiti skrūvējamu objektivam galā, kur var ielikt rāmīti.
vo. vo. cits ar to ari pārfotogrāfē! nu, man, par provi, par soteli no rokas pirkts skaneris - skanē uz 10 MGpix - nav jau Super - Truper košeris, bet daudzmaz pēc cilvēka. www.fotoblog.lv... lēns kā nāve gan. kamēr ne m/b, pabalstu Luņa ieteikto variantu.
35mm planšetniekā ir sūdīgi, bet variants ar makrostiklu + mellu kastīti a pienstiklu aizmugurē, ir ļoti pieklājīgs
pārbildē (kas ir 50x ātrāk kā ar mājas skeneri (viena no retajām reizēm kad noder /live view/)), sagrupē bildes pa filmu tipiem, tumšumiem un atšķirīgiem gaismas toņiem, no katra ar vienu bildīti saraksta šopā ''ekšenus'' un izlaiž tās pakas cauri pašam klāt neesot - rezultāts stipri labāks par noritsu standarta pārasināto, pārkompresēto variantu
ja finālā pamanās kāds šedevrs, to, tad var nest uz /imacon/, lai izspiež maximumu
Dēls akurāt brauca ciemos uz USA un atveda. Pa 60 Ls, ko viņš maksā- ģimensbilžarhīva ciparošanai nekāda vaina! Principā jau tas nav skaneris, bet 5 mPix digiziepis makrorežīmā, LED pretgaismā, tā kā viss notiek ļoti ātri. Vienīgi no pieredzes- veci dipiņi rāmīšos viņam ne visai patīk, jo izliekušies un nevienmērīgs asums. Filmas gan viņam domāts grieztās pa 6 kadri, bet uzmanīgi iemanījos likt un attiecīgi pēc 6 kadriem pārbīdīt filmu rullītī (ja nav īpaši jābaidās no liekas skrāpēšanas).
Nu pastāsti, kādā stāvoklī tie negatīvi. Es skenēju tēva bērnības BW negatīvus (60-70ie gadi), nu tur vairāk par kādiem 3pmix tajos negatīvos nav saglabājies (un nav nekad bijis), un kā te daži min skenerus par 300ls toč NAV VĒRTS ne lietot, ne pirkt, ja pietiek ar planšetnieku pa 70, lai izspiestu maksimumu no negatīva... Bet ja ir iespēja pārfočēt - aiziet, jo skenēšana ir šausmīgi lēns process...
Ja pa 1,5 Ls skanē 35mm filmu, tad tāda iespēja jāizmanto. Pat ja mājās ir filmu skaneris. Mājās var labākos kadrus ieskanēt, bet tā laika patēriņš skanējot mājās ir nenormāls
ak34:Ja pa 1,5 Ls skanē 35mm filmu, tad tāda iespēja jāizmanto. Pat ja mājās ir filmu skaneris. Mājās var labākos kadrus ieskanēt, bet tā laika patēriņš skanējot mājās ir nenormāls
Bet man ir ari daudz kas ir rāmīšos salikti. Kā tad tos lai es ieskeneju? Vai nest visus 100+ ramīšus uz fotosalonu?
Lunis:Dumības kādas , vēl nesen labori par 36 kadru uz 10x15 ieskanesjanu nema 1,5Ls
Tikai ,tad kad skanē 1.5Ls,vajag pieprasīt par pāris robiem nomest uz leju kontrastu un asināšanu,tad vismaz tā bilde nebūs pārāk sačakarēta.Ar veciem padomju,pirmspadomju laika melnbaltajiem negatīviem gan pilnīgi cits stāsts,tur plakanie skaneri ļoti rullē.
ak34:Ja pa 1,5 Ls skanē 35mm filmu, tad tāda iespēja jāizmanto. Pat ja mājās ir filmu skaneris. Mājās var labākos kadrus ieskanēt, bet tā laika patēriņš skanējot mājās ir nenormāls
Bet man ir ari daudz kas ir rāmīšos salikti. Kā tad tos lai es ieskeneju? Vai nest visus 100+ ramīšus uz fotosalonu?
Lunis:Dumības kādas , vēl nesen labori par 36 kadru uz 10x15 ieskanesjanu nema 1,5Ls
Kurā vietā tas ir?
Vot ar rāmīšiem būs šmuce,tur nekādi 1.5Ls par filmu nesanāks,tur i 0.5Ls par kadru var paprasīt.
Māri, esmu nesis sagrieztas parastajos sleevos - elkors skenē pa to pašu cenu kā nesagrieztas... Par rāmīšiem gan nav infas, nezinu vai tur vispār ņem pretī.. citur baigo ciparu atkal prasa...
briedis:jons, no ebay tādus var dabūt par 50 latiem toč, pat lētāk!
Problēma jau nav tikai cenā. Negribas pirkt arī pēdējos mēslus Tāpēc gribas uzzināt citu pieredzi šajā jautajuma. Un vai vispār ko tādu ir gudri pirkt? Mācos no citu kļūdām.
Nesen pārcilāju vienu veco ORWO diapozitīvu kaudzīti. Atlasīju vienā kaudzītē izteiksmīgākos. Pēc dienas pārlasīju to. Un pēc pāris dienām vēlreiz. Atlikušos 30 uz JVK. Bet varēju aiznest visus 200.
nu, es nopirku lētu skaneri. bet man ne 10 vai 20 ORWO filmiņas, man 2 banānu kastes ar pārsvarā neapzinātiem, nu, pēc izžaušanas un ātrumā vajadzīgā uzkopēšanas neaiztiktu (-)-īvu.
Vot kapec neviens negrib izīrēt tos speciālos skenerus?
Jā, tīrākā mistika, kāpēc amatnieks citam nedod savus darbarīkus. Droši vien, ja ir kādi lieki 700-800 Ls ķīlas naudai, tad var runāt arī ar nožēlu balsī.
Vot kapec neviens negrib izīrēt tos speciālos skenerus?
Jā, tīrākā mistika, kāpēc amatnieks citam nedod savus darbarīkus. Droši vien, ja ir kādi lieki 700-800 Ls ķīlas naudai, tad var runāt arī ar nožēlu balsī.
Ja skatās no tāda viedokļa, kad ja nesaplēš tad jā, protams negribētos izōirēt,, bet nu hmmm Vēl jau pastāv iespēja aizbraukt pie kāda, kam ir tā uzpariktes mājās, un tad ieskenēt!
edzapuika:Vot kapec neviens negrib izīrēt tos speciālos skenerus? Samaksa taču butu, abas puses butu laimigas
Ja kadam ir tie skeneri, vai tie parfotografešanas objektivi, tad rakstiet komentāros, vai PM!
Vismaz manis minētais (Wolverine) ir lētucis ar attiecīgu izgatavošanas un materiālu kvalitāti (es vairāk domāju filmiņas un dipu rāmīšus). Baidos, ka pēc tiem "īres darbiem" vispār neizjūk, a vietā nopirkt šeit tādu būs pagrūti. Sanāks ne pašam, ne Sašam...))
Vanderfons:e] Jā, tīrākā mistika, kāpēc amatnieks citam nedod savus darbarīkus. Droši vien, ja ir kādi lieki 700-800 Ls ķīlas naudai, tad var runāt arī ar nožēlu balsī.
Ja skatās no tāda viedokļa, kad ja nesaplēš tad jā, protams negribētos izōirēt,, bet nu hmmm Vēl jau pastāv iespēja aizbraukt pie kāda, kam ir tā uzpariktes mājās, un tad ieskenēt!
Aizbraukt pie kāda ir laba doma,ja negatīvu daudz,tad savu dzīvokli uz tiem dažiem mēnešiem var izīrēt.