Par pareizo pieņemtā latviešu valoda ir kaut kas vidējs starp "es i latviets" Ventspilī un "as asu latvīts" Viļakā un klasificēja to, lai kā dažam labam negribas atzīt, tieši vācieši, pie reizes adaptējot vārdu un teikuma uzbūves klasificēšanas modeli no vācu valodas. Ja kāds nezin, tad pat garumzīmes un šņāceņus ieviesa tikai pagājušajā gadsimtā. f-foto - palasi, varbūt noderēs valoda.ailab.lv...
f-foto:Diez vai Tev izdosies pārliecināt cilvēku, ka valodas gramatika (likumi) pastāvēja arī pirms un ārpus baltvāciešu daudzajiem mēģinājumiem to aprakstīt. Viņš ar gramatiku droši vien saprot tikai grāmatu.
Atskatoties vēsturē, var redzēt, ka daudzi no šiem darbiem ir arī kļūdu pilni.
--------------- tik tālu, kamēr diskusija ir pieklājīgā formā, vienmēr ir interesanti, jo meklējot argumentus arī pats ko jaunu uzzini...
jg101:Par pareizo pieņemtā latviešu valoda ir kaut kas vidējs starp "es i latviets" Ventspilī un "as asu latvīts" Viļakā un klasificēja to, lai kā dažam labam negribas atzīt, tieši vācieši, pie reizes adaptējot vārdu un teikuma uzbūves klasificēšanas modeli no vācu valodas. Ja kāds nezin, tad pat garumzīmes un šņāceņus ieviesa tikai pagājušajā gadsimtā. f-foto - palasi, varbūt noderēs [url=http://valoda.ailab.lv/latval/vidusskolai/orto/ilvo.htm
-------------- Cilvēk,[/url] vāvu valodu nevajag saistīt ar barona laikiem un veco druku. Gana daudz ir lasīts vecajā drukā un tā vēl nav latviešu valoda. Arī barona virtuveņu atnestie vārdi nav latviešu valoda. Nu nav vācu gramatikai līdzības un nebūs.
Tad jau šodienas pokemonu valoda arī būtu uzreiz jāpasludina par jauno latwiEShU wAlOdU..
Arī vecai drukai būs pavisam vienkāršs izskaidrojums, jo drukas mašīnas tak Latvijā netaisīja, tās tas pats vācietis atveda, uzstādīja un drukāja. te arī visam izskaidrojums. Arī mūsdienu dažos vācu dialektos ir daudz šņāceņu arī bez visiem Š, ž un ļ. Tie fonētikā labi saklausāmi, kaut rakstībā to nemaz nav.. Tas vēl nenozīmē, ka rakstīta garumzīme caur "h" un šņāceņu neesamība tekstā valodas fonētikā neskanēja tieši tāpat kā to sadzirdam šodien.
Nonākt var pie secinājuma, ka gramatīkā visi ir gudri, bet daži gudrie ir gudrāki par pārējiem gudrajiem un pilnīgas vienprātības par valodu jautājumiem nebūs nekad un nekur. Tā viš i (ventspilnieks). Itai is ira (viļakietis). Tā tas ir (itkā literāri pareizais variants, bet gan jau f-foto kļūdas arī šajos 3 vārdos atradīs).
Dikti gribās pievilkt vācu paralēles, bet nekas tur tāpat nesanāks. Nav mūsu valodas radnieciskas. Drīz jau droši varēs teikt kāds, ka angļu valoda drīzāk līdzīga.
Man jau šķiet, ka "soll es sein" burtiski nav litererāri pareizi. Es teiktu- tā tam jābūt! Te nu gan jālūdz kāds, kurš mūsu maizes kuļamo pārvalda perfektāk, jo diez vai mēs tā runājam, drīzāk jau tas ir valodas kroplis.
f-foto:Māmiņām un bērniem vislabākā dzīve ir Somijā, Zviedrijā un Norvēģijā,
Norvēģijā? Iespējams, ka Tev taisnība. Man ļoti patīk kā norvēģi ir izdomājuši risināt savas demogrāfijas problēmas, vienkārši uz dennunciāciju pamata atņemot bērnus imigrantiem. Baigi labs bizness. Tāpat kā poļu privātdetektīviem, kas pēc tam sīkos nolaupa no norvēģu fašistiem un atgriež dzimtenē vecākiem. Nopelna visi.
P.S. Valdorfa dārzeņu skolas vien ir ko vērtas. Čalis, padsmitnieks atgriezās no Norvēģijas Krievijā, nevar saprast kā tālāk mācīties, viņa zināšanas tika novērtētas pamatskolas 2. klases līmenim atbilstošas.
P.P.S. Palasījos sarunu par gramatiku, smīnu bārdā... Čomskis arī smīnētu.
Talavieti, pamēģini pats atbildēt uz jautājumu, kāpēc skrandainiem arābu beduīniem bērnu vairāk kā saprašanas, bet biezajiem norvēģiem ar visiem superduper pabalstiem ar demogrāfiju ir lielākā pakaļā kā pie mums??? Ar šo es gribu pateikt tikai to, ka materiālā labklājība nekādā gadījumā nav noteicošais faktors dzimstībai. Protams, ka latviešu nabagi (garā) vienmēr bļaus, ka braši taisītu sīkos, ja viņiem piķis būtu, bet tie ir tikai lozungi. Realitāte ir savādāka...
versatile:Sapper, tā intervija visticamāk ir kaut kāds megafeiks.
Tu zini, es arī tā sākumā domāju, bet pēc tam intereses pēc pavācu info. Jā tā intervija bija tendencioza un ļoti emocionāla, bet tas, ka poļiem ir kaudze ar privātdetektīviem, kas specializējas savu tautiešu bērnu atgūšanā ar 007 metodēm, ir fakts. Mēs smejamies par LV ceļu policiju, kas strādā pēc plāna - mēnesī jāsavāc tik un tik pārkāpēji, tad norvēģijas soc dienestiem ir plāns, cik bērnus mēnesī ir jāatņem... Vopšem, ja aizbrauc atpūsties uz norvēģiju, tad nedod Dies, Tev sīkais sāks publiski niķoties vai raudāt... pastāv reāla varbūtība savu bērnu vairs dzīvē neredzēt, ja neesi spējīgs noalgot privātdetektīvu, kas viņu nospers no jaunajiem audžuvecākiem vai no aprūpes centra un nelegāli izvedīs no valsts atpakaļ vecākiem.
Par bāriņtiesām ticu. Neticas par čurāšanu aiz stūra un grāmatu vēsturisko neesamību. Tas arī kopumā drusku nolaupa ticamību, kur nu vēl nepārtrauktie ruslandes slavināumi.
Jā tās emocijas un neslēptais šovinisms uzliek tādu aizdomu ēnu, bet pazīstami tautieši, kas tur dzīvo apstiprina, ka risks 3 pasaules viesstrādniekiem vai tūristiem palikt bez bērniem tur ir ļoti reāls.
versatile:Sapper, tā intervija visticamāk ir kaut kāds megafeiks.
mhm..
ticamības moments pazuda jau izlasot, ka norveģiem nav zinātnes un kultūras
nē, nu ir tur savs patiesības grauds un tas ir pavisam vienkāršs - tur ļauži uztraucas redzot emocionālu un fizisku vardarbību. tas pie mums raudošam divgadniekam var sadot pa pakaļu lai viņš beidz taurēt, nemaz nerunājot par citu nāciju paradumiem bērnu audzināšanā. kad tādam "es taču neko tādu nedarīju, mūs arī tā audzināja" atņem bērnu, loģiski, ka spuras ir gaisā.
2/3 no pacientiem spēja definēt ieguvumus no dalības ES. 1/3 to nespēja. nezinu vai ir jāuztraucas par tiem, kas nespēj ieraudzīt/saprast, ka neviens (NEVIENS) infrastruktūras objekts pēdējo 10 gadu laikā nav uzbūvēts BEZ Eiropas naudas. tb, visos ir izmantoti ES līdzekļi (nu tas tā, lai sofistiem nav kur piesipties). kur nu vēl jau minētie marginālie iemesli - ceļošana bez robežkontroles, vienotā muitas telpa etc. etc. ja viņi to nespēj novērtēt, lai tin filmu uz kādu 95.gadu.
f-foto: Būtībā studijā esošie cilvēki apvienojās pret sabiedrisko domu, kas spilgti izpaudās tālruņa balsojumā – vairākums skatītāju bija pret eiro ieviešanu.
Vairākums skatītāju? Ja pareizi atceros, šādās telefonbalsošanās samaksā tik un tik santīmus par katru zvanu un zvani cik reizes gribi.. Gandrīz vai liekas, ka ffoto iztērējis saņemto prēmiju, lai tik pierādītu, ka "skatītāji" eiro negrib
Ja nauda ir, to var maksāt par jebko. Arī eiro ieviešanas nevajadzības popularizēšanai. Tas, ka kāds maksā par ieviešanu. Nu un? Tas nekādi neizslēdz, ka ffoto maksā pret ieviešanu..
P.P.S. Palasījos sarunu par gramatiku, smīnu bārdā... Čomskis arī smīnētu.
Par ko smīnētu kreiso nometnes cilvēks, kura teorija ir tikai viena no daudzajām un vairs nav populāra vai centrāla (un vispār vairāk attiecas uz teorētisku psiholingvistiku), un kurš katrā otrajā savā grāmatā vedina domāt par politikas un valodniecības paralēlēm? Kā uz mūsu apspriesto attiecas, teiksim, Čomska doma, ka cilvēka valodas prasme varētu būt iedzimta? Varbūt Tu domāji viņa domu, ka skaņa neesot valodas pamatvienība?
Ko tieši? Apt. 50 grāmatās viņam daudz kas sarakstījies.
To, ka valodu veido domāšana, un tās pamati visiem cilvēkiem ir vienādi. To, ka valodu nenosaka gramatika, bet tikai fiksē domāšanas stāvokļus. To, ka valoda seko domai, ne gramatikai. To, ka piedzimstam mēs ar domas gramatiku, lingvistisko vēlāk iemācamies. To, ka valodas pamatvienība nav paviāna brēciens, bet īsākais teikums, kuram ir jēga. Protams, ka vecie stagnāti, kas meklē, kur gaišāks, nevis kur pazaudēja tam nepiekritīs, neskatoties, ka gadsimtus ilga pieredze rāda, ka atklāt dzīvības noslēpumu nevar secējot un preparējot mironi. Valoda ir dzīva, tā nemitīgi attīstās, mainās, transformējās. Varbūt Tu kā filologs vari padalies ar zinātnes jaunākajām atziņām? Ja jau Čomska idejas ir novecojušas un kāds ir ko pretēju pierādījis.
f-foto:Latvija piedzīvo pasaulē trešo straujāko populācijas samazinājumu
Latvijas iedzīvotāju skaits līdz 2050.gadam saruks līdz 1,6 miljoniem, piedzīvojot pasaulē trešo straujāko populācijas samazinājumu, liecina ASV statistikas organizācijas "Population Reference Bureau" (PRB) jaunākais ziņojums par pasaules populāciju.
Latvijas iedzīvotāju skaitu ietekmē negatīvais dabiskā pieauguma līmenis 0,5% apmērā, kā arī negatīvais migrācijas līmenis - četri emigranti uz 1000 iedzīvotāju. Turklāt Latvijā līdzās Taivānai ir pasaulē zemākais auglības koeficients - vidēji 1,1 bērns uz sievieti reproduktīvā vecumā.
versatile, +1000. Šajā kontekstā lielisks salīdzinajums - 90tie un šodiena. Varbūt esi pārāk jauns un neatceries to ka bija 90jos...apsoluta brīvība, katrs vareja darit jebko un jebkā...regulācijas gandrīz nekādas...tik paša iekšējā sajūta un pašsaprotamas lietas par to ko darit nav īpaši lab.
imgfoto:versatile, +1000. Šajā kontekstā lielisks salīdzinajums - 90tie un šodiena. Varbūt esi pārāk jauns un neatceries to ka bija 90jos...apsoluta brīvība, katrs vareja darit jebko un jebkā...regulācijas gandrīz nekādas...tik paša iekšējā sajūta un pašsaprotamas lietas par to ko darit nav īpaši lab.
90o beigas, sākot no kaut kāda 96. gada atceros tīri labi. Atceros arī i-neta vidi ap gadsimta miju - pirms nieka mazpadsmit gadiem. Arī tur bija analoģiska situācija ar brīvību, atļauto, aizliegto. Un jokaini - pirms 10 gadiem, kad viss sāka mainīties, bija prieks, jo zināju, ka arī pēc pārmaiņām atradīšu veidus kā darboties ierastajā manierē - un joprojām varu. Tikai šodien vienkāršāk ir samaksāt tās pāris naudiņas par citu cilvēku darbu un lietot tīru sirdsapziņu. Vecāki joprojām skatās kā uz mazliet jukušu, pēc tam kad pateicu, ka tāpat vien nopirku jaunu OS Bet tā ir attieksmes maiņa, kas būs dabiska nākamajai paaudzei. Cerams. Un agrāk, atrodot caurumu kādā lapā - vai ieraugot savu darbu nospertu bez atsaucēm - nebija nekādu problēmu izravēt attiecīgo lapu, atstāt paziņojumu un notīties. Šodien sūtu mailus adminiem, bet ne visi reaģē... Tad paliek skumji.
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien nolēma nereģistrēt parakstu vākšanai Satversmes grozījumu projektu, kas paredz konstitūcijas 4.pantā noteikt latu kā Latvijas nacionālo naudas vienību.
Septiņi no CVK locekļiem balsoja par nereģistrēšanu, bet divi balsoja pret.
f-foto: Nu, ko. Vadītas demokrātrijas vārdā vajadzētu izdot kādu direktīvu, ka katrā mājsaimniecībā ir jābūt vismaz vienam eiro atbalstītājam. Ja direktīvu nepilda, jebkurš ierēdnis drīkst izlikt ģimeni no mājokļa un pats tajā ievākties,
Tūdaliņiem tagad populārākais jaunais bubulis - "Eiropas Direktīva" dēļ kuras visas nelaimes pagastā un jauns Laimes Lāča aizvietotājs - mistiskais "Investors", kurš atnāks, iedos visiem daudz naudas, un kuru pēc tam vēl varēs apzagt un piečakarēt. Uz priekšu, biedri!
Es jausaprotu, ka neviens tagad neatdzīsies...bet noteikti kāds bija uzķēries uz celulozes rūpnīcas afēras pīāra? Ja atmiņa neviļ, tad tur bija paredzēts atdot vismaz pusi valsts mežu zviedriem.
f-foto - tu tāds zinošs un visugudrs patreizējās varas Latvijā un visas ES kopumā kritiķis, kuram atrast negācijas ne tikai nesagādā grūtības, bet ir pat sava veida hobijs (versiju par algotu nodarbi es tomēr atmetu). Es neapstrīdēšu tavus daudzos apgalvojumus, bet gribu palūgt tikai vienu - iesaki, lūdzu, par ko man personīgi balsot drīzajās Rīgas domes vēlēšanās. Ceru, ka tu neizvairīsies, ka tā ir mana brīva izvēle un man pašam ir jāizvēlas. Pirmkārt, es patiesi nezinu, par ko balsot un otrkārt parādi virzienu, kur ir gaisma tuneļa galā. Kur ir tā saules zeme uz kuru tiekties un kuri vadoņi mani, prasto tautu, uz turieni vedīs? Esi īsts SKOLOTĀJS - parādi ne tikai kā nevajag, bet arī kā vajag rīkoties!
f-foto:...es pagaidām šeit krāju citu cilvēku (tai skaitā mūsu valsts un un mums draudzīgo valstu žurnālistu, nozaru speciālistu un pilsoņu - nodokļu maksātāju, vēlētāju) domas, tad varbūt nonāksim arī pie tā, ka es kaut kad uzrakstīšu, ko domāju es.
Šobrīd Tu taču neesi atradis te vietu, kur es skaidri rakstu, ka es tā domāju, ka tie ir mani uzskati, ko?
Manuprāt Tu fotoblogam ar savām "aktivitātēm" nodari to pašu ko filma "Kuprainais Kalns" kovbojiem.
Visu palagu var ielikt vienā teikumā. Atgriežamies pie naturālās saimniecības un būs laime pilnīga. Lielākus murgus dzīvē neesmu redzējis. Kāpēc tie anonīmie cīnītāji slēpj savu identitāti? Varbūt varētu viņus virzīt ministru amatiem, ja vien viņi būtu ar mieru atstāt savus sētnieku un krāvēju amatus.
Auzas, biedri, dzi\las auzas... Nevienā brīvā valstī saimnieciskās labklājības nodrošinājums nav valsts funkcija. Valsts ar gudru politikuvar tikai sekmēt saimniecisko labklājību, bet nodrošina to izglītoti, gudri un čakli uzņēmēji un strādnieki.
f-foto:Tu atklāti atzīsti, ka šo tēmu esi iesācis ar demagoģiju un meliem, tad es to vairs neturpinu ne ar vienu ierakstu. Ja ne, nu, tad ne. Tad no regrets, kā saka briselizētie, un 36 lpp. ir tikai sākums.
Ne es šo tēmu iesācis, ne es te ko melojis esmu. Ja mani apsūdzi, tad pierādi manu vainu. Ja nevari, tad turi muti.